Eetspiratie » Budget recept: bonenchili
Budget recept bonenchili

Budget recept: bonenchili

Budget recept: bonenchili. De naam zegt het al, een chili gevuld met lekker veel bonen, kruiden en specerijen. Een chili is een ideaal budget gerecht want je kunt van weinig ingrediënten heel veel maken. Je eet deze bonenchili met rijst, aardappels of brood, net wat je lekker vindt en in huis hebt.

Een chili (ook bekend als chili con carne of sin carne) bestaat voor een groot gedeelte uit bonen. Dit gerecht kun je op veel verschillende manieren maken. In een authentieke chili worden veel pepers en vaak ook vlees gebruikt. Om het low budget te houden, gebruik ik eenvoudige ingrediënten. Dit recept is simpel en makkelijk te maken. Wil je er zelf nog iets aan toevoegen, doe dat gerust. Zie dit recept als een basis die je naar eigen smaak aanpast.

Eerder schreef ik een artikel waarom ik budget recepten deel. Ik leg daarin uit wat voor mij een budget gerecht is en hoe je met een klein budget creatief kunt zijn in de keuken. Ook geef ik tips om te besparen op boodschappen. Bekijk dat artikel hier.

Budget recept: bonenchili

Voor deze bonenchili kies ik voor bruine bonen en kidneybonen uit pot of blik. Wil je liever andere bonen gebruiken dan kan dat natuurlijk ook. Zwarte bonen en kikkererwten zijn ook goede opties. Normaal gesproken kook ik niet met pakjes, maar voor dit recept heb ik een handige tip. Mocht je nu geen uitgebreide kruidenvoorraad hebben dan kun je voor dit recept een zakje taco seasoning gebruiken. Hierin zitten alle kruiden en specerijen om de chili op smaak te brengen. Deze seasoning vind je in het schap met Mexicaanse producten. In de meeste supermarkten ligt de prijs voor een zakje rond € 0,79 cent.

Ingrediënten gebruikt in dit recept:

  • Uit de voorraadkast: knoflook, kruiden (komijn, paprikapoeder, zwarte peper) brood, rijst of aardappels
  • 1 bos bosui € 0,65
  • 1 winterpeen los € 0,35
  • Pot bruine bonen á 680 gram € 0,89
  • Kidneybonen á 400 gram € 0,67
  • Tomaten pulp (Mutti polpa) á 400 gram € 1,69
  • Taco seasoning zakje 35 gram € 0,79
  • Tortillachips 200 gram € 0,66

De bovenstaande prijzen zijn actuele prijzen uit mijn eigen supermarkt (AH).

Budget recept: bonenchili

Recept van Simone | Eetspiratie Niveau: makkelijk
Porties

6

porties
Voorbereiding

10

minuten
Kooktijd

35

minuten
Total time

45

minuten

Met een combinatie van verschillende bonen maak je een goed gevulde bonenchili.

Kook modus

Als je de kookmodus aanzet, dan valt je scherm niet uit tijdens het koken.

Ingrediënten

  • 2 – 3 tenen 2 – 3 knoflook fijngehakt

  • 1 bos 1 bosui in ringetjes gesneden

  • 1 1 winterpeen in kleine blokjes

  • 1 blik 1 tomatenpulp

  • 1 pot 1 bruine bonen afgespoeld

  • 1 blik 1 kidneybonen afgespoeld

  • 1 zakje 1 taco seasoning (of 2 tl komijn, 2-3 tl gerookt paprikapoeder, 1/2 tl zwarte peper)

  • 1 zak 1 tortillachips

  • 1 eetlepel 1 olie of water

  • zout en peper naar smaak

Hoe maak je het?

  • Snijd de winterpeen in zo klein mogelijke blokjes. Hak de knoflook fijn. Snijd de kontjes en de bovenste (droge) topjes van de bosui af en spoel ze af onder de kraan. Houd het witte gedeelte en het groene gedeelte van de bosui apart. Het witte gedeelte snijd je in ringetjes en het groene gedeelte leg je even apart.
  • Doe olie (of een scheut water) in een diepe pan en doe de gesneden wortel, het witte gedeelte van de bosui en de knoflook erbij. Laat dit nu minimaal 10 tot 15 minuten ‘zweten’ tot de wortel redelijk zacht is. Voeg tussendoor een scheut water toe zodat het niet aan de bodem blijft plakken.
  • Als de wortel zacht is (proef dit even) voeg je 3 eetlepels van de seasoning (of je eigen kruiden) toe. Meng dit goed door elkaar.
  • Voeg nu de tomatenpulp toe en vul het lege blikje helemaal met water, schenk dit erbij in de pan.
  • Neem een vergiet en giet de bruine bonen en de kidneybonen af (dit mag bij elkaar). Spoel de bonen af onder de kraan en voeg ze in de pan erbij. Meng alles goed door elkaar. Laat het op een zacht vuur warm worden.
  • Als het warm is ga je proeven. Bepaal of er nog een extra eetlepel seasoning bij moet (ik gebruikte 4 eetlepels). Breng op smaak met extra zwarte peper. Doe de deksel op de pan en laat dit nu minimaal 25 minuten staan. Roer af en toe een keer. Haal de laatste 10 minuten de deksel van de pan zodat de chili kan indikken.
  • Snijd het groene gedeelte van de bosui in ringetjes en doe deze op het laatst door de chili. Dit geeft het gerecht kleur. Je kunt het ook gebruiken als garnering.
  • Serveer de bonenchili met rijst, aardappels (of puree), of brood. De tortillachips serveer je ernaast of verkruimel je over de chili. Het is lekker om er iets pittigs zoals sriracha, hotsauce of tabasco bij te serveren.

Aantekeningen

  • Gebruik een tortillachipje als ‘lepeltje’. Schep hiermee je chili op en drizzle en er een beetje tabasco of hotsauce overheen. Erg lekker!
  • Wist je trouwens dat als je de ‘kontjes’ van de bosui in een glaasje water zet (en dit af en toe ververst) ze opnieuw aangroeien? In dit artikel lees je meer over bosui.

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via

info@eetspiratie.nl

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE