Salade in een pot – handig voor lunch en mealprep. Op deze manier een salade maken is niet nieuw, maar als je eenmaal weet hoe het moet wel heel erg handig. Er is niks fijner dan iets in je koelkast te hebben staan wat én gezond is én ready to eat. Dus ook al is de ‘salad jar’ geen trend meer, ik vind het nog steeds een geweldige manier om een salade te maken. In dit artikel leg ik je uit hoe je deze het beste kunt opbouwen en serveren.
Ik ben een echte planner, hou van lijstjes en bereid graag dingen voor. Zo houd ik het overzicht en dat scheelt mij persoonlijk veel stress. Wat ik dus ook doe is mealpreppen. Als je deze term niet kent; je bereidt een gedeelte van je eten voor zodat je gedurende de week maaltijden klaar hebt staan. Op deze manier is er altijd iets gezonds te eten in huis en hoef je geen dingen te gaan snijden of koken op het moment dat je haast of honger hebt. Zo ook met deze salade in een pot. Niet alleen handig om mee te nemen naar je werk, maar ook te gebruiken bij het avondeten, een picknick of een barbecue.
Salade in een pot – handig voor lunch en mealprep
Misschien heb je weleens geprobeerd een salade in een pot te maken, maar was het geen succes. Of misschien weet je niet zo goed hoe je het moet aanpakken. Het eerste wat je nodig hebt zijn goede glazen potten met een (lekvrije) deksel. Een draaideksel werkt prima, maar een weckpot is ook een goede optie. De pot moet een inhoud hebben van 1 liter. Zo heb je alle ruimte voor de ingrediënten.
Kilner – Ronde Weckpot – 1L
Duurzame weckpot met luchtdichte deksel die ervoor zorgt dat de inhoud zo lang mogelijk vers blijft.
Belangrijk om te weten, je eet de salade dus niet uit de pot. Je leegt de pot (bijvoorbeeld) thuis of op je werk in een kom of diep bord. De pot is voornamelijk om de salade in te bewaren en te vervoeren. Je schudt de pot leeg, de dressing komt er als laatste uit. Vervolgens meng je de salade zodat de dressing goed verdeeld is en that’s it. Je bouwt de salade in de pot op een bepaalde manier op zodat de ingrediënten vers en knapperig blijven. Qua ingrediënten kun je lekker creatief zijn. Hoe meer kleur hoe beter, want dat ziet er niet alleen aantrekkelijk uit maar zo is het ook uitnodigend om op te eten.
Hoe bouw je de salade in een pot op:
Op de bodem komt de dressing, maak het rechtstreeks in de pot of kies een kant en klare dressing die je lekker vindt.
Daarbovenop komt bijvoorbeeld quinoa, pasta, bulgur, parelcouscous of orzo. Dit is optioneel, maar geeft de salade wel extra vulling en voedingswaarde.
De sla komt altijd bovenop zodat deze fris, groen en knapperig blijft. Romaine sla is hier erg geschikt voor.
Tot slot kun je toppings toevoegen zoals hennepzaadjes, noten, zaden en pitten.
De potten kun je op deze manier vullen en 3 tot 4 dagen bewaren in de koelkast. Als je zorgt dat er van elk onderdeel een ingrediënt in zit dan is deze salade vullend genoeg en zul je niet snel honger krijgen. Voeg dus altijd iets van bonen, een graan en een eiwitbron toe en niet alleen maar groenten. Als je het lekker vindt, kun je er altijd nog een stukje brood bij eten met bijvoorbeeld hummus.
Handige tip: als je graag quinoa eet dan zijn de ‘quinoa builtjes’ een aanrader. Deze kook je ongeveer 11 tot 15 minuten in een ruime pan water en het is klaar. De builtjes kun je nadat de quinoa is afgekoeld in de koelkast bewaren (of in een bakje). Zo heb je altijd gekookte quinoa bij de hand om toe te voegen aan allerlei gerechten zoals deze salade. En nog een kikkererwtentip: doe de inhoud van een pot of blik kikkererwten in een bak en bewaar deze in de koelkast. Gedurende de week kun je daar kleine porties uithalen en toevoegen aan salades, soepen stoofschotels en curry’s. Wel even afspoelen voor gebruik.
Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden. Lees verder onder de afbeelding.
4eetlepelsafgespoelde kikkererwten (uit pot of blik)
kleinstukjerode kool in dunne reepjes geschaafd
4eetlepelsgekookte quinoa
1eetlepelgerookte amandelen
1kropjebaby Romaine sla of little gem
BEREIDING
Neem een schone glazen pot met een inhoud van 1 liter. Neem de dressing en doe hiervan 3 eetlepels (of meer naar wens) op de bodem van de pot.
Snijd de paprika en komkommer in blokjes en de rode kool en sla in reepjes. Spoel de kikkererwten af onder de kraan. Kook quinoa (of gebruik reeds gekookte quinoa uit je koelkast, zie tekst boven de receptenkaart).
Op de dressing leg je de kikkererwten, blokjes komkommer met daarop de rode kool, quinoa, gesneden paprika en daarop de sla. Als laatste de gerookte amandelen bovenop.
Zet de pot in de koelkast. Schud de pot leeg in een kom of diep bord. Meng de salade goed door elkaar.
AANTEKENINGEN
Dit recept is voor één salade pot, wil je er meer maken verdubbel dan de ingrediënten
Hoi, ik ben Simone en op mijn blog Eetspiratie deel ik mijn allerlekkerste recepten die iedereen kan maken. Van Indische gerechten tot slowcooker recepten en praktische kooktips. Eetspiratie, voor jouw dagelijkse culinaire inspiratie. Wil je meer over mij en mijn blog weten, klik dan hier en/of volg mij op social media! Liefs Simone
Als je via deze advertentie of een van de andere affiliate links op mijn website iets bestelt, ontvang ik een kleine commissie. Dit kost jou niets extra's, maar het helpt mij om mijn site te onderhouden en nieuwe content te blijven maken. Dus als je iets nodig hebt van Bol.com, overweeg dan om via mijn link te shoppen en steun daarmee mijn blog. Bedankt!
Pinterest
Hallo!
Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij en onze partners technologieën zoals cookies om informatie over het apparaat op te slaan en/of te openen. Toestemming voor deze technologieën stelt ons en onze partners in staat om persoonlijke gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site te verwerken en om gepersonaliseerde en niet-gepersonaliseerde advertenties te tonen. Als u geen toestemming geeft of deze intrekt, kan dit invloed hebben op bepaalde functies.
Klik hieronder om in te stemmen met het bovenstaande of om specifieke keuzes te maken. Je keuzes zullen alleen worden toegepast op deze site. Je kunt je instellingen te allen tijde wijzigen, inclusief het intrekken van je toestemming, door gebruik te maken van de knoppen op het Cookiebeleid of door te klikken op de knop 'Toestemming beheren' onderaan het scherm.
Functionele cookies
Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Analytische cookies
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt.De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing cookies
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een website of over verschillende websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.