Eetspiratie » Bami zonder pakje
Bami zonder pakje

Bami zonder pakje

Bami zonder pakje, een recept gemaakt ‘from scratch’. De mie goreng waarmee ik ben opgegroeid wordt niet gemaakt met een kant en klare kruidenmix en een ‘bami of nasi pakket’. Het is net als nasi goreng een restjes recept waarbij je toevoegt en opmaakt wat je nog in huis hebt. Dit bak (goreng) je samen met een ‘noedel of een mie’ en klaar is je bami goreng.

De ‘bami’ is in dit geval (volkoren) spaghetti. Je denkt wellicht dat deze niet thuishoort in de Aziatische keuken maar niets is minder waar, uiteindelijk is het ook een soort noedel. Het geeft dit gerecht een lekkere stevige bite en de smaakmakers blijven er lekker aan plakken. De basis voor de meeste gerechten uit de Indische en Indonesische keuken is, ui, knoflook en pepers. Zo ook bij deze bami goreng. Dit recept is vrij eenvoudig en een beetje zoals mijn moeder het maakte. Zij gebruikte vaak spitskool, een van haar favoriete groentes.

Blend als een pro met deze staafmixer
KitchenLove Staafmixer - 800W - 6 Snelheden + Turbo - Zwart/RVS

KitchenLove Staafmixer – 800W – 6 Snelheden + Turbo – Zwart/RVS

Deze KitchenLove staafmixer is de perfecte keukenhulp voor elke thuiskok.

Bami zonder pakje

De titel bami zonder pakje is bewust gekozen. Veel mensen willen weten hoe zelf gerechten kunnen maken zonder het gebruik van pakjes en zakjes. De juiste benaming voor dit gerecht is mie goreng ayam, oftewel mie met kip. Je kunt er ook voor kiezen om de kip te vervangen voor een plantaardige variant zoals kipstukjes op basis van soja-eiwit. Laat dan ook de trassi weg uit het recept. Maar je hoeft niet eens kip te gebruiken, tofu, tempeh, champignons of vlees zijn ook prima eiwitbronnen. Kijk wat je in huis hebt en wat je op wilt maken.

Bami zonder pakje

Bami zonder pakje

Recept van Simone | Eetspiratie
0.0 van 0 stemmen
Gang: Bijgerecht, HoofdgerechtKeuken: IndischNiveau: Makkelijk
Porties

4

porties
Voorbereiding

20

minuten
Kooktijd

30

minuten
Totale tijd

50

minuten

Maak zonder pakjes of zakjes ‘from scratch’ een heerlijke en makkelijke mie goreng. Deze bami zonder pakje staat binnen no time op tafel.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • 250 gram spaghetti

  • 300 gram kipfilet of plantaardige kipstukjes

  • 1 stukje trassi ter grootte van 1 euro

  • 1 prei, in fijne ringen gesneden

  • 1 ui, grof gesneden

  • 2-3 tenen knoflook gehalveerd

  • halve eetlepel sambal oelek (of meer of minder naar smaak)

  • 200 gram peultjes, in reepjes gesneden

  • 4 takjes selderij

  • 2-3 eetlepels ketjap manis

  • 4 eieren

  • zout en peper

  • 1-2 eetlepels olie

BEREIDING

  • Begin met het koken van 250 gram spaghetti. Kook deze met een flinke snuf zout volgens de aanwijzingen op de verpakking. Als het gaar is giet je het af en spoel je het goed na onder de koude kraan. Zet de gekookte spaghetti apart tot gebruik.
  • Kruid de kip of kipstukjes met zout en peper. Verwarm een eetlepel olie in een koekenpan en bak de filets of de stukjes rondom bruin. Als de kip(filet) gaar is leg je deze op een snijplank en trek je ze met twee vorken uit elkaar. De kipstukjes zijn al gesneden dus daar hoef je dat niet bij te doen. Zet de kip apart tot gebruik. Dek het af met een stukje folie.
  • Vervolgens ga je de boemboe maken. Doe in een keukenmachine of een hoge beker (voor de staafmixer) 1 ui grof gesneden, 2 tot 3 tenen knoflook gehalveerd, een halve eetlepel sambal oelek en 2 tot 3 eetlepels ketjap manis. Blend dit tot een boemboe (kruidenpasta). Zet de boemboe even apart.
  • Snijd de peultjes in de lengte in smalle reepjes en de prei in fijne ringen en hak de selderij fijn. Nu ga je het gerecht samenstellen.
  • Verwarm een eetlepel olie in een wok of diepe pan. Fruit hierin de boemboe voor 3 tot 5 minuten zachtjes aan. Voeg daarna de peultjes en de gesneden prei toe. Bak dit samen aan.
  • Doe de bami erbij en schep alles goed om met een tang of met behulp van 2 spatels. Voeg de gebakken kip toe en meng alles goed door elkaar. Als laatste voeg je de fijngehakte selderij toe. Proef en breng de mie op smaak met eventueel zout, peper en extra sambal of ketjap manis.
  • Terwijl de bami opwarmt bak je 4 spiegeleitjes in een ruime hoeveelheid olie. Serveer de bami in diepe borden met daarop een spiegelei, eventueel extra selderij, gebakken uitjes, sambal en eventueel een zoetzure komkommersalade.

Gerelateerde recepten en artikelen

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.