Eetspiratie » 15 dingen die ik het meest gebruik in mijn keuken
15 dingen die ik het meest gebruik in mijn keuken

15 dingen die ik het meest gebruik in mijn keuken

15 dingen die ik het meest gebruik in mijn keuken. Ik heb er meer dan 15, maar dan wordt de lijst wel erg lang. Ik heb het niet over ingrediënten, bestek, een beslagkom of een snijplank, maar over dingen die ik (bijna) elke dag gebruik en dus niet zonder kan. Deze keukenhulpjes zorgen ervoor dat ik heel snel en op een makkelijke manier kan koken, daarom zijn ze wat mij betreft onmisbaar.

15 dingen die ik het meest gebruik in mijn keuken

Crock-Pot Express

Verrassing, ik kan niet zonder mijn multicooker! Ik gebruik deze pan bijna dagelijks. Het vaakst gebruik ik deze pan voor het koken van rijst, aardappels, quinoa, bulgur en groenten. Ik gebruik ook nog steeds mijn gasfornuis en gebruik de multicooker als aanvulling daarop. Als ik rijst (of bv risotto), aardappels of groente kook dan hoef ik alleen de pan te vullen en er niet meer naar om te kijken. De rest bereid ik ouderwets op het fornuis terwijl de Crock-Pot zijn werk doet. Heel handig! De slowcookfunctie op de multicooker gebruik ik ook regelmatig. Multi inzetbaar dus een Crock-Pot Express. Lees hier de review die ik over dit apparaat schreef.

TofuBud

Wij eten wekelijks tofu (ook wel tahoe genoemd). In tofu zit vocht en dat vocht moet eruit. Dit doe je door iets zwaars zoals een pan of een vijzel op het blok tofu te zetten zodat het vocht eruit kan lopen. Jaren lang bouwde ik altijd zelf een hele vreemde constructie om het vocht uit de tofu te persen. Maar sinds kort ben ik toch overstag gegaan en heb ik een ‘echte’ tofu press gekocht. Had ik dit maar eerder gedaan! Het werkt heel eenvoudig en het helpt bij de bereiding van de tofu. Dit simpele ding maakt koken met tofu een stuk leuker en makkelijker.

Dunschiller

Als er een ding is wat niet mag ontbreken in de keuken (in mijn keuken in ieder geval) is een dunschiller. Ik kan echt niet zonder. Aardappels, komkommers, pompoenen, zoete aardappels en bleekselderij schil ik allemaal met een dunschiller. Ook maak ik er linten mee van courgette, komkommer en wortel voor in een salade of wokgerecht. Schillen met een dunschiller gaat vele malen sneller dan met een aardappelschilmesje.

Weegschaal

Een weegschaal is toch wel erg handig als je een recept maakt waar de hoeveelheden heel nauw komen, zoals bij bakken bijvoorbeeld. Ik gebruik ook altijd een weegschaal bij het bakken van pannenkoeken of mijn favoriete taart: de appelscheptaart. Ook bak ik regelmatig brood en dan is het fijn om hoeveelheden af te kunnen wegen.

Grill (tosti apparaat)

Dit apparaat wordt in ons huis meerdere keren per dag gebruikt. Hij staat dan ook regelmatig op het aanrecht. Hij wordt hier voornamelijk gebruikt voor quesadillas (Mexicaanse tosti), het opwarmen van pitabroodjes, tosti’s, het roosteren van boterhammen, en onze favoriet: pita chips! Ook kun je er heel makkelijk en snel croutons in roosteren. Dit apparaat is waarschijnlijk, na de Crock-Pot Express het meest gebruikte apparaat in onze keuken.

Koelkastorganizer / Koelkastbakken

Ja, ik ben zo iemand die haar koelkast organiseert. Mijn moeder zou zeggen ‘het staat nog net niet op alfabet’. Het klinkt misschien een beetje raar, maar je koelkast goed en overzichtelijk indelen geeft rust. Ook ga je verspilling tegen omdat je precies ziet wat er allemaal in staat. Ook kun je makkelijk alles terugvinden en belandt er niks per ongeluk achterin of onderin de koelkast. Door sommige producten in speciale bakken te bewaren, kun je zelfs de houdbaarheid verlengen. Dus zoek je koelkast uit en verdeel het in bakken. Zo hebben wij een speciale ontbijt/lunchbak. Zo kun je precies zien welk beleg er allemaal in huis is en hoef je niet op zoek te gaan in je koelkast en wordt er ook niks vergeten. Erg handig dus.

Nutribullet

Na de staafmixer, de foodprocessor en de blender gebruik ik sinds een tijdje de Nutribullet. En ik denk dat ik dit toch wel de meest handige manier vind om iets mee fijn te hakken. Steeds dat gedoe met die apparaten. Altijd de hele kast overhoop halen om dat apparaat wat je nodig hebt natuurlijk altijd achterin de kast staat, ik was er klaar mee. De Nutribullet is vrij compact, je vult de beker heel gemakkelijk en hij hakt ook nog eens goed. Ik maak er smoothies in, dressings (met bv cashewnoten) en boemboes. Het is ook handig om meel zoals havermeel, rijstmeel of kikkererwtenmeel mee te maken. Ik maak er ook een simpel beslag in voor havermoutpannenkoekjes. Hij past ook prima op het aanrecht.

Handig bij de Nutribullet: de Flessenlikker

Een klein dingetje, bij de Nutribullet zakt dressing, saus of beslag natuurlijk naar beneden. Het meeste krijg je er wel uit maar er blijft ook veel achter aan de binnenkant van de beker. En hoe krijg je dit eruit? Met een flessenlikker! Dit simpele dingetje zorgt ervoor dat je niks verspilt.

Groot vergiet

Dit heb je echt nodig in de leven, een groot vergiet! Er gaan hier zoveel groenten doorheen, hele stronken broccoli, bloemkool en grote hoeveelheden sla. Alles gaat in mijn vergiet en ik spoel het af onder de kraan. Ook was ik mijn rijst voor het koken (lees hier waarom) en daarbij is een groot vergiet onmisbaar. En wat denk je van het afgieten van noedels of pasta? Dit doe ik altijd met behulp van een vergiet, onmisbaar dus.

Siliconen vershoudzakjes

Ik verspil niks en daarom heb ik veel zakjes nodig. Het liefst gebruik ik geen plastic zakjes maar iets wat ik kan hergebruiken. Siliconen vershoudzakjes zijn daarom ideaal. Of ik nu een restje ui of komkommer wil bewaren of aan het eind van de week de restjes groenten uit de koelkast opsnijd tot soepgroenten, deze zakjes komen altijd van pas. Je kunt ze ook gebruiken als diepvrieszakjes.

Mes

Ik hoef vast niet te vertellen dat een goed mes een van de belangrijkste dingen in de keuken is. Er is niets zo vervelend als een mes dat niet snijd! Investeer in een goed mes en zorg er goed voor. Was hem altijd af met de hand en slijp hem zo nu en dan. Met een scherp mes kun je snel en makkelijk werken. Kijk wel altijd uit voor je vingers uiteraard! Naast een goed mes is een keukenschaar trouwens ook een aanrader. Dat is vooral handig als je nog even moet oefenen op je chopping skills.

Rasp

Gember, knoflook, limoenrasp en citroenrasp, daarvoor heb ik een goede rasp nodig. Wel een professionele rasp die alleen de ingrediënten raspt en niet je vingers erbij meeneemt. De ingrediënten die ik net noemde gebruik ik in veel van mijn recepten en vooral voor dressings en sauzen is een rasp een ideaal en onmisbaar hulpmiddel.

Maatbeker

Waar zou ik zijn zonder mijn maatbeker? Die kan ik echt niet missen. Het liefst heb ik er een van hittebestendig glas zodat ik er ook kokend water in kan schenken. En ook is het handig dat de cijfertjes en de streepjes niet vervagen nadat de beker een aantal keer in de vaatwasser is geweest.

Wokpan

Ik heb heel wat pannen versleten in mijn leven en geleerd dat je beter kunt investeren in een goede wokpan. Dit is ook de pan die ik het meest gebruik. Uiteraard was je de pan af met de hand en ik wrijf deze na het afwassen altijd even in met een paar druppels olie voordat ik hem opberg.

Keukenthermometer

Iets wat ik niet dagelijks gebruik is een keukenthermometer. Maar het is wel een goed idee om deze in huis te hebben. De reden dat ik een thermometer nodig heb is omdat ik zelf yoghurt maak in de slowcooker. Maar het is ook handig om de kerntemperatuur te meten van vlees of de temperatuur van olie te checken als je iets gaat frituren in een pannetje.

Waterkoker

De waterkoker staat in de top 3 van meest gebruikte apparaten in ons huis. Ik gebruik de waterkoker niet alleen voor thee maar ook om noodles te garen of bepaalde groenten te blancheren zoals bijvoorbeeld taugé en doperwten. Ook kook ik water in de waterkoker als ik pasta (ook gnocchi) of aardappels ga koken. Ik kook het water dat ik nodig heb in de waterkoker en schenk dit over in de pan waar ik vervolgens de pasta en aardappels in gaar. Scheelt een hoop tijd en gas.

Extra tip: Lettertang

Omdat ik van organiseren hou, heb ik op mijn voorraadpotten labels geplakt. Dit ziet er niet alleen mooi uit maar het is ook erg handig. Dit apparaatje is niet alleen handig in de keuken, maar je kunt het voor van alles gebruiken. Er is altijd wel een plekje om ergens een labeltje op te plakken!

Wil je dit artikel bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op één van je Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

15 dingen die ik het meest gebruik in de keuken
Bewaar dit recept op één van jouw Pinterest borden.

Recepten / artikelen die je niet mag missen:

Als je via de links in dit artikel iets bij Bol.com bestelt, ontvangt Eetspiratie hier een kleine vergoeding voor. Het product wordt voor jou niet duurder.

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via info@eetspiratie.nl

RECEPT OF WEBSITE BEWAREN

Wil je de website van Eetspiratie of een recept/artikel bewaren op jouw telefoon, tablet of computer? Hoe je dat doet lees je via de links hieronder:

Iphone of Ipad
Android (telefoon / tablet)
Populaire browsers in Windows (computer / laptop)