Eetspiratie » Sambal goreng tempeh
Sambal goreng tempeh

Sambal goreng tempeh

Sambal goreng tempeh, krokant gebakken stukjes tempeh omhuld met een zoet/pittig ketjapsausje. Dit is het meest bekende en geliefde bijgerecht uit de Indische keuken. Dit Indische recept mag zeker niet ontbreken in je kookrepertoire of bij een Indische rijsttafel. Tempeh is een blok of koek van samengeperste en gefermenteerde sojabonen. Het is goed verkrijgbaar en makkelijk te bereiden. Je eet het warm bij de favoriete Indische gerecht of je eet het koud als snack.

Tempeh koop je in de toko maar het is ook verkrijgbaar in de supermarkt. Je vindt het in de koeling bij de vegetarische producten. Wat heel erg handig is, tempeh kun je invriezen. Koop dus altijd een blok extra zodat je altijd sambal goreng tempeh kan maken want dit recept is verslavend lekker.

Hoe maak je sambal goreng tempeh?

Dit sambal goreng tempeh recept is erg lekker en staat redelijk snel op tafel. Het recept bestaat uit twee delen, je gaat de tempeh bakken (of licht frituren) en je maakt de boemboe. Op het laatst voeg je deze samen en je gerecht is klaar. Het lekkerst voor dit gerecht is om de tempeh reepjes licht te frituren in een laagje olie. Maar wil je liever niet frituren of past dat niet in je planning dan kun je de reepjes ook prima bakken in de airfryer.

Klik hier om te lezen hoe je tempeh bakt in de airfryer.

Mijn recept is niet vegetarisch omdat er trassi (gefermenteerde garnalenpasta) in zit. Je kunt dit ingrediënt ook weglaten, zonder trassi smaakt dit gerecht ook heerlijk.

Sambal goreng tempeh

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl Categorie: IndofoodMoeilijkheidsgraad: makkelijk
Hoeveelheid

4

personen
Voorbereiding

15

minuten
Kooktijd

20

minuten
Tijd totaal

35

minuten

Sambal goreng tempeh, een bekend en geliefd gerecht uit de Indische keuken.

Ingrediënten

  • 1 blok tempeh (250 gram)

  • 1 ui

  • 2 tenen knoflook

  • 1 theelepel laos

  • optioneel: halve theelepel verkruimelde trassi

  • 1 eetlepel sambal oelek (naar smaak)

  • 3 eetlepels ketjap manis

  • halve eetlepel palmsuiker of rietsuiker (of meer naar eigen smaak)

  • 1 eetlepel citroensap

  • 500 milliliter olie

  • 2 blaadjes djeroek poeroet

  • peper en zout naar smaak

Hoe maak je het?

  • Snijd de tempeh in dunne plakken en vervolgens in reepjes. De reepjes mogen net zo groot zijn als een dik luciferhoutje. Hoe dunner je ze snijd, hoe krokanter ze straks worden. Snijd ze ook niet te dun want er moet nog wel een beetje bite aan zitten. Als je ze allemaal even groot snijd zijn ze ook gelijktijdig gaar.
  • Verhit ondertussen ruim olie in een koekenpan, de hele bodem mag bedekt zijn met een laag olie. Bak nu de reepjes in porties bruin en krokant. Schep de reepjes uit de pan en laat ze uitlekken op een bord met keukenpapier. Bestrooi de tempeh met een snufje zout. Zet even apart tot gebruik.
  • Maak de koekenpan schoon met een keukenpapier. Veeg de meeste olie eruit. In dezelfde pan ga je nu de ketjapsaus maken.
  • Snipper de ui en de knoflook en verhit nog een klein beetje olie in de koekenpan. Fruit hierin de ui en de knoflook en voeg de laos, sambal, djeroek poeroet blaadjes (in zijn geheel) en verkruimelde trassi toe. Schep dit goed om totdat de trassi helemaal opgelost is.
  • Voeg de suiker toe en schep dit om tot het gesmolten is. Nu mag de ketjap en het citroensap erbij. Verwarm dit goed tot het gaat bubbelen.
  • Als het bubbelt mag de tempeh erbij. Schep alles kort om zodat alle reepjes tempeh met de saus bedekt zijn. In een afgesloten bakje is het een paar dagen houdbaar in de koelkast.

Aantekeningen

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @eetspiratie.nl op Instagram met de hashtag #Eetspiratie

Vind je dit recept lekker?

Volg @Eetspiratie op Pinterest

Deel jouw resultaat ook met anderen…

Like us on Facebook

Deze recepten / artikelen mag je niet missen:

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE

28 Reacties

  1. Hi Simone,
    Het bakken van de tempeh in de airfryer gaat uitstekend. Voeg voordat je gaat bakken een paar druppeltjes olie bij de gesneden tempeh en meng goed. Het gebruik van de airfryer lijkt mij gezonder, nihil vetten en i.h.b. slechte transvetten. De mate van kleur en knapperigheid kan naar voorkeur heel goed worden bepaald (minuten, temperatuur). De tempeh komt direct droog uit de airfryer. De bumbu maak ik apart. Ik gebruik geen kecap maar gula jawa (kokosbloemsuiker) zodat de bumbu ‘droog’ blijft. De tempeh en bumbu laat ik apart afkoelen. Daardoor blijft de tempeh langer knapperig. Daarna pas mengen. Ook ayam goreng in der airfryer is erg aan te bevelen om dezelfde hierboven genoemde redenen.

  2. Net gemaakt. Oh wat lekker!! En de tip met de airfryer. Geweldig….zag er altijd tegen het frituren op….Dat wordt smullen vanavond….

  3. Hoi Simone, Ik zag een ander recept waarbij je kroepoek in de Airfryer bakte. Kan dat ook met deze Tempeh?

    • Hoi Thomas, je kunt de tempeh reepjes bakken in de airfryer en dan deze gebruiken als basis voor de sambal goreng tempeh. Je bakt dus eerst de tempeh, maakt daarna de boemboe en voegt de gebakken tempeh toe aan de boemboe. Ik zou de sambal goreng tempeh gewoon in een wok of koekenpan bakken. De boemboe is te vochtig voor de airfryer en de ketjap verbrand dan sneller. Groetjes, Simone

  4. Ik ga dit maken in het weekend op een surinaams broodje, lijkt me lekker.
    Tahoe kan je trouwens prima invriezen, allen NIET in het bakje met vocht waar je het in koopt.
    De reden waarom er op staat dat het niet ingevroren mag worden is omdat water uitzet als het van fase verandert naar ijs, waardoor het bakje kan barsten. Het is soms juist goed om tahoe in te vriezen, het verandert namelijk van structuur door het vries proces. Tofu die in gevroren in kan veel meer smaak opnemen en neemt marinades beter op dan niet ingevroren tahoe. Je ziet het oom vaak bij Chinese hot pot restaurant, omdat die tahoe de bouillon beter opnemen. Bovendien wordt de structuur ‘vleziger’ en lijkt qua structuur. Je moet de tahoe wel van te voren uitlekken. Op internet kan je veel info hierover vinden (als je interesse hebt ;p)

  5. bij de toko is de tempeh n blok van 400 gram. moet ik dan maar 250 gr. gebruiken zoals in het recept?

  6. Het was echt heerlijk, maar ik heb wel echt te veel gemaakt. Kan ik het eigenlijk ook invriezen?

    • Hoi, fijn te horen! Invriezen is niet aan te raden. Het is in een afgesloten bakje in de koelkast een paar dagen houdbaar. Het is trouwens ook erg lekker op een broodje met reepjes komkommer en verkruimelde kroepoek :-) Groetjes, Simone

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Door het vakje hieronder aan te vinken, geef je Eetspiratie toestemming voor het plaatsen van jouw bericht.

*

Ja, ik geef toestemming

*

9 + veertien =