Eetspiratie » Nasi zonder pakje
Nasi zonder pakje

Nasi zonder pakje

Nasi zonder pakje, hiermee bedoel ik nasi goreng die gemaakt is from scratch. Verassend genoeg maken veel mensen dit gerecht met behulp van een pakje en een nasipakket. Dat is natuurlijk helemaal niet erg, maar wat als het nu ook anders kan? Gewoon zelf maken met de producten die je in huis hebt. Welke ingrediënten gebruik je en welke kruiden en specerijen zitten er allemaal in? Er is geen standaard recept voor nasi goreng. Het enige ingrediënt wat er altijd in zit is, nasi oftewel: rijst!

Waarom heb ik dit recept nasi zonder pakje genoemd? Dit is namelijk waar mensen naar op zoek zijn, hoe je een gerecht maakt zonder pakje. Er zijn veel recepten te vinden voor nasi goreng (gebakken rijst) en iedereen maakt dit gerecht weer anders. Mijn moeder maakte nooit hetzelfde recept en dat is juist waar het om draait bij nasi, je maakt het van restjes.

Ik maakte een overzicht van 5 verschillende gebakken rijst recepten. Van de Chinese fried rice tot Japanse yakimeshi. Ik zou zeggen, probeer ze allemaal! Bekijk het overzicht hier.

Nasi zonder pakje

De meeste ingrediënten voor dit recept heb je waarschijnlijk al in huis. Ui, knoflook en een pepertje (of sambal oelek) zijn de basis van veel Indische gerechten. Specerijen zoals komijn, laos en ketoembar (koriander) staan vast ook wel in je kruidenrek. Ketjap manis en olie staan meestal ook wel in de gemiddelde voorraadkast. Het enige wat je misschien ‘nog’ niet hebt is kipfilet, spekblokjes en soepgroenten. Of wel, want deze producten kun je prima bewaren in de vriezer.

Rijst voor nasi goreng

Belangrijk voor het maken van gebakken rijst is dat de rijst droog is. Het beste kun je de rijst de avond van tevoren koken of heel vroeg in de ochtend. Spreid de rijst uit op een groot bord of dienblad en zet het koel weg tot gebruik. Als ik rijst kook voor nasi goreng dan maak ik meestal 500 gram (een heel doosje). Dit is voldoende voor 4 tot 6 personen. Restjes die je over hebt kun je prima invriezen.

Wil je een Indische rijsttafel maken? Daar past dit gerecht uitstekend bij!

Nasi zonder pakje

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl Categorie: Budget, Indofood, Oosterse recepten, Wokgerechten, Indische en Indonesische gerechtenKeuken: Indofood, Indische en Indonesische gerechtenMoeilijkheidsgraad: gemiddeld
Hoeveelheid

5

personen
Voorbereiding

25

minuten
Kooktijd

25

minuten
Tijd totaal

50

minuten

Een recept voor nasi goreng met stukjes kip, gebakken spekjes en groenten.

Ingrediënten

  • 400 -500 gram gekookte en afgekoelde rijst

  • 300 – 400 gram kipfilet

  • 1 pakje magere spekblokjes

  • sambal oelek naar smaak

  • 1 theelepel gemalen koriander (ketoembar)

  • 1 theelepel gemalen laos

  • 1 theelepel gemalen komijn (djinten)

  • 1 theelepel gemalen gember (djahé)

  • 2 tenen knoflook

  • 1 ui

  • 250 gram fijne soepgroenten

  • 1 theelepel trassi

  • 2 tot 4 eetlepels ketjap manis

  • 1 eetlepel olie

Hoe maak je het?

  • Bak de spekjes uit zonder olie in een koekenpan. Snijd ondertussen de kip in kleine stukjes, snipper de ui en de knoflook.
  • Verhit een eetlepel olie in een wok en bak de kip bruin en gaar. Schep de gebakken kip uit de pan op een bord en zet even apart. Als de spekjes uitgebakken zijn, laat je ze even uitlekken op een keukenpapiertje. Zet ook even apart.
  • Doe een klein beetje olie in de wok en fruit hierin de ui, knoflook, sambal, ketjap en verkruimelde trassi. Dit is je boemboe. Voeg vervolgens de droge specerijen toe, de ketoembar, komijn, laos en djahé. Bak dit even aan zodat de smaken en geuren goed vrijkomen.
  • Doe de kip terug in de pan en voeg de soepgroenten toe. Schep alles goed om tot de groenten iets zachter zijn geworden. Nu mag de rijst erbij. Met twee lepels meng je de rijst er goed doorheen. Bak het goed aan.
  • Als laatste schep je de uitgebakken spekjes erdoorheen. Proef of de nasi goreng op smaak is. Is hij niet pittig genoeg? Serveer dan sambal bij. Wil je iets meer ketjap? Voeg dan nog wat extra ketjap toe.

Aantekeningen

Deze recepten / artikelen mag je niet missen:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via

info@eetspiratie.nl

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE