Erwtensoep uit de Crock-Pot Express multicooker. Dit recept moest ik natuurlijk uitproberen. Inmiddels heb ik 3 verschillende manieren gevonden om erwtensoep te maken. Gewoon eenvoudig in 1 uurtje in een ‘normale’ pan, 8 uurtjes low en slow in de slowcooker en nu ook 30 minuten onder hoge druk in de Crock-Pot Express.
Klinkt goed toch, erwtensoep in 30 minuten. Maar dat is natuurlijk niet de totale tijd. De kooktijd stel je inderdaad in op 30 minuten maar je moet ook nog snijden, voorbereiden en op het eind is er nog 15 minuten natural release.
Heb je nog geen Crock-Pot Express maar wil je er meer van weten? Lees hier dan mijn uitgebreide review over dit multifunctionele apparaat.
Erwtensoep uit de Crock-Pot Express multicooker
De soep is na 45 minuten in principe klaar. Je kunt hem zo al eten als je wilt. Hij is dan wel iets meer vloeibaar als dat je hem een nacht hebt laten staan. Wil je een soep waar je de lepel in rechtop kan zetten? Laat hem afkoelen en zet hem vervolgens een nacht in de koelkast. De volgende ochtend kun je er een lepel in rechtop zetten, zoals het hoort!
De ingrediënten van erwtensoep zijn ongeveer in (bijna) elk recept gelijk. Maar het is wel handig om te weten als je een CPE hebt hoe je er erwtensoep in kunt maken. Welk programma moet je hiervoor gebruiken en wat zijn de hoeveelheden en de kooktijd? Een voordeel van onder hoge druk koken is, is dat de spliterwten eigenlijk altijd zacht worden.
Ik laat ook eindelijk zien met een foto hoe ik mijn erwtensoep eet. Dit heb ik in mijn twee andere recepten ook aangegeven. Ik eet het Indo style, met rijst, een gebakken ei, sambal en gefrituurde uitjes.
CrockPot Express Pot Pressure, Slow & Multi Cooker 5,6L
Voor slowcooken en snelkoken! Ontdek deze 12-in-1 pan!
Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.
Erwtensoep uit de Crock-Pot Express multicooker
6
personen20
minuten45
minuten1
uur5
minutenHoe maak je erwtensoep in de Crock-Pot Express multicooker? Ik leg het stap voor stap uit.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
300 gram afgespoelde spliterwten
halve knolselderij
1 prei
1 winterpeen
3 laurierbladen
3 takjes selderij
4 karbonades (zonder bot, alleen het vlees)
1 aardappel
1 ui
1 snufje zout
1 eetlepel olie
1,5 liter water
1 eetlepel groentebouillonpoeder of verkruimeld bouillonblokje
1 rookworst
BEREIDING
- Snijd de karbonades in iets kleinere stukken en bestrooi met peper en zout. Spoel de spliterwten af met koud water.
- Snijd de prei in ringen, snipper de ui en snijd de knolselderij, aardappel en wortel in blokjes. Hak de selderij fijn.
- Zet de CPE op een stevige ondergrond en kijk of de stoom aan de bovenkant vrij weg kan. Check of de binnenpan erin zit en of de ring in de deksel zit.
- Druk op sauté en vervolgens op start. Doe een eetlepel olie in de pan en doe het vlees erbij. Bak dit even kort aan. Voeg vervolgens de ui toe en bak dit even mee.
- Doe de spliterwten en de laurierblaadjes erbij en schenk het water in de pan. Laat dit nu op de sauté stand warm worden. Schep het witte schuim eraf. Dit duurt bij elkaar ongeveer 10 minuten.
- Voeg vervolgens de aardappel, prei, knolselderij en wortel toe en als laatste de fijngehakte selderij. Roer alles goed door elkaar. Voeg zout toe en druk op stop om de sauté stand te stoppen.
- Doe de deksel op de pan en sluit direct het ventiel. Druk op manual en stel de CPE in op 30 minuten high. Druk op start.
- De pan gaat nu druk opbouwen, dit duurt ongeveer 6 minuten. Er kan wat stoom ontsnappen. Als de druk is opgebouwd hoor je een signaal. De CPE gaat nu terugtellen van 30 naar 0. Als de kooktijd verstreken is hoor je een piepsignaal. Je doet nu niets.
- Laat de CPE nu zelf in 15 minuten de meeste stoom loslaten (natural release). De pan telt op naar 15 minuten, houd zelf de tijd even in de gaten.
- Na 15 minuten open je voorzichtig het ventiel en open je pas de deksel als alle stoom uit de pan is. Roer de soep even door. Met een (siliconen) pureestamper ga je door de soep. Maak de soep zo fijn als je zelf wilt.
- Proef de soep en breng hem op smaak met groentebouillonpoeder of een bouillonblokje. Meng dit goed door de warme soep. Snijd de rookworst in plakjes en voeg deze als laatste toe. Laat de soep afkoelen (schep over in een andere pan) en zet hem in de koelkast.
- De volgende dag is de soep klaar en kan er een lepel in rechtop blijven staan.
AANTEKENINGEN
- Geen Crockpot-Express maar wil je wel erwtensoep maken? Kijk hier voor het recept van erwtensoep uit de pan en hier voor erwtensoep uit de slowcooker.
- Op zoek naar nog meer winterse soep inspiratie? Bruine bonensoep is ook een heerlijke soep voor koude dagen. Kijk hier voor het recept.
Gerelateerde recepten en artikelen
- Simpele erwtensoep
- Erwtensoep uit de slowcooker
- Sambal goreng boontjes met gehakt
- Kip met gember en tomaat (ook voor Crock-Pot Express en slowcooker)
- Pittige kipsalade
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.