Eetspiratie » Salade in een pot – handig voor lunch en mealprep
Salade in een pot makkelijk voor lunch en mealprep

Salade in een pot – handig voor lunch en mealprep

Salade in een pot – handig voor lunch en mealprep. Op deze manier een salade maken is niet nieuw, maar als je eenmaal weet hoe het moet wel heel erg handig. Er is niks fijner dan iets in je koelkast te hebben staan wat én gezond is én ready to eat. Dus ook al is de ‘salad jar’ geen trend meer, ik vind het nog steeds een geweldige manier om een salade te maken. In dit artikel leg ik je uit hoe je deze het beste kunt opbouwen en serveren.

Ik ben een echte planner, hou van lijstjes en bereid graag dingen voor. Zo houd ik het overzicht en dat scheelt mij persoonlijk veel stress. Wat ik dus ook doe is mealpreppen. Als je deze term niet kent; je bereidt een gedeelte van je eten voor zodat je gedurende de week maaltijden klaar hebt staan. Op deze manier is er altijd iets gezonds te eten in huis en hoef je geen dingen te gaan snijden of koken op het moment dat je haast of honger hebt. Zo ook met deze salade in een pot. Niet alleen handig om mee te nemen naar je werk, maar ook te gebruiken bij het avondeten, een picknick of een barbecue.

Salade in een pot – handig voor lunch en mealprep

Misschien heb je weleens geprobeerd een salade in een pot te maken, maar was het geen succes. Of misschien weet je niet zo goed hoe je het moet aanpakken. Het eerste wat je nodig hebt zijn goede glazen potten met een (lekvrije) deksel. Een draaideksel werkt prima, maar een weckpot is ook een goede optie. De pot moet een inhoud hebben van 1 liter. Zo heb je alle ruimte voor de ingrediënten.

Je kunt nooit genoeg glazen potten hebben
Kilner - Ronde Weckpot - 1L

Kilner – Ronde Weckpot – 1L

Duurzame weckpot met luchtdichte deksel die ervoor zorgt dat de inhoud zo lang mogelijk vers blijft.

Belangrijk om te weten, je eet de salade dus niet uit de pot. Je leegt de pot (bijvoorbeeld) thuis of op je werk in een kom of diep bord. De pot is voornamelijk om de salade in te bewaren en te vervoeren. Je schudt de pot leeg, de dressing komt er als laatste uit. Vervolgens meng je de salade zodat de dressing goed verdeeld is en that’s it. Je bouwt de salade in de pot op een bepaalde manier op zodat de ingrediënten vers en knapperig blijven. Qua ingrediënten kun je lekker creatief zijn. Hoe meer kleur hoe beter, want dat ziet er niet alleen aantrekkelijk uit maar zo is het ook uitnodigend om op te eten.

Hoe bouw je de salade in een pot op:

  • Op de bodem komt de dressing, maak het rechtstreeks in de pot of kies een kant en klare dressing die je lekker vindt.
  • Hierin leg je stevige groenten (gesneden paprika, rode kool, tomaat of komkommer) en/of peulvruchten zoals kikkererwten, kidneybonen of edamame.
  • Daarbovenop komt bijvoorbeeld quinoa, pasta, bulgur, parelcouscous of orzo. Dit is optioneel, maar geeft de salade wel extra vulling en voedingswaarde.
  • Vervolgens een eiwitbron zoals kip, tofu of ei.
  • De sla komt altijd bovenop zodat deze fris, groen en knapperig blijft. Romaine sla is hier erg geschikt voor.
  • Tot slot kun je toppings toevoegen zoals hennepzaadjes, noten, zaden en pitten.

De potten kun je op deze manier vullen en 3 tot 4 dagen bewaren in de koelkast. Als je zorgt dat er van elk onderdeel een ingrediënt in zit dan is deze salade vullend genoeg en zul je niet snel honger krijgen. Voeg dus altijd iets van bonen, een graan en een eiwitbron toe en niet alleen maar groenten. Als je het lekker vindt, kun je er altijd nog een stukje brood bij eten met bijvoorbeeld hummus.

Handige tip: als je graag quinoa eet dan zijn de ‘quinoa builtjes’ een aanrader. Deze kook je ongeveer 11 tot 15 minuten in een ruime pan water en het is klaar. De builtjes kun je nadat de quinoa is afgekoeld in de koelkast bewaren (of in een bakje). Zo heb je altijd gekookte quinoa bij de hand om toe te voegen aan allerlei gerechten zoals deze salade. En nog een kikkererwtentip: doe de inhoud van een pot of blik kikkererwten in een bak en bewaar deze in de koelkast. Gedurende de week kun je daar kleine porties uithalen en toevoegen aan salades, soepen stoofschotels en curry’s. Wel even afspoelen voor gebruik.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Salade in een pot makkelijk voor lunch en mealprep
Salade in een pot - handig voor lunch en mealprep

Salade in een pot – handig voor lunch en mealprep

Recipe by Simone | Eetspiratie
5.0 from 3 votes
Course: Lunch, HoofdgerechtCuisine: InternationaalDifficulty: Makkelijk
Porties

1

portie
Bereiding

15

minutes
Kooktijd

0

minuten
Totale tijd

15

minutes

Een makkelijke salade in een pot, een handige meeneem lunch.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • 3 eetlepels mosterd dille dressing

  • halve rode puntpaprika in blokjes gesneden

  • 1/4 stuk komkommer in blokjes gesneden

  • 4 eetlepels afgespoelde kikkererwten (uit pot of blik)

  • klein stukje rode kool in dunne reepjes geschaafd

  • 4 eetlepels gekookte quinoa

  • 1 eetlepel gerookte amandelen

  • 1 kropje baby Romaine sla of little gem

BEREIDING

  • Neem een schone glazen pot met een inhoud van 1 liter. Neem de dressing en doe hiervan 3 eetlepels (of meer naar wens) op de bodem van de pot.
  • Snijd de paprika en komkommer in blokjes en de rode kool en sla in reepjes. Spoel de kikkererwten af onder de kraan. Kook quinoa (of gebruik reeds gekookte quinoa uit je koelkast, zie tekst boven de receptenkaart).
  • Op de dressing leg je de kikkererwten, blokjes komkommer met daarop de rode kool, quinoa, gesneden paprika en daarop de sla. Als laatste de gerookte amandelen bovenop.
  • Zet de pot in de koelkast. Schud de pot leeg in een kom of diep bord. Meng de salade goed door elkaar.

AANTEKENINGEN

  • Dit recept is voor één salade pot, wil je er meer maken verdubbel dan de ingrediënten

Gerelateerde recepten en artikelen

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.