Eetspiratie » Spitskoolsalade – snel en makkelijk recept
Spitskoolsalade snel en makkelijk recept

Spitskoolsalade – snel en makkelijk recept

Spitskoolsalade – snel en makkelijk recept, klaar in 10 minuten! Deze snelle spitskoolsalade met een Oosterse twist is verslavend lekker. Knapperig, fris en je hebt weinig ingrediënten nodig. Een salade die bij verschillende gerechten past, maar ook lekker is op zichzelf. De dressing is eenvoudig is voor een lekkere crunch voeg ik geroosterde cashewnoten toe. De stukjes gebakken knoflook in deze salade zijn echte smaakbommetjes.

Van alle spitskoolrecepten is deze salade misschien wel de lekkerste. Spitskool met ketjap uit de wok, gestoofde spitskool (oma’s recept), vegetarische spitskool rendang uit de slowcooker of een spitskool stamppot, er is weinig wat deze kool niet kan. Een neutrale licht zoetige smaak, vooral knapperig en van één grote spitskool kun je meerdere recepten maken. Omdat ik een groot liefhebber ben van deze kool schreef ik er zelfs een uitgebreid blog over met een hoop receptinspiratie en handige tips.

Zoals deze tip om je spitskool te wassen en te drogen: gebruik een slacentrifuge! Snijd de spitkool en was deze rechtstreeks in het vergiet van de slacentrifuge. Draai de kool vervolgens droog en hij is meteen klaar voor gebruik.

Een slacentrifuge waar je duizelig van wordt
OXO - Slacentrifuge

OXO – Slacentrifuge

Met een handige drukknop om de centrifuge te laten draaien!

Spitskoolsalade – snel en makkelijk recept

En als ik zeg snel dan bedoel ik ook echt snel. Het is een kwestie van snijden, de dressing maken, mengen en klaar! De snelste spitskoolsalade die je ooit gemaakt hebt. Je hoeft ook geen speciale snijtechnieken te hebben of de kool flinterdun te snijden. Door de kool juist een beetje grof te snijden zit er een heerlijke bite aan en dat maakt deze salade zo lekker. Er zijn twee manieren waarop je deze salade kunt maken, met mayonaise of zonder mayonaise. Kies waar je zelf op dat moment zin in hebt. Om deze salade vegan te maken gebruik je plantaardige mayonaise. Met of zonder mayo, beide versies zijn lekker. Alleen met mayonaise krijg je een klein beetje een Oosterse coleslaw ‘vibe’.

In dit recept gebruik ik geroosterde cashewnoten, maar deze kun je ook prima vervangen voor pinda’s. De knoflookstukjes geven deze salade een smaakboost. Je kunt geroosterde knoflook makkelijk zelf maken bijvoorbeeld volgens dit recept. Maar je kunt ook knoflookstukjes kopen in de toko of supermarkt, net zo lekker en heel handig. Sommige knoflookstukjes zijn als gebakken, net als gebakken uitjes. Maar je hebt ook gedroogde blokjes knoflook, deze kun je zelf even mee roosteren met de cashewnoten voor nog meer smaak.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Spitskoolsalade met een Oosterse twist
Bewaar deze afbeelding op jouw Pinterest borden
Spitskoolsalade - snel en makkelijk recept

Spitskoolsalade – snel en makkelijk recept

Recept van Simone | Eetspiratie
5.0 van 4 stemmen
Gang: BijgerechtKeuken: AziatischNiveau: Makkelijk
Porties

4

porties
Bereiding

10

minuten
Kooktijd

0

minuten
Totale tijd

10

minuten

Een snelle en makkelijke spitskoolsalade met een Oosterse twist.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • 400 gram spitskool (ongeveer een halve spitskool) in vierkantjes gesneden

  • 1-1,5 eetlepel sojasaus (naar smaak)

  • halve eetlepel sesamolie

  • halve eetlepel azijn

  • 1 eetlepel (plantaardige) mayonaise optioneel)

  • snufje zwarte peper

  • 50 gram ongebrande ongezouten cashewnoten

  • 1 eetlepel knoflookstukjes

  • chilivlokken (optioneel)

BEREIDING

  • Snijd de kool door de helft, je hebt maar een halve nodig voor dit recept. Verwijder de buitenste bladeren en de kern en snijd de kool in twee parten (wedges). Snijd die parten in de lengte ook door de helft. Je hebt nu 4 parten. Snijd deze nu in vierkantjes zodat je mooie ‘bitesize’ stukjes krijgt.
  • Was de spitkool goed onder de kraan en gebruik eventueel een slacentrifuge om de kool droog te maken zoals besproken hier boven de receptenkaart.
  • Doe de kool over in een ruime schaal. Maak een dressing van 1-1,5 eetlepel sojasaus, een halve eetlepel sesamolie, een halve eetlepel azijn en optioneel een eetlepel (plantaardige) mayonaise. Meng dit goed door elkaar en breng op smaak met en snufje zwarte peper. Zet de dressing even apart tot gebruik.
  • Rooster de cashewnoten in een droge pan. Blijf er even bij en schep ze regelmatig om tot ze verkleuren. Als je knoflookstukjes gebruikt die ongebakken zijn, voeg je 1 eetlepel toe aan de pan bij de cashewnoten en rooster je dit even mee. Doe het over op een snijplank en hak dit vervolgens samen fijn.
  • Schenk nu de dressing bij de spitskool. Het lijkt weinig maar het is echt voldoende om de spitskool te voorzien van een klein laagje. Schep nu alles met 2 lepels goed om tot alle kool bedekt is met de dressing.
  • Meng de helft van het noten/knoflookmengsel erdoor. Garneer de salade met de rest van het mengsel voor een crunchy topping. Als je het lekker vindt strooi je er nog een snufje gedroogde chilivlokken overheen.

Gerelateerde recepten en artikelen

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.