Eetspiratie » Broodje pulled oesterzwam
Broodje pulled veggie

Broodje pulled oesterzwam

Broodje pulled oesterzwam, een vegan/plantaardig alternatief voor een broodje ‘pulled pork’. De oesterzwam is een veelzijdige paddenstoel. Je kunt er de meest heerlijke gerechten mee maken. Oesterzwammen zijn makkelijk te bereiden in een pan, oven of in de airfryer. Je scheurt/pulled ze in reepjes waardoor ze een vleesachtige textuur krijgen. Daarnaast kun je ook frituren (als tempura) of toevoegen aan soepen of stoofgerechten.

Dit broodje is lekker en snel klaar, handig als snelle lunch of lichte avond maaltijd. Oesterzwammen zijn heel mooi schoon, je hoeft ze alleen maar in stukjes te scheuren. Daarnaast hebben een korte bereidingstijd. Ze slinken wel enorm, dus koop liever iets teveel dan te weinig. Het recept kun je prima verdubbelen. Verdubbel dan niet alle ingrediënten maar gebruik van alles een beetje meer. In dit artikel leg ik uit hoe je het beste een recept kunt verdubbelen.

Broodje pulled oesterzwam

Voor dit recept heb je een aantal ingrediënten nodig, die waarschijnlijk al in je voorraadkast staan. Het is een Oosters getint belegd broodje, want het recept is afgeleid van mijn populaire ‘Indo pulled pork‘ recept. Ik gebruik ongeveer dezelfde smaakmakers, kruiden en specerijen. Serveer de pulled oesterzwam op een knapperig broodje met sla of knapperige kiemgroenten. Gebakken uitjes geven het een lekkere crunch. Je kunt de oesterzwammen bakken in een koekenpan maar je kunt ze ook bereiden in de oven. Kijk hier hoe je dat doet.

Kweek je eigen oesterzwammen
Oesterzwam kweekset

Oesterzwam kweekset

Zelf paddenstoelen kweken op koffiedik. Ook leuk als cadeau!

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Broodje pulled oesterzwam Pinterest
Bewaar deze afbeelding op jouw Pinterest borden
Broodje pulled oesterzwam

Broodje pulled oesterzwam

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl
5.0 van 4 stemmen
Gang: Lunch, HoofdgerechtKeuken: AziatischNiveau: Makkelijk
Porties

4

porties
Voorbereiding

15

minuten
Kooktijd

15

minuten
Totale tijd

30

minuten

Op zoek naar een vegetarische of vegan variant van pulled pork? Maak het met oesterzwammen!

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • 200 gram oesterzwammen, in reepjes gescheurd

  • 2 eetlepels ketjap manis (lees hier welke ketjap ik gebruik)

  • 1 flinke teen knoflook, geraspt

  • 2 stuks steranijs, heel (optioneel)

  • 1 theelepel azijn

  • 1 eetlepel zoete chilisaus

  • 1 theelepel paprikapoeder

  • halve theelepel Chinees 5 kruidenpoeder (5 spices)

  • 1 ui, in halve maantje gesneden

  • 1 eetlepel tomatenketchup

  • 1 snufje zout

  • 4 harde broodjes

  • 1 eetlepel olie

  • optioneel: gebakken uitjes en kiemgroenten

BEREIDING

  • Maak eerst de saus door 2 eetlepels ketjap manis, 1 teen geraspte knoflook, 1 theelepel azijn, 1 eetlepel chilisaus, 1 theelepel paprikapoeder, een halve theelepel Chinees 5 kruidenpoeder en 1 theelepel tomatenketchup in een kommetje te mengen. Leg er twee stuks steranijs in en roer het even door. Zet de saus apart tot gebruik.
  • Nu kun je de oesterzwammen gaan scheuren (pullen). De oesterzwammen hoef je niet te wassen, eventueel kun je ze voorzichtig schoonborstelen als dat nodig is. Draai de geribbelde kant naar je toe en scheur er steeds een reepje vanaf, doe dit van boven naar beneden. Snijd ook de ui in halve maantjes.Broodje vegan pulled pork
  • Verhit een eetlepel olie in een koekenpan of wok en fruit de gesneden ui aan. Voeg de reepjes oesterzwam toe en bak deze bruin op hoog vuur. Blijf steeds omscheppen met een spatel. De reepjes mogen flink aangebakken worden, dit geeft juist een lekkere smaak.
  • Voeg nu de saus (inclusief de steranijs) toe en schep alles goed om. Als alle reepjes bedekt zijn met de saus is je gerecht klaar. Vis de steranijs eruit.
  • Snijd de broodjes open en schep op elk broodje een hoopje van de oesterzwammen.
  • Garneer met kiemgroenten en gebakken uitjes serveer er eventueel nog wat zoete aardappelfrietjes bij. Vegan pulled pork

AANTEKENINGEN

  • Je kunt dit zowel warm als koud eten. Gecombineerd met rijst smaakt het ook heerlijk.

Gerelateerde recepten en artikelen

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.