Eetspiratie » Lekkere alternatieven voor vlees
Lekkere alternatieven voor vlees

Lekkere alternatieven voor vlees

Lekkere alternatieven voor vlees, die je eenvoudig zelf kunt maken. Koken zonder vlees is makkelijker dan je denkt. Door alternatieven te gebruiken wordt je heel creatief in de keuken. Als je geen vlees eet, betekent dat niet automatisch dat je bent aan gewezen op de ‘vleesvervangers’ die je kunt kopen in de supermarkt. Met ingrediënten zoals groente, peulvruchten, paddenstoelen, tofu en tempeh kun je heerlijke gerechten maken.

In dit overzicht vind je vegetarische en vegan gerechten gemaakt met peulvruchten (bonen en linzen), groenten, tahoe, tempeh en paddenstoelen. Lekkere alternatieven voor vlees zonder het gebruik van vleesvervangers. Maak je eigen ‘vleesvervangers’ met plantaardige ingrediënten.

Lekkere alternatieven voor vlees

1. Gebakken oesterzwammen

Oesterzwammen zijn lekker, veelzijdig en makkelijk te bereiden. Scheur ze in reepjes en kruide deze met bijvoorbeeld shoarmakruiden, gyros kruiden of een Mexicaanse kruidenmix. Of met een Oosterse kruidenmix zoals bij dit broodje met ‘pulled oesterzwam‘. Bak ze in de koekenpan of oven en serveer ze in een pita een wrap of op een (gestoomd) broodje. Je kunt er alle kanten mee op. Bekijk hier hoe je oesterzwammen bereid.

Gebakken oesterzwammen
Gebakken oesterzwammen
Kweek je eigen oesterzwammen
Oesterzwam kweekset

Oesterzwam kweekset

Zelf paddenstoelen kweken op koffiedik. Ook leuk als cadeau!

2. Kikkererwten

Van kikkererwten kun je hele lekkere dingen maken, daarom benoem ik deze apart. Hummus en falafel zijn misschien wel de meest bekende gerechten met kikkererwten. Je kunt deze peulvruchten direct eten uit een pot of blik (wel eerst even afspoelen). Of je kookt zelf gedroogde kikkererwten die je vervolgens voor allerlei gerechten kunt gebruiken. Lees hier hoe je kikkererwten kookt. Bewaar ze in de koelkast of vries ze in. Ideaal in soepen, curry’s, geprakt op een broodje (met een beetje mayonaise of tahin). Geroosterd in de oven is het een lekkere snack of als topping op een salade.

3. Paddenstoelen

Misschien zijn paddenstoelen wel het lekkerste alternatief voor vlees. Ze zitten bomvol smaak, zijn makkelijk te bereiden en betaalbaar. Kastanjechampignons zijn ideaal in stoofschotels, soepen, curry’s en wokgerechten. Portobello’s bereid in de oven hebben een heerlijke hartige smaak en structuur (zoals in dit gerecht). Shiitake zijn heerlijk in Oosterse gerechten en noedelsoepen. En met champignons maak je een heerlijke vegan jus voor over aardappels en stamppot. Kijk hier voor het recept.

8 makkelijke recepten met paddenstoelen
Paddenstoelen

4. Groenten

Hoezo zijn groenten een alternatief voor vlees? Met een beetje creativiteit en fantasie kun je van verschillende groente gerechten maken die iets weg hebben van vlees. Van groenten kun je bijvoorbeeld heerlijke burgers maken. Gecombineerd met (plantaardige) kaas krijg je een lekkere burger met een beetje ‘vet’ en pit. Kool is een groente die je ook kunt gebruiken als alternatief voor vlees. Het heeft na bereiding nog een stevige structuur en een bite en het is ideaal voor stoofgerechten zoals bij deze vegetarische rendang. In plakken gesneden maak je er een ‘steak’ van die je roostert in de oven. Als je aubergine bakt in de oven kun je deze heel goed ‘pullen’ zoals je ook doet bij een pulled pork gerecht. Bieten en pompoen en zijn erg geschikt voor het maken van burgers. Artisjokharten worden vaak gebruikt als alternatief voor krab of visvlees.

Een aparte categorie is fruit, hieronder valt bijvoorbeeld jackfruit. Deze veelzijdige vleesvervanger kun je gebruiken in stoofgerechten (zoals rendang), curry’s, als vulling voor taco’s, in hartige taarten en als pulled ‘pork’. Het heeft een hele neutrale smaak dus je kunt het helemaal op smaak brengen zoals je zelf wilt. Om het beste resultaat te krijgen kun je voor bereiding de jackfruit het beste goed afspoelen onder de kraan en het overtollige vocht er goed uit knijpen.

Vegetarische rendang
Vegetarische rendang

5. Bonen en peulvruchten

Bonen zijn eigenlijk onmisbaar in de keuken, ik eet ze bijna dagelijks. Of je ze nu uit pot of blik eet of ze zelf weekt en kookt, bonen kunnen altijd. Maak er burgers van, voeg ze toe aan soepen, maak er een spread of dip van (net als hummus). Zwarte bonen en kidneybonen zijn koud lekker in salades. Witte bonen zijn heerlijk in soepen, zoals minestronesoep Pureer ze mee in tomatensoep voor extra voedingswaarde en je soep wordt er ook nog eens dik er romig van. Ook zijn deze bonen ideaal voor pastasauzen en je kunt er pesto mee maken. Bruine bonen zijn lekker in bonenchili’s en soepen. Edamame (sojaboontjes) zijn een goede aanvulling bij wokgerechten, noedelsoepen en salades.

Spliterwten vallen ook onder peulvruchten en worden het meest gebruikt in erwtensoep. Je hebt groene spliterwten maar ook gele. Hiervan kun je een heerlijke zomerse soep maken (bekijk recept) Doperwten vallen ook in deze categorie. Diepvriesdoperwten zijn ideaal om in huis te hebben want je kunt ze aan allerlei gerechten toevoegen. Ook lekker als spread op brood of crackers.

6. Linzen

Linzen hebben nog steeds een stoffig imago terwijl ze geweldig zijn! Ze zijn goedkoop, lekker, voedzaam en makkelijk te bereiden. Net als bonen bevatten ze veel eiwitten en is het dus een goede plantaardige eiwitbron. Er zijn verschillende kleuren linzen te koop en je kunt ze in allerlei recepten gebruiken. Mijn favoriete manier om linzen te eten is in een soep of een curry (dahl). Hiervoor gebruik ik meestal rode of gele linzen. Groene linzen hebben meer een bite en blijven na het koken mooi zijn vorm behouden, ideaal voor in een soep. Bruine linzen kun je koud toevoegen aan salades (zoals bij deze Griekse salade) en ze zijn ook ideaal om linzenburgers van te maken. Als vervanger van gehakt in pastasaus of sloppy joe zijn bruine linzen ook erg geschikt.

Groene linzensoep uit de slowcooker
Groene linzensoep

7. Noten

Noten zijn lekker en veelzijdig. Ze zijn wel prijzig dus meestal hou ik de aanbiedingen in de gaten. Het gaat wel om ongebrande en ongezouten noten. Deze kun je gebruiken om je gerechten meer bite en structuur te geven. Daarnaast zijn ze gezond en hebben ze een hartige smaak. Je kunt ze goed combineren met paddenstoelen in de vorm van een burger. Gemengde noten zijn ideaal voor een notenburger (bekijk het recept). Walnoten zijn perfect in een pastasaus voor bijvoorbeeld lasagne (bekijk recept). Gerookte amandelen geven je salade een crunch en een rokerig smaakje wat iets wegheeft van spekjes. En cashewnoten zijn onmisbaar in de vega(n) keuken. Geweekte cashewnoten maken gerechten romiger, geven extra voedingswaarde en een beetje vet.

8. Tofu (tahoe)

Dit product noem ik geen vleesvervanger, daarmee doe je het echt tekort. Tofu (de Indonesische benaming is tahoe) is een van de meest veelzijdige producten die ik ken. Je kunt er bijna van alles mee maken. Een betere vraag is eigenlijk, wat kun je er niet mee maken? Tofu zoals je het koopt in de winkel heeft bijna geen smaak en dit is juist ideaal want je kunt er nu alles mee doen wat je wilt. Je kunt het bakken in de airfryer of de oven, maar ook frituren, rauw eten of koken in een soep (zoals deze vegan soto ayam). In tofu tikka masala gebruik je gebakken tofu als alternatief voor kip. Of je maakt er een lekker Indisch gerecht van zoals tahoe ketjap of sambal goreng tahoe. Je kunt met tofu zelfs ‘veganistisch ei’ maken zoals deze tofu scramble. Dit kun je ook weer prima gebruiken voor een vegan nasi goreng telor (ei).

Tofu bakken in de airfryer
Tofu bakken in de airfryer

9. Tempeh

Een product wat in de Indonesische en plantaardige keuken veel gebruikt wordt. Nog niet iedereen weet hoe veelzijdig en lekker tempeh is. Gebakken is het lekker als snack, in blokjes in een bowl of een salade, in plakjes gefrituurd als chips of als beleg op een broodje ‘bahn mi’. Sambal goreng tempeh is een populair en geliefd gerecht uit de Indonesische keuken (bekijk het recept). Als je nog nooit tempeh hebt geprobeerd dan is het gerecht sticky tempeh iets om uit te proberen. Wellicht gaat dit gerecht ervoor zorgen dat je tempeh lekker gaat vinden. Je kunt het ook goed ‘rullen’ als alternatief voor gehakt. Met een kruidige pindasaus is het een lekker gerecht bij nasi goreng (kijk hier voor het recept). Ook is het net als tofu ideaal om ‘vega’ saté van te maken.

Sticky tempeh recept
Sticky tempeh

10. Seitan

Seitan wordt ook wel ’tarwevlees’ genoemd. Het wordt gemaakt van bloem of tarwegluten. Dit alternatief voor vlees is dus niet geschikt voor mensen met coeliakie of die een overgevoeligheid hebben voor gluten. Kun je dit wel verdragen dan is het een ideaal product om af toe te gebruiken als alternatief voor vlees. Net als tofu of tempeh noem ik seitan bewust geen vleesvervanger. Het is zo veelzijdig, het is een product wat op zichzelf staat. Seitan kun je bakken, frituren, stomen, koken en stoven. Het neemt de smaak aan die jij eraan geeft. Binnenkort deel ik het recept voor zelfgemaakte seitan.

Dit waren 10 lekkere alternatieven voor vlees maar er zijn er nog zoveel meer! Onder de categorieën vegetarisch en vegan vind je nog meer lekkere recepten.

Gerelateerde recepten en artikelen

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.