Eetspiratie » Bami zonder pakje
Bami zonder pakje

Bami zonder pakje

Als variatie op nasi bestellen mensen vaak bami bij de ‘Chinees’. Zo’n bak met slierten met een plakje ham en een spiegelei erop. Dat is geen bami! De bami waar ik mee ben opgegroeid, ziet er heel anders uit en smaakt ook heel anders. Bami zonder pakje maken is echt een stuk makkelijker dan je denkt. Er zijn heel veel verschillende recepten voor en je kunt het zo ingewikkeld maken als je zelf wilt. Dit is mijn ‘snelle’ versie van bami met lekkere verse groenten.

Voor dit recept heb je een paar ingrediënten uit de Indonesische keuken nodig. Ken je niet alle producten? In dit artikel laat ik je een aantal typische ingrediënten uit de Indonesische keuken zien. En in dit recept gebruik ik ook ketjap. Wil je weten welke ketjap ik gebruik en waarom, lees dan eens dit artikel.

Wat heb je nodig voor 4 personen?

  • 250 gram volkoren spaghetti
  • 2 (biologische) kipfilets of kippendijen
  • stukje trassi ter grootte van een euro munt
  • 1 prei in ringen gesneden
  • 1 rode ui gesnipperd
  • 200 gram peultjes in reepjes gesneden
  • 2 teentjes knoflook geraspt
  • stukje rode peper in ringetjes gesneden
  • paar takjes selderij
  • 2 tot 4 eetlepels ketjap
  • 4 eieren
  • scheutje (rijst) olie om in te bakken

Hoe maak je het?

Kook de spaghetti met een snufje zout zoals aangegeven op de verpakking. Snijd alle groenten en leg ze even apart. Bak vervolgens in een koekenpan of wok(pan) de kip in zijn geheel bruin in een scheutje (rijst)olie. Als het vlees gaar is haal je het uit de pan en leg je het op een snijplank. Trek het vervolgens met 2 vorken uit elkaar en leg je het even apart (even afdekken met aluminiumfolie).

Gepluisde kip

Maak nu een boemboe (kruidenmengsel) van de ui, knoflook, trassi, rode peper en ketjap. Dit kun je doen in een keukenmachientje, ouderwets met een vijzel of in een hakmolentje. Heb je geen van deze handige apparaatjes dan kun je alles fijn snipperen en dit gewoon in de pan doen.

Hoe nu verder?

Verhit een scheutje olie in de pan en fruit de boemboe aan. Voeg nu een eetlepel ketjap toe en schep het kort om. Hou je van meer ‘ketjapsmaak’ dan voeg je nog een beetje toe.

Bami zonder pakje
Mooie kleurtjes toch!

Bak nu kort de prei en de peultjes mee en voeg de afgekoelde bami toe. Schud de bami goed om, of gebruik een tang. Nu kan de gepluisde kip erbij. Meng het met de tang goed door elkaar en proef of de bami op smaak is. Je kunt nu nog wat peper, zout of ketjap toevoegen. Bak ondertussen van de eieren 4 spiegeleitjes en maak er eventueel een zoet zure komkommersalade en pindasaus bij.

Serveer de bami in een diep bord met daarop een spiegelei en de gesneden selderij, daarnaast de salade en de pindasaus. Garneer met gebakken uitjes en serveer met sambal. Dit is bami!

Selamat makan!

Ook nasi goreng is makkelijk te maken zonder pakje. Kijk hier voor het recept.

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via info@eetspiratie.nl

RECEPT OF WEBSITE BEWAREN

Wil je de website van Eetspiratie of een recept/artikel bewaren op jouw telefoon, tablet of computer? Hoe je dat doet lees je via de links hieronder:

Iphone of Ipad
Android (telefoon / tablet)
Populaire browsers in Windows (computer / laptop)