Gewokte snijbonen met kip en knoflook, een lekker en simpel gerecht dat heel snel op tafel staat. Die rare snijbonen laat ik in de supermarkt meestal links liggen. Ik herinner me nog de ouderwetse snijbonenmolen. Hierin sneed je de bonen in stukjes vervolgens werden ze gekookt. Ik was geen fan. Daarom heb ik jaren deze bonen vermeden. Maar in een gekke bui heb ik ze toch in mijn winkelwagentje gedaan en er een lekker Oosters wokgerecht van gemaakt.
Nog even over de snijbonenmolen. Wij hadden vroeger een buurvrouw die blijkbaar nogal gek was op snijbonen. Zij hing bijna elke week over de schutting met de vraag of ze de ‘snijbunnemulle’ (denk er een Brabants dialect bij) mocht lenen. Dit is al meer dan 25 jaar geleden maar mijn moeder en ik moeten hier nog steeds erg hard om lachen.

Blackwell Wadjan Wokpan – Gietijzer – 32 cm – Zwart
Geschikt voor alle warmtebronnen.
Gewokte snijbonen met kip en knoflook
Wat ik een groot voordeel vind van dit snijbonen recept is dat je niet veel ingrediënten nodig hebt, snijbonen goedkoper zijn ten opzichte van peultjes en sugarsnaps en dat gewokte snijbonen zoet en crunchy zijn. Dit recept voor gewokte snijbonen met kip en knoflook is geïnspireerd op een Chinees recept. De ingrediënten die je nodig hebt, staan waarschijnlijk al gewoon in je voorraadkast. Wil je dit gerecht maken met een plantaardig ingrediënt? Verkruimelde tempeh is hier dan erg geschikt voor. Vervang het kipgehakt voor tempeh en volg het recept zoals aangegeven.
Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Gewokte snijbonen met kip en knoflook
4
porties10
minuten15
minuten25
minutenGewokte, licht geblakerde snijbonen met kip en knoflook, een lekker en simpel gerecht dat snel op tafel staat.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
400 gram hele snijbonen
450 gram kipgehakt (ongekruid)
1 eetlepel zonnebloemolie of rijstolie
1 teen knoflook, fijngehakt
1 theelepel knoflookpoeder
1 theelepel suiker
2 eetlepels sojasaus
halve tot hele eetlepel sesamolie
gedroogde chilivlokken naar smaak
vers gemalen zwarte peper
BEREIDING
- Was 400 gram snijbonen en maak ze schoon. Snijd het topje van de bovenkant en trek het lange draadje mee naar beneden. Dit draadje is nogal taai. Snijd de bonen in schuine grove stukken (ongeveer 2 cm lang of zo grof als je wilt) en dep de bonen goed droog met keukenpapier.
- Hak 1 teen knoflook fijn, en zet 1 theelepel knoflookpoeder, 1 theelepel suiker, 2 eetlepels sojasaus, chilivlokken en een halve tot hele eetlepel sesamolie klaar. Kook ondertussen ook alvast rijst (bijvoorbeeld in de multicooker) om erbij te serveren.
- Laat een wok met een eetlepel olie goed heet worden. Wok nu de snijbonen en hussel ze regelmatig (of gebruik hiervoor een spatel). Ze mogen een beetje zwart geblakerd zijn, niet verbrand. Ze mogen een goed kleurtje krijgen. Voeg ook de fijngehakte knoflook toe, schep deze even mee om.
- Schep de snijbonen uit de pan en leg ze even apart op een bord.
- In dezelfde pan doe je 450 gram kipgehakt, deze bak je bruin en rul. Voeg nu het knoflookpoeder, sojasaus, suiker en chilivlokken naar smaak toe.
- Voeg de gewokte snijbonen toe aan het kipgehakt en schep alles goed om. Breng op smaak met een halve tot hele eetlepel sesamolie. Serveer met rijst en kroepoek.
AANTEKENINGEN
- Dit gerecht is lekker met witte rijst, maar ook met kruidige gele rijst. Klik hier voor het recept voor gele rijst. Je kunt deze maken in de multicooker of in een gewone pan.
Gerelateerde recepten en artikelen
- Gewokte bleekselderij met knoflook
- Handig recept voor ketjapsaus
- Kip ketjap
- Olie met peterselie en knoflook
- Knoflooksaus
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.