Eetspiratie » Wat is orzo en hoe bereid je het?
Orzo recept

Wat is orzo en hoe bereid je het?

Wat is orzo en hoe bereid je het? Ik ben een foodblogger die niet echt de ‘trends’ volgt. Zo heb ik pas geleden orzo ontdekt terwijl dit natuurlijk allang bestaat. Het internet staat vol met orzo recepten maar er zijn ook veel mensen die dit nog niet kennen, zoals ik. Dus ik kocht een pak orzo, kookte het en was meteen fan! Met deze pasta in de vorm van rijstkorrels kun je heel veel lekkere gerechten maken.

Orzo is een pastasoort die eruit ziet als rijst. Orzo betekend in het Italiaans ‘gerst’. Ook wordt het verkocht onder de naam ‘risoni’. Het wordt veel gegeten in de Italiaanse, Griekse en Turkse keuken. Het wordt gemaakt van (harde) tarwe net zoals veel andere pastasoorten. Het is ook te koop in een volkoren variant.

Wat is orzo en hoe bereid je het?

Nu weet je wat orzo is, maar hoe bereid je het? De gebruiksaanwijzing staat natuurlijk gewoon op de verpakking. Je kookt de orzo in ruim water met een snufje zout, zoals je bij pasta ook doet. De orzo heeft ongeveer 10 minuten nodig om gaar te worden. Je kunt het ook iets korter koken dan blijft de korrel ‘al dente’ of je kookt het iets langer zodat je een beetje de structuur van risotto krijgt. Orzo bereiden in een gewone pan gaat prima, maar ik heb een nog snellere manier gevonden! Ik bereid mijn orzo in de Crock-Pot Express multicooker (klik hier voor meer informatie), ik leg het hieronder uit in de bereiding.

  • orzo koken in een pan: ruim water aan de kook brengen en een kooktijd van 10 minuten
  • orzo uit de multicooker: 1 deel orzo op 1 deel water en een kooktijd van 4 minuten op manual (high) met een quick release (houd rekening met een paar minuten extra tijd om de pan op druk te laten komen)

Wat kun je maken met orzo?

Wat kun je niet maken met orzo, dat is misschien een betere vraag! Het recept wat ik deel in dit artikel is een basisbereiding in de Crock-Pot Express. Met deze basis kun je elk orzo recept maken waar jij zin in hebt. Ik ga uiteraard meer recepten delen met dit lekkere product, maar ik geef je alvast wat ‘Eetspiratie’.

  • Gebruik het als vermicelli in de soep.
  • Gebruik orzo voor risotto in plaats van risottorijst.
  • Eet het koud door een salade.
  • Bak gekookte orzo op met knoflook, citroenrasp en pittige chili vlokken.
  • Meng er Parmezaanse kaas en zwarte peper doorheen (cacio e pepe, pasta met kaas en zwarte peper).
  • Maak er orzo ‘cabonara’ van.
  • Vervang de rijst bij ‘pilav’ door orzo.

Wat is orzo en hoe bereid je het?

Recept van Simone | Eetspiratie Categorie: Crock-Pot Express, Crock-Pot Express basics, Vegan, Vegetarisch, WereldkeukenKeuken: Mediterrane keukenMoeilijkheidsgraad: makkelijk
Hoeveelheid

4

personen
Voorbereiding

5

minuten
Kooktijd (multicooker)

4

minuten
Tijd totaal

9

minuten

Met gekookte orzo kun je veel verschillende gerechten maken. Ik deel hier het basisrecept.

Ingrediënten

  • 275 gram orzo (dit is de inhoud van een doosje)

  • 1 – 2 eetlepels olijfolie

  • snuf zout (naar smaak)

  • 1 ui

  • 2 teentjes knoflook

  • vers gemalen zwarte peper

  • 400 milliliter water

Hoe maak je het?

  • Snipper de ui zo fijn mogelijk en hak de knoflook heel fijn. Zet de Crock-Pot op een stevige ondergrond en check of de ring in de deksel zit en of de binnenpan erin zit.
  • Druk op brown/sauté en start en doe een eetlepel olijfolie in de pan. Fruit hierin de ui en de knoflook aan. Doe de droge orzo in de pan en schep dit even mee om.
  • Druk op stop om de sauté stand uit te schakelen. Voeg het water en een snuf zout (naar smaak toe). Sluit de deksel en draai direct het ventiel dicht.
  • Kies manual en stel een kooktijd van 4 minuten in en druk op start. De pan gaat nu druk opbouwen en er kan stoom uit de pan ontsnappen. Als de druk is opgebouwd hoor je een piepsignaal en de pan gaat terugtellen van 4 naar 0.
  • Als de kooktijd verstreken is hoor je nogmaals een piepsignaal. Druk op stop. Je gaat nu voorzichtig het ventiel openen (quick release). Doe dit met behulp van een ovenwant of een lange lepel. Duw voorzichtig het ventiel open, kijk uit want er komt hete stoom uit!
  • Als alle stoom uit de pan is ga je voorzichtig de deksel eraf halen. Doe dit altijd van je af want er komt veel hete stoom uit de pan.
  • De orzo is nu gaar. Roer het even door met een spatel. Voeg naar smaak eventueel nog een snufje zout, vers gemalen zwarte peper en een extra scheutje olie toe. De orzo is nu klaar voor verdere verwerking. Wil je het koud eten? Spoel het dan af onder de koude kraan, besprenkel met een scheutje olie en leg het op een bord om af te laten koelen.

Aantekeningen

  • Naast orzo kun je ook perfect rijst koken in de Crock-Pot Express (klik hier voor het recept). Maar wat je ook heel goed kunt bereiden in deze handige multicooker is bulgur (klik hier voor het recept). Met deze basisrecepten kun je weer heel veel andere lekkere recepten maken.

Deze recepten / artikelen mag je niet missen:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via

info@eetspiratie.nl

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE