Eetspiratie » Vegetarische rendang uit de slowcooker
Vegetarische rendang uit de slowcooker

Vegetarische rendang uit de slowcooker

Als je aan rendang denkt dan denk je meestal aan rundvlees wat uren heeft gestoofd in kokosmelk, kruiden en specerijen. Maar in principe kun je rendang maken van zowel vlees, kip, groenten en eieren. En wat dacht je van een vegetarische variant? Met bijvoorbeeld jackfruit of spitskool zet je een heerlijke rendang op tafel.

Tegenwoordig zijn er genoeg ingrediënten verkrijgbaar om bepaalde gerechten na te maken. Hiermee bedoel ik bijvoorbeeld een product zoals jackfruit. Dit wordt gebruikt om bijvoorbeeld een vegetarische variant voor het gerecht pulled pork te maken.

Nu hoeft voor mij een vegetarisch gerecht niet perse te lijken (qua structuur) op vlees. Spitskool is een hele neutrale groente die heel goed smaken opneemt. Daarnaast is het ook nog eens een stuk goedkoper dan het ‘hippe’ jackfruit. Spitskool is daarom een perfect ingrediënt voor een gerecht zoals deze rendang.

Tips voor het maken van vegetarische rendang

In dit gerecht wordt sambal badjak gebruikt. In sommige ‘kant en klare’ sambals uit de supermarkt zit trassi (gefermenteerde garnalenpasta). Als er trassi in zit dan is het gerecht niet meer vegetarisch. Lees dus altijd de etiketten van producten die je koopt, of maak je eigen sambal (zonder trassi).

Ook gebruik ik groentebouillonpoeder als ingrediënt. Het poeder dat ik gebruik bevat geen gist of andere toevoegingen. Onderaan het recept bij de aantekeningen vindt je een link naar het product wat ik meestal voor mijn recepten gebruik. Een alternatief voor dit poeder is een stukje van een groentebouillonblokje. Dit voeg je toe naar smaak.

In dit gerecht gebruik ik water als ‘het vocht’ maar omdat dit een rendang recept is zou je dit ook kunnen vervangen voor kokosmelk. Het is maar een beetje (100 milliliter) want er komt nog een hoop vocht uit de spitskool.

Vegetarische rendang uit de slowcooker

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl Categorie: Indofood, Oosterse recepten, Slowcooker, VegetarischKeuken: IndofoodMoeilijkheidsgraad: makkelijk
Hoeveelheid

4

personen
Voorbereiding

25

minuten
Kooktijd

5

uren 
Tijd totaal

5

uren 

25

minuten

Met spitskool kun je een heerlijke kruidige vegetarische rendang maken in de slowcooker.

Ingrediënten

  • 1 hele spitskool

  • 1 grote ui

  • 2 tenen knoflook

  • 1 sereh stengel

  • 2 djeroek poeroet blaadjes

  • halve tot hele eetlepel sambal badjak

  • 1 centimeter verse gember

  • 50 milliliter ketjap manis

  • 100 milliliter water of kokosmelk

  • 1 eetlepel groentebouillonpoeder (of een stukje van een blokje)

  • 1 theelepel suiker

  • 1 eetlepel olie

  • zout en peper naar smaak

  • optioneel: steranijs

Hoe maak je het?

  • Snijd de spitskool door de helft en snijd deze vervolgens in dunne reepjes. Was de gesneden kool goed onder de kraan en laat het in een vergiet uitlekken.Vegetarische rendang uit de slowcooker
  • Maak een boemboe (kruidenmengsel) van de ui, knoflook, sambal, suiker en de gember. Dit doe je met behulp van een vijzel, foodprocessor of staafmixer.
  • Kneus de sereh met de stamper van een vijzel en verfrommel de blaadjes djeroek poeroet in je handen.
  • Verhit een eetlepel olie in een koekenpan en fruit de boemboe met de sereh en djeroek poeroet blaadjes (deze laat je heel) aan. Doe dit ongeveer 3 minuten zodat de smaken goed vrij komen. Zet het vuur uit en voeg de ketjap bij de boemboe en schep het geheel even om.
  • Doe de rauwe spitskool in de slowcooker en giet het ketjapmengsel erop. Voeg een eetlepel groentebouillonpoeder en 100 milliliter water of kokosmelk toe. Schep de kool nu goed om.
  • Als je het lekker vindt, kun je nu een steranijs toevoegen. Leg deze op de kool en sluit de deksel van de slowcooker. Zet de slowcooker voor 5 uur op stand low.
  • Als de kooktijd verstreken is meng je de kool nog even goed door elkaar. Proef en breng naar wens op smaak met zout en peper. Verwijder eventueel de sereh, steranijs en de djeroek poeroet blaadjes. Serveer de vegetarische rendang met rijst, sambal en gebakken uitjes.Vegetarische rendang uit de slowcooker

Aantekeningen

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @eetspiratie.nl op Instagram met de hashtag #Eetspiratie

Vind je dit recept lekker?

Volg @Eetspiratie op Pinterest

Deel jouw resultaat ook met anderen…

Like us on Facebook

Deze recepten / artikelen mag je niet missen:

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE

5 Reacties

  1. Zou ik in plaats van spitskool ook jackfruit kunnen gebruiken?

  2. Ik heb ook geen slowcooker , heb het gewoon in de pan gedaan en lekker laten sudderen , de smaak was heerlijk.

  3. Hoi Simone,
    ik ben niet in het bezit van een slowcooker maar wil dit recept toch maken, heb je enig idee hoe lang dit in een sudderpan op moet staan om te garen?
    Groet Ron

    • Hoi Ron, dit kun je zelf een beetje bepalen. Hou je van een beetje bite dan heeft het niet zo heel lang nodig. Ik zou het gewoon tussendoor proeven en als jij de structuur en smaak goed vind dan is het klaar. Groetjes, Simone

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Door het vakje hieronder aan te vinken, geef je Eetspiratie toestemming voor het plaatsen van jouw bericht.

*

Ja, ik geef toestemming

*

3 × 4 =