Saté recepten, satésaus en marinade. De geur van de barbecue in de zomer doet mij meteen denken aan saté. Dit inspireerde mij om een artikel te schrijven over alles wat met saté te maken heeft. Het begint met een lekkere marinade, daarna rijg je de saté, gevolgd door een lekkere satésaus. In dit artikel heb ik het handig samengevat.
Saté is bekend als vlees op een stokje waarbij meestal een saus geserveerd wordt genaamd: satésaus. Je kunt saté maken van vlees, kip, vis, groenten, tofu (tahoe) of tempeh. Zet voordat je gaat barbecueën alvast de satéstokjes in een glas water. Dit doe je zodat ze straks tijdens het roosteren niet verbranden. Vervolgens maak je de marinade, je legt hier het vlees, tahoe of tempeh in voor minimaal een paar uurtjes. Hierdoor wordt vlees mals en zacht en smaken kunnen goed intrekken. Sateetjes bereid je op een (saté) barbecue, kooltjes of een grillpan. Je wilt namelijk die lekkere geroosterde smaak die bij saté hoort. Heb je nog geen saté barbecue? In dit artikel vertel ik er alles over.

Spiedini Saté-bbq Bali 80
Smalle houtskoolbarbecue met horizontaal rooster voor saté of andere spiesjes – 80 cm lang.
Saté recepten, satésaus en marinade
Satémarinade
Dit is een simpele marinade die je snel met ingrediënten uit je voorraadkast kunt maken. Ik gebruik graag djeroek poeroet (limoenblad) in mijn marinade. Dit koop je bij de toko, maar sommige supermarkten verkopen het ook. Dit is optioneel, je kunt het prima weglaten. Wil je meer saté maken verdubbel dan gewoon de ingrediënten. Met dit recept zit je altijd goed, het kan niet mislukken want je past het aan naar je eigen persoonlijke smaak. Lees hier het recept.

Pindasaus
Deze romige pindasaus wordt gemaakt met (kokos)melk waardoor het een lekkere zachte en milde smaak krijgt. Lekker om sateetjes in te dippen, bij gado gado (Indonesische salade met pindasaus), of als bijgerechtje.

De lekkerste satésaus
Houd je van een dikkere satésaus met iets meer pit dan is dit een goed recept voor jou! Deze saus is hier thuis favoriet. Bekijk hier het recept. En kun je geen pinda’s eten vanwege een allergie? Ik heb een recept gemaakt voor een pindavrije satésaus op basis van cashewnoten. Bekijk hier het recept.

Saté recepten
Saté ajam ketjap
Traditioneel wordt saté geserveerd met satésaus maar je kunt ook een keer kiezen voor iets anders namelijk: ketjapsaus. Saté ajam ketjap is gemarineerde en gegrilde kip overgoten met lekkere zoete ketjapsaus. Lees hier het recept.

Saté van kipgehakt
Een andere variant is saté van kipgehakt (saté lillit). Deze saté serveer op je een stengel sereh in plaats van op een satéstokje. Dit ziet er mooi uit en de sereh geeft ook een subtiele smaak af. Het is weer eens wat anders dan de standaard kipsaté. Lees hier hoe je de saté van kipgehakt maakt.

Tempeh en tofu saté
Naast al het vlees kun je natuurlijk ook een vegan of vegetarische saté maken. Dit kun je heel eenvoudig doen met tempeh en tofu. Marineer blokjes tempeh of tofu hetzelfde als je bij de vleesvariant doet. Het is wel handig om eerst het vocht uit de tofu te persen. Rijg de blokjes op satéstokjes en rooster ze rondom bruin om de barbecue. Je kunt er ook voor kiezen om de tempeh eerst te bakken en daarna te rijgen op een stokje. Leg ze voor het serveren nog even op de grill om ze op te warmen en te voorzien van mooie grillstrepen.

Saté pentol (saté van gehaktballetjes)
Deze vorm van saté valt bij de meeste mensen goed in de smaak. Je draait kleine balletjes gehakt en rijgt deze op een saté prikker. Je roostert ze kort op de (saté) barbecue zodat ze een lekker grillsmaakje krijgen. Saté pentol kun je ook makkelijk in grotere hoeveelheden maken. Lees hier het recept.

Meer eetspiratie speciaal voor jou!
- Marinade voor saté
- Satésaus
- Indische recepten voor de barbecue
- Sate ajam ketjap
- Saté pentol (saté van gehakt)
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.