Sambal stroberi (aardbeien sambal). Ja, je leest het goed! Sambal met aardbeien. Soms probeer je weleens wat en deze sambal leek me wel zoet, pittig en fris. Lekker bij zomerse gerechten en bij de barbecue. Aardbeien sambal is niet iets wat ik heb verzonnen. Het bestaat echt maar je komt het niet zo vaak tegen. Een enkele toko verkoopt het. Zelf maken is echt supersimpel.
Ik had een bak aardbeien die echt op moesten. Aardbeien zijn maar kort houdbaar in de koelkast. Als ik met mijn ogen knipper zit er meestal al zo’n eng harig exemplaar tussen mijn lekkere zoete aardbeitjes. Vaak belanden mijn aardbeien in een smoothie, in de yoghurt of op een beschuitje. Wat wel helpt is om na aankoop de aardbeien even uit het bakje te halen en een stukje keukenpapier op de bodem te leggen. Doe de aardbeien terug en leg op de aardbeien ook een keukenpapiertje. Op deze manier wordt het vocht opgenomen en onstaat er minder snel schimmel.
Sambal stroberi (aardbeien sambal)
Sambal stroberi had ik een keer in de toko zien staan ergens verstopt achterin een schap. Dat moest ik natuurlijk zelf gaan uittesten. Dit is zo’n recept van, ik probeer het gewoon en zie wel of het eetbaar is. En dat is het echt! Ik ben aangenaam verrast. Ik heb de sambal zo simpel mogelijk gehouden zodat iedereen hem kan maken en uitproberen. Je kunt het maken van verse aardbeien, het liefst zo rijp mogelijk. Maar het gaat ook prima met diepvries aardbeien. Laat deze buiten de koelkast zacht worden
Deze sambal is geschikt voor vegetariërs en veganisten.
Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.
Sambal stroberi (aardbeien sambal)
1
portie (200 ml)15
minutes5
minutes20
minutesJa, je leest het goed sambal stroberi (sambal met aardbeien). Dit is niet alleen een hele makkelijke sambal om te maken, hij is ook fris zomers en zoet.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
4 rode pepers (zaadjes erin)
1 rawit (pittige rode peper)
150 gram aardbeien fijngeprakt
1 ui grof gesneden
2 tenen knoflook grof gesneden
1 of 2 theelepels suiker naar smaak
halve theelepel zout
1 eetlepel olie om in te bakken
sap van een partje limoen
BEREIDING
- Was de aardbeien, haal de kroontjes eraf en zet ze even apart. Als je diepvries aardbeien gebruikt laat je ze ontdooien.
- Snijd de ui, knoflook en pepers grof en hak dit fijn in een hakmolentje of keukenmachientje. Verhit een eetlepel olie in een koekenpan en fruit hierin het mengsel aan voor ongeveer 4 minuten samen met 1 tot 2 theelepels suiker en een halve theelepel zout.
- Plet ondertussen de aardbeien met een vork in een kom of in een vijzel. Voeg de aardbeienpuree toe aan het mengsel in de pan en verwarm dit kort mee.
- Proef of de sambal op smaak is en voeg als laatste naar smaak limoensap toe.
- Schep de sambal over in een schoon uitgekookt glazen potje. Draai de deksel erop en zet het potje op zijn kop en laat de sambal afkoelen.
- Het potje is afgesloten een paar weken houdbaar in de koelkast. Maar na opening (je hoort een klik) is de sambal beperkt (een paar dagen) houdbaar. Schenk na opening een beetje olie op de sambal in het potje zodat er minder snel schimmel ontstaat.
BENODIGDHEDEN o.a.
- FoodprocessorKoop bij Bol.com
- KoekenpanKoop bij Bol.com
- Glazen potjes 250 mlKoop bij Bol.com
AANTEKENINGEN
- Ben je net als ik ook een echte sambal lover? Kijk dan hier voor meer sambal (eet)spiratie!
Gerelateerde recepten en artikelen
- Dessert met aardbeien en meringue
- Aardbeien cheesecake
- Zomerse slowcooker gerechten
- Gerechten voor een warme zomerse dag
- Aardbeiensoep met muntsuiker
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.