Vegetarische rendang uit de slowcooker. Als je aan rendang denkt dan denk je meestal aan rundvlees wat uren heeft gestoofd in kokosmelk, kruiden en specerijen. Maar in principe kun je rendang maken van zowel vlees, kip, groenten en eieren. En wat dacht je van een vegetarische variant? Met bijvoorbeeld jackfruit of spitskool zet je een heerlijke rendang op tafel.
Tegenwoordig zijn er genoeg ingrediënten verkrijgbaar om bepaalde gerechten na te maken. Hiermee bedoel ik bijvoorbeeld een product zoals jackfruit. Dit wordt gebruikt om bijvoorbeeld een vegetarische variant voor het gerecht pulled pork te maken. De structuur is daar perfect voor. Maar ook kun je van jackfruit een heerlijke vegan rendang maken, bekijk hier het recept. Het voordeel hiervan is, dat deze een kortere bereidingstijd heeft dan de rundvlees variant.
Nu hoeft voor mij een vegetarisch gerecht niet perse te lijken (qua structuur) op vlees. Spitskool is een hele neutrale groente die heel goed smaken opneemt. Daarnaast is het ook nog eens een stuk goedkoper dan het ‘hippe’ jackfruit. Spitskool is daarom een perfect ingrediënt voor een gerecht zoals deze rendang.
Vegetarisch rendang recept
In dit gerecht wordt sambal badjak gebruikt. In sommige ‘kant en klare’ sambals uit de supermarkt zit trassi (gefermenteerde garnalenpasta). Als er trassi in zit dan is het gerecht niet meer vegetarisch. Lees dus altijd de etiketten van producten die je koopt, of maak je eigen sambal (zonder trassi).
Ook gebruik ik groentebouillonpoeder als ingrediënt. Het poeder dat ik gebruik bevat geen gist of andere toevoegingen. Onderaan het recept bij de aantekeningen vindt je een link naar het product wat ik meestal voor mijn recepten gebruik. Een alternatief voor dit poeder is een stukje van een groentebouillonblokje. Dit voeg je toe naar smaak. In dit gerecht gebruik ik water als ‘het vocht’ maar omdat dit een rendang recept is zou je dit ook kunnen vervangen voor kokosmelk. Het is maar een beetje (100 milliliter) want er komt nog een hoop vocht uit de spitskool.
Deze recepten / artikelen vind je misschien ook interessant:
REAGEREN?
Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via info@eetspiratie.nl
RECEPT OF WEBSITE BEWAREN
Wil je de website van Eetspiratie of een recept/artikel bewaren op jouw telefoon, tablet of computer? Hoe je dat doet lees je via de links hieronder:
Iphone of Ipad
Android (telefoon / tablet)
Populaire browsers in Windows (computer / laptop)