Erwtensoep uit de slowcooker, een hartverwarmend gerecht dat symbool staat voor gezellige winteravonden. Het is een klassiek gerecht dat bij veel mensen een seizoensfavoriet is. Als je op zoek bent naar een moeiteloze manier om deze nostalgische soep te bereiden, dan is de slowcooker je beste vriend. Het grote voordeel van erwtensoep bereiden in de slowcooker is, je hebt er totaal geen omkijken naar.
Erwtensoep uit de slowcooker
Een vraag die mij vaak gesteld wordt is: hoe komt het dat mijn spliterwten hard blijven na 8 uur slowcooken?
Dit kan verschillende redenen hebben:
De kwaliteit van de erwten, ‘oudere erwten’ hebben een langere kooktijd nodig. Controleer of ze droog aanvoelen, een neutrale geur hebben en of ze stevig zijn (dus niet verpulveren in je handen).
Een te korte kooktijd, de ene slowcooker is de andere niet. Sommige merken slowcookers (bijvoorbeeld Crock-Pot) worden sneller warm dan andere merken. Door de experimenteren met kooktijden en je pan beter te leren kennen weet je hoelang je slowcooker nodig heeft om erwtensoep te bereiden.
Te weinig vloeistof in de pan. Het kan zijn dat er te weinig vloeistof aanwezig is en dat de erwten dan niet gelijkmatig kunnen garen.
Het is net als bij het koken van bonen beter om achteraf zout toe te voegen dan tijdens het kookproces. Door het zout zouden de spliterwten harder kunnen blijven.
Spliterwten weken of niet weken?
Ik schreef hier een uitgebreid artikel over, die je hier kunt teruglezen. Hieronder zal ik het nog even kort toelichten.
Weken zorgt ervoor dat de erwten een kortere kooktijd nodig hebben. Ook worden de erwten zachter. Daarnaast zijn ze na het weken makkelijker te verteren. Dus als je na het eten van peulvruchten last hebt van je buik dan is weken aan te raden.
Het is niet noodzakelijk om spliterwten te weken. Anders dan bonen bevatten deze erwten minder fytinezuur. Ze koken ook sneller ‘kapot’ dan gewone bonen. Dus wil je de kooktijd verkorten en wil je dat de erwten makkelijker verteerbaar zijn? Dan is weken (het liefst een nacht) een goed idee. Heb je geen last van je buik na het eten van peulvruchten en heb je tijd genoeg, dan hoef je ze niet te weken. De bereidingstijd in de slowcooker zorgt ervoor dat de spliterwten goed garen en zacht worden. Wat je wel doet is de spliterwten afspoelen onder de kraan. Dit is om ze schoon te maken, eventuele steentjes te verwijderen en om het schuim weg te spoelen. Als het schuim verdwenen is en het water helder is dan kun je ze verder verwerken.
Erwtensoep maak ik over het algemeen zonder groentebouillonpoeder of bouillonblokjes, maar dit kan natuurlijk wel als je dat lekkerder vindt. Ook kun je in plaats van een liter water ook een liter bouillon toevoegen. Breng de soep naar eigen wens op smaak. Verse erwtensoep kan vrij dun zijn. Laat de soep afkoelen en zet hem een nachtje in de koelkast (of met koud weer buiten, in de schuur of onder de veranda). Als het goed is blijft de lepel er de volgende dag rechtop instaan!
Erwtensoep uit de slowcooker. Deze heerlijke winterse soep bereid je in ongeveer 8 uur op stand low in de slowcooker. Een makkelijke manier om erwtensoep te maken, stap voor stap uitgelegd.
Kookmodus
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
500gramafgespoelde spliterwten
2karbonades (zonder bot)
1kleine knolselderij in blokjes gesneden
1winterpeen in kleine blokjes gesneden
1grote aardappel in blokjes gesneden
1prei in ringen gesneden
4takjesselderij fijngehakt
2laurierbladen
halvetheelepelzout en peper naar smaak
1rookworst in plakjes
1literwater (of bouillon)
optioneel: groentebouillonpoeder of bouillonblokjes naar smaak
BEREIDING
Spoel de spliterwten af onder de kraan tot het schuim verdwenen is. Snijd de knolselderij, de winterpeen en de aardappel in blokjes. Hak de selderij fijn en snijd de prei in ringen.
Leg de spliterwten en de rest van de groenten samen met de laurierbladen in de slowcooker. Schep alles door elkaar en leg de karbonades (zorg dat de botjes eraf zijn) er in zijn geheel boven op.
Schenk er 1 liter water of bouillon op. Sluit de deksel en zet de slowcooker voor 8 uur op stand low.
Als de kooktijd verstreken is ga je met een pureestamper door de soep. Hierdoor wordt de soep dikker. Het vlees valt als het goed is vanzelf uit elkaar. Proef, en breng de soep op smaak met zout, peper en eventueel groentebouillonpoeder of verkruimelde bouillonblokjes. Meng dit er doorheen en proef daarna nogmaals of de smaak naar wens is.
Snijd ondertussen de rookworst in plakjes. Meng deze door de soep en verwarm ze even mee voor 15 minuten.
AANTEKENINGEN
Houdbaarheid: bewaar 2 tot 3 dagen in een afgesloten bakje in de koelkast. Invriezen? Ja, in de vriezer is het in een bakje of diepvrieszak tot 3 maanden houdbaar. Noteer de datum waarop je het invriest.
Ben je klaar om 'geëetspireerd' te worden? Of je nu wilt leren koken met de slowcooker of multicooker, de geheimen van de Indische en Indonesische keuken wilt ontdekken, of tips nodig hebt voor de perfecte mealprep, ik deel graag mijn kennis en ervaring met jou.
Als groenteliefhebber en ervaringsdeskundige in de plantaardige/vegan keuken laat ik je zien hoe leuk en makkelijk koken is. Door mijn liefde voor tofu en mijn verrassende tofurecepten verander ik je in een ware tofuliefhebber. Oh, en ik fotografeer graag mijn culinaire creaties, want het oog wil ook wat!
Bestel je wel eens iets op Bol.com? Geweldig! Klik op deze advertentie om Eetspiratie te steunen. Als jij iets bestelt bij Bol.com krijg ik een kleine vergoeding hiervoor, zonder extra kosten voor jou. Bedankt voor je waardevolle steun!
Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij en onze partners technologieën zoals cookies om informatie over het apparaat op te slaan en/of te openen. Toestemming voor deze technologieën stelt ons en onze partners in staat om persoonlijke gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site te verwerken en om gepersonaliseerde en niet-gepersonaliseerde advertenties te tonen. Als u geen toestemming geeft of deze intrekt, kan dit invloed hebben op bepaalde functies.
Klik hieronder om in te stemmen met het bovenstaande of om specifieke keuzes te maken. Je keuzes zullen alleen worden toegepast op deze site. Je kunt je instellingen te allen tijde wijzigen, inclusief het intrekken van je toestemming, door gebruik te maken van de knoppen op het Cookiebeleid of door te klikken op de knop 'Toestemming beheren' onderaan het scherm.
Functionele cookies
Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Analytische cookies
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt.De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing cookies
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een website of over verschillende websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.