Eetspiratie » Vegetarische rendang uit de slowcooker
Groentesoep van oma sambal

Vegetarische rendang uit de slowcooker

Vegetarische rendang uit de slowcooker. Als je aan rendang denkt dan denk je meestal aan rundvlees wat uren heeft gestoofd in kokosmelk, kruiden en specerijen. Maar in principe kun je rendang maken van zowel vlees, kip, groenten en eieren. En wat dacht je van een vegetarische variant? Met bijvoorbeeld jackfruit of spitskool zet je een heerlijke rendang op tafel.

Tegenwoordig zijn er genoeg ingrediënten verkrijgbaar om bepaalde gerechten na te maken. Hiermee bedoel ik bijvoorbeeld een product zoals jackfruit. Dit wordt gebruikt om bijvoorbeeld een vegetarische variant voor het gerecht pulled pork te maken. De structuur is daar perfect voor. Maar ook kun je van jackfruit een heerlijke vegan rendang maken, bekijk hier het recept. Het voordeel hiervan is, dat deze een kortere bereidingstijd heeft dan de rundvlees variant.

Nu hoeft voor mij een vegetarisch gerecht niet perse te lijken (qua structuur) op vlees. Spitskool is een hele neutrale groente die heel goed smaken opneemt. Daarnaast is het ook nog eens een stuk goedkoper dan het ‘hippe’ jackfruit. Spitskool is daarom een perfect ingrediënt voor een gerecht zoals deze rendang.

Vegetarisch rendang recept

In dit gerecht wordt sambal badjak gebruikt. In sommige ‘kant en klare’ sambals uit de supermarkt zit trassi (gefermenteerde garnalenpasta). Als er trassi in zit dan is het gerecht niet meer vegetarisch. Lees dus altijd de etiketten van producten die je koopt, of maak je eigen sambal (zonder trassi).

Ook gebruik ik groentebouillonpoeder als ingrediënt. Het poeder dat ik gebruik bevat geen gist of andere toevoegingen. Onderaan het recept bij de aantekeningen vindt je een link naar het product wat ik meestal voor mijn recepten gebruik. Een alternatief voor dit poeder is een stukje van een groentebouillonblokje. Dit voeg je toe naar smaak. In dit gerecht gebruik ik water als ‘het vocht’ maar omdat dit een rendang recept is zou je dit ook kunnen vervangen voor kokosmelk. Het is maar een beetje (100 milliliter) want er komt nog een hoop vocht uit de spitskool.

Low en slow koken met deze slowcooker
CrockPot Slow Cooker 4,7L programmeerbaar

CrockPot Slow Cooker 4,7L programmeerbaar

Stijlvolle slowcooker met timer.

Vegetarische rendang uit de slowcooker

Vegetarische rendang uit de slowcooker

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl
4.7 van 47 stemmen
Gang: Hoofdgerecht, BijgerechtKeuken: IndischNiveau: Makkelijk
Porties

4

personen
Voorbereiding

25

minuten
Kooktijd (op stand low)

5

uren 
Totale tijd

5

uren 

25

minuten

Vegetarische rendang uit de slowcooker van spitskool en heerlijke Indische specerijen. Maak in ongeveer 5 uur op stand low de lekkerste spitskool rendang in de slowcooker.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • 1 hele spitskool, in reepjes gesneden

  • 1 grote ui, gesnipperd

  • 2 tenen knoflook, fijngehakt

  • 1 sereh stengel, gekneusd

  • 2 djeroek poeroet blaadjes, gekneusd

  • halve tot hele eetlepel sambal badjak

  • 1 centimeter verse gember, geraspt

  • 50 milliliter ketjap manis

  • 100 milliliter water of kokosmelk

  • 1 eetlepel groentebouillonpoeder (of een stukje van een blokje)

  • 1 theelepel suiker

  • 1 eetlepel olie

  • zout en peper naar smaak

  • optioneel: steranijs

BEREIDING

  • Snijd de spitskool door de helft en snijd deze vervolgens in dunne reepjes. Was de gesneden kool goed onder de kraan en laat het in een vergiet uitlekken.Vegetarische rendang uit de slowcooker
  • Maak een boemboe (kruidenmengsel) van de ui, knoflook, sambal, suiker en de gember. Dit doe je met behulp van een vijzel, foodprocessor of staafmixer.
  • Kneus de sereh met de stamper van een vijzel en verfrommel de blaadjes djeroek poeroet in je handen.
  • Verhit een eetlepel olie in een koekenpan en fruit de boemboe met de sereh en djeroek poeroet blaadjes (deze laat je heel) aan. Doe dit ongeveer 3 minuten zodat de smaken goed vrij komen. Zet het vuur uit en voeg de ketjap bij de boemboe en schep het geheel even om.
  • Doe de rauwe spitskool in de slowcooker en giet het ketjapmengsel erop. Voeg een eetlepel groentebouillonpoeder en 100 milliliter water of kokosmelk toe. Schep de kool nu goed om.
  • Als je het lekker vindt, kun je nu een steranijs toevoegen. Leg deze op de kool en sluit de deksel van de slowcooker. Zet de slowcooker voor 5 uur op stand low.
  • Als de kooktijd verstreken is meng je de kool nog even goed door elkaar. Proef en breng naar wens op smaak met zout en peper. Verwijder eventueel de sereh, steranijs en de djeroek poeroet blaadjes. Serveer de vegetarische rendang met rijst, sambal en gebakken uitjes.Vegetarische rendang uit de slowcooker

BENODIGDHEDEN o.a.

AANTEKENINGEN

  • Houdbaarheid: bewaar 2 tot 3 dagen in een afgesloten bakje in de koelkast. 
    Invriezen? Ja, in de vriezer is het in een bakje of diepvrieszak tot 3 maanden houdbaar. Noteer de datum waarop je het invriest. 
  • Heb je geen slowcooker? Deze rendang kun je ook prima bereiden in een gewone stoofpan. Volg het recept en laat het stoven voor minimaal een half uur tot de kool zacht is en de smaken goed ingetrokken zijn.

Gerelateerde recepten en artikelen

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.