Eetspiratie » Nasi zonder pakje
Nasi zonder pakje

Nasi zonder pakje

Nasi zonder pakje, hiermee bedoel ik nasi goreng die gemaakt is from scratch. Verrassend genoeg maken veel mensen dit gerecht met behulp van een pakje en een nasipakket. Dat is natuurlijk helemaal niet erg, maar wat als het nu ook anders kan? Gewoon zelf maken met de producten die je in huis hebt. Welke ingrediënten gebruik je en welke kruiden en specerijen zitten er allemaal in? Er is geen standaard recept voor nasi goreng. Het enige ingrediënt wat er altijd in zit is, nasi oftewel: rijst!

Waarom heb ik dit recept nasi zonder pakje genoemd? Dit is namelijk waar mensen naar op zoek zijn, hoe je een gerecht maakt zonder pakje. Er zijn veel recepten te vinden voor nasi goreng en iedereen maakt dit gerecht weer anders. Mijn moeder maakte nooit hetzelfde recept en dat is juist waar het om draait bij nasi, je maakt het van restjes. Deze variant met soepgroenten was één van de varianten die mijn moeder weleens maakte.

In dit recept gebruik ik een aantal droge specerijen zoals ketoembar en djinten. Maar in principe kun je het ook prima maken zonder deze ingrediënten. Er zijn geen regels voor dit gerecht. Maak het met wat je in huis hebt en met de kruiden waar je zin in hebt. Gebruik dit recept ter inspiratie voor jouw gebakken rijst.

Dat er verschillende soorten gebakken rijst zijn kun je zien in dit overzicht. Ik zette 5 recepten voor ‘nasi goreng’ op een rijtje. Bekijk de recepten hier.

Wok en roll met deze pan
Westinghouse Wokpan Inductie - Ø 30 cm - Zwart Marmer - met Deksel

Westinghouse Wokpan Inductie – Ø 30 cm – Zwart Marmer – met Deksel

Geschikt voor alle warmtebronnen.

Nasi zonder pakje

De meeste ingrediënten voor dit recept heb je waarschijnlijk al in huis. Ui, knoflook en een pepertje (of sambal oelek) zijn de basis van veel Indische gerechten. Specerijen zoals komijn, laos en ketoembar (koriander) staan vast ook wel in je kruidenrek. Ketjap manis en olie staan meestal ook wel in de gemiddelde voorraadkast.

Rijst voor nasi goreng

Iets wat wel belangrijk is bij nasi goreng is de rijst. Als eerste is het belangrijk dat je de rijst voor het koken wast. In dit artikel leg ik uit waarom je dit doet en waar je op die manier de lekkerste rijst krijgt. Voor het maken van nasi goreng is het belangrijk dat de rijst droog is. Het beste kun je de rijst de avond van tevoren koken of heel vroeg in de ochtend. Spreid de rijst uit op een groot bord of dienblad en zet het koel weg tot gebruik. Als ik rijst kook voor nasi goreng dan maak ik meestal 500 gram (een heel doosje). Dit is voldoende voor 4 tot 6 personen. Restjes die je over hebt kun je een paar dagen bewaren in de koelkast of prima invriezen.

Wil je een Indische rijsttafel maken? Daar past dit gerecht uitstekend bij!

Nasi zonder pakje

Nasi zonder pakje

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl
4.6 van 9 stemmen
Gang: Ontbijt, Lunch, Bijgerecht, HoofdgerechtKeuken: IndischNiveau: Makkelijk
Hoeveelheid

5

porties
Voorbereiding

25

minuten
Kooktijd

25

minuten
Totale tijd

50

minuten

Een recept voor nasi goreng met stukjes kip, gebakken spekjes en groenten.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • 400 -500 gram gekookte en afgekoelde rijst

  • 300 – 400 gram kipfilet, in blokjes gesneden

  • 175 gram magere spekblokjes

  • sambal oelek naar smaak

  • 1 theelepel gemalen koriander (ketoembar)

  • 1 theelepel gemalen laos

  • 1 theelepel gemalen komijn (djinten)

  • 1 theelepel gemalen gember (djahé)

  • 2 tenen knoflook, fijngehakt

  • 1 ui, gesnipperd

  • 250 gram fijne soepgroenten

  • 1 theelepel trassi

  • 2-4 eetlepels ketjap manis

  • 1 eetlepel olie

BEREIDING

  • Bak 175 gram spekjes uit zonder olie in een koekenpan. Snijd ondertussen 300 tot 400 gram kip in kleine blokjes, snipper de ui en 2 tenen knoflook.
  • Verhit een eetlepel olie in een wok en bak de kip bruin en gaar. Schep de gebakken kip uit de pan op een bord en zet even apart. Als de spekjes uitgebakken zijn, laat je ze even uitlekken op een keukenpapiertje. Zet ook even apart.
  • Bak in dezelfde pan de ui, knoflook, een halve eetlepel sambal oelek, 2 tot 4 eetlepels ketjap manis en 1 theelepel verkruimelde trassi. Dit is je boemboe. Voeg vervolgens de droge specerijen toe, 1 theelepel ketoembar, komijn, 1 theelepel laos en 1 theelepel djahé. Bak dit even aan zodat de smaken en geuren goed vrijkomen.
  • Doe de kip terug in de pan en voeg 250 gram fijne soepgroenten toe. Schep alles goed om tot de groenten iets zachter zijn geworden. Nu mag de gare (droge) rijst erbij. Met twee lepels meng je de rijst goed door de groenten heen. Bak het goed aan (goreng).
  • Als laatste schep je de uitgebakken spekjes erdoorheen. Proef of de nasi goreng op smaak is. Is hij niet pittig genoeg? Serveer dan sambal bij. Wil je iets meer ketjap? Voeg dan extra ketjap toe.

AANTEKENINGEN

Gerelateerde recepten en artikelen

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.