Ik ben gek op tempeh! Tempeh is een blok of koek van samengeperste sojabonen die vervolgens gefermenteerd worden. Je kunt met dit product heel veel lekkere gerechten maken. Het wordt veel gebruikt in de Indonesische keuken en ook gegeten door veganisten en vegetariërs. Tempeh chips met sambal mayonaise is mijn lievelingssnack.
Toen ik jong was ging ik regelmatig uit school naar mijn oma. Mijn vriendinnen kregen bij hun oma snoep, ik kreeg tempeh! En dat vond ik helemaal niet erg! Ze had overal snoeperijtjes in hergebruikte glazen potjes staan. Altijd weer een verassing wat er in al die potjes zat.
Hoe bak je tempeh krokant
Tempeh chips of tempeh kering (droog gebakken tempeh) is heel eenvoudig om te maken. Het enige wat je hoeft te doen is de tempeh dun snijden, want hoe dunner je de plakjes snijd hoe krokanter ze worden. Je frituurt de plakjes in een laagje olie tot ze bruin zien en laat ze uitlekken op een keukenpapiertje.
Tempeh kun je ook bakken in de airfryer. Kijk hier hoe je dat doet.
Tip:
Je kunt tempeh prima invriezen. Ik koop daarom meestal een pakje extra en vries deze na aankoop meteen in. Na het ontdooien is het gewoon een stevig blok wat je in allerlei recepten kunt verwerken.
Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.
Tempeh chips met sambal mayonaise
6
porties10
minutes20
minutes30
minutesTempeh is niet alleen lekker bij Indofood gerechten, maar het is ook een heerlijke snack.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
1 blok tempeh
ruime hoeveelheid (rijst)olie
1 eetlepel mayonaise
1 snufje zout
BEREIDING
- Snijd de tempeh in zo dun mogelijke plakjes.
- Verhit een ruime hoeveelheid olie in een wok of koekenpan. De bodem van de pan moet volledig bedekt zijn met olie.
- Bak de plakjes bruin en krokant. Laat ze uitlekken op een bord bekleed met keukenpapier. Bestrooi de plakjes met een snuf zout.
- Maak de dipsaus door de mayonaise met de sambal te mengen. Serveer de tempeh chips in een schaaltje met de dipsaus ernaast.
AANTEKENINGEN
- Het meest lekkere en bekende gerecht met tempeh is toch wel sambal goreng tempeh. Dit is eigenlijk een onmisbaar gerecht voor bij een rijsttafel. Kijk hier voor het recept.
Gerelateerde recepten en artikelen
- Pastinaakfrietjes uit de oven met pittige mayonaise
- Japanse gebakken rijst (yakimeshi)
- Salade met gebakken tempeh
- Sambal goreng boontjes met tempeh
- Pita chips
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.