Eetspiratie » Quinoa koken in de Crock-Pot Express multicooker
Quinoa koken in de Crock-Pot Express

Quinoa koken in de Crock-Pot Express multicooker

Quinoa koken in de Crock-Pot Express multicooker is fantastisch! Al die jaren dat ik heb lopen klooien met een pannetje op het vuur met aangekoekte quinoa, net niet gare quinoa, daar heb ik nu geen last meer van. De kooktijd van quinoa in een multicooker is zo kort, je knippert met je ogen en het is klaar. Tip: kook gelijk iets meer zodat je er doordeweeks ook nog een lekkere lunch van kunt maken of kan toevoegen aan je avondeten.

Ik heb bijna altijd een voorraadje gare quinoa (spreek uit: keenwa) in de koelkast liggen. Deze kleine ronde zaadjes hebben een nootachtige en hartige smaak, dat is waarschijnlijk de reden dat ik het zo lekker vind. Ik maak regelmatig deze quinoa salade met geroosterde groenten. Lekker en gezond en een handig gerecht voor ‘mealprep’.

Quinoa koken in de Crock-Pot Express multicooker

Gekookte quinoa valt een beetje in de categorie couscous, bulgur of rijst. Je eet het warm of koud. Het is lekker als bijgerecht in plaats van bijvoorbeeld rijst. Je mengt het door salades, doet het in je sushibowl of soep of maakt er een tabouléh van met groenten en verse kruiden. Maar dat is niet het enige! Er bestaat ook gepofte quinoa. Deze kleine ronde knapperige bolletjes kun je toevoegen aan je zelfgemaakte granola, yoghurt of je maakt er (deze) quinoa rotsjes van. De combinatie van chocolade met de nootachtige smaak van quinoa is namelijk erg lekker.

Heb jij al een Crock-Pot Express?
CrockPot Express Pot Pressure, Slow & Multi Cooker 5,6L

CrockPot Express Pot Pressure, Slow & Multi Cooker 5,6L

Voor slowcooken en snelkoken! Ontdek deze 12-in-1 pan!

Net als rijst, bulgur en orzo (een pastasoort) kun je quinoa perfect koken in een multicooker. Sinds ik dit heb ontdekt kook ik het nooit meer in een pan. De kooktijd voor quinoa in een pan is meestal rond de 10 tot 12 minuten. In de Crock-Pot Express is de kooktijd, komt het: 1 minuut! Houd wel rekening met een beetje extra opwarmtijd en natural release van de multicooker. De quinoa moet nog even na stomen.

Net als bij rijst koken is de verhouding 1 op 1. Gebruik hiervoor het maatbekertje wat je bij de Crock-Pot Express of rijstkoker krijgt. Heb je niet zo’n handig bekertje dan is een koffiekopje ook goed. Als je 1 maatbekertje/kopje quinoa op 1 maatbekertje/kopje water gebruikt kan het niet mislukken. In plaats van water kun je ook bouillon gebruiken. Breng de quinoa na het koken op smaak met citroensap en olijfolie. Quinoa wordt 3 x zo zwaar nadat het is gekookt. Dus als je 100 gram quinoa kookt, is het na bereiding ongeveer 300 gram.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Quinoa koken in de Crock-Pot Express
Bewaar dit recept op één van jouw Pinterest borden.
Quinoa koken in de Crock-Pot Express multicooker

Quinoa koken in de Crock-Pot Express multicooker

Recept van Simone | Eetspiratie
5.0 van 5 stemmen
Gang: Bijgerecht, IngrediëntKeuken: InternationaalNiveau: Makkelijk
Porties

4

personen
Voorbereiding

5

minuten
Kooktijd

15

minuten
Totale tijd

20

minuten

Hoe kook je de lekkerste fluffy quinoa? In de multicooker! Niet meer moeilijk doen met een pannetje maar bereid de quinoa onder hoge druk met een kooktijd van 1 minuut. Na 10 minuten na stomen is de quinoa klaar voor gebruik. Ideaal om grotere hoeveelheden te maken voor mealprep.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • 2 delen quinoa (bijvoorbeeld 2 maatbekertjes of koffiekopjes)

  • 2 delen water (bijvoorbeeld 2 maatbekertjes of koffiekopjes)

  • snufje zout naar smaak

  • 1 eetlepel olijfolie

  • halve theelepel knoflookpoeder

  • halve citroen (het sap)

BEREIDING

  • Meet de hoeveelheid quinoa af die je nodig hebt. Ik gebruik meestal 2 delen quinoa en 2 delen water. Doe de quinoa in een zeefje (er zullen wat zaadjes doorheen vallen) en spoel het kort af onder de kraan met koud water.
  • Zet de multicooker op een stevige ondergrond en controleer of de ring in de deksel zit en of de binnenpan is geplaatst.
  • Doe de afgespoelde quinoa in de pan van de multicooker en voeg het water toe. Voeg een snufje zout toe.
  • Plaats de deksel op de pan en sluit direct het ventiel. Kies manual, stel de kooktijd in op 1 minuut en druk op start.
  • Er verschijnt heat op de display en de pan gaat druk opbouwen. Er kan stoom uit de pan ontsnappen. Als de druk is opgebouwd hoor je een piepsignaal en gaat de pan terugtellen van 1 naar 0. Als de kooktijd verstreken is hoor je een piepsignaal en doe je niets.
  • Laat de pan in 10 minuten zelf zijn stoom kwijtraken (natural release). Open na 10 minuten het ventiel en de deksel. Doe dit van je af want er komt vocht en stoom uit de pan.
  • Schep de quinoa om en breng op smaak met 1 eetlepel olijfolie, sap van een halve citroen, zout en een halve theelepel knoflookpoeder. Serveer het warm of koud. In een afgesloten bakje is de quinoa een paar dagen houdbaar in de koelkast.

AANTEKENINGEN

  • Quinoa kun je tegenwoordig kopen in elke supermarkt. Er is een witte, rode en zwarte variant en vaak zijn ze ook gemengd. Er is vlugkokende quinoa, gegaarde (ready to eat) quinoa en gepofte quinoa te koop. Voor de Crock-Pot Express heb je de variant nodig die je normaal in een pan in 10 tot 12 minuten kookt. Dit staat altijd op de verpakking.

Meer eetspiratie speciaal voor jou!

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.