Eetspiratie » Budget recept: boontjes met pindasaus en tofu
Budget recept boontjes met pindasaus en tofu

Budget recept: boontjes met pindasaus en tofu

Budget recept: boontjes met pindasaus en tofu, een simpel gerecht dat je serveert met rijst. Om het gerecht low budget te houden, gebruik ik diepvries sperziebonen. Deze gebruik ik liever dan de verse variant. De pindasaus maak ik met pindakaas, misschien heb je deze al in je voorraadkast staan. Blokjes tofu serveer ik ernaast. Deze kun je bakken in een pan, oven of airfryer. Wil je er liever iets anders dan tofu bij eten, dan kan dat natuurlijk ook.

Vaak zijn de meeste simpele gerechten het lekkerst. Je hebt niet perse een hele waslijst aan ingrediënten nodig om een goed gerecht op tafel te zetten. Wel is het fijn als je een aantal kruiden en smaakmakers in je voorraadkast hebt, hiermee kom je al en heel eind. Ik schreef onlangs een artikel over budget recepten en goedkope gerechten. Hierin geef ik aan welke ingrediënten je nodig hebt voor budget recepten. Ook geef ik tips om te besparen op boodschappen en hoe je creatief kunt zijn in de keuken met een klein budget. Lees het artikel hier.

Budget recept: boontjes met pindasaus en tofu

Boontjes met pindasaus is een lekkere combinatie waarvan je de smaak waarschijnlijk wel kent. Tofu is nog niet bij iedereen bekend, maar het is de moeite waard om te proberen. Het fijne van tofu is dat het goed smaken opneemt, het makkelijk te bereiden is en het is vriendelijk voor je portemonnee. Wil je liever iets anders dan tofu bij dit gerecht serveren dan kan dat natuurlijk ook. Kijk wat er in je boodschappenbudget past en wat je lekker vindt.

Tofu kun je op verschillende manieren bereiden. Je kunt het bakken/licht frituren in olie in een koekenpan, een oven of airfryer. Als je nog nooit tofu hebt bereid of geproefd, geef het een kans. Als je het eenmaal gebruikt hebt en je vindt het lekker, dan komt het goed van pas bij andere recepten. Het belangrijkste is om de tofu eerst uit het bakje te halen en het vocht uit het blok te persen. Lees hier hoe je dat het beste kunt doen. Vervolgens snijd je de tofu in blokjes en bak je het op de manier die voor jou het makkelijkst is. Mijn voorkeur gaat uit naar bakken in de airfryer. Dit is snel, makkelijk en je hoeft bijna geen olie te gebruiken. Enkel wat sojasaus en knoflookpoeder om de tofu op smaak te brengen.

Ingrediënten gebruikt in dit recept:

  • uit de voorraadkast: zout, sambal, knoflook, ui, pindakaas, olie, sojasaus, suiker, rijst, bouillon(blokje)
  • potje pindakaas á 350 gram € 1,99 (als je deze niet in je voorraad hebt)
  • zak diepvries sperziebonen á 750 gram € 1,12
  • 2 pakjes tofu á 375 gram € 2,54
  • optioneel: cassave kroepoek € 0,99

De bovengenoemde prijzen zijn gebaseerd op de actuele prijzen uit mijn eigen supermarkt (AH).

Budget recept: boontjes met pindasaus en tofu

Recept van Simone | Eetspiratie Niveau: makkelijk
Porties

6

porties
Voorbereiding

20

minuten
Kooktijd

25

minuten
Total time

45

minuten

Sperziebonen met pindasaus is een lekkere combinatie. Serveer het rijst en blokjes tofu.

Kook modus

Als je de kookmodus aanzet, dan valt je scherm niet uit tijdens het koken.

Ingrediënten

  • 5 eetlepels 5 pindakaas

  • 2 theelepels 2 sambal oelek

  • 2 theelepels 2 suiker

  • 6 – 7 eetlepels 6 – 7 water

  • 1/2 theelepel 1/2 knoflookpoeder

  • 1 theelepel 1 sojasaus

  • 750 gram 750 diepvries sperziebonen

  • 2 pakken 2 tofu (2 x 375 gram)

  • 1 1 ui

  • 2 tenen 2 knoflook

  • halve tot hele eetlepel halve tot hele groentebouillonpoeder of een groentebouillon blokje

  • water

  • cassave kroepoek

Hoe maak je het?

  • Begin met het persen van de tofu (zoals hierboven uitgelegd). Snijd de tofu in (niet te kleine) blokjes en leg ze apart tot gebruik. Eerst bereid je de boontjes en de rijst en als laatste de tofu.
  • Neem een ruime kom en maak hierin de pindasaus van de pindakaas, water, sambal oelek, suiker, sojasaus en knoflookpoeder. Meng alle ingrediënten door elkaar. Proef of de smaak naar wens is en voeg indien nodig nog iets extra’s naar wens toe. Wil je meer pit, voeg dan meer sambal toe. Of wil je meer zoet, voeg dan nog een beetje suiker toe. Zet de saus apart tot gebruik.
  • Zet een ruime pan met water en een beetje zout op. Breng dit aan de kook en kook hierin de diepvries sperzieboontjes beetgaar. Giet ze af en spoel ze af onder de koude kraan (zo blijven ze mooi groen).
  • Kook ondertussen de rijst.
  • Snipper een ui en hak de knoflook fijn. Verhit een halve eetlepel olie in een wok of diepe pan. Fruit hierin de ui en knoflook aan. Als de ui glazig ziet, voeg je de gekookte sperziebonen toe en het bouillonpoeder (of verkruimeld blokje). Schep alles goed om.
  • Voeg de pindasaus toe en meng alles goed door elkaar. Breng eventueel nog op smaak met een snuf zout en peper. Laat dit op een laag vuur warm worden en voeg een scheut water toe.
  • Bak de blokjes tofu bruin en krokant. Na 15 minuten is alles klaar en kun je de borden opmaken. Schep de rijst in een diep bord of kom en doe hier een flinke schep van de boontjes op. Leg de blokjes tofu ernaast. Serveer met cassave kroepoek en eventueel extra sambal als je dat lekker vindt. En heb je toevallig gebakken uitjes in huis? Strooi ze er dan overheen voor een lekkere crunch.

Deze recepten / artikelen wil je niet missen:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via

info@eetspiratie.nl

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE