Nasi zonder pakje

Nasi zonder pakje

Nasi gemaakt met een pakje, mijn oma zou zeggen ‘adoe zeg, welk pakje?’ Die boemboe (kruidenmengsel) maak je toch zelf! Veel mensen weten niet hoe je nasi maakt zonder een pakje, want wat hoort er eigenlijk precies in nasi? Er zijn zoveel verschillende (familie)recepten. En wat is nasi eigenlijk?

Ik heb dit artikel nasi zonder pakje genoemd maar eigenlijk hoort het te zijn nasi goreng zonder pakje. Nasi is eigenlijk gewoon witte rijst. De meeste mensen zien nasi als het gerecht met groenten en vlees erin verwerkt. Dit is nasi goreng (gebakken rijst). Echter als je in Indonesië nasi besteld krijg je gewoon een bordje witte rijst voor je neus. Tot zover deze handige info!

Nog een paar handige tips om nasi goreng te maken:

Nasi is eigenlijk een gerecht wat wordt gebruikt om restjes op te maken. Het beste kun je ook een restje rijst hiervoor gebruiken. Als de rijst te nat is kun je het niet goed opbakken.

In dit recept maak ik gebruik van soepgroenten maar in reepjes gesneden spitskool kun je ook prima gebruiken.

Wat heb je nodig?

  • 4 kopjes (zilvervlies)rijst of een restje rijst
  • 2 stukjes biologische kipfilet of kippendijen
  • 1 pakje magere spekblokjes
  • sambal oelek naar smaak (minimaal een theelepel)
  • theelepel gemalen koriander (ketoembar)
  • 1 theelepel laos
  • 2 teentjes knoflook geraspt
  • 1 theelepel gemalen komijn (djinten)
  • 2 eetlepels vers geraspte gember
  • 1 grote ui gesnipperd
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • halve zak diepvries soepgroenten of een halve spitskool
  • optioneel: halve theelepel trassi

Hoe maak je het?

Het beste kun je gare koude rijst gebruiken voor nasi goreng maar heb je dat niet, kook dan de rijst en laat het afkoelen.

Snijd de kipfilet in blokjes en bak ondertussen in een aparte koekenpan de spekblokjes uit. Snipper de ui en rasp de gember en de knoflook. Verhit een scheutje olie in de wok en voeg de ketoembar, laos, komijn, geraspte gember, ketjap en de verkruimelde trassi toe. Fruit dit even aan zodat de smaken lekker vrijkomen.

Voeg nu de sambal, de helft van de ui en de geraspte knoflook toe, bak dit even mee. Nu kan de kipfilet erbij, bak deze mooi bruin. Schep ondertussen de spekjes uit de koekenpan en laat ze even uitlekken op een keukenpapiertje. Bak nu de andere helft van de ui in het vet van de spekjes totdat ze glazig zijn.

Hoe nu verder?

Voeg de soepgroenten of spitskool toe aan de wok bij de kipfilet en bak even mee. Nu kan de afgekoelde rijst erbij, schep deze door het kipmengsel op een laag vuur. Als laatste schep je de spekjes en de gebakken uien erdoorheen. Breng op smaak met verse peper en eventueel een klein scheutje sojasaus of ketjap manis.

Serveer met een gebakken spiegelei, zelfgemaakte pindasaus en zoetzure komkommersalade.

Tip:

Je kunt ook de boemboe voor deze nasi goreng maken en het bewaren in een potje in de koelkast tot gebruik.  Maak de boemboe van de ui, gember, knoflook, laos, komijn, ketoembar, ketjap, trassi en sambal in een vijzel of foodprocessor. Voeg een eetlepel water toe om de boemboe iets meer vloeibaar te maken. Schep het over in een schoon glazen potje. Het is een week houdbaar in de koelkast. Je kunt de boemboe zelfs invriezen, doe dit in een ziplockzakje.

Wil je nasi goreng gaan maken, fruit deze dan aan in een scheutje olie in een wok en voeg de kip, spekjes, groenten en rijst toe. Zo bespaar je doordeweeks heel veel tijd!

Kijk hier eens voor mijn andere simpele variant van nasi goreng!

Boemboe voor nasi goreng

Print Friendly, PDF & Email

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN OF PRINTEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Als je op het symbool van het printertje hierboven klikt, kun je dit artikel printen. Of lees voor meer info:
HOE KAN IK DIT ARTIKEL PRINTEN?
blank

6 Reacties

  1. Debora Tan

    Gisteren met vrienden heerlijke nasi en bami “zonder pakje” gegeten, de bami had voor onze smaak wel iets pittiger gekund maar dat was makkelijk op te lossen met een beetje sambal. Weer twee heerlijke recepten rijker. Laatst ook de Indo spare-ribs gemaakt, zo lekker dat we met zijn drieën 2 kg hebben opgegeten, helaas geen restje voor de vriezer hi hi.

  2. Nasi zonder zakje en vervolgens gebruik je een zakje soepgroenten. Niet echt consequent ;-)

  3. Gebruik al jaren geen “pakje” meer maar ben blij met jouw kooktips. Krijg namelijk nog steeds niet die lekkere typische Indische smaak die het gerecht zo lekker maakt. Nu ik jouw kooktips ontdekt heb gaat het me vast en zeker eens lukken.

  4. Zo blij dat ik deze site heb ondekt ik kook graag Indisch maar woon ver van een toko .kan nu lekker koken en de meeste spullen zijn te koop bij de supermarkt

  5. Deze nasi is heerlijk, voor mij geen pakje meer.
    De komkommersalade is er perfect bij.
    Ga even verder rondsnuffelen hier….

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*