Eetspiratie » Sambal goreng tempeh
Sambal goreng tempeh

Sambal goreng tempeh

Sambal goreng tempeh, krokant gebakken stukjes tempeh omhuld met een zoet/pittig ketjapsausje. Dit is het meest bekende en geliefde bijgerecht uit de Indische keuken. Dit Indische recept mag zeker niet ontbreken in je kookrepertoire of bij een Indische rijsttafel. Tempeh is een blok of koek van samengeperste en gefermenteerde sojabonen. Het is goed verkrijgbaar en makkelijk te bereiden. Je eet het warm bij de favoriete Indische gerecht of je eet het koud als snack.

Tempeh koop je in de toko maar het is ook verkrijgbaar in de supermarkt. Je vindt het in de koeling bij de vegetarische producten. Heb je nog nooit met tempeh gekookt of weet je niet zo goed wat je ermee kunt? Lees dan dit artikel, hierin vertel ik alles over tempeh.

Hoe maak je sambal goreng tempeh?

De bedoeling is dat de tempeh krokant wordt en sticky door de ketjap manis. De smaak van dit gerecht is zoet, een beetje zout met een vleugje pit en nootachtig (zo smaakt tempeh). Om te beginnen snijd je de tempeh in dunne reepjes (als lucifers) of in kleine blokjes. Hoe kleiner de tempeh, hoe krokanter het wordt. Doe een laag olie (zonnebloemolie of rijstolie) in een koekenpan en zorg dat de bodem met olie bedekt is en laat dit warm worden. Bak de tempeh in twee rondes want als de pan te vol zit bakt de tempeh niet gelijkmatig.

Bak de reepjes of blokjes net zolang tot ze allemaal goudbruin zijn. Blijf steeds omscheppen. Als je de sojaboontjes duidelijk kunt zien en je de blokjes door de pan hoort ‘tikken’ zijn ze klaar. Dit duurt zeker 5 minuten of langer. Als je ze eerder uit de pan haalt zijn ze net niet krokant genoeg. Je zult tijdens het bakken begrijpen wat ik bedoel. Bekleed een diep bord met keukenpapier en schep de gebakken tempeh met een schuimspaan uit de pan. Laat het uitlekken en bestrooi direct met een snuf zout. Bak hierna de rest van de tempeh. Daarna ga je de sambal goreng tempeh maken. Dit is een kwestie van ingrediënten aanfruiten, ketjap toevoegen en vervolgens de tempeh. In de beschrijving hieronder staat het precies uitgelegd. Je kunt dit gerecht zowel warm als koud eten. Lekker als bijgerecht maar ook een heerlijke snack.

Wil je liever niet frituren? Je kunt tempeh ook bakken in de airfryer. Het smaakt niet exact hetzelfde als de gefrituurde variant maar het wordt wel lekker krokant. Het voordeel is dat je geen last hebt van oliegeur in je keuken (of in je haar)! Lees hier hoe je dat doet.

De trassi (gefermenteerde garnalenpasta) is optioneel in dit recept. Je kunt dit ingrediënt ook weglaten, zonder trassi smaakt dit gerecht ook heerlijk en is het ook geschikt voor vegetariërs en vegans.

Sambal goreng tempeh

Sambal goreng tempeh

4.5 van 19 stemmen
Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl Niveau: makkelijk
Hoeveelheid

4

personen
Voorbereiding

15

minuten
Kooktijd

20

minuten
Tijd totaal

35

minuten

Sambal goreng tempeh, een bekend en geliefd gerecht uit de Indische keuken.

Kook modus

Als je de kookmodus aanzet, dan valt je scherm niet uit tijdens het koken.

Ingrediënten:

  • 1 blok tempeh (250 gram) in dunne reepjes of blokjes gesneden

  • 1 ui fijngesnipperd

  • 2 tenen knoflook fijngehakt

  • 1 theelepel gemalen laos

  • optioneel: halve theelepel verkruimelde trassi

  • 1 eetlepel sambal oelek (naar smaak)

  • 3 eetlepels ketjap manis

  • halve eetlepel palmsuiker of witte suiker (of meer naar eigen smaak)

  • 1 eetlepel citroensap

  • 500 milliliter olie

  • 2 blaadjes djeroek poeroet

  • zout naar smaak

Bereiding:

  • Snijd de tempeh in dunne plakken en vervolgens in reepjes of blokjes. De reepjes mogen net zo groot zijn als een dik luciferhoutje. Als je ze allemaal even groot snijd zijn ze ook gelijktijdig gaar.
  • Verhit ondertussen ruim olie in een koekenpan, de hele bodem mag bedekt zijn met een laag olie. Bak nu de reepjes in 2 rondes bruin en krokant zoals hierboven in de tekst omschreven. Schep de reepjes uit de pan en laat ze uitlekken op een bord met keukenpapier. Bestrooi de tempeh met een snufje zout. Zet even apart tot gebruik.
  • Maak de koekenpan schoon met een keukenpapier. Veeg de meeste olie eruit. In dezelfde pan ga je nu de ketjapsaus maken.
  • Snipper de ui en hak twee tenen knoflook fijn. Fruit de ui en de knoflook en voeg 1 theelepel laos, 1 eetlepel sambal, 2 blaadjes djeroek poeroet (in zijn geheel) en (optioneel) een halve theelepel verkruimelde trassi toe. Schep dit goed om totdat de trassi helemaal opgelost is.
  • Voeg een halve eetlepel suiker toe en schep dit om tot het gesmolten is. Vervolgens 3 eetlepels ketjap manis en een eetlepel citroensap toe. Verwarm dit goed tot het gaat bubbelen.
  • Als het bubbelt mag de gebakken tempeh erbij. Schep alles kort om op hoog vuur zodat alle reepjes tempeh met de saus bedekt zijn. In een afgesloten bakje is het een paar dagen houdbaar in de koelkast.

Aantekeningen

Deze recepten / artikelen vind je misschien ook interessant:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via info@eetspiratie.nl

WIL JE DIT RECEPT DELEN?

Meer informatie over het delen van artikel van Eetspiratie of social media of op andere websites vind je hier:

Recepten delen

RECEPT OF WEBSITE BEWAREN

Deze pagina bewaren op jouw telefoon, tablet of computer? Hoe je dat doet lees je via de links hieronder:

Iphone of Ipad
Android (telefoon / tablet)
Populaire browsers in Windows (computer / laptop)