Eetspiratie » Groente inspiratie – recepten met peultjes
Groente inspiratie peultjes

Groente inspiratie – recepten met peultjes

Groente inspiratie – recepten met peultjes, een knapperige gezonde en veelzijdige peulvrucht. Eet ze rauw als snack of in een salade, bereid ze in de wok, voeg ze toe aan Oosterse gerechten of verwerk ze in een soep, risotto of een curry. Als je er één groente is die bijna overal bij past dan zijn het wel peultjes. Ook zijn ze hartstikke lekker en gezond. Genoeg reden om meer peultjes aan je gerechten toe te voegen.

Ik ben zelf gek op groente en daarom heb ik ook de rubriek ‘groente inspiratie’ in het leven geroepen op Eetspiratie. Hopelijk kan ik mensen inspireren om verschillende soorten groenten te proberen door middel van handige tips en recepten. De Chinese kool en de winterpostelein gingen al voor. Nu zijn de peultjes aan de beurt. Soms worden peultjes weleens verward met sugar snaps. Peulen bevatten nog niet volledig ontwikkelde erwtjes en daarom zijn ze plat. In sugar snaps vind je hele volgroeide erwtjes, vandaar dat de dikker zijn dan een peultje. De Engelse benaming voor peultjes is: snow peas.

Wil je dit artikel bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op één van je Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Groente inspiratie peultjes
Verse peultjes uit de moestuin

Groente inspiratie – recepten met peultjes

Op het moment dat ik dit artikel schrijf (begin van de zomer) heb ik een overschot aan peultjes in mijn moestuin. Bijna elke dag pluk ik twee handen vol knapperige peultjes. Ik heb de zaden gezaaid in maart en half mei kon ik al oogsten. Het enige dat je nodig hebt is een stukje grond, eventueel een rekje of stokken waar de plant tegenaan kan klimmen, water en een beetje verzorging. De reden dat ik zelf peultjes ben gaan zaaien, is omdat ik de peulen in de supermarkt te prijzig vind (momenteel 2,99 voor 250 gram). Peultjes zijn het hele jaar door verkrijgbaar in Nederland. In de maanden mei tot augustus zijn de peultjes in de supermarkt afkomstig uit Nederland. De rest van het jaar worden ze geïmporteerd uit andere warmere landen. Om deze redenen ben ik dus zelf mijn peultjes gaan verbouwen. Een paar planten in je tuin kunnen best een grote opbrengst geven.

Peultjes bewaren

Een nadeel van peultjes is dat ze na aankoop of na het oogsten snel slap worden en hun frisse groene kleur verliezen. Hier heb ik een oplossing voor, bewaar je peulen in een bakje water. Zo kun je de houdbaarheid tot twee dagen verlengen en blijven je peultjes fris, groen en knapperig. Het beste is om ze natuurlijk zo snel mogelijk in je gerechten te verwerken. Een andere manier om ze te bewaren is om ze in te vriezen. Maak de peulen schoon door de stugge topjes eraf te snijden en eventueel de draad te verwijderen. Spoel ze af onder de kraan en breng een pan water aan de kook. Blancheer de peulen 2 tot 3 minuten in het kokende water en spoel ze daarna af onder de koude kraan. Op deze manier blijven ze mooi groen van kleur. Dep ze droog en spreid ze uit op een bord en zet deze in de vriezer. Als ze volledig bevroren zijn kun je ze bij elkaar doen in een bakje of zakje. Ze zijn zo tot 12 maanden houdbaar in de vriezer. Je kunt ze bevroren aan je soep, wok of curry toevoegen.

Hoe maak je peultjes schoon

Peultjes zijn heel makkelijk schoon te maken. Spoel ze goed schoon onder de kraan. Snijd de uiteinden eraf. De topjes waarmee de peul aan de plant vastzat trek je met behulp van een mesje voorzichtig naar beneden (aan de kant waar de erwtjes zitten) om de draad te verwijderen. Deze draad kan soms een beetje taai zijn. Niet alle peulen hebben een draad. Jonge peulen hebben er vrijwel geen. Grotere exemplaren meestal wel. Door de draad te verwijderen wordt je peultje nog knapperiger. Het is niet perse noodzakelijk om de draad te verwijderen. Je kunt zo ook gewoon zo opeten. Het is een persoonlijke voorkeur.

Recepten met peultjes

Zoals ik in de inleiding al omschreef, peultjes kun je in heel veel verschillende recepten en gerechten gebruiken. Heb je een lekker gerecht en weet je niet welke groenten je erbij moet serveren? Denk dan aan peultjes, deze zullen er hoogstwaarschijnlijk bij passen. Eet ze rauw, wok, roerbak, stoom of blancheer ze, je kunt er alle kanten mee op. Snijd ze in reepjes, laat ze heel, snijd ze schuin of door de helft. Het kan allemaal.

Mijn favoriete manieren om peultjes te eten

 • In een salade, rauw of kort geblancheerd zoals in deze Oosterse koolsalade
 • Als groente in bami goreng of nasi goreng
 • Gewokt in tjap tjoy (cap cai)
 • Als groente in de hotpot (Oosterse bouillonfondue)
 • Rauw met een dip zoals hummus of een frisse yoghurtdip met kruiden
 • Gewokt met knoflookpoeder, sojasaus, sesamolie en chilivlokken
 • In reepjes gesneden in een noedelsoep
 • Roergebakken met een lekkere woksaus
 • Vervang in dit Chinese wokgerecht de snijbonen voor peulen
 • Rooster ze in de oven net als bij dit recept voor sperziebonen
 • Simpel gewokt in een scheutje olie met plakjes knoflook, lekker met sesamzaadjes erover
 • Gewokt zoals in dit recept, vervang de bleekselderij voor peultjes
 • Gestoomde of gekookte peultjes met chili olie en rijst
 • Bij een noedelgerecht
 • Als bijgerecht (gestoomd of geblancheerd) met een kleine drizzle sesamolie en een snufje zout

Als je op zoek bent naar een gezonde veelzijdige groente dan zit je met peultjes wel goed. Ze bevatten veel vitaminen en vezels. Daarnaast is het een groente die bij de meeste mensen goed in de smaak valt. Zelfs kinderen zijn er gek op. Door de knapperige textuur eten ze lekker weg. De smaak is fris en lichtzoet. Doordat ze zo makkelijk te bereiden zijn, staan ze ook snel op tafel. Genoeg reden dus om vaker peultjes op het menu te zetten!

Deze recepten / artikelen vind je misschien ook interessant:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via info@eetspiratie.nl

RECEPT OF WEBSITE BEWAREN

Wil je de website van Eetspiratie of een recept/artikel bewaren op jouw telefoon, tablet of computer? Hoe je dat doet lees je via de links hieronder:

Iphone of Ipad
Android (telefoon / tablet)
Populaire browsers in Windows (computer / laptop)