Eetspiratie » Saté recepten, satésaus en marinade
Saté recepten, satésaus en marinade

Saté recepten, satésaus en marinade

Saté recepten, satésaus en marinade. De geur van de barbecue in de zomer doet mij meteen denken aan saté. Dit inspireerde mij om een artikel te schrijven over alles wat met saté te maken heeft. Het begint met een recept, daarna een marinade, gevolgd door een lekkere satésaus. In dit artikel heb ik het handig samengevat.

Saté is bekend als vlees op een stokje waarbij meestal een saus geserveerd wordt genaamd: satésaus. Je kunt saté maken van vlees, kip, vis of zelfs tahoe of tempeh. Zet alvast de satéstokjes in een glas water. Dit ode zodat ze straks tijdens het roosteren niet verbranden. Vervolgens maak je de marinade, je legt hier het vlees, tahoe of tempeh in voor minimaal een paar uurtjes. Hierdoor wordt vlees mals en zacht en smaken kunnen goed intrekken. Sateetjes bereid je op een (saté) barbecue, kooltjes of een grillpan. Je wilt namelijk die lekkere geroosterde smaak die bij saté hoort.

Saté recepten, satésaus en marinade

De marinade

Dit is een simpele marinade die je snel met ingrediënten uit je voorraadkast kunt maken. Ik gebruik graag djeroek poeroet (limoenblad) in mijn marinade, deze zal je misschien niet standaard in huis hebben. Dit is optioneel, je kunt het prima weglaten. Wil je meer saté maken verdubbel dan gewoon de ingrediënten. Met dit recept zit je altijd goed, het kan niet mislukken want je past het aan naar je eigen persoonlijke smaak. Lees hier het recept.

Saté marinade
Marinade

Milde pindasaus

Deze pindasaus wordt gemaakt met melk waardoor het een lekkere zachte en milde smaak heeft. Eventueel kun je de melk ook vervangen door kokosmelk. Lees hier het recept.

Pindasaus
Milde pindasaus

Kruidige satésaus

Houd je van een dikkere satésaus met iets meer pit dan is dit een goed recept voor jou! Deze saus is hier thuis favoriet. Lees hier het recept.

Satésaus
Kruidige satésaus

Satésaus zonder pinda’s

Kun je geen pinda’s eten vanwege een allergie? Ik heb een recept gemaakt voor een pindavrije pindasaus/satésaus op basis van cashewnoten. Bekijk hier het recept.

Saté recepten

Saté ajam ketjap

Traditioneel wordt saté geserveerd met satésaus maar je kunt ook een keer kiezen voor iets anders namelijk: ketjapsaus. Saté ajam ketjap is gemarineerde en gegrilde kip overgoten met lekkere zoete ketjapsaus. Lees hier het recept.

Saté ajam ketjap
Saté ajam ketjap

Saté van kipgehakt

Een andere variant is saté van kipgehakt (saté lillit). Deze saté serveer op je een stengel sereh in plaats van op een satéprikker. Dit ziet er mooi uit en de sereh geeft ook een subtiele smaak af. Het is weer eens wat anders dan de standaard kipsaté. Lees hier hoe je de saté van kipgehakt maakt.

Sate van kipgehakt
Saté van kipgehakt

Tempeh saté (vega saté)

Naast al het vlees kun je natuurlijk ook een vega variant van saté maken. Dit kun je heel eenvoudig doen met tempeh. Snijd de tempeh in even grote blokjes en bak/frituur ze in ruim olie tot ze bruin en krokant zijn. Je kunt ze ook bakken in de airfryer (lees hier hoe). Bestrooi de blokjes met zout en laat dit uitlekken op een bordje bekleed met bakpapier. Rijg de blokjes op een satéprikker en serveer de tempeh saté met satésaus of hete ketjapsambal. Bestrooi met fijngehakte geroosterde pinda’s voor een lekkere crunch en smaak.

In plaats van tempeh kun je natuurlijk ook prima tahoe (tofu) gebruiken. De tahoe kun je ook van tevoren marineren. Dep de blokjes voor het bakken even droog met een keukenpapiertje en bak ze op dezelfde manier als de tempeh.

Tempeh saté
Tempeh saté

Saté pentol (saté van gehaktballetjes)

Deze vorm van saté valt bij kinderen (en grote mensen) goed in de smaak. Je draait kleine balletjes gehakt en rijgt deze op een saté prikker. Je roostert ze kort op de (saté) barbecue zodat ze een lekker grillsmaakje krijgen. Saté pentol kun je ook makkelijk in grotere hoeveelheden maken. Lees hier het recept.

Saté pentol
Saté pentol

Deze recepten / artikelen mag je niet missen:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via

info@eetspiratie.nl

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE