Eetspiratie » Roti kukus (gestoomd zoet brood)
Roti kukus (gestoomd zoet brood)

Roti kukus (gestoomd zoet brood)

Roti kukus (gestoomd zoet brood). Het is echt jaren geleden dat ik dit gemaakt had. Ik had er ineens zin in! Het is ook lang geleden dat ik redelijk wat (witte) suiker hebt gebruikt in een recept. Ik heb dat eigenlijk nooit in huis. Voor dit zoete brood heb je dat wel echt nodig. Het recept zelf is eigenlijk niet zo spannend. De bereiding moet wel goed uitgevoerd worden om een mooi resultaat te krijgen. En als je geluk hebt barst het brood open als een mooie bloem.

‘Roti’ = brood en ‘kukus’ = gestoomd. Dit brood gaat dus niet in de oven maar wordt gestoomd in een theedoek hangend in een vergiet boven een pan stomend water. Denk je nu, dat is mij te moeilijk? Het valt echt mee. Als je het een keer gedaan hebt dan kun je het de volgende keer zelfs zonder recept. Twee dingen zijn heel belangrijk, het beslag moet zo luchtig mogelijk zijn en je moet het stomen de tijd geven.

Ik ga je een cursus roti kukus maken geven. Het is een uitgebreide uitleg. Op deze manier heb ik het zelf ook geleerd en ik wil graag dat het bij iedereen lukt!

Brood of cake?

Je kunt roti kukus maken met alleen wit beslag, maar je kunt ook je fantasie loslaten met cacaopoeder of pandan extract. Vaak zie je bovenop het brood een swirl van bruin of groen. Dit ziet er niet alleen mooi uit maar het geeft ook een lekkere smaak. Ik spreek steeds over brood, maar het eindresultaat ziet eruit als een cake. Het is heel luchtig en sponsachtig. Je eet het warm rechtstreeks uit de stoompan met een beetje boter.

Je ziet weleens de mooiste foto’s voorbij komen van roti kukus waarbij het brood is open gebloeid (of is opengebarsten) tot een bloem. Dit is mooi, maar gebeurt niet altijd. Je kunt het van tevoren niet voorspellen. Het is altijd een verrassing als je de deksel open doet. Ik heb weleens gehoord dat als het brood niet is gebarsten het dan geen ‘echte’ roti kukus is. Dit is niet waar! De smaak is hetzelfde en het hangt van veel factoren af of je brood open gaat of niet.

Hoe maak je het beslag?

Wat belangrijk is voor het beslag is het kloppen van de suikers en de eieren. Doe dit minimaal 15 tot 20 minuten tot het dik, wit en fluffy is. Dit kun je doen met een keukenmachine of een handmixer.

Zeef het bloemmengsel boven de kom met het beslag. Door het te zeven wordt het brood luchtig en krijg je geen klontjes. Vouw de bloem er rustig doorheen met een spatel en ga niet enthousiast roeren. Schenk beetje bij beetje al spatelend het bruisend water erbij.

Twee kleuren beslag

Hoe maak je twee kleuren beslag? Het is heel simpel, je maakt een wit basisbeslag. Hiervan schep je een aantal eetlepels in een andere kom en meng je met cacaopoeder of pandan extract. Nu heb je twee verschillende kleuren beslag.

Dit beslag schenk je straks apart van elkaar in de theedoek. Dus bijvoorbeeld eerst het witte beslag en daarop het gekleurde beslag. Met een satéprikker kun je strepen trekken (een swirl) van het gekleurde beslag. Als het brood gestoomd is zie je het kleurverschil. Dit hoeft niet perse maar als je in een creatieve bui bent, leef je vooral uit!

Hoe stoom je de roti kukus?

Je neemt een grote pan en vult deze met een laagje water. Hier hang je straks een (hittebestendige) vergiet in. Het water mag het vergiet niet raken. Het water breng je aan de kook. Leg een schone (uitgespoelde) theedoek in het vergiet. Je schenkt het beslag rechtstreeks in de theedoek. Vervolgens zet je een deksel op het vergiet en vouwt de vier punten van de theedoek naar boven. Bind er een elastiek omheen (of zet het vast met wasknijpers zoals ik heb gedaan). De theedoek blijft op die manier omhoog staan. Zet de vergiet op de pan kokend water. Zorg dat het water aan de kook blijft tijdens het stomen. Laat het brood 40 minuten stomen. Maak de deksel tussendoor niet open.

Na 40 minuten doe je een test met een satéprikker. Komt deze droog uit de cake? Dan is de cake gaar.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Roti kukus (gestoomd zoet brood)
Bewaar dit recept op één van jouw Pinterest borden.
Roti kukus (gestoomd zoet brood)

Roti kukus (gestoomd zoet brood)

5.0 van 9 stemmen
Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl Niveau: gemiddeld
Hoeveelheid

1

cake
Voorbereiding

30

minuten
Stoomtijd

40

minuten
Tijd totaal

1

uur 

10

minuten

Roti kukus (gestoomd zoet brood) is een Indische lekkernij. Je eet het warm met een beetje roomboter.

Kook modus

Als je de kookmodus aanzet, dan valt je scherm niet uit tijdens het koken.

Ingrediënten:

 • 3 eieren

 • 1 zakje vanillesuiker (7 gram)

 • 150 gram fijne witte suiker

 • 50 gram poedersuiker

 • 200 gram bloem

 • 1 eetlepel bakpoeder

 • halve theelepel zout

 • 50 milliliter bruisend water

 • 1 eetlepel cacaopoeder

Bereiding:

 • Weeg alles af en doe de eieren samen met de vanillesuiker, fijne suiker en poedersuiker in een mengkom. Meng dit voor minimaal 15 tot 20 minuten.
 • In een andere kom doe je de bloem met de bakpoeder en het zout.
 • Zet ondertussen een pan water op het vuur en laat deze alvast warm worden.
 • Als de eieren en de suikers opgeklopt zijn, zeef je het bloemmengsel boven de mengkom. Spatel dit er rustig doorheen. Voeg beetje bij beetje het sprankelend water toe. Schraap met de spatel ook goed over de bodem van de kom.
 • Als alles goed vermengt is, schep je 6 eetlepels beslag in een andere kom. Voeg hieraan het cacaopoeder toe en spatel dit er goed doorheen.
 • Bekleed een hittebestendige vergiet met een schone theedoek en schenk hier een gedeelte van het witte beslag in. Daarboven op een deel van het bruine beslag, nog een laag wit en eindig met bruin. Maak er eventueel een swirl in met behulp van een satéprikker.Roti kukus (gestoomd zoet brood)
 • Zet de deksel op het vergiet en zet het vergiet op de pan. Sluit de punten van de theedoek met een elastiek of wasknijpers (zoals ik heb gedaan) boven de deksel.Roti kukus (gestoomd zoet brood)
 • Laat dit 40 minuten stomen. Test na 40 minuten met een satéprikker of deze er droog uitkomt. Zo ja, dan is de roti kukus klaar.Roti kukus (gestoomd zoet brood)
 • Snijd het brood met een broodmes in punten of plakken. Bewaar het brood in een afgesloten bak of trommel.Roti kukus (gestoomd zoet brood)

Aantekeningen

 • Serveer het brood warm met roomboter. Koud smaakt het ook prima maar direct na het stomen is het brood het allerlekkerst. Een restje kun je opwarmen door deze weer kort te stomen.
 • Als je roti kukus gemaakt hebt dan durf je het vast ook wel aan om een spekkoek te bakken. De werkwijze is een beetje hetzelfde alleen bak je deze laagje voor laagje in de oven. Kijk hier voor het recept.

Deze recepten / artikelen vind je misschien ook interessant:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via info@eetspiratie.nl

RECEPT OF WEBSITE BEWAREN

Wil je de website van Eetspiratie of een recept/artikel bewaren op jouw telefoon, tablet of computer? Hoe je dat doet lees je via de links hieronder:

Iphone of Ipad
Android (telefoon / tablet)
Populaire browsers in Windows (computer / laptop)