Budget recept: boontjes met pindasaus en tofu, een simpel gerecht dat je serveert met rijst. Om het gerecht low budget te houden, gebruik ik diepvries sperziebonen. Deze gebruik ik liever dan de verse variant. De pindasaus maak ik met pindakaas, misschien heb je deze al in je voorraadkast staan. Blokjes tofu serveer ik ernaast. Deze kun je bakken in een pan, oven of airfryer. Wil je er liever iets anders dan tofu bij eten, dan kan dat natuurlijk ook.
Vaak zijn de meeste simpele gerechten het lekkerst. Je hebt niet perse een hele waslijst aan ingrediënten nodig om een goed gerecht op tafel te zetten. Wel is het fijn als je een aantal kruiden en smaakmakers in je voorraadkast hebt, hiermee kom je al en heel eind. Ik schreef onlangs een artikel over budget recepten en goedkope gerechten. Hierin geef ik aan welke ingrediënten je nodig hebt voor budget recepten. Ook geef ik tips om te besparen op boodschappen en hoe je creatief kunt zijn in de keuken met een klein budget. Lees het artikel hier.
Budget recept: boontjes met pindasaus en tofu
Boontjes met pindasaus is een lekkere combinatie waarvan je de smaak waarschijnlijk wel kent. Tofu is nog niet bij iedereen bekend, maar het is de moeite waard om te proberen. Het fijne van tofu is dat het goed smaken opneemt, het is eiwitrijk, makkelijk te bereiden en het is vriendelijk voor je portemonnee. Wil je liever iets anders dan tofu bij dit gerecht serveren dan kan dat natuurlijk ook. Kijk wat er in je boodschappenbudget past en wat je lekker vindt.
Tofu kun je op verschillende manieren bereiden. Je kunt het bakken/licht frituren in olie in een koekenpan, een oven of airfryer. Als je nog nooit tofu hebt bereid of geproefd, geef het een kans. In dit artikel leg ik precies uit wat het is. Als je het eenmaal gebruikt hebt en je vindt het lekker, dan komt het goed van pas bij andere recepten. Het belangrijkste is om de tofu eerst uit het bakje te halen en het vocht uit het blok te persen. Lees hier hoe je dat het beste kunt doen. Vervolgens snijd je de tofu in blokjes en bak je het op de manier die voor jou het makkelijkst is. Mijn voorkeur gaat uit naar bakken in de airfryer of de oven. Dit is snel, makkelijk en je hoeft bijna geen olie te gebruiken.

CoolHome AF23 Airfryer XXL Deluxe – 6,5 Liter
Heleluchtfriteuse met keramische coating!
Ingrediënten gebruikt in dit recept:
- uit de voorraadkast: zout, sambal, knoflook, ui, pindakaas, olie, sojasaus, suiker, rijst, bouillon(blokje)
- potje pindakaas á 350 gram €1,99 (als je deze niet in je voorraad hebt)
- zak diepvries sperziebonen á 750 gram €1,12
- 2 pakjes tofu á 375 gram €2,54
- optioneel: cassave kroepoek €0,99
De bovenstaande prijzen zijn uit mijn eigen supermarkt (AH) op het moment dat ik dit artikel publiceer.
Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Budget recept: boontjes met pindasaus en tofu
6
porties20
minuten25
minuten45
minutenBoontjes met pindasaus en tofu, een heerlijk Indisch voedzaam en eiwitrijk budgetgerecht. Serveer met rijst om er een complete voedzame maaltijd van te maken. Garneer met gebakken uitjes of cassave kroepoek.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
- voor de pindasaus
5 eetlepels pindakaas
2 theelepels sambal oelek
2 theelepels suiker
6-7 eetlepels water
halve theelepel knoflookpoeder
1 theelepel sojasaus
- overig
750 gram diepvries sperziebonen
2 pakken tofu (2 x 375 gram), geperst en in blokjes gesneden
1 ui, gesnipperd
2 tenen knoflook, fijngehakt
halve tot hele eetlepel groentebouillonpoeder of een groentebouillon blokje
water
cassave kroepoek
BEREIDING
- Begin met het persen van de 2 blokken tofu (zoals hierboven uitgelegd). Snijd de tofu in (niet te kleine) blokjes en leg ze apart tot gebruik. Eerst bereid je de boontjes en de rijst en als laatste de tofu.
- Neem een ruime kom en maak hierin de pindasaus van 5 eetlepels pindakaas, 6 tot 7 eetlepels water, 2 theelepels sambal oelek, 2 theelepels suiker, 1 theelepel sojasaus en een halve theelepel knoflookpoeder. Meng alle ingrediënten door elkaar. Proef of de smaak naar wens is en voeg indien nodig nog iets extra’s naar wens toe. Wil je meer pit, voeg dan meer sambal toe. Wil je meer zoet, voeg dan nog een beetje suiker toe. Zet de saus apart tot gebruik.
- Zet een ruime pan met water en een beetje zout op. Breng dit aan de kook en kook hierin 750 gram diepvries sperzieboontjes beetgaar. Giet ze af en spoel ze af onder de koude kraan (zo blijven ze mooi groen).
- Kook ondertussen de rijst. Je hebt voor 4 personen ongeveer 200 gram ongekookte rijst nodig.
- Snipper een ui en hak 2 tenen knoflook fijn. Verhit een halve eetlepel olie in een wok of diepe pan. Fruit hierin de ui en knoflook aan. Als de ui glazig ziet, voeg je de gekookte sperziebonen toe samen met een halve tot hele eetlepel bouillonpoeder (of een verkruimeld blokje). Schep alles goed om.
- Voeg de pindasaus toe aan de boontjes en meng alles goed door elkaar. Breng eventueel nog op smaak met een snuf zout en peper. Laat dit op een laag vuur warm worden en voeg een scheut water toe.
- Bak de blokjes tofu bruin en krokant, in een pan, airfryer of de oven zoals hier boven de receptenkaart omschreven. Bestrooi na het bakken de blokjes royaal met zout. Na 15 minuten is alles klaar en kun je de borden opmaken. Schep de rijst in een diep bord of kom en doe hier een flinke schep van de boontjes op. Leg de blokjes tofu ernaast. Serveer met cassave kroepoek en eventueel extra sambal als je dat lekker vindt. En heb je toevallig gebakken uitjes in huis? Strooi ze er dan overheen voor een lekkere crunch.
AANTEKENINGEN
- Houdbaarheid: bewaar 2 tot 3 dagen in een afgesloten bakje in de koelkast.
Gerelateerde recepten en artikelen
- Indische snacks en bijgerechten
- Cassave chips
- Kroepoek en tempeh bakken in de airfryer
- Tips om te koken met een klein budget
- Tofu bakken in de airfryer
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.