Eetspiratie » Hotpot (Oosterse bouillonfondue)
Hotpot Oosterse bouillonfondue

Hotpot (Oosterse bouillonfondue)

Mijn moeder had een paar interessante zeefjes in haar keukenla liggen en ik was erg benieuwd waar ze die voor gebruikte. Dit bleken fonduenetjes te zijn die ze had gekregen van haar zus. Ze zijn bedoeld voor een bouillonfondue of hotpot. De hotpot zelf had ze jammer genoeg niet. Ik als echte noedel(soep) fan zag mezelf al helemaal zitten aan tafel met allerlei lekkere gerechtjes en mijn eigen schepnetje. Een tijdje terug schafte ik daarom zelf een heuse hotpot aan en heb ik mij verdiept in deze lekkere en gezonde manier van fonduen.

Ik heb heel veel gelezen en Youtube afgespeurd over het onderwerp hotpot. Er zijn zoveel verschillende manieren om te ‘hotpotten’. Je hebt de Chinese fondue, de Japanse variant ook wel bekend als shabu shabu of de Thaise hotpot genaamd jim jum. Waar het op neer komt is dat je groenten, vlees, vis (ook schaal en schelpdieren) en noedels gaart in een grote pan bouillon. Dit is dus een hele gezellige (en gezonde) manier om samen te eten. Ideaal voor een avondje samen, als je eters krijgt of leuk om te doen tijdens feestelijke gelegenheden.

Waar koop je een hotpot?

Ik ging dus op zoek naar een hotpot. Deze heb ik uiteindelijk gekocht bij een toko. Mijn pan heeft een warmhoudplaat met 2 standen en 2 aparte vakken. Er kan meer dan 4 liter bouillon in. De fonduenetjes moet je er vaak wel los bij kopen. Ik had ze van mijn moeder!

Online zijn er ook verschillende pannen verkrijgbaar en zelfs met een grillplaat in het midden zoals deze in de advertentie hieronder.

Kun je hotpotten zonder speciale pan?

Ja, dit kan! Als je een (soep)pan en een elektrisch kookplaatje hebt dan kun je daar je eigen hotpot van maken. Zo simpel is het!

Hoe ga je het aanpakken?

Dit kun je doen:

  • of je koopt kant en klare (hotpot) bouillon en producten bij de toko
  • of je maakt de bouillon en (een deel) van de gerechtjes zelf

Wil je dit recept bewaren?
Pin dan de onderstaande foto op jouw Pinterest borden.

Hotpot Oosterse bouillonfondue

De bouillon

Dit is natuurlijk het belangrijkste onderdeel van de hotpot. Je kunt speciale hotpot bouillon kopen bij de toko. Of je koopt de lekkerste en meest krachtige bouillon die je kunt vinden in de supermarkt. Je eigen bouillon trekken kan natuurlijk ook.

Ik maakte een simpel recept voor bouillon van:

  • 3,5 liter kippenbouillon (vers of uit pot)
  • 4 plakken gekneusde gember
  • 2 geplette tenen knoflook
  • 4 bosuitjes in grove stukken gesneden
  • chili flakes naar smaak

De bouillon kookte ik in een soeppan. Ik laat het even goed doorkoken en breng het op smaak met zout en peper. Daarna giet ik het over in de hotpot. Dit is een simpele basisbouillon. Om het pittiger te maken kun je er sambal of sriracha aan toevoegen.

Wat kun je allemaal bereiden in de hotpot?

Een betere vraag is, wat kun je niet bereiden in de hotpot? Laat je fantasie erop los. Kies lekkere knapperige groenten, paddenstoelen, vis en vleessoorten die maar een korte garing nodig hebben. Een vegetarisch product zoals tahoe mag natuurlijk ook niet ontbreken. En dan nog de (udon) noedels, deze horen zeker bij.

Groenten voor de hotpot

  • sugarsnaps
  • peultjes
  • paddenstoelen
  • Chinese kool (in grove stukken gesneden)
  • bosui
  • paksoi
  • baby mais
  • plakjes of reepjes wortel

Vlees en vis voor de hotpot

  • kipfilet
  • gehaktballetjes van rund, varken of kip
  • garnalen
  • visballetjes
  • ribeye of biefstuk
  • surimisticks

Tips voor vlees in de hotpot

Je kunt vlees natuurlijk naturel bereiden in de hotpot. Om het vlees nog lekkerder te maken kun je het ook marineren. Wat ik van tevoren doe met vlees en kipfilet is het volgende.

  • Snijd het vlees in dunne plakjes.
  • Maak de plakjes plat en dun. Leg een bakpapiertje op het vlees en plet het met een deegroller of vleeshamer.
  • Marineer de plakjes vlees met een theelepel oestersaus, theelepel sojasaus en snufje zwarte peper.
  • Hierna voeg je een theelepel eiwit en een halve theelepel maïzena toe, dit voorkomt dat het vlees droog wordt.

De hoeveelheid van de marinade is gebaseerd op 1 stukje vlees (kip of biefstuk). Van 1 stukje vlees kun je best veel plakjes snijden. Gebruik je meer vlees, verdubbel dan de marinade, eiwit en maïzena. Zorg dat het niet te nat wordt. Het hoeft maar licht gemarineerd te worden.

Tahoe en noedels

  • plakjes en blokjes tahoe/tofu
  • puffy tofu (gefrituurde blokjes tofu van de toko)
  • udon noodles of een andere ‘droge’ noedelsoort zoals bamisoep (deze laat je wellen in de bouillon)

De tahoe/tofu koop je in een blok. Deze laat je uitlekken en snijd het in dunne plakjes. Deze kun je direct verwarmen in de bouillon.

Als je udon noodles koopt, kies dan de kant en klare versie. Deze zijn verkrijgbaar in de supermarkt. Je kunt deze noodles rechtstreeks in de bouillon verwarmen en kunnen direct gegeten worden. Neem 1 portie noodles per persoon. Verwarm niet alle porties tegelijk maar verdeel het een beetje.

Sausjes en toppings

  • chilisaus aangemaakt met citroensap en Thaise vissaus
  • sojasaus aangemaakt met sesamolie, suiker, gember en knoflook
  • hoisinsaus (van de toko of supermarkt, NIET de woksaus)
  • chiliolie
  • mijn ultieme favoriet, gember bosui olie (klik hier voor het recept)
  • fijn gesneden ringetjes bosui
  • geroosterde sesamzaadjes
  • gedroogde chiliflakes

Verse kruiden en andere smaakmakers

  • partjes limoen of citroen
  • fijn gehakte knoflook
  • fijn gehakte gember
  • verse blaadjes munt
  • verse blaadjes koriander
  • vers gehakte bieslook

Hoe ga je te werk?

Alles staat klaar, de bouillon is warm en je kunt gaan beginnen. Hoe ga je te werk? Mijn ervaring is, zeker als er kinderen mee eten je het beste iemand kunt aanwijzen die alles een beetje in de gaten houdt. Je wilt niet dat iemand een stukje rauwe kip in zijn mond stopt!

  • Kook niet één stukje vlees of vis per keer maar doe van alles wat in de hotpot zodat het gelijktijdig kan garen. Met je schepnetje vis je er daarna uit wat je lekker vindt.
  • Ieder heeft een eigen kom. Schep hierin wat je lekker vindt en eet het samen met de sausjes, olie en toppings.

Aanvullende tips

  • Let op dat je geen rauwe producten met de chopsticks waarmee je eet oppakt, gebruik daarvoor aparte vorkjes.
  • Wil je ook dumplings garen in de bouillon? Kook deze dan even voor in een aparte pan zodat je bouillon in de hotpot niet troebel wordt.
  • Als vlees en vis gaar is gaat het meestal drijven, controleer kip en garnalen even op gaarheid vooral als er kinderen mee eten. Leg ze vooraf goed uit hoe het werkt.
  • Hotpot kan ook prima vegetarisch. Kies voor veel groenten, verschillende soorten paddenstoelen en vul dit aan met noedels en tahoe/tofu.
Hotpot Oosterse bouillonfondue

Deze recepten / artikelen mag je niet missen:

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Door het vakje hieronder aan te vinken, geef je Eetspiratie toestemming voor het plaatsen van jouw bericht.

*

Ja, ik geef toestemming

*

12 + negen =