Sambal stroberi (aardbeien sambal). Ja, je leest het goed! Sambal met aardbeien. Soms probeer je weleens wat en deze sambal leek me wel zoet, pittig en fris. Lekker bij zomerse gerechten en bij de barbecue. Aardbeien sambal is niet iets wat ik heb verzonnen. Het bestaat echt maar je komt het niet zo vaak tegen. Een enkele toko verkoopt het. Zelf maken is echt supersimpel.
Ik had een bak aardbeien die echt op moesten. Aardbeien zijn maar kort houdbaar in de koelkast. Als ik met mijn ogen knipper zit er meestal al zo’n eng harig exemplaar tussen mijn lekkere zoete aardbeitjes. Vaak belanden mijn aardbeien in een smoothie, in de yoghurt of op een beschuitje. Wat wel helpt is om na aankoop de aardbeien even uit het bakje te halen en een stukje keukenpapier op de bodem en op de aardbeien te leggen. Op deze manier wordt het vocht opgenomen en ontstaat er minder snel schimmel. Of bewaar het in een glazen pot net zoals ik doe met mijn sla. In dit artikel lees je hoe je dat het beste kunt doen.

JAP Hakmolen met glazen kom (1,2 liter)
Hak moeiteloos alles van groenten tot ijs met de JAP Multi Chop Hakmolen – 400W kracht, 1.2L glazen kom en zesbladig titanium mes. Veilig, veelzijdig en vaatwasserbestendig voor ultiem gebruiksgemak!
Sambal stroberi (aardbeien sambal)
Sambal stroberi had ik een keer in de toko zien staan ergens verstopt achterin een schap. Dat moest ik natuurlijk zelf gaan uittesten. Dit is zo’n recept van, ik probeer het gewoon en zie wel of het eetbaar is. En dat is het echt! Ik ben aangenaam verrast. Ik heb de sambal zo simpel mogelijk gehouden zodat iedereen hem kan maken en uitproberen. Je kunt het maken van verse aardbeien, het liefst zo rijp mogelijk. Maar het gaat ook prima met diepvries aardbeien. Laat deze eerst buiten de koelkast zacht worden voor je ze gaat verwerken.
Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Sambal stroberi (aardbeien sambal)
1
portie (200 ml)15
minuten5
minuten20
minutenSambal stroberi sambal met aardbeien, een lekkere fris/zoete sambal die geschikt is bij zomerse gerechten en ook bij de barbecue.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
4 rode pepers met de zaadjes erin, grof gesneden
1 rawit
150 gram aardbeien, fijngeprakt
1 ui, grof gesneden
2 tenen knoflook
1-2 theelepels suiker naar smaak
halve theelepel zout
1 eetlepel olie
sap van een partje limoen
BEREIDING
- Was 150 gram aardbeien, haal de kroontjes eraf en zet ze even apart. Als je diepvries aardbeien gebruikt laat je ze eerst ontdooien.
- Snijd 1 ui grof, pel 2 tenen knoflook en snijd 4 pepers met de zaadjes erin in grove stukken en hak dit fijn tot een puree in een hakmolentje of foodprocessor. Verhit een eetlepel olie in een koekenpan en fruit hierin het mengsel aan voor ongeveer 4 minuten samen met 1 tot 2 theelepels suiker en een halve theelepel zout.
- Plet of prak vervolgens de aardbeien met een vork in een kom of in een vijzel. Voeg de aardbeienpuree toe aan het mengsel in de pan en verwarm dit kort mee.
- Proef of de sambal op smaak is en voeg als laatste naar smaak limoensap toe.
- Schep de sambal over in een schoon uitgekookt glazen potje. Draai de deksel erop en zet het potje op zijn kop en laat de sambal afkoelen.
- Het potje is afgesloten een paar weken houdbaar in de koelkast. Maar na opening (je hoort een klik) is de sambal beperkt (een paar dagen) houdbaar. Schenk na opening een beetje olie op de sambal in het potje zodat er minder snel schimmel ontstaat.
AANTEKENINGEN
- Ben je net als ik ook een echte sambal lover? Kijk dan hier voor meer sambal (eet)spiratie!