Vis met een krokant korstje, hoe maak je dat? Het lijkt zo eenvoudig, vis paneren en bakken. Voordat dit mij lukte heb ik heel wat manieren uitgeprobeerd. Het is bij mij regelmatig mislukt. Uiteindelijk na een hoop testen heb ik een manier gevonden waarop het wel werkt. Ik leg het stap voor stap uit in dit artikel.
Het werkt voor mij het beste om een dun stukje vis te gebruiken. Een dikke filet is iets lastiger te bakken en ook valt vis over het algemeen redelijk snel uit elkaar. In dit recept heb ik scholfilets gebruikt en dat werkte perfect. Andere dunne vissoorten die je kunt gebruiken zijn, tilapia, pangasius en koolvis. Je kunt vis ook ‘pureren in een keukenmachine en er visburgers van maken, deze kun je ook paneren.
Vis met een krokant korstje
Hoe krijg je vis nu krokant? Door te zorgen dat hij zo droog mogelijk is! Vocht is de grote vijand van alle krokante dingen. Dep vis voor het paneren altijd goed droog, dit doe je het beste met een aantal vellen keukenpapier. Verse vis is minder ‘nat’ dan vis die je hebt laten ontdooien uit de vriezer. Toch kun je ontdooide vis prima krokant krijgen. Laat de vis rustig ontdooien en dep het zo droog mogelijk. Door de vis als eerste door de bloem te halen wordt het overtollige vocht geabsorbeerd. Goed paneren is belangrijk voor een krokant korstje. Je haalt de vis eerst door de bloem, daarna door geklutst ei en als laatste door het paneermeel.
Bakken doe je een ruime laag olie in een koekenpan. Draai de vis niet te vaak om en als je hem omdraait doe je dat het beste met twee spatels zodat de vis niet ‘breekt’. Op deze manier kan het eigenlijk niet mislukken.
Vis met een krokant korstje
4
stuks30
minutes10
minutes40
minutesMet deze simpele tips bak de lekkerste vis met het meest krokante korstje.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
4 dunne witvis filets (bijvoorbeeld scholfilet)
6 eetlepels bloem
2 eieren
8-10 eetlepels fijn paneermeel
halve theelepel uienpoeder
halve theelepel knoflookpoeder
halve theelepel kerriepoeder
zout en peper naar smaak
ruim (rijst) olie
1 citroen
BEREIDING
- Dep de stukken vis helemaal droog met keukenpapier en leg ze op een bord.
- Meng een halve theelepel knoflookpoeder een halve theelepel uienpoeder, een halve theelepel kerriepoeder, peper en zout door 8 tot 10 eetlepels fijn paneermeel en schep dit goed door elkaar.
- Roer 2 eieren los in een diep bord en maak een paneerstation.
- Zet 3 borden op een rij. De eerste met 6 eetlepels bloem, de tweede met 2 losgeklopte eieren en de derde met 8 tot 10 eetlepels paneermeel.
- Haal de visfilets door de bloem en zorg dat ze volledig bedekt zijn.
- Haal de visfilet vervolgens door het ei, de hele vis moet bedekt zijn met ei anders plakt het paneermeel niet.
- Druk nu de visfilet in het paneermeel en strooi met je droge hand paneermeel op de vis tot hij volledig bedekt is. Draai de filet om en druk hem nogmaals goed aan. Strooi er nog extra paneermeel overheen en leg de vis op een met bakpapier bekleed bord op schaal. Herhaal dit bij alle visfilets.
- Schenk nu een laagje olie in een koekenpan totdat de bodem volledig bedekt is. Leg de vis er voorzichtig in. Zorg dat de onderkant eerst goed stevig en bruin is voordat je hem gaat omdraaien. Bak 2 tot 3 minuten aan elke kant. Draai hem om met een grote spatel zodat de filet niet uit elkaar valt. Laat de vis even uitlekken op een bordje bekleed met keukenpapier. Serveer met een partje citroen.
AANTEKENINGEN
- Serveer de vis met partjes citroen en bestrooi eventueel met verse peterselie. Lekker met knapperige frietjes uit de oven en zelfgemaakte knoflooksaus.
Gerelateerde recepten en artikelen
- Groente tempura
- Krokant gebakken tofu
- Krokant Indisch rundvlees
- Rendang van rundvlees uit de slowcooker
- Pittige linzensoep met krokant kipgehakt
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.