Eetspiratie » Gekruide tofu blokjes voor salades en bowls
Gekruide tofu blokjes voor salades en bowls

Gekruide tofu blokjes voor salades en bowls

Gekruide tofu blokjes voor salades en bowls, een hele mond vol! Tofu (ook bekend als tahoe) kun je op verschillende manieren kruiden en op smaak brengen. Om die reden is het één van mijn favoriete ingrediënten om mee te koken. Het liefst bak ik de tofu in een pan, airfryer of oven. Vaak combineer ik het in Oosters getinte gerechten, maar dit keer gaf ik er een andere draai aan. Ik maakte lekkere gekruide blokjes met Griekse smaken. Deze kun je toevoegen aan salades of bowls.

In mijn artikelen (met Indische recepten) spreek ik altijd over tahoe omdat ik dit van thuis uit gewend ben. Maar in dit artikel noem ik het tofu. Vaak weten mensen niet dat dit hetzelfde product is. Tofu is te koop in de supermarkt en toko. Je vindt het in de koeling bij de vega(n) producten. Het is een wit blok van samengeperste sojabonen (wat lijkt op een spons) in een laagje water.

Tofu kun je bewaren in de koelkast en je kunt het ook invriezen. Er is silken tofu (zachte tofu) en firm tofu (stevige tofu). Meestal gebruik ik de stevige variant voor mijn gerechten. Wat je wel altijd doet voordat je de tofu gaat bereiden, is het vocht eruit persen. Dit kan met een speciale tofu press of door je eigen constructie te maken. Zet iets zwaars zoals een pan of vijzel op het blok tofu zodat al het vocht eruit kan lopen. Na 15 minuten is het meeste vocht eruit en kun je de tofu verder verwerken.

Een tofu pers is te bestellen op Bol.com:

Gekruide tofu blokjes voor salades en bowls

Deze gekruide tofu blokjes maakte ik als onderdeel van een Griekse bowl. In deze bowl zat sla, quinoa, Griekse salade (zonder de fetakaas), zoete aardappel en knoflooksaus. Ik maak regelmatig van dit soort bowls en tofu past daar eigenlijk altijd wel bij. Ook passen deze blokjes goed in een salade. Ze hebben een lekkere structuur en smaak.

De blokjes kun je (als je daar tijd voor hebt) het beste een paar uur of een nachtje laten marineren. Dit hoeft niet maar is wel het lekkerst. Je kunt de tahoe zelfs rauw eten na het marineren, dan heeft het een beetje de structuur van fetakaas. Mijn persoonlijke voorkeur gaat er toch naar uit om ze even kort rondom bruin te bakken. Kies wat jij zelf het lekkerst vindt.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Gekruide tofu blokjes voor salades en bowls
Bewaar dit recept op één van jouw Pinterest borden.
Gekruide tofu blokjes voor salades en bowls

Gekruide tofu blokjes voor salades en bowls

5 van 1 stem
Recept van Simone | Eetspiratie Categorie: Bijgerechten, Salades, Vegan, Vegetarisch, WereldkeukenKeuken: Mediterrane keukenNiveau: makkelijk
Hoeveelheid

4

personen
Voorbereiding

30

minuten
Kooktijd

15

minuten
Tijd totaal

45

minuten

Gekruide en gebakken tofu blokjes zijn een perfecte aanvulling op salades en bowls.

Kook modus

Als je de kookmodus aanzet, dan valt je scherm niet uit tijdens het koken.

Ingrediënten:

  • 1 blok 1 geperste stevige tofu (375 gram)

  • 6 eetlepels 6 olijfolie

  • 1 flinke theelepel 1 knoflookpoeder

  • halve eetlepel halve gedroogde oregano

  • 1 theelepel 1 gedroogde tijm

  • 1 snufje 1 gedroogde rozemarijn

  • halve theelepel halve uienpoeder

  • 2 eetlepels 2 citroensap

  • 1 eetlepel 1 agave siroop (of honing maar dan is het niet vegan)

  • zout en peper

Bereiding:

  • Haal de tofu uit de verpakking en giet het water weg. Pers het water uit de tofu zoals hierboven omschreven.
  • Snijd de tofu in even grote plakken en leg deze op een stuk keukenpapier. Dep nu met een paar keukenpapiertjes de tofu zo droog mogelijk. Snijd de plakken tofu in repen en vervolgens in blokjes. Zet dit even apart.
  • Meng in een kom 4 eetlepels olijfolie met knoflookpoeder, oregano, tijm, uienpoeder, citroensap, agave siroop (of honing), peper en zout. Schep dit goed om zodat alle blokjes bedekt zijn. Laat dit een paar uur of een nachtje marineren.
  • Verhit 2 eetlepels olie in een ruime koekenpan en bak de blokjes in 2 batches (zodat de pan niet te vol zit) rondom bruin. Schep de gebakken tofu uit de pan op een bord bekleed met een keukenpapiertje. Bestrooi de blokjes met een extra snufje zout.
  • Je kunt de blokjes zowel warm als koud eten.

Aantekeningen

  • Het kan soms een beetje een uitdaging zijn om tofu lekker krokant te bakken. Ik heb dé tip voor lekkere crispy tofu. Bekijk mijn tip hier.

Deze recepten / artikelen mag je niet missen:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via info@eetspiratie.nl

RECEPT OF WEBSITE BEWAREN

Wil je de website van Eetspiratie of een recept/artikel bewaren op jouw telefoon, tablet of computer? Hoe je dat doet lees je via de links hieronder:

Iphone of Ipad
Android (telefoon / tablet)
Populaire browsers in Windows (computer / laptop)