Bami zonder pakje

Bami zonder pakje

Als variatie op nasi bestellen mensen vaak bami bij de ‘Chinees’. Zo’n bak met slierten met een plakje ham en een spiegelei erop. Dat is geen bami! De bami waar ik mee ben opgegroeid, ziet er heel anders uit en smaakt ook heel anders. Bami zonder pakje maken is echt een stuk makkelijker dan je denkt. Er zijn heel veel verschillende recepten voor en je kunt het zo ingewikkeld maken als je zelf wilt. Dit is mijn ‘snelle’ versie van bami met lekkere verse groenten.

Voor dit recept heb je een paar ingrediënten uit de Indonesische keuken nodig. Ken je niet alle producten? In dit artikel laat ik je een aantal typische ingrediënten uit de Indonesische keuken zien. En in dit recept gebruik ik ook ketjap. Wil je weten welke ketjap ik gebruik en waarom, lees dan eens dit artikel.

Wat heb je nodig voor 4 personen?

  • 250 gram volkoren spaghetti
  • 2 (biologische) kipfilets of kippendijen
  • stukje trassi ter grootte van een euro munt
  • 1 prei in ringen gesneden
  • 1 rode ui gesnipperd
  • 200 gram peultjes in reepjes gesneden
  • 2 teentjes knoflook geraspt
  • stukje rode peper in ringetjes gesneden
  • paar takjes selderij
  • 2 tot 4 eetlepels ketjap
  • 4 eieren
  • scheutje (rijst) olie om in te bakken

Hoe maak je het?

Kook de spaghetti met een snufje zout zoals aangegeven op de verpakking. Snijd alle groenten en leg ze even apart. Bak vervolgens in een koekenpan of wok(pan) de kip in zijn geheel bruin in een scheutje (rijst)olie. Als het vlees gaar is haal je het uit de pan en leg je het op een snijplank. Trek het vervolgens met 2 vorken uit elkaar en leg je het even apart (even afdekken met aluminiumfolie).

Gepluisde kip

Maak nu een boemboe (kruidenmengsel) van de ui, knoflook, trassi, rode peper en ketjap. Dit kun je doen in een keukenmachientje, ouderwets met een vijzel of in een hakmolentje. Heb je geen van deze handige apparaatjes dan kun je alles fijn snipperen en dit gewoon in de pan doen.

Hoe nu verder?

Verhit een scheutje olie in de pan en fruit de boemboe aan. Voeg nu een eetlepel ketjap toe en schep het kort om. Hou je van meer ‘ketjapsmaak’ dan voeg je nog een beetje toe.

Bami zonder pakje
Mooie kleurtjes toch!

Bak nu kort de prei en de peultjes mee en voeg de afgekoelde bami toe. Schud de bami goed om, of gebruik een tang. Nu kan de gepluisde kip erbij. Meng het met de tang goed door elkaar en proef of de bami op smaak is. Je kunt nu nog wat peper, zout of ketjap toevoegen. Bak ondertussen van de eieren 4 spiegeleitjes en maak er eventueel een zoet zure komkommersalade en pindasaus bij.

Serveer de bami in een diep bord met daarop een spiegelei en de gesneden selderij, daarnaast de salade en de pindasaus. Garneer met gebakken uitjes en serveer met sambal. Dit is bami!

Selamat makan!

Ook nasi goreng is makkelijk te maken zonder pakje. Kijk hier voor het recept.

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE

Het printen van recepten is niet milieuvriendelijk, daarom biedt Eetspiratie op de website geen mogelijkheid om te printen. Je bent altijd welkom om het recept op de website te bekijken.

6 Reacties

  1. Hi Simone, ik wil de bami eigenlijk voor een grote groep maken op de verjaardag van mijn dochter…Is het te doen met dit recept om het een dag van te voren te maken? Ben bang dat het dan niet zo lekker meer is?

    • Hoi Agnes! In principe kun je het prima eten de volgende dag en zal het zelfs nog lekkerder smaken. Alleen wat wel een klein minpuntje is, is dat de groenten (de peultjes) misschien niet meer mooi groen zullen zijn. Een alternatief is het recept voor ketjap bami, dat valt vaak ook goed in de smaak en deze is meestal de dag erna nog lekkerder. Ook is ketjap bami makkelijk te maken voor een grotere groep. Alvast een fijne verjaardag toegewenst! Liefs, Simone

  2. Hoi Simone,

    Waarom gebruik je volkoren spaghetti? Ik ga deze van het weekend maken?. Ik ben zo blij met jouw recepten. Vooral de slowcookerrecepten. Dank je wel!

    • Hoi Petra! Ik gebruik volkoren spaghetti omdat ik dat voedzamer vind dan witte spaghetti.Het vult ook beter. Daarom gebruik ik ook altijd zilvervliesrijst ipv witte rijst. Maar in dit recept kun je ook prima gewone spaghetti gebruiken hoor, dat maakt voor de smaak niet zoveel uit. Het is meer een persoonlijke keuze. Kook ze en bedankt voor je lieve bericht! Groetjes, Simone

  3. Hij was heerlijk! Thanks!

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*