Sambal goreng tempeh

Sambal goreng tempeh

Sambal goreng tempeh is wat mij betreft onmisbaar bij Indische gerechten. Maar wat is het precies? Tempeh is een blokje van samengeperste gefermenteerde sojabonen. Deze worden in reepjes gesneden, licht gefrituurd en gemengd met een zoet pittige ketjapsaus. Elk reepje is omhuld met het heerlijke sausje. Je serveert sambal goreng tempeh warm of koud bij diverse Indofood gerechten.

Er zijn verschillende recepten voor sambal goreng tempeh. Ik vind het fijn als het snel op tafel staat. Laatst maakte ik nasi goreng en wilde er snel tempeh bij bakken. Binnen 25 minuten stond het op tafel en dat vind ik erg handig. Je kunt het recept zo uitgebreid maken als je zelf wil. Ik houd het bij snel en simpel. Wil je meer weten over Indonesische ingrediënten en waar deze verkrijgbaar zijn? Kijk dan hier.

Dit gerecht is zoals het hier beschreven staat niet vegetarisch. Dit komt omdat ik er trassi (gefermenteerde garnalenpasta) in gebruik. Wil je dit gerecht vegetarisch maken? Laat dan de trassi gewoon weg. Ook dan smaakt het nog steeds lekker!

Tips:

Als je tempeh koopt, koop dan een blok extra want je kunt dit heel makkelijk invriezen. Het ontdooit ook snel en daarna is het stevig genoeg om te verwerken in allerlei gerechten.

Wist je dat je tempeh ook kunt bakken in de airfryer in plaatst van te frituren in olie? In dit artikel leg ik uit hoe je dat doet. De gebakken reepjes tempeh uit de airfryer zijn een prima basis voor deze sambal goreng tempeh.

wat heb je nodig?

  • blok tempeh van 250 gram

  • 1 ui

  • 1 tot 2 teentjes knoflook

  • theelepel gemalen laos

  • halve theelepel trassi

  • eetlepel sambal oelek (of meer of minder naar smaak)

  • 2 tot 3 eetlepels ketjap manis

  • halve tot een eetlepel (palm)suiker

  • eetlepel citroensap

  • (rijst)olie om in te bakken

  • peper en zout

Hoe maak je het?

  • Snijd de tempeh in dunne plakken en vervolgens in reepjes. De reepjes mogen net zo groot zijn als een dik luciferhoutje. Hoe dunner je ze snijd, hoe krokanter ze straks worden. Snijd ze ook niet te dun want er moet nog wel een beetje bite aan zitten. Als je ze allemaal even groot snijd zijn ze ook gelijktijdig gaar.
  • Verhit ondertussen ruim olie in een koekenpan, de hele bodem mag bedekt zijn met een laag olie. Bak nu de reepjes in porties bruin en krokant. Schep de reepjes uit de pan en laat ze uitlekken op een bord met keukenpapier. Bestrooi de tempeh met een snufje zout.
  • Maak de koekenpan schoon met een keukenpapier. Veeg de meeste olie eruit. In deze pan ga je nu de ketjapsaus maken.
  • Snipper de ui en de knoflook en verhit nog een klein beetje olie in de koekenpan. Fruit hierin de ui en de knoflook en voeg de laos, sambal en verkruimelde trassi toe. Schep dit goed om totdat de trassi helemaal opgelost is.
  • Voeg de suiker toe en schep dit om tot het gesmolten is. Nu mag de ketjap en het citroensap erbij. Verwarm dit goed tot het gaat bubbelen.
  • Als het bubbelt mag de tempeh erbij. Schep alles kort om zodat alle tempeh met de saus bedekt is. Nu is de sambal goreng tempeh klaar. Je kunt het zowel warm als koud eten. In een afgesloten bakje is het een paar dagen houdbaar in de koelkast.

Andere lekkere recepten met tempeh:

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Het printen van recepten is niet milieuvriendelijk, daarom biedt Eetspiratie op de website geen mogelijkheid om te printen. Je bent altijd welkom om het recept op de website te bekijken.

37 Reacties

  1. Hoi Simone, Ik zag een ander recept waarbij je kroepoek in de Airfryer bakte. Kan dat ook met deze Tempeh?

    • Hoi Thomas, je kunt de tempeh reepjes bakken in de airfryer en dan deze gebruiken als basis voor de sambal goreng tempeh. Je bakt dus eerst de tempeh, maakt daarna de boemboe en voegt de gebakken tempeh toe aan de boemboe. Ik zou de sambal goreng tempeh gewoon in een wok of koekenpan bakken. De boemboe is te vochtig voor de airfryer en de ketjap verbrand dan sneller. Groetjes, Simone

  2. Ik ga dit maken in het weekend op een surinaams broodje, lijkt me lekker.
    Tahoe kan je trouwens prima invriezen, allen NIET in het bakje met vocht waar je het in koopt.
    De reden waarom er op staat dat het niet ingevroren mag worden is omdat water uitzet als het van fase verandert naar ijs, waardoor het bakje kan barsten. Het is soms juist goed om tahoe in te vriezen, het verandert namelijk van structuur door het vries proces. Tofu die in gevroren in kan veel meer smaak opnemen en neemt marinades beter op dan niet ingevroren tahoe. Je ziet het oom vaak bij Chinese hot pot restaurant, omdat die tahoe de bouillon beter opnemen. Bovendien wordt de structuur ‘vleziger’ en lijkt qua structuur. Je moet de tahoe wel van te voren uitlekken. Op internet kan je veel info hierover vinden (als je interesse hebt ;p)

  3. bij de toko is de tempeh n blok van 400 gram. moet ik dan maar 250 gr. gebruiken zoals in het recept?

  4. Het was echt heerlijk, maar ik heb wel echt te veel gemaakt. Kan ik het eigenlijk ook invriezen?

    • Hoi, fijn te horen! Invriezen is niet aan te raden. Het is in een afgesloten bakje in de koelkast een paar dagen houdbaar. Het is trouwens ook erg lekker op een broodje met reepjes komkommer en verkruimelde kroepoek :-) Groetjes, Simone

  5. Op het blok dat ik kocht stond dat het niet mocht worden ingevroren.

    • Hoi, ik ben nu nieuwsgierig welke merk tempeh je hebt. Ik weet niet anders dan dat het ingevroren kan worden. Als ik internet raadpleeg dan staat het ook overal dus ik begrijp niet waarom dit specifiek op jouw verpakking staat. Even voor de zekerheid, het is toch tempeh en geen tahoe (tofu) :-) Tahoe kan je namelijk niet invriezen. Ik hoor het graag! Groet, Simone

  6. Hoi Simone,

    Wat een heerlijk recept.

    Groetjes Claudia

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*