Saté recepten, satésaus en marinade

Saté recepten, satésaus en marinade

Bij de eerste warme zonnestralen van de lente vraagt mijn jongste dochter altijd ‘mama gaan we vandaag buiten eten?’ Eigenlijk doen we dat te weinig terwijl het heel erg gezellig is onder onze veranda. Wat ik dan meestal ruik op zo’n eerste warme lentedag is de geur van barbecue! En wat hoort er bij de barbecue? Saté natuurlijk! Dit inspireerde mij om een overzichtje te maken van verschillende soorten saté, satésaus en marinade. Kun je kiezen wat je het lekkerst vindt!

Saté is bekend als vlees op een stokje waarbij meestal een saus geserveerd wordt genaamd satésaus. Je kunt saté maken van vlees, kip, vis of zelfs tahoe of tempeh. Het begint met het maken van een marinade, dit doe je bij voorkeur een dag van tevoren zodat de smaken goed in het vlees kunnen trekken. Vergeet ook niet alvast de stokjes in water te zetten zodat ze tijdens het roosteren niet verbranden. Door het vlees te marineren zal het ook lekker mals worden. Sateetjes worden bereid op een speciale satégrill, op kooltjes, de barbecue of op een grillpan. Het gaat juist om die lekkere geroosterde smaak.

De marinade:

Dit is een simpele marinade die je snel kunt maken. Wil je meer saté maken verdubbel dan gewoon het recept voor de marinade. Deze marinade kan eigenlijk niet mislukken en is het lekkerst bij varkensvlees en kip. Je serveert er een milde pindasaus of kruidige satésaus bij. Lees hier het recept.

Saté marinade

Milde pindasaus

Deze saus wordt gemaakt met melk waardoor het een lekkere zachte en milde smaak heeft. Eventueel kun je de melk ook vervangen door kokosmelk. Lees hier het recept.

Pindasaus

Kruidige satésaus

Houd je van een iets dikkere satésaus met iets meer pit dan is dit een goed recept voor jou! Deze saus is hier thuis favoriet. Lees hier het recept.

Satésaus

Verschillende soorten saté

Saté ajam ketjap

Traditioneel wordt saté geserveerd met satésaus maar je kunt ook een keer kiezen voor iets anders namelijk: ketjapsaus. Saté ajam ketjap is gemarineerde en gegrilde kip overgoten met lekkere zoete ketjapsaus. Lees hier het recept.

Saté ajam ketjap

Saté van kipgehakt

Een andere variant is saté van kipgehakt. Deze saté serveer je een een stengel sereh in plaats van op een satéprikker. Dit ziet er mooi uit en het geeft ook een subtiele smaak af. Het is weer eens wat anders dan de standaard kipsaté. Lees hier hoe je de saté van kipgehakt maakt.

Sate van kipgehakt

Tempeh saté (vegetarische saté)

Naast al het vlees kun je natuurlijk ook een vegetarische variant van saté maken. Dit kun je heel eenvoudig doen met tempeh. Snijd de tempeh in evengrote blokjes en bak/frituur ze in ruim olie tot ze bruin en krokant zijn. Bestrooi met zout en laat dit uitlekken op een bordje bekleed met bakpapier. Rijg de blokjes op een satéprikker en serveer de tempeh saté met satésaus of ketjapsaus. Bestrooi met fijngehakte geroosterde pinda’s of sesamzaadjes voor een lekkere crunch en smaak.

Tempeh saté

In plaats van tempeh kun je natuurlijk ook prima tahoe of tofu gebruiken. De tahoe kun je ook van tevoren marineren. Dep de blokjes voor het bakken even droog met een keukenpapiertje en bak ze op dezelfde manier als de tempeh.

Gehaktballetjes in ketjap pindasaus

Dit recept is niet perse een saté recept maar hij mag niet ontbreken in dit rijtje! Deze gehaktballetjes in ketjap pindasaus zijn namelijk overheerlijk. Je maakt ze in een gewone pan of nog handiger, in de slowcooker. De saus maak je met pindakaas dus dit recept hoort echt thuis in dit overzicht. Lees hier het recept.

Gehaktballetjes in ketjap pindasaus (slowcooker)

Oosterse aardappelschotel met pindasaus (vegetarisch en vegan)

Dit is een van mijn favoriete gerechten met pindasaus. Heel veel groenten, avocado, tahoe en knapperige frietjes overgoten met pindasaus. Alles wat ik lekker vind op één bord! Een soort Hollandse versie van gado gado. Lees hier het recept.

Oosterse aardappelschotel met pindasaus

2 x salade met pindasaus

Petjel (salade met pittige pindasaus)

Deze salade zit boordevol groente en hij wordt gemengd met een heerlijke pindasaus of petjelsaus. Het meest kenmerkende van deze salade is dat er kentjoer in de saus wordt gebruikt. Deze salade smaakt daarom weer totaal anders als gado gado. Lees hier het recept voor petjel.

Petjel (Indische salade met pittige pindasaus)

Gado Gado (Indische salade met pindasaus)

Dit is een van mijn favoriete zomerse gerechten. Een bord vol met groenten, stukjes aardappel, ei, gebakken tahoe en een lekkere pindasaus. Wat mij betreft het ideale gerecht voor een etentje of een warme dag. Lees hier hoe je gado gado maakt.

Gado gado

Tot zover mijn saté inspiratie, er zit vast iets lekkers voor je bij!

Print Friendly, PDF & Email

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN OF PRINTEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Als je op het symbool van het printerje hierboven klikt, kun je dit artikel printen. Of lees voor meer info:
HOE KAN IK DIT ARTIKEL PRINTEN?
blank

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*