Tempeh sambal, een sambal gemaakt met stukjes gebakken gekruide tempeh. Dit is niet hetzelfde als het populaire gerecht sambal goreng tempeh, de variant met sticky reepjes omhult met ketjap manis. Deze sambal eet je als bijgerecht met rijst, nasi goreng of als topping op soep of zelfs een boterham met hummus. Het is heel makkelijk te maken en een lekkere aanvulling op Oosterse en Indofood gerechten.
Ik eet graag tempeh. Wekelijks staat er bij ons wel een gerecht met tempeh op het menu. Je kunt het in veel recepten toepassen. Lekker bij Oosterse gerechten, als alternatief voor gehakt, krokant gebakken als een soort kruim is het een heerlijke topping, in plakjes gebakken is het een smaakvol beleg voor op een broodje of ook geschikt als chips als snack of bij de borrel. In dit artikel kun je alles lezen over tempeh, hoe je het bereid en hoe veelzijdig dat het is.
Sambal goreng tempeh en tempeh sambal zijn twee verschillende gerechten. De ingrediënten zijn een beetje vergelijkbaar maar niet helemaal hetzelfde. De sambal variant is rood van kleur en pittig van smaak. Je eet dit als een ‘sambal’ om je gerechten een beetje ‘up te spicen’, als een condiment (iets wat andere smaken versterkt). De sambal goreng tempeh is zoet, ‘sticky’ en donker van kleur door de ketjap manis. Bekijk hier het recept. Dit is een bijgerecht dat je serveert bij verschillende Indische/Indonesische gerechten.
Tempeh sambal
Je kunt van alles een sambal maken (als je dat zou willen). Niks is te gek! Zo maakte ik eerder een sambal van aardbeien, maar dit kan ook prima met een andere fruitsoort zoals bijvoorbeeld ananas of mango. Je wrijft pepers fijn met een ander ingrediënt, voegt smaakmakers toe en dan heb je in principe sambal. Je kunt dit dus ook doen met tempeh. Deze bak je eerst omdat dit een betere smaak en textuur geeft. Daarna kun je ervoor kiezen om de sambal nog iets fijner te vijzelen als je dat lekkerder vindt. Bij deze sambal vind ik het persoonlijk lekker om het grof te laten, dat er nog een bite aanzit. Ik eet het graag bij rijst, nasi goreng of andere Oosterse gerechten. Het is ook lekker om van te snoepen en het is zelfs heerlijk op een broodje.
In veel sambals vind je tomaat als ingrediënt. Dit geeft een zurig/zoet accent en zorgt ook voor een beetje vocht. Alleen heb ik een hekel aan tomaten ontvellen, dus heb ik voor dit recept tomatenpuree gebruikt. Dit geeft een intensere (umami) smaak, en ik hoef niet al die moeite te doen om de tomaat te ontvellen.
Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Deze recepten / artikelen vind je misschien ook interessant:
REAGEREN?
Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via info@eetspiratie.nl
RECEPT OF WEBSITE BEWAREN
Wil je de website van Eetspiratie of een recept/artikel bewaren op jouw telefoon, tablet of computer? Hoe je dat doet lees je via de links hieronder:
Iphone of Ipad
Android (telefoon / tablet)
Populaire browsers in Windows (computer / laptop)