Erwtensoep slowcooker

Erwtensoep uit de slowcooker

Erwtensoep is in de winter misschien wel een van de meest gegeten soepen. Wist je dat je deze soep ook perfect kunt bereiden in de slowcooker? Maar hoe doe je dat dan? Hoeveel water voeg je toe? Op welke stand zet je de slowcooker en voor hoelang? In dit artikel ga ik het uitleggen.

Vroeger was ik nooit fan van erwtensoep. Ik lustte alleen de soep van oma. Nog steeds eet ik erwtensoep alleen maar Indo style, dat is dus met rijst, sambal en gebakken uitjes.

Mijn moeder heeft mij geleerd een aardappel in de soep te doen zodat hij mooi indikt. En dit is ook de enige soep waarin ik geen bouillon of bouillonblokjes gebruik maar alleen water. Zo proef je de echte erwtensoep smaak.

Erwtensoep uit de slowcooker

Deze soep maken is ietsjes anders dan in een gewone soeppan, qua vocht. Er komt nog best veel vocht uit de groenten en het vlees. Je wilt ook een dikke soep dus ik voeg net teveel vocht toe. De spliterwten hoef je niet vooraf te weken. Even afspoelen onder koud water is voldoende.

Ik lees weleens dat na uren in de slowcooker de spliterwten nog hard zijn of dat ze niet gaar worden. Hoe dat komt? Geen idee. Het is mij persoonlijk nog nooit gebeurd. Wat wel handig is is om goed te controleren of je de slowcooker op stand low hebt staan en niet per ongeluk op de warmhoudstand hebt gezet. Ik gebruikte voor deze soep mijn slowcooker van 6.5 liter.

Verse erwtensoep kan vrij dun zijn. Laat de soep afkoelen en zet hem een nachtje in de koelkast. Als het goed is blijft de lepel er de volgende dag rechtop instaan!

Erwtensoep uit de slowcooker

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl Categorie: Slowcooker, SoepenKeuken: SoepMoeilijkheidsgraad: gemiddeld
Hoeveelheid

6

personen
Voorbereiding

20

minuten
Slowcooker 8 uur (low)

8

uren 
Tijd totaal

8

uren 

20

minuten

Hoe maak je erwtensoep in de slowcooker? Ik leg het stap voor stap uit.

Ingrediënten

  • 500 gram afgespoelde spliterwten

  • 2 karbonades (zonder bot)

  • 1 kleine knolselderij

  • 1 winterpeen

  • 1 grote aardappel

  • 1 prei

  • 4 takjes selderij

  • 2 laurierbladen

  • halve theelepel zout

  • 1 rookworst

  • 1 liter water

Hoe maak je het?

  • Spoel de spliterwten af onder de kraan. Snijd de knolselderij, de winterpeen en de aardappel in blokjes. Hak de selderij fijn en snijd de prei in ringen.
  • Leg de spliterwten en de rest van de groenten in de slowcooker en het vlees erboven op. De rookworst gebruik je pas als de soep bijna klaar is.
  • Schep de groenten en de spliterwten een beetje door elkaar en schenk het water erbij. Sluit de deksel en zet de slowcooker voor 8 uur op stand low.
  • Als de kooktijd verstreken is ga je met een pureestamper door de soep. Kijk of het vlees goed uit elkaar valt. Snijd ondertussen de rookworst in plakjes. Meng deze door de soep en verwarm ze even mee.
  • Het kan zijn dat de randen aan de slowcooker iets aangekoekt zijn maar dit krijg je makkelijk weg met een sopje.

Aantekeningen

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @eetspiratie.nl op Instagram met de hashtag #Eetspiratie

Vind je dit recept lekker?

Volg @Eetspiratie op Pinterest

Deel jouw resultaat ook met anderen…

Like us on Facebook

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE

Het printen van recepten is niet milieuvriendelijk, daarom biedt Eetspiratie op de website geen mogelijkheid om te printen. Je bent altijd welkom om het recept op de website te bekijken.

48 Reacties

  1. Hoi Simone

    Het recept van je erwtensoep heb ik een keer gemaakt en was toen heerlijk. Een maand geleden heb ik het nogmaals gemaakt maar werden de split erwten niet gaar. Vandaag doe ik nogmaals een poging, maar inmiddels zit het al 8 uur in mijn slowcooker en nog steeds zijn de spliterwten hard. En ook de knolselderij en wortel e.d. blijven erg stevig… Enig idee hoe dit kan en wat ik er aan kan doen?

    Hartelijke groet,
    Ankytske

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*