Eetspiratie » Kroepoek en tempeh bakken in de airfryer
Kroepoek maken in de airfryer

Kroepoek en tempeh bakken in de airfryer

Wat? Serieus? Kroepoek en tempeh bakken in de airfryer? Ja, ik meen het echt. En inderdaad, iets wat gebakken is in een airfryer zal nooit de smaak van frituren in olie evenaren maar het is wel een fijn en snel alternatief. En eigenlijk smaakt het helemaal niet slecht! Het is iets ‘anders’ maar het smaakt wel echt naar kroepoek en tempeh. Ik leg uit hoe je dit doet.

Ik heb altijd een zak ongebakken kroepoek in huis en een aantal blokken tempeh in mijn vriezer. Ongebakken kroepoek koop je bij de toko. Je hebt dit in verschillende vormen, kleuren en maten. Bij mijn oma kreeg ik vaak roze, groene en witte kroepoek. Dit ziet er bij een rijsttafel heel erg leuk en kleurrijk uit. Tempeh kun je tegenwoordig gewoon vinden in het koelvak van je supermarkt bij de vegetarische producten.

Kroepoek maken in de airfryer had ik ooit een keer gezien in een filmpje. Ook weet ik uit programma’s van Jamie Oliver dat hij papadums (Indiase crackers van linzen of kikkererwtenmeel) krokant maakt in de magnetron. Dit is eigenlijk een beetje hetzelfde idee. Maar ik was sceptisch want kroepoek bak je niet in een airfryer, wie doet dat nu? Tot ik aan het koken was en erachter kwam dat mijn kroepoek op was! Toen dacht ach, laat ik eens gek doen en de kroepoek in de airfryer bakken. En het werkt inderdaad. Dus voor degene die dit bedacht heeft, bedankt!

Soms wil ik gewoon even snel kroepoek of tempeh maken voor bij een gerecht en heb ik geen zin om te gaan bakken in olie. Het voordeel van kroepoek en tempeh bakken in de airfryer is dat je huis (inclusief jijzelf) niet naar olie stinkt. Dat vind ik toch wel een heel groot pluspunt! En…. je gebruikt bijna geen vet dus het scheelt ook nog eens in calorieën (ook een mini pluspunt).

Tip: kroepoek kun je natuurlijk serveren bij allerlei Indofood gerechten. Maar het is ook een lekker snackje bij:

wat heb je nodig?

 • ongebakken kroepoek

 • een airfryer!

Wil je dit recept bewaren?
Pin dan de onderstaande foto op jouw Pinterest borden.

Hoe maak je het?

 • Verwarm de airfryer voor op 180 graden.
 • Doe er een kleine hoeveelheid kroepoek in. Stop de lade niet helemaal vol! Begin met een beetje en daarna kun je kijken of je er iets meer in kunt doen.
 • Bak de kroepoek in 3 tot 4 minuten bruin. Eerst hoor je ze door de airfryer ‘vliegen’ en daarna zetten ze uit en worden ze twee keer zo groot.
 • Check na 3 minuten of je ze krokant genoeg vind. De kroepoek mag best een beetje een bruin kleurtje krijgen. Dit geeft ook smaak, maar laat ze niet verbranden.
 • Je kunt best een voorraadje bakken want in een afgesloten bak zijn ze zeker nog een paar dagen houdbaar. Ze blijven ook knapperig en krokant. Dus een handige tip voor als je niet in olie wilt bakken!
Voor en na!

Tempeh!

Tempeh is echt een geweldig product! Ik at het vroeger al graag bij mijn oma. Sambal goreng tempeh is echt een heel geliefd gerecht bij veel mensen. En ik snap het wel want het is ook echt superlekker.

Kijk hier voor mijn recept van sambal goreng tempeh.

De tempeh uit de airfryer is een perfecte basis voor je sambal goreng tempeh. De reepjes bakken droog en krokant en ze zijn snel klaar. In olie bakken neemt toch best wat tijd in beslag. Daarnaast vind ik frituren geen fijn klusje. Het is altijd hilarisch als ik ga frituren… Ik heb een schuimspaan van 1 meter lang, want ik hou niet van spetterende olie! O ja, en ook niet van de geur van olie in mijn haar. Dus de airfryer is de oplossing, voor mij in ieder geval!

wat heb je nodig?

 • 1 blok tempeh (ontdooit)

 • 1 tot 2 eetlepels (rijst)olie

 • naar smaak: knoflookpoeder en chilipoeder

 • snufje zout

Hoe maak je het?

 • Snijd de tempeh in dunne reepjes. Doe ze in een schaal en besprenkel ze met olie. Hussel alles even om.
 • Als je de tempeh gebruikt voor sambal goreng tempeh hoef je verder niks te doen qua kruiding. Dan kun je ze meteen gaan bakken. Maar eet je ze gewoon ‘zo’ als snack of als knapperig bijgerecht dan is het wel lekker om ze te kruiden met knoflookpoeder en/of chilipoeder.
 • Stel de airfryer in op 200 graden en bak de reepjes in 15 minuten bruin en krokant. Spiek tussendoor even of alles goed gaat en het niet verbrand. Na 15 minuten zijn ze klaar. Haal ze uit de airfryer en bestrooi ze met een snufje zout.

Je kunt in plaats van reepjes ook plakjes snijden van de tempeh. Deze dunne plakjes worden lekker krokant in de airfryer en tadaaa, je hebt tempeh chips! Maak er ook een dip bij van sambal mayonaise en je hebt een superlekkere snack.

Kijk hier hoe je tempeh chips met dip maakt.

Deze recepten / artikelen mag je niet missen:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via

info@eetspiratie.nl

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE