Lotek – Indonesisch groentegerecht met pindasaus, niet te vergelijken met gado gado en petjel. Ook dit zijn twee salades bomvol groenten, maar totaal anders dan lotek. Bij gado gado wordt de dressing of de saus ‘erover’ geserveerd. Bij petjel en lotek meng je de saus ‘door’ de geblancheerde groenten. Voor dit gerecht kun je verschillende groenten gebruiken maar spinazie en kool mogen eigenlijk niet ontbreken. De boemboe voor de saus heeft ook een verrassend ingrediënt, namelijk een gekookte aardappel. Eet lotek als een salade, een bijgerecht of serveer er blokjes lontong bij.
Er zijn verschillende manieren om dit gerecht te maken. De ingrediënten zijn over het algemeen een beetje hetzelfde. Bij het ene recept wordt tahoe of tempeh toegevoegd, of wordt de aardappel niet in de saus verwerkt maar gebakken door de salade geserveerd. En in het andere recept wordt trassi gebruikt, terwijl het van origine een veganistisch gerecht is. De één vijzelt graag zelf de pinda’s voor de saus en de ander gaat voor het gemak van pindakaas. Ik heb voor dit recept onder andere het Groot Indonesisch kookboek van Beb Vuijk geraadpleegd. Met dat basisrecept in mijn achterhoofd maakte ik mijn versie van lotek.
Lotek – Indonesisch groentegerecht met pindasaus
In principe is het een heel eenvoudig recept met redelijk simpele ingrediënten. Met spinazie, (diepvries) sperziebonen, een stuk spitskool en taugé kom je al een heel eind. Deze groenten hoef je alleen even te wassen, grof te snijden, te blancheren en koud af te spoelen. De taugé is een ander verhaal, deze maak ik altijd schoon. Dit doe je één voor één met de hand. Dit is iets wat je als kleinkind van een Indonesische oma leert. Ik schreef er een uitgebreid artikel over, lees het artikel hier. De boemboe voor de pindasaus wordt gemaakt met een gekookte aardappel, deze geeft je saus een dikke en stevige structuur. De saus hecht daardoor goed aan de groenten. In mijn saus zit een scheutje ketjap manis, dit hoort er eigenlijk niet in maar ik doe het toch omdat het lekker is!
Kenmerkend voor lotek (en ook petjel) is dat er kentjoer in zit. Kentjoer is familie van de gemberwortel en wordt ook wel witte gember genoemd. Het heeft een fris pittige smaak die dit gerecht bijzonder maakt. Voor gemalen kentjoer moet je misschien wel een tripje maken naar de toko. Kun je er niet aan komen, laat het dan gewoon weg. Er is niet echt een alternatief voor te vinden dat er qua smaak op lijkt.
Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Deze recepten / artikelen vind je misschien ook interessant:
REAGEREN?
Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via info@eetspiratie.nl
RECEPT OF WEBSITE BEWAREN
Wil je de website van Eetspiratie of een recept/artikel bewaren op jouw telefoon, tablet of computer? Hoe je dat doet lees je via de links hieronder:
Iphone of Ipad
Android (telefoon / tablet)
Populaire browsers in Windows (computer / laptop)