Eetspiratie » Tempeh sambal
Tempeh sambal

Tempeh sambal

Tempeh sambal, een sambal gemaakt met stukjes gebakken gekruide tempeh. Dit is niet hetzelfde als het populaire gerecht sambal goreng tempeh, de variant met sticky reepjes omhult met ketjap manis. Deze sambal eet je als bijgerecht met rijst, nasi goreng of als topping op soep of zelfs een boterham met hummus. Het is heel makkelijk te maken en een lekkere aanvulling op Oosterse en Indofood gerechten.

Ik eet graag tempeh. Wekelijks staat er bij ons wel een gerecht met tempeh op het menu. Je kunt het in veel recepten toepassen. Lekker bij Oosterse gerechten, als alternatief voor gehakt, krokant gebakken als een soort kruim is het een heerlijke topping, in plakjes gebakken is het een smaakvol beleg voor op een broodje of ook geschikt als chips als snack of bij de borrel. In dit artikel kun je alles lezen over tempeh, hoe je het bereid en hoe veelzijdig dat het is.

Sambal goreng tempeh en tempeh sambal zijn twee verschillende gerechten. De ingrediënten zijn een beetje vergelijkbaar maar niet helemaal hetzelfde. De sambal variant is rood van kleur en pittig van smaak. Je eet dit als een ‘sambal’ om je gerechten een beetje ‘up te spicen’, als een condiment (iets wat andere smaken versterkt). De sambal goreng tempeh is zoet, ‘sticky’ en donker van kleur door de ketjap manis. Bekijk hier het recept. Dit is een bijgerecht dat je serveert bij verschillende Indische/Indonesische gerechten.

Tempeh sambal

Je kunt van alles een sambal maken (als je dat zou willen). Niks is te gek! Zo maakte ik eerder een sambal van aardbeien, maar dit kan ook prima met een andere fruitsoort zoals bijvoorbeeld ananas of mango. Je wrijft pepers fijn met een ander ingrediënt, voegt smaakmakers toe en dan heb je in principe sambal. Je kunt dit dus ook doen met tempeh. Deze bak je eerst omdat dit een betere smaak en textuur geeft. Daarna kun je ervoor kiezen om de sambal nog iets fijner te vijzelen als je dat lekkerder vindt. Bij deze sambal vind ik het persoonlijk lekker om het grof te laten, dat er nog een bite aanzit. Ik eet het graag bij rijst, nasi goreng of andere Oosterse gerechten. Het is ook lekker om van te snoepen en het is zelfs heerlijk op een broodje.

Onmisbaar voor de perfecte boemboe
Inno Cuisinno - Vijzel - Graniet - Ø18 x h 11 cm

Inno Cuisinno – Vijzel – Graniet – Ø18 x h 11 cm

Ontdek pure smaken met de Inno Cuisinno Granieten Vijzel – perfect voor het malen van kruiden en specerijen. Stevig, duurzaam en geschikt voor harde ingrediënten. Voor droge en natte bereidingen – eenvoudig te reinigen zonder afwasmiddel!

In veel sambals vind je tomaat als ingrediënt. Dit geeft een zurig/zoet accent en zorgt ook voor een beetje vocht. Alleen heb ik een hekel aan tomaten ontvellen, dus heb ik voor dit recept tomatenpuree gebruikt. Dit geeft een intensere (umami) smaak, en ik hoef niet al die moeite te doen om de tomaat te ontvellen.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Tempeh sambal
Tempeh sambal
Tempeh sambal

Tempeh sambal

Recept van Simone | Eetspiratie
5.0 van 6 stemmen
Gang: Bijgerecht, CondimentKeuken: IndonesischNiveau: Makkelijk
Porties

4

porties
Voorbereiding

10

minuten
Kooktijd

30

minuten
Totale tijd

40

minuten

Tempeh sambal, een heerlijk pittige en knapperig bijgerecht dat je kunt serveren bij allerlei Indische en Indonesische gerechten.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • 1 eetlepel tomatenpuree

  • 1-1,5 eetlepel sambal oelek

  • 1 rode peper in ringetjes gesneden

  • 1 ui, gesnipperd

  • 2 tenen knoflook, fijngehakt

  • 4 blaadjes djeroek poeroet (limoenblad)

  • 250 gram tempeh in kleine blokjes gesneden

  • halve limoen (het sap)

  • 2 theelepels ketjap manis

  • 1 eetlepel suiker

  • 7 eetlepels olie

  • zout naar smaak

  • scheutje water

BEREIDING

  • Snipper een ui en hak twee tenen knoflook fijn. Snijd een rode peper in ringetjes, de zaadjes hoeven niet verwijderd te worden. Zet dit even apart tot gebruik.
  • Snijd de tempeh in dunne plakken en de plakken in repen. De repen snijd je in kleine blokjes.
  • Leg een stukje keukenpapier in een diep bord. Verhit 3 eetlepels olie in een middelgrote koekenpan en doe de helft van de tempeh in de pan. Je bakt deze in twee rondes. Bak de blokjes tot ze bruin gekleurd en krokant zijn. Laat ze uitlekken op het keukenpapier en bestrooi met zout.
  • Neem een stamper van een vijzel of een vork en wrijf/prak een gedeelte van de tempeh fijn. Dit kun je het beste doen als de tempeh nog warm is. Bak vervolgens de rest van de tempeh in drie eetlepels olie bruin. Laat ze uitlekken in het bord met keukenpapier en bestrooi met zout. Laat het afkoelen.
  • Verhit een eetlepel olie in dezelfde pan en fruit hierin de ui, knoflook en de djeroek poeroet blaadjes samen met een snufje zout voor ongeveer 4 minuten tot het begint te geuren. Voeg een eetlepel tomatenpuree toe en bak deze mee voor 1 minuut.
  • Voeg 1 tot 1,5 eetlepel sambal oelek , 1 eetlepel suiker, 2 theelepels ketjap manis en de ringetjes rode peper toe. Meng alles goed door elkaar met een spatel en voeg vervolgens de gebakken tempeh toe. Schep alles goed om tot de tempeh bedekt is met de boemboe (ui/knoflookmengsel). Proef en voeg zout toe naar smaak.
  • Knijp het sap van een halve limoen (of meer naar wens) overheen. Voeg een scheut water toe om de sambal iets smeuïger te maken. Schep alles goed om. Bewaar de sambal in een schone glazen pot of bakje. Bewaar in de koelkast. Serveer koud of warm.

AANTEKENINGEN

  • Houdbaarheid: bewaar 3 tot 4 dagen in een schone glazen pot in de koelkast. 
    Invriezen? Nee, niet geschikt om in te vriezen. 

Meer eetspiratie speciaal voor jou!

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.