Eetspiratie » Erwtensoep uit de slowcooker
Erwtensoep slowcooker

Erwtensoep uit de slowcooker

Erwtensoep uit de slowcooker, een hartverwarmend gerecht dat symbool staat voor gezellige winteravonden. Het is een klassiek gerecht dat bij veel mensen een seizoensfavoriet is. Als je op zoek bent naar een moeiteloze manier om deze nostalgische soep te bereiden, dan is de slowcooker je beste vriend. Het grote voordeel van erwtensoep bereiden in de slowcooker is, je hebt er totaal geen omkijken naar.

Een vraag die mij vaak gesteld wordt is: hoe komt het dat mijn spliterwten hard blijven na 8 uur slowcooken?

Dit kan verschillende redenen hebben:

  • De kwaliteit van de erwten, ‘oudere erwten’ hebben een langere kooktijd nodig. Controleer of ze droog aanvoelen, een neutrale geur hebben en of ze stevig zijn (dus niet verpulveren in je handen).
  • Een te korte kooktijd, de ene slowcooker is de andere niet. Sommige merken slowcookers (bijvoorbeeld Crock-Pot) worden sneller warm dan andere merken. Door de experimenteren met kooktijden en je pan beter te leren kennen weet je hoelang je slowcooker nodig heeft om erwtensoep te bereiden.
  • Te weinig vloeistof in de pan. Het kan zijn dat er te weinig vloeistof aanwezig is en dat de erwten dan niet gelijkmatig kunnen garen.
  • Het is net als bij het koken van bonen beter om achteraf zout toe te voegen dan tijdens het kookproces. Door het zout zouden de spliterwten harder kunnen blijven.

Spliterwten weken of niet weken?

Ik schreef hier een uitgebreid artikel over, die je hier kunt teruglezen. Hieronder zal ik het nog even kort toelichten.

Weken zorgt ervoor dat de erwten een kortere kooktijd nodig hebben. Ook worden de erwten zachter. Daarnaast zijn ze na het weken makkelijker te verteren. Dus als je na het eten van peulvruchten last hebt van je buik dan is weken aan te raden.

Het is niet noodzakelijk om spliterwten te weken. Anders dan bonen bevatten deze erwten minder fytinezuur. Ze koken ook sneller ‘kapot’ dan gewone bonen. Dus wil je de kooktijd verkorten en wil je dat de erwten makkelijker verteerbaar zijn? Dan is weken (het liefst een nacht) een goed idee. Heb je geen last van je buik na het eten van peulvruchten en heb je tijd genoeg, dan hoef je ze niet te weken. De bereidingstijd in de slowcooker zorgt ervoor dat de spliterwten goed garen en zacht worden. Wat je wel doet is de spliterwten afspoelen onder de kraan. Dit is om ze schoon te maken, eventuele steentjes te verwijderen en om het schuim weg te spoelen. Als het schuim verdwenen is en het water helder is dan kun je ze verder verwerken.

Erwtensoep uit de slowcooker

Erwtensoep maak ik over het algemeen zonder groentebouillonpoeder of bouillonblokjes, maar dit kan natuurlijk wel als je dat lekkerder vindt. Ook kun je in plaats van een liter water ook een liter bouillon toevoegen. Breng de soep naar eigen wens op smaak. Verse erwtensoep kan vrij dun zijn. Laat de soep afkoelen en zet hem een nachtje in de koelkast (of met koud weer buiten, in de schuur of onder de veranda). Als het goed is blijft de lepel er de volgende dag rechtop instaan!

Deze pan doet al het werk voor je
MOA Digitale Slowcooker 6,5 liter - RVS - BPA vrij - SC65D

MOA Digitale Slowcooker 6,5 liter – RVS – BPA vrij – SC65D

Met timer!

Erwtensoep uit de slowcooker

Erwtensoep uit de slowcooker

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl
4.1 van 59 stemmen
Gang: Lunch, HoofdgerechtKeuken: HollandsNiveau: Gemiddeld
Porties

6

personen
Voorbereiding

20

minuten
Kooktijd (op stand low)

8

uren 
Totale tijd

8

uren 

20

minuten

Erwtensoep uit de slowcooker. Deze heerlijke winterse soep bereid je in ongeveer 8 uur op stand low in de slowcooker. Een makkelijke manier om erwtensoep te maken, stap voor stap uitgelegd.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • 500 gram afgespoelde spliterwten

  • 2 karbonades (zonder bot)

  • 1 kleine knolselderij, in blokjes gesneden

  • 1 winterpeen, in kleine blokjes gesneden

  • 1 grote aardappel, in blokjes gesneden

  • 1 prei, in ringen gesneden

  • 4 takjes selderij, fijngehakt

  • 2 laurierbladen

  • halve theelepel zout en peper naar smaak

  • 1 rookworst, in plakjes

  • 1 liter water (of bouillon)

  • 1 eetlepel optioneel: groentebouillonpoeder of bouillonblokjes naar smaak

BEREIDING

  • Spoel 500 gram spliterwten af onder de kraan tot het schuim verdwenen is. Snijd de knolselderij, de winterpeen en de aardappel in blokjes. Hak de selderij fijn en snijd de prei in ringen.
  • Leg de spliterwten samen met de knoselderij, winterpeen, aardappel, prei, selderij en laurierbladen in de slowcooker. Schep alles door elkaar en leg de 2 karbonades (zorg dat de botjes eraf zijn) er in zijn geheel boven op.
  • Schenk er 1 liter water of bouillon op. Sluit de deksel en zet de slowcooker voor 8 uur op stand low.
  • Als de kooktijd verstreken is ga je met een pureestamper door de soep. Hierdoor wordt de soep dikker. Het vlees valt als het goed is vanzelf uit elkaar. Proef, en breng de soep op smaak met zout, peper en eventueel 1 eetlepel groentebouillonpoeder of verkruimelde bouillonblokjes. Meng dit er doorheen en proef daarna nogmaals of de smaak naar wens is.
  • Snijd ondertussen de rookworst in plakjes. Meng deze door de soep en verwarm ze even mee voor 15 minuten.

AANTEKENINGEN

  • Houdbaarheid: bewaar 2 tot 3 dagen in een afgesloten bakje in de koelkast. 
    Invriezen? Ja, in de vriezer is het in een bakje of diepvrieszak tot 3 maanden houdbaar. Noteer de datum waarop je het invriest. 

Gerelateerde recepten en artikelen

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.