Eetspiratie » Kroepoek en tempeh bakken in de airfryer
Kroepoek maken in de airfryer

Kroepoek en tempeh bakken in de airfryer

Kroepoek en tempeh bakken in de airfryer? Ja, het kan echt. En inderdaad, iets wat gebakken is in een airfryer zal nooit de smaak van frituren in olie evenaren. Het is wel een fijn en snel alternatief en het smaakt ook nog eens prima. Het is iets ‘anders’ dan de versie gebakken in olie maar het is zeker een aanrader.

Ik heb altijd een zak ongebakken kroepoek in huis en een aantal blokken tempeh in de koelkast of vriezer. Ongebakken kroepoek koop je bij de toko. Je hebt dit in verschillende vormen, kleuren en maten. Tempeh kun je tegenwoordig gewoon vinden in het koelvak van je supermarkt. Voor dit artikel heb ik kroepoek udang (garnalen kroepoek) gebruikt.

Kroepoek maken in de airfryer had ik ooit een keer gezien in een filmpje. Ook weet ik uit programma’s van Jamie Oliver dat hij papadums (Indiase crackers van linzen of kikkererwtenmeel) krokant maakt in de magnetron. Dit is eigenlijk een beetje hetzelfde idee. Ik was sceptisch, tot ik aan het koken was en erachter kwam dat mijn kroepoek op was. Toen dacht ach, laat ik eens gek doen en de kroepoek in de airfryer bakken. En het werkt inderdaad. Dus voor degene die dit bedacht heeft, bedankt!

Soms wil ik gewoon even snel kroepoek of tempeh maken voor bij een gerecht en heb ik geen zin om te gaan bakken in olie. Het voordeel van kroepoek en tempeh bakken in de airfryer is dat je huis (inclusief jijzelf) niet naar olie stinkt. Dat vind ik toch wel een heel groot pluspunt! Je gebruikt ook bijna geen vet dus het scheelt ook nog eens in calorieën (ook een pluspunt).

Tip: kroepoek kun je natuurlijk serveren bij allerlei Indische of Indonesische gerechten. Maar het is ook een lekker snackje bij een Oosterse borrelplank of een rijsttafel.

Bereiding:

  • Verwarm de airfryer voor op 180 graden. Voorverwarmen is wel aan te raden.
  • Doe er een kleine hoeveelheid ongebakken kroepoek (ongeveer 2 handjes) in.
  • Bak de kroepoek in 3 tot 4 minuten bruin. Eerst hoor je ze door de airfryer ‘vliegen’ en daarna zetten ze uit en worden ze twee keer zo groot.
  • Check na 3 minuten of je ze krokant genoeg vind. De kroepoek mag best een beetje een bruin kleurtje krijgen. Dit geeft ook smaak, maar laat ze niet verbranden.
Voor en na!

Tempeh bakken in de aifryer

Tempeh is echt een geweldig product. Ik at het vroeger al graag bij mijn oma. Sambal goreng tempeh is echt een heel geliefd gerecht bij veel mensen. Krokant gebakken reepjes tempeh omhuld met een laagje zoete sticky ketjap. Een lekker bijgerecht of onderdeel van een rijsttafel. Bekijk hier het recept.

De tempeh uit de airfryer is een perfecte basis voor je sambal goreng tempeh maar ook als onderdeel van een salade. De reepjes bakken droog en krokant en ze zijn snel klaar. In olie bakken neemt toch best wat tijd in beslag. Daarnaast vind ik frituren geen fijn klusje. Vooral de oliegeur vind ik een nadeel. Bij bereiding in de airfryer heb je daar geen last van.

Bereiding:

  • Snijd een blok tempeh in dunne reepjes. Doe ze in een schaal en besprenkel ze met 2 tot 3 eetlepels plantaardige olie. Hussel alles even om.
  • Kruid de reepjes eventueel met een halve theelepel knoflookpoeder en een halve theelepel uienpoeder. Dit hoeft niet perse, maar geeft wel een lekkere smaak.
  • Stel de airfryer in op 200 graden en bak de reepjes in 10 tot 15 minuten bruin en krokant. Schud de tempeh reepjes tussendoor een keertje. Haal ze uit de airfryer en bestrooi ze met een snufje zout.

Je kunt in plaats van reepjes ook plakjes snijden van de tempeh. Deze dunne plakjes worden lekker krokant in de airfryer. Lekker om te eten als chips met dip of je gebruikt de plakjes als beleg op een broodje.

Deze recepten / artikelen vind je misschien ook interessant:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via info@eetspiratie.nl

RECEPT OF WEBSITE BEWAREN

Wil je de website van Eetspiratie of een recept/artikel bewaren op jouw telefoon, tablet of computer? Hoe je dat doet lees je via de links hieronder:

Iphone of Ipad
Android (telefoon / tablet)
Populaire browsers in Windows (computer / laptop)