Hotpot (Oosterse bouillonfondue). Mijn moeder had een paar interessante zeefjes in haar keukenla liggen en ik was erg benieuwd waar ze die voor gebruikte. Dit bleken fonduenetjes te zijn die ze had gekregen van haar zus. Ze zijn bedoeld voor een bouillonfondue of hotpot. De hotpot zelf had ze jammer genoeg niet. Ik als echte noedel(soep) fan zag mezelf al helemaal zitten aan tafel met allerlei lekkere gerechtjes en mijn eigen schepnetje. Een tijdje terug schafte ik daarom zelf een heuse hotpot aan en heb ik mij verdiept in deze lekkere en gezonde manier van fonduen.
Ik heb heel veel gelezen en Youtube afgespeurd over het onderwerp hotpot. Er zijn zoveel verschillende manieren om te ‘hotpotten’. Je hebt de Chinese fondue, de Japanse variant ook wel bekend als shabu shabu of de Thaise hotpot genaamd jim jum. Waar het op neer komt is dat je groenten, vlees, vis (ook schaal en schelpdieren) en noedels gaart in een grote pan bouillon. Dit is dus een hele gezellige (en gezonde) manier om samen te eten. Ideaal voor een avondje samen, als je eters krijgt of leuk om te doen tijdens feestelijke gelegenheden.
Hotpot (Oosterse bouillonfondue)
Waar koop je een hotpot?
Ik ging dus op zoek naar een hotpot. Deze heb ik uiteindelijk gekocht bij een toko. Mijn pan heeft een warmhoudplaat met 2 standen en 2 aparte vakken. Er kan meer dan 4 liter bouillon in. De fonduenetjes moet je er vaak wel los bij kopen. Ik had ze van mijn moeder! Online zijn er ook verschillende pannen verkrijgbaar en zelfs met een grillplaat in het midden zoals deze in de advertentie hieronder.
Ja, dit kan! Als je een (soep)pan en een elektrisch kookplaatje hebt dan kun je daar je eigen hotpot van maken. Zo simpel is het!
Hoe ga je het aanpakken?
Dit kun je doen:
of je koopt kant en klare (hotpot) bouillon en producten bij de toko
of je maakt de bouillon en (een deel) van de gerechtjes zelf
Wil je dit artikel bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op één van je Pinterest borden. Lees verder onder de afbeelding.
De bouillon
Dit is natuurlijk het belangrijkste onderdeel van de hotpot. Je kunt speciale hotpot bouillon kopen bij de toko. Of je koopt de lekkerste en meest krachtige bouillon die je kunt vinden in de supermarkt. Je eigen bouillon trekken kan natuurlijk ook.
Ik maakte een simpel recept voor bouillon van:
3,5 liter kippenbouillon (vers of uit pot)
4 plakken gekneusde gember
2 geplette tenen knoflook
4 bosuitjes in grove stukken gesneden
chili flakes naar smaak
De bouillon kookte ik in een soeppan. Ik laat het even goed doorkoken en breng het op smaak met zout en peper. Daarna giet ik het over in de hotpot. Dit is een simpele basisbouillon. Om het pittiger te maken kun je er sambal of sriracha aan toevoegen.
Wat kun je allemaal bereiden in de hotpot?
Een betere vraag is, wat kun je niet bereiden in de hotpot? Laat je fantasie erop los. Kies lekkere knapperige groenten, paddenstoelen, vis en vleessoorten die maar een korte garing nodig hebben. Een vegetarisch product zoals tahoe mag natuurlijk ook niet ontbreken. En dan nog de (udon) noedels, deze horen zeker bij.
Groenten voor de hotpot
sugarsnaps
peultjes
paddenstoelen
Chinese kool (in grove stukken gesneden)
bosui
paksoi
baby mais
plakjes of reepjes wortel
Vlees en vis voor de hotpot
kipfilet
gehaktballetjes van rund, varken of kip
garnalen
visballetjes
ribeye of biefstuk
surimisticks
Tips voor vlees in de hotpot
Je kunt vlees natuurlijk naturel bereiden in de hotpot. Om het vlees nog lekkerder te maken kun je het ook marineren. Wat ik van tevoren doe met vlees en kipfilet is het volgende.
Snijd het vlees in dunne plakjes.
Maak de plakjes plat en dun. Leg een bakpapiertje op het vlees en plet het met een deegroller of vleeshamer.
Marineer de plakjes vlees met een theelepel oestersaus, theelepel sojasaus en snufje zwarte peper.
Hierna voeg je een theelepel eiwit en een halve theelepel maïzena toe, dit voorkomt dat het vlees droog wordt.
De hoeveelheid van de marinade is gebaseerd op 1 stukje vlees (kip of biefstuk). Van 1 stukje vlees kun je best veel plakjes snijden. Gebruik je meer vlees, verdubbel dan de marinade, eiwit en maïzena. Zorg dat het niet te nat wordt. Het hoeft maar licht gemarineerd te worden.
Tahoe en noedels
plakjes en blokjes tahoe/tofu
puffy tofu (gefrituurde blokjes tofu van de toko)
udon noodles of een andere ‘droge’ noedelsoort zoals bamisoep (deze laat je wellen in de bouillon)
De tahoe/tofu koop je in een blok. Deze laat je uitlekken en snijd het in dunne plakjes. Deze kun je direct verwarmen in de bouillon.
Als je udon noodles koopt, kies dan de kant en klare versie. Deze zijn verkrijgbaar in de supermarkt. Je kunt deze noodles rechtstreeks in de bouillon verwarmen en kunnen direct gegeten worden. Neem 1 portie noodles per persoon. Verwarm niet alle porties tegelijk maar verdeel het een beetje.
Sausjes en toppings
chilisaus aangemaakt met citroensap en Thaise vissaus
sojasaus aangemaakt met sesamolie, suiker, gember en knoflook
hoisinsaus (van de toko of supermarkt, NIET de woksaus)
Alles staat klaar, de bouillon is warm en je kunt gaan beginnen. Hoe ga je te werk? Mijn ervaring is, zeker als er kinderen mee eten je het beste iemand kunt aanwijzen die alles een beetje in de gaten houdt. Je wilt niet dat iemand een stukje rauwe kip in zijn mond stopt!
Kook niet één stukje vlees of vis per keer maar doe van alles wat in de hotpot zodat het gelijktijdig kan garen. Met je schepnetje vis je er daarna uit wat je lekker vindt.
Ieder heeft een eigen kom. Schep hierin wat je lekker vindt en eet het samen met de sausjes, olie en toppings.
Aanvullende tips
Let op dat je geen rauwe producten met de chopsticks waarmee je eet oppakt, gebruik daarvoor aparte vorkjes.
Wil je ook dumplings garen in de bouillon? Kook deze dan even voor in een aparte pan zodat je bouillon in de hotpot niet troebel wordt.
Als vlees en vis gaar is gaat het meestal drijven, controleer kip en garnalen even op gaarheid vooral als er kinderen mee eten. Leg ze vooraf goed uit hoe het werkt.
Hotpot kan ook prima vegetarisch. Kies voor veel groenten, verschillende soorten paddenstoelen en vul dit aan met noedels en tahoe/tofu.
Hoi, ik ben Simone en op mijn blog Eetspiratie deel ik mijn allerlekkerste recepten die iedereen kan maken. Van Indische gerechten tot slowcooker recepten en praktische kooktips. Eetspiratie, voor jouw dagelijkse culinaire inspiratie. Wil je meer over mij en mijn blog weten, klik dan hier en/of volg mij op social media! Liefs Simone
Als je via deze advertentie of een van de andere affiliate links op mijn website iets bestelt, ontvang ik een kleine commissie. Dit kost jou niets extra's, maar het helpt mij om mijn site te onderhouden en nieuwe content te blijven maken. Dus als je iets nodig hebt van Bol.com, overweeg dan om via mijn link te shoppen en steun daarmee mijn blog. Bedankt!
Pinterest
Hallo!
Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij en onze partners technologieën zoals cookies om informatie over het apparaat op te slaan en/of te openen. Toestemming voor deze technologieën stelt ons en onze partners in staat om persoonlijke gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site te verwerken en om gepersonaliseerde en niet-gepersonaliseerde advertenties te tonen. Als u geen toestemming geeft of deze intrekt, kan dit invloed hebben op bepaalde functies.
Klik hieronder om in te stemmen met het bovenstaande of om specifieke keuzes te maken. Je keuzes zullen alleen worden toegepast op deze site. Je kunt je instellingen te allen tijde wijzigen, inclusief het intrekken van je toestemming, door gebruik te maken van de knoppen op het Cookiebeleid of door te klikken op de knop 'Toestemming beheren' onderaan het scherm.
Functionele cookies
Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Analytische cookies
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt.De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing cookies
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een website of over verschillende websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.