Groente inspiratie – recepten met peultjes, een knapperige gezonde en veelzijdige peulvrucht. Eet ze rauw als snack of in een salade, bereid ze in de wok, voeg ze toe aan Oosterse gerechten of verwerk ze in een soep, risotto of een curry. Als je er één groente is die bijna overal bij past dan zijn het wel peultjes. Ook zijn ze hartstikke lekker en gezond. Genoeg reden om meer peultjes aan je gerechten toe te voegen.
Ik ben zelf gek op groente en daarom heb ik ook de rubriek ‘groente inspiratie’ in het leven geroepen op Eetspiratie. Hopelijk kan ik mensen inspireren om verschillende soorten groenten te proberen door middel van handige tips en recepten. De Chinese kool en de winterpostelein gingen al voor. Nu zijn de peultjes aan de beurt. Soms worden peultjes weleens verward met sugar snaps. Peulen bevatten nog niet volledig ontwikkelde erwtjes en daarom zijn ze plat. In sugar snaps vind je hele volgroeide erwtjes, vandaar dat de dikker zijn dan een peultje. De Engelse benaming voor peultjes is: snow peas.
Wil je dit artikel bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op één van je Pinterest borden. Lees verder onder de afbeelding.
Groente inspiratie – recepten met peultjes
Op het moment dat ik dit artikel schrijf (begin van de zomer) heb ik een overschot aan peultjes in mijn moestuin. Bijna elke dag pluk ik twee handen vol knapperige peultjes. Ik heb de zaden gezaaid in maart en half mei kon ik al oogsten. Het enige dat je nodig hebt is een stukje grond, eventueel een rekje of stokken waar de plant tegenaan kan klimmen, water en een beetje verzorging. De reden dat ik zelf peultjes ben gaan zaaien, is omdat ik de peulen in de supermarkt te prijzig vind (momenteel 2,99 voor 250 gram). Peultjes zijn het hele jaar door verkrijgbaar in Nederland. In de maanden mei tot augustus zijn de peultjes in de supermarkt afkomstig uit Nederland. De rest van het jaar worden ze geïmporteerd uit andere warmere landen. Om deze redenen ben ik dus zelf mijn peultjes gaan verbouwen. Een paar planten in je tuin kunnen best een grote opbrengst geven.
Peultjes bewaren
Een nadeel van peultjes is dat ze na aankoop of na het oogsten snel slap worden en hun frisse groene kleur verliezen. Hier heb ik een oplossing voor, bewaar je peulen in een bakje water. Zo kun je de houdbaarheid tot twee dagen verlengen en blijven je peultjes fris, groen en knapperig. Het beste is om ze natuurlijk zo snel mogelijk in je gerechten te verwerken. Een andere manier om ze te bewaren is om ze in te vriezen. Maak de peulen schoon door de stugge topjes eraf te snijden en eventueel de draad te verwijderen. Spoel ze af onder de kraan en breng een pan water aan de kook. Blancheer de peulen 2 tot 3 minuten in het kokende water en spoel ze daarna af onder de koude kraan. Op deze manier blijven ze mooi groen van kleur. Dep ze droog en spreid ze uit op een bord en zet deze in de vriezer. Als ze volledig bevroren zijn kun je ze bij elkaar doen in een bakje of zakje. Ze zijn zo tot 12 maanden houdbaar in de vriezer. Je kunt ze bevroren aan je soep, wok of curry toevoegen.
Hoe maak je peultjes schoon
Peultjes zijn heel makkelijk schoon te maken. Spoel ze goed schoon onder de kraan. Snijd de uiteinden eraf. De topjes waarmee de peul aan de plant vastzat trek je met behulp van een mesje voorzichtig naar beneden (aan de kant waar de erwtjes zitten) om de draad te verwijderen. Deze draad kan soms een beetje taai zijn. Niet alle peulen hebben een draad. Jonge peulen hebben er vrijwel geen. Grotere exemplaren meestal wel. Door de draad te verwijderen wordt je peultje nog knapperiger. Het is niet perse noodzakelijk om de draad te verwijderen. Je kunt zo ook gewoon zo opeten. Het is een persoonlijke voorkeur.
Recepten met peultjes
Zoals ik in de inleiding al omschreef, peultjes kun je in heel veel verschillende recepten en gerechten gebruiken. Heb je een lekker gerecht en weet je niet welke groenten je erbij moet serveren? Denk dan aan peultjes, deze zullen er hoogstwaarschijnlijk bij passen. Eet ze rauw, wok, roerbak, stoom of blancheer ze, je kunt er alle kanten mee op. Snijd ze in reepjes, laat ze heel, snijd ze schuin of door de helft. Het kan allemaal.
Als bijgerecht (gestoomd of geblancheerd) met een kleine drizzle sesamolie en een snufje zout
Als je op zoek bent naar een gezonde veelzijdige groente dan zit je met peultjes wel goed. Ze bevatten veel vitaminen en vezels. Daarnaast is het een groente die bij de meeste mensen goed in de smaak valt. Zelfs kinderen zijn er gek op. Door de knapperige textuur eten ze lekker weg. De smaak is fris en lichtzoet. Doordat ze zo makkelijk te bereiden zijn, staan ze ook snel op tafel. Genoeg reden dus om vaker peultjes op het menu te zetten!
Hoi, ik ben Simone en op mijn blog Eetspiratie deel ik mijn allerlekkerste recepten die iedereen kan maken. Van Indische gerechten tot slowcooker recepten en praktische kooktips. Eetspiratie, voor jouw dagelijkse culinaire inspiratie. Wil je meer over mij en mijn blog weten, klik dan hier en/of volg mij op social media! Liefs Simone
Als je via deze advertentie of een van de andere affiliate links op mijn website iets bestelt, ontvang ik een kleine commissie. Dit kost jou niets extra's, maar het helpt mij om mijn site te onderhouden en nieuwe content te blijven maken. Dus als je iets nodig hebt van Bol.com, overweeg dan om via mijn link te shoppen en steun daarmee mijn blog. Bedankt!
Pinterest
Hallo!
Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij en onze partners technologieën zoals cookies om informatie over het apparaat op te slaan en/of te openen. Toestemming voor deze technologieën stelt ons en onze partners in staat om persoonlijke gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site te verwerken en om gepersonaliseerde en niet-gepersonaliseerde advertenties te tonen. Als u geen toestemming geeft of deze intrekt, kan dit invloed hebben op bepaalde functies.
Klik hieronder om in te stemmen met het bovenstaande of om specifieke keuzes te maken. Je keuzes zullen alleen worden toegepast op deze site. Je kunt je instellingen te allen tijde wijzigen, inclusief het intrekken van je toestemming, door gebruik te maken van de knoppen op het Cookiebeleid of door te klikken op de knop 'Toestemming beheren' onderaan het scherm.
Functionele cookies
Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Analytische cookies
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt.De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing cookies
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een website of over verschillende websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.