Nasi zonder pakje

Nasi zonder pakje

Met nasi zonder pakje bedoel ik nasi goreng die gemaakt is from scratch. Maar hoe maak je nasi goreng, welke ingrediënten gebruik je en welke kruiden en specerijen zitten er allemaal in? Er is geen standaard recept voor nasi goreng want het is een gerecht waar restjes in opgemaakt worden. Het enige ingrediënt wat er altijd in zit is… nasi oftewel, rijst!

In de boemboe van dit recept zitten nog redelijk wat kruiden en specerijen. Het is maar net wat je lekker vind. Er zijn geen speciale regels voor het maken van nasi goreng. Je neemt een restje rijst, kijkt in je koelkast wat je nog hebt aan groenten. Misschien heb je nog een restje kip, vlees of garnalen. Of je bakt een omelet of roerei die je er doorheen mengt. Je kunt dus alle kanten op.

Koken op gevoel

Hoeveelheden in dit recept zijn dus niet zo heel erg belangrijk. Je gebruikt wat je in huis hebt. In de Indo food keuken wordt er eigenlijk nooit iets afgewogen of afgemeten. Alles gaat op gevoel. Zo gebruikte mijn moeder regelmatig een zak soepgroenten voor de nasi, omdat ze die in huis had, heel slim! Dit recept is geïnspireerd op mijn moeders nasi goreng. Lekker, makkelijk en budgetvriendelijk.

Ik heb natuurlijk ook mijn eigen nasi goreng recept en ik maakte er een video van. Het hele recept en de video vind je hier.

Rijst voor nasi goreng

Je hebt natuurlijk niet standaard een restje rijst in je koelkast liggen (ik wel!) De rijst moet namelijk droog zijn als je hem gaat opbakken (goreng). Je kunt ook de avond ervoor rijst koken en die de volgende dag gebruiken. Als je nasi wilt maken is het wel handig om te weten hoeveel rijst je ongeveer nodig hebt. Als je nasi goreng maakt is het wel handig om een grotere hoeveelheid te maken. Wat je over hebt vries je gewoon in.

  • rijst als bijgerecht: 200 gram ongekookte rijst (voor 4 personen)
  • rijst voor nasi goreng: 400 tot 500 gram ongekookte rijst (voor 4 tot 6 personen)

Rijst kun je kopen in grote hoeveelheden maar ook in doosjes van 500 gram. Als ik een doosje in huis heb gebruik ik voor de nasi gewoon het hele doosje. Ik maak graag altijd iets meer zodat ik voor mijn moeder ook een bakje heb.

wat heb je nodig?

  • 400 gram gekookte rijst

  • (ongeveer) 300 – 400 gram kipfilet

  • 1 pakje magere spekblokjes

  • sambal oelek naar smaak

  • theelepel gemalen ketoembar (koriander)

  • theelepel gemalen laos (galangal)

  • 2 flinke tenen knoflook

  • theelepel gemalen komijn (djinten)

  • flinke theelepel djahé (gemalen gember)

  • 1 grote ui

  • 250 gram (fijne) soepgroenten

  • theelepel trassi

  • 2 tot 4 eetlepels ketjap manis

  • olie om in te bakken

Hoe maak je het?

  • Bak de spekjes uit zonder olie in een koekenpan. Snijd ondertussen de kip in kleine stukjes, snipper de ui en de knoflook.
  • Verhit een eetlepel olie in een wok en bak de kip bruin en gaar. Schep de gebakken kip uit de pan op een bord en zet even apart. Als de spekjes uitgebakken zijn, laat je ze even uitlekken op een keukenpapiertje. Zet ook even apart.
  • Doe een klein beetje olie in de wok en fruit hierin de ui, knoflook, sambal, ketjap en verkruimelde trassi. Dit is je boemboe. Voeg vervolgens de droge specerijen toe, de ketoembar, laos en djahé. Bak dit even aan zodat de smaken en geuren goed vrijkomen.
  • Doe de kip terug in de pan en voeg de soepgroenten toe. Schep alles goed om tot de groenten iets zachter zijn geworden. Nu mag de rijst erbij. Met twee lepels meng je de rijst er goed doorheen. Bak het goed aan.
  • Als laatste schep je de uitgebakken spekjes erdoorheen. Proef of de nasi goreng op smaak is. Is hij niet pittig genoeg? Serveer dan sambal bij. Wil je iets meer ketjap? Voeg dan nog wat extra ketjap toe.

Bijgerechten voor nasi goreng

Bij nasi goreng kun je natuurlijk heel veel lekkere gerechtjes serveren. Je kunt er zelfs een mini rijsttafel van maken. Op een doordeweekse dag houd ik het meestal simpel. Een aantal gerechtjes die ik er dan bij serveer zijn:

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Het printen van recepten is niet milieuvriendelijk, daarom biedt Eetspiratie op de website geen mogelijkheid om te printen. Je bent altijd welkom om het recept op de website te bekijken.

10 Reacties

  1. Heerlijke recepten op deze site! Dank je.
    Graag maak ik de nasi vegetarisch. Heb je daar tips voor? Want spek en kipfilet kan er dan niet in. M.n. De spek is wel erg lekker. Heb je daar een vervanger voor?
    Ik hoor het graag,
    Groetjes van Merijn

    • Hoi Merijn, bedankt voor je compliment! Ik gebruik dan het liefst dun gesneden reepjes tempeh die ik krokant bak en daarna door de nasi goreng meng. Ik heb dit ook gedaan bij een recept voor boerenkoolstamppot (staat in receptenoverzicht). In plaats van spekjes heb ik reepjes tempeh gebruikt. Deze kun je kruiden naar wens of je volgt het recept voor sambal goreng tempeh om de tempeh een smaakje mee te geven. Nu moet ik zeggen dat ik vegetarische spekjes ook best wel lekker vind af en toe. Maar tempeh is toch wel mijn favoriet. Groetjes, Simone

  2. Wat ik jammer vind is dat je geen grammen rijst en groenten hebt vermeld. Voor hoeveel personen is dit recept? Hoeveel gram is 4 koppen rijst? Hoeveel gram is een halve zak soepgroente? Is dat een zak van 200g of 400g? Het is lastig rekenen hoeveel je nodig hebt, vooral als je voor meer personen kookt.

  3. Debora Tan

    Gisteren met vrienden heerlijke nasi en bami “zonder pakje” gegeten, de bami had voor onze smaak wel iets pittiger gekund maar dat was makkelijk op te lossen met een beetje sambal. Weer twee heerlijke recepten rijker. Laatst ook de Indo spare-ribs gemaakt, zo lekker dat we met zijn drieën 2 kg hebben opgegeten, helaas geen restje voor de vriezer hi hi.

  4. Nasi zonder zakje en vervolgens gebruik je een zakje soepgroenten. Niet echt consequent ;-)

  5. Gebruik al jaren geen “pakje” meer maar ben blij met jouw kooktips. Krijg namelijk nog steeds niet die lekkere typische Indische smaak die het gerecht zo lekker maakt. Nu ik jouw kooktips ontdekt heb gaat het me vast en zeker eens lukken.

  6. Zo blij dat ik deze site heb ondekt ik kook graag Indisch maar woon ver van een toko .kan nu lekker koken en de meeste spullen zijn te koop bij de supermarkt

  7. Deze nasi is heerlijk, voor mij geen pakje meer.
    De komkommersalade is er perfect bij.
    Ga even verder rondsnuffelen hier….

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*