Eetspiratie » Nasi zonder pakje
Nasi zonder pakje

Nasi zonder pakje

Met nasi zonder pakje bedoel ik nasi goreng die gemaakt is from scratch. Maar hoe maak je nasi goreng, welke ingrediënten gebruik je en welke kruiden en specerijen zitten er allemaal in? Er is geen standaard recept voor nasi goreng want het is een gerecht waar restjes in opgemaakt worden. Het enige ingrediënt wat er altijd in zit is, nasi oftewel, rijst!

In de boemboe van dit recept zitten nog redelijk wat kruiden en specerijen. Het is maar net wat je lekker vindt. Er zijn geen speciale regels voor het maken van nasi goreng. Je neemt een restje rijst, kijkt in je koelkast wat je nog hebt aan groenten. Misschien heb je nog een restje kip, vlees of garnalen. Of je bakt een omelet of roerei die je er doorheen mengt. Je kunt dus alle kanten op.

Koken op gevoel

Hoeveelheden in dit recept zijn dus niet zo heel erg belangrijk. Je gebruikt wat je in huis hebt. In de Indofood keuken wordt er eigenlijk nooit iets afgewogen of afgemeten. Alles gaat op gevoel. Zo gebruikte mijn moeder regelmatig een zak soepgroenten voor de nasi, omdat ze die in huis had, heel slim! Dit recept is geïnspireerd op mijn moeders nasi goreng. Lekker, makkelijk en budgetvriendelijk.

Ik heb natuurlijk ook mijn eigen nasi goreng recept en ik maakte er een video van. Het hele recept en de video vind je hier.

Rijst voor nasi goreng

Je hebt natuurlijk niet standaard een restje rijst in je koelkast liggen (ik wel!) De rijst moet namelijk droog zijn als je hem gaat opbakken (goreng). Je kunt ook de avond ervoor rijst koken en die de volgende dag gebruiken. Als je nasi wilt maken is het wel handig om te weten hoeveel rijst je ongeveer nodig hebt. Als je nasi goreng maakt is het wel handig om een grotere hoeveelheid te maken. Wat je over hebt vries je gewoon in.

  • rijst als bijgerecht: 200 gram ongekookte rijst (voor 4 personen)
  • rijst voor nasi goreng: 400 tot 500 gram ongekookte rijst (voor 4 tot 6 personen)

Rijst kun je kopen in grote hoeveelheden maar ook in doosjes van 500 gram. Als ik een doosje in huis heb gebruik ik voor de nasi gewoon het hele doosje. Ik maak graag altijd iets meer zodat ik voor mijn moeder ook een bakje heb.

Nasi zonder pakje

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl Categorie: Budget, Indofood, Oosterse recepten, WokgerechtenKeuken: IndofoodMoeilijkheidsgraad: gemiddeld
Hoeveelheid

5

personen
Voorbereiding

25

minuten
Kooktijd

25

minuten
Tijd totaal

50

minuten

Een recept voor nasi goreng met groenten en spekjes.

Ingrediënten

  • 400 gram gekookte rijst

  • 300 – 400 gram kipfilet

  • 1 pakje magere spekblokjes

  • sambal oelek naar smaak

  • 1 theelepel gemalen koriander (ketoembar)

  • 1 theelepel gemalen laos

  • 1 theelepel gemalen komijn (djinten)

  • 1 theelepel gemalen gember (djahé)

  • 2 tenen knoflook

  • 1 ui

  • 250 gram fijne soepgroenten

  • 1 theelepel trassi

  • 2 tot 4 eetlepels ketjap manis

  • 1 eetlepel olie

Hoe maak je het?

  • Bak de spekjes uit zonder olie in een koekenpan. Snijd ondertussen de kip in kleine stukjes, snipper de ui en de knoflook.
  • Verhit een eetlepel olie in een wok en bak de kip bruin en gaar. Schep de gebakken kip uit de pan op een bord en zet even apart. Als de spekjes uitgebakken zijn, laat je ze even uitlekken op een keukenpapiertje. Zet ook even apart.
  • Doe een klein beetje olie in de wok en fruit hierin de ui, knoflook, sambal, ketjap en verkruimelde trassi. Dit is je boemboe. Voeg vervolgens de droge specerijen toe, de ketoembar, komijn, laos en djahé. Bak dit even aan zodat de smaken en geuren goed vrijkomen.
  • Doe de kip terug in de pan en voeg de soepgroenten toe. Schep alles goed om tot de groenten iets zachter zijn geworden. Nu mag de rijst erbij. Met twee lepels meng je de rijst er goed doorheen. Bak het goed aan.
  • Als laatste schep je de uitgebakken spekjes erdoorheen. Proef of de nasi goreng op smaak is. Is hij niet pittig genoeg? Serveer dan sambal bij. Wil je iets meer ketjap? Voeg dan nog wat extra ketjap toe.

Aantekeningen

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @eetspiratie.nl op Instagram met de hashtag #Eetspiratie

Vind je dit recept lekker?

Volg @Eetspiratie op Pinterest

Deel jouw resultaat ook met anderen…

Like us on Facebook

Deze recepten / artikelen mag je niet missen:

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE

6 Reacties

  1. Hallo Simone,
    Het is een groot plezier om met je recepten aan de slag te gaan!
    Zoveel gezonder en lekkerder dat nasi “uit een pakje”

    Kleine opmerking:
    Bij de ingrediënten staat komijn, maar bij de te nemen stappen komt deze niet terug.
    Ik neem aan dat het bij stap 3 toegevoegd dient te worden?

  2. Heerlijke recepten op deze site! Dank je.
    Graag maak ik de nasi vegetarisch. Heb je daar tips voor? Want spek en kipfilet kan er dan niet in. M.n. De spek is wel erg lekker. Heb je daar een vervanger voor?
    Ik hoor het graag,
    Groetjes van Merijn

    • Hoi Merijn, bedankt voor je compliment! Ik gebruik dan het liefst dun gesneden reepjes tempeh die ik krokant bak en daarna door de nasi goreng meng. Ik heb dit ook gedaan bij een recept voor boerenkoolstamppot (staat in receptenoverzicht). In plaats van spekjes heb ik reepjes tempeh gebruikt. Deze kun je kruiden naar wens of je volgt het recept voor sambal goreng tempeh om de tempeh een smaakje mee te geven. Nu moet ik zeggen dat ik vegetarische spekjes ook best wel lekker vind af en toe. Maar tempeh is toch wel mijn favoriet. Groetjes, Simone

  3. Wat ik jammer vind is dat je geen grammen rijst en groenten hebt vermeld. Voor hoeveel personen is dit recept? Hoeveel gram is 4 koppen rijst? Hoeveel gram is een halve zak soepgroente? Is dat een zak van 200g of 400g? Het is lastig rekenen hoeveel je nodig hebt, vooral als je voor meer personen kookt.

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Door het vakje hieronder aan te vinken, geef je Eetspiratie toestemming voor het plaatsen van jouw bericht.

*

Ja, ik geef toestemming

*

twintig − 14 =