Sambal goreng tempeh, krokant gebakken stukjes tempeh omhuld met een zoet/pittig ketjapsausje. Dit is het meest bekende en geliefde bijgerecht uit de Indische keuken. Dit Indische recept mag zeker niet ontbreken in je kookrepertoire of bij een Indische rijsttafel. Tempeh is een blok of koek van samengeperste en gefermenteerde sojabonen. Het is goed verkrijgbaar en makkelijk te bereiden. Je eet het warm bij de favoriete Indische gerecht of je eet het koud als snack.
Tempeh koop je in de toko maar het is ook verkrijgbaar in de supermarkt. Je vindt het in de koeling bij de vegetarische producten. Wat heel erg handig is, tempeh kun je invriezen. Koop dus altijd een blok extra zodat je altijd sambal goreng tempeh kan maken want dit recept is verslavend lekker.
Hoe maak je sambal goreng tempeh?
Dit sambal goreng tempeh recept is erg lekker en staat redelijk snel op tafel. Het recept bestaat uit twee delen, je gaat de tempeh bakken (of licht frituren) en je maakt de boemboe. Op het laatst voeg je deze samen en je gerecht is klaar. Het lekkerst voor dit gerecht is om de tempeh reepjes licht te frituren in een laagje olie. Maar wil je liever niet frituren of past dat niet in je planning dan kun je de reepjes ook prima bakken in de airfryer.
Klik hier om te lezen hoe je tempeh bakt in de airfryer.
Mijn recept is niet vegetarisch omdat er trassi (gefermenteerde garnalenpasta) in zit. Je kunt dit ingrediënt ook weglaten, zonder trassi smaakt dit gerecht ook heerlijk.
Deze recepten / artikelen mag je niet missen:
WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?
Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
Hi Simone,
Het bakken van de tempeh in de airfryer gaat uitstekend. Voeg voordat je gaat bakken een paar druppeltjes olie bij de gesneden tempeh en meng goed. Het gebruik van de airfryer lijkt mij gezonder, nihil vetten en i.h.b. slechte transvetten. De mate van kleur en knapperigheid kan naar voorkeur heel goed worden bepaald (minuten, temperatuur). De tempeh komt direct droog uit de airfryer. De bumbu maak ik apart. Ik gebruik geen kecap maar gula jawa (kokosbloemsuiker) zodat de bumbu ‘droog’ blijft. De tempeh en bumbu laat ik apart afkoelen. Daardoor blijft de tempeh langer knapperig. Daarna pas mengen. Ook ayam goreng in der airfryer is erg aan te bevelen om dezelfde hierboven genoemde redenen.
Net gemaakt. Oh wat lekker!! En de tip met de airfryer. Geweldig….zag er altijd tegen het frituren op….Dat wordt smullen vanavond….
Hoi Simone, Ik zag een ander recept waarbij je kroepoek in de Airfryer bakte. Kan dat ook met deze Tempeh?
Hoi Thomas, je kunt de tempeh reepjes bakken in de airfryer en dan deze gebruiken als basis voor de sambal goreng tempeh. Je bakt dus eerst de tempeh, maakt daarna de boemboe en voegt de gebakken tempeh toe aan de boemboe. Ik zou de sambal goreng tempeh gewoon in een wok of koekenpan bakken. De boemboe is te vochtig voor de airfryer en de ketjap verbrand dan sneller. Groetjes, Simone
Ik ga dit maken in het weekend op een surinaams broodje, lijkt me lekker.
Tahoe kan je trouwens prima invriezen, allen NIET in het bakje met vocht waar je het in koopt.
De reden waarom er op staat dat het niet ingevroren mag worden is omdat water uitzet als het van fase verandert naar ijs, waardoor het bakje kan barsten. Het is soms juist goed om tahoe in te vriezen, het verandert namelijk van structuur door het vries proces. Tofu die in gevroren in kan veel meer smaak opnemen en neemt marinades beter op dan niet ingevroren tahoe. Je ziet het oom vaak bij Chinese hot pot restaurant, omdat die tahoe de bouillon beter opnemen. Bovendien wordt de structuur ‘vleziger’ en lijkt qua structuur. Je moet de tahoe wel van te voren uitlekken. Op internet kan je veel info hierover vinden (als je interesse hebt ;p)
bij de toko is de tempeh n blok van 400 gram. moet ik dan maar 250 gr. gebruiken zoals in het recept?
Hoi, je kunt de andere helft van het blok prima invriezen voor een andere keer. Groetjes, Simone
Het was echt heerlijk, maar ik heb wel echt te veel gemaakt. Kan ik het eigenlijk ook invriezen?
Hoi, fijn te horen! Invriezen is niet aan te raden. Het is in een afgesloten bakje in de koelkast een paar dagen houdbaar. Het is trouwens ook erg lekker op een broodje met reepjes komkommer en verkruimelde kroepoek :-) Groetjes, Simone