Eetspiratie » Jackfruit ketjap
Jackfruit ketjap

Jackfruit ketjap

Jackfruit ketjap, een verrassend lekker Oosters gerecht met young pulled jackfruit. Je eet dit gerecht met rijst en groenten. Maar je kunt het ook prima serveren op een broodje, bao bun of in een wrap. Je kunt er dus alle kanten mee op en het is ook heel makkelijk en snel te bereiden. Voor dit recept gebruik je ‘pulled jackfruit’. Dit zijn reepjes jackfruit die je zelf niet meer uit elkaar hoeft te halen. Het is daardoor ook een simpel gerecht dat zo op tafel staat.

Om jackfruit lekker te maken is het belangrijk deze van tevoren goed af te spoelen onder de kraan. Door dit te doen, smaakt het vele malen lekkerder! Het zure smaakje van het vocht waar de jackfruit ingezeten heeft, daar proef je dan niks meer van. Vervolgens doe je de jackfruit in een schone theedoek en knijp je met je hand het overtollige vocht eruit. Daarna is het klaar om te verwerken in je gerecht.

Jackfruit ketjap

Ik wilde graag iets maken met jackfruit dat je zowel met rijst als brood kunt eten. Nu had ik al vaker met jackfruit gekookt, want eerder maakte ik er een heerlijke vegan rendang mee (bekijk hier het recept). Dit keer gebruikte ik ‘pulled jackfruit’. Dit kun je kopen in de supermarkt. In plaats van grote stukken jackfruit, krijg je mooie reepjes die perfect zijn voor dit gerecht. Ze zijn trouwens ook erg geschikt voor Mexicaanse gerechten zoals carnitas of als alternatief voor kip in dit piri piri pulled chicken gerecht. Ik serveerde deze jackfruit ketjap met rijst, een salade met knapperige groenten en bestrooide het met sesamzaadjes. In of op een broodje met sla, komkommer en een pickle van rode ui is het ook erg lekker.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Jackfruit ketjap
Jackfruit ketjap
Jackfruit ketjap

Jackfruit ketjap

5 van 1 stem
Recept van Simone | Eetspiratie Niveau: makkelijk
Porties

4

personen
Voorbereiding

15

minuten
Kooktijd

15

minuten
Total time

30

minuten

Jackfruit in een heerlijke ketjapsaus, lekker met rijst en groenten.

Kook modus

Als je de kookmodus aanzet, dan valt je scherm niet uit tijdens het koken.

Ingrediënten:

  • 2 blikken 2 pulled jackfruit (van 550 gram)

  • 1 1 limoen (sap en rasp)

  • 3 blaadjes 3 djeroek poeroet

  • 1,5 eetlepel 1,5 ahornsiroop

  • 4 -6 eetlepels 4 -6 ketjap manis

  • 1,5 eetlepel 1,5 sambal badjak

  • 2 tenen 2 knoflook geraspt

  • 1 theelepel 1 vers geraspte gember

  • 2 eetlepels 2 sojasaus

  • vers gemalen zwarte peper

  • verse koriander (optioneel)

  • 1 eetlepel 1 sesamzaadjes (optioneel)

  • halve eetlepel halve olie

  • snufje zout

  • 100 milliliter 100 water

Bereiding:

  • Giet de jackfruit af in een vergiet en spoel de stukjes af onder de kraan. Leg de jackfruit op een schone theedoek, vouw deze dicht en knijp een deel van het overtollige vocht eruit. Zet even apart tot gebruik.
  • Rasp de schil van de limoen en maak een saus van het sap van een halve limoen, limoenrasp van een halve limoen (of meer naar smaak), 1,5 eetlepel ahorn siroop, 4 – 6 eetlepels ketjap manis, 1,5 eetlepel sambal badjak, 2 tenen geraspte knoflook, 1 theelepel geraspte gember, 2 eetlepels sojasaus en vers gemalen zwarte peper.
  • Kneus de djeroek poeroet blaadjes door ze te verfrommelen in je handen. Verhit een halve eetlepel olie in een koekenpan en bak hierin de jackfruit samen met de djeroek poeroet blaadjes en een snufje zout aan. Bak de jackfruit aan tot deze een beetje verkleurd.
  • Voeg vervolgens de saus toe en schep alles om tot het goed warm is en een beetje indikt.
  • Proef of de smaak naar wens is en pas deze indien nodig aan door iets extra’s van de bovengenoemde ingrediënten toe te voegen.
  • Serveer de jackfruit ketjap met rijst en groenten. Garneer eventueel met verse blaadjes koriander en sesamzaadjes.

Deze recepten / artikelen vind je misschien ook interessant:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via info@eetspiratie.nl

RECEPT OF WEBSITE BEWAREN

Wil je de website van Eetspiratie of een recept/artikel bewaren op jouw telefoon, tablet of computer? Hoe je dat doet lees je via de links hieronder:

Iphone of Ipad
Android (telefoon / tablet)
Populaire browsers in Windows (computer / laptop)