Eetspiratie » Krokante tofu uit de oven
Krokante tofu uit de oven

Krokante tofu uit de oven

Krokante tofu uit de oven, als je van tofu houdt, dan moet je dit echt eens proberen. Even voor de duidelijkheid, tofu en tahoe is hetzelfde product. Ik noem het tahoe (bij gerechten uit de Indonesische keuken) omdat dit de Indonesische benaming is. In de winkel vind je dit product altijd onder de naam tofu, de Chinese benaming. Meestal wordt tofu gefrituurd, maar dat kan ook anders. Je kunt het perfect bereiden in de oven, met maar een klein beetje olie wordt het lekker krokant.

Ik ben altijd op zoek naar manieren om tofu te verwerken in gerechten. Er staan inmiddels een hoop recepten met dit ingrediënt op mijn website. Het is een handig product omdat het makkelijk smaken opneemt. Het is ook vriendelijk voor je portemonnee, en ook nog eens vegan. Als je nog nooit tofu gegeten of geproefd hebt dan is dit misschien wel een leuk recept om te proberen. In dit artikel kun je alles lezen over tofu en wat je er allemaal mee kunt.

Krokante tofu uit de oven

Meestal wordt tofu in blokjes gesneden en vervolgens gefrituurd of gebakken. Je eet het als bijgerecht, als snack met een snufje zout, in een soep zoals soto ajam (Indonesische kippensoep), bij gado gado (salade met groenten en pindasaus) of als aanvulling op een salade of bowl. Maar dat is niet het enige dat je ermee kunt doen. Van tofu kun je de meest lekkere recepten maken, van hartig tot zoet. In dit geval wilde ik het in een curry (tofu tikka masala) gebruiken als alternatief voor kip.

Zoals je kunt lezen in al mijn tofu recepten, het eerste wat je doet voordat je de tahoe gaat verwerken is het vocht eruit persen. Je kunt hiervoor een speciale tofu press gebruiken of je eigen tofu press maken. Ik heb hier een handige tip voor. Giet het vocht weg uit het bakje en prik er aan de onderkant een paar gaatjes in. Zet het bakje op zijn kop op een groot bord en leg de tahoe erop. Leg daarop een stuk keukenpapier en daarop iets zwaars zoals een snijplank en een pan of vijzel.

De snelste manier om het vocht uit een blok tofu te persen
TofuBud - Tofupers

TofuBud – Tofupers

Om jouw tofu lekker krokant te kunnen bakken!

Denk je nu van ‘dat is teveel moeite’, het valt echt reuze mee. Het duurt ongeveer 15 minuten om al het vocht eruit te persen. Daarna kun je aan de slag. In plaats van de tahoe in blokjes te snijden, ga je het in dit recept in stukjes scheuren. Op deze manier kan de tahoe nog meer smaak opnemen en krijg je lekkere krokante stukjes. Dit recept voor tofu uit de oven is vrij basic. Je kunt het naar eigen inzicht op smaak brengen. Net uit de oven is de tofu het meest krokant. Je kunt direct eten met een flinke snuf zout. Maar je kunt het ook verwerken in een curry of een saus. Ook lekker met bijvoorbeeld teriyaki saus of barbecuesaus. Het blijft dan een lekkere bite houden.

Ik bereid wel meteen een grotere hoeveelheid (2 pakjes), zo hoef ik de oven maar 1 x te gebruiken. En neem voor dit recept altijd ‘firm tofu’, stevige tofu en niet de ‘silken tofu‘ oftewel zachte tofu.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Krokante tofu uit de oven
Bewaar dit recept op één van jouw Pinterest borden.
Krokante tofu uit de oven

Krokante tofu uit de oven

Recept van Simone | Eetspiratie
4.0 van 6 stemmen
Gang: Bijgerecht, Ingrediënt, SnackKeuken: InternationaalNiveau: Makkelijk
Porties

6

porties
Voorbereiding

25

minuten
Kooktijd

30

minuten
Totale tijd

55

minuten

Tahoe/tofu hoef je niet perse te frituren maar kun je ook prima krokant bakken in de oven. Scheur de tofu in stukjes en bak ze krokant met een kleine hoeveelheid olie en maïzena. Serveer ze met een saus of in een curry.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • 2 pakken tofu (a 450 gram)

  • 2-3 eetlepels olijfolie

  • 2 theelepels knoflookpoeder

  • 2 eetlepels maïzena

  • peper en zout

BEREIDING

  • Giet het vocht uit de bakjes tofu en pers het vocht eruit zoals hierboven beschreven. Scheur de tofu in stukjes en leg deze op een bord. Neem een paar vellen keukenpapier en dep de tofu hiermee zo droog mogelijk.
  • Doe de tofu in een grote schaal en besprenkel met 2 eetlepels olijfolie. Hussel de tofu in de schaal en bestrooi met 2 theelepels knoflookpoeder en 2 eetlepels maïzena. Breng op smaak met peper en zout. Hussel alles nogmaals goed door elkaar.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel de tofu over de bakplaat.
  • Bak de tofu in 30 minuten op 200 graden bruin en krokant. Schep de tofu tussentijds een keertje om.
  • Als de baktijd verstreken is haal je de bakplaat uit de oven en bestrooi je de tofu direct met zout. Serveer direct of verwerk het in een saus of curry.

AANTEKENINGEN

  • De tahoe kun je ook prima een dag van tevoren maken als je deze wil verwerken in een saus of een curry.

Deze recepten / artikelen mag je niet missen:

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.