Sambal stroberi (sambal met aardbeien)

Sambal stroberi (aardbeien sambal)

Ja, je leest het goed! Sambal met aardbeien oftewel sambal stroberi (afgeleid van strawberry natuurlijk). Soms probeer je weleens wat en deze sambal leek me wel zoet, pittig en fris. Lekker bij zomerse gerechten en bij de barbecue. Sambal stroberi is niet iets wat ik heb verzonnen. Het bestaat echt maar je komt het niet zo vaak tegen. Een enkele toko verkoopt het. Zelf maken is echt supersimpel.

Ik had een bak aardbeien die echt op moesten. Aardbeien zijn maar kort houdbaar in de koelkast. Als ik met mijn ogen knipper zit er meestal al zo’n eng harig exemplaar tussen mijn lekkere zoete aardbeitjes. Vaak belanden mijn aardbeien in een smoothie, in de yoghurt of op een beschuitje. Sambal stroberi had ik een keer in de toko zien staan ergens achterin het schap. Ik moest er een beetje om lachen want wie eet er nu sambal met aardbeien? Nou ik dus! Dit is zo’n recept van, ik probeer het gewoon en zie wel of het eetbaar is. En dat is het echt! Ik ben aangenaam verrast. Ik heb de sambal zo simpel mogelijk gehouden zodat iedereen hem kan maken en uitproberen.

Deze sambal is geschikt voor vegetariërs en veganisten.

wat heb je nodig?

  • 4 rode pepers (zaadjes erin)

  • 1 rawit (pittige rode peper)

  • 8 aardbeien

  • 1 ui

  • 2 tenen knoflook

  • 1 tot 2 theelepels (riet)suiker naar smaak

  • halve theelepel zout

  • eetlepel (rijst)olie om in te bakken

  • sap van een partje limoen

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande foto (met de button hier op de pagina) op een van je Pinterest borden!

Sambal stroberi (sambal met aardbeien)

Hoe maak je het?

  • Was de pepers en snijd ze in grove stukken. Was ook de aardbeien, haal de kroontjes eraf en zet dit even apart.
  • Snijd de ui en knoflook grof en hak dit fijn in een hakmolentje of keukenmachientje. Verhit een eetlepel olie in een koekenpan en fruit hierin de ui en knoflook aan samen met de suiker en het zout.
  • Hak vervolgens de pepers fijn in het hakmolentje en voeg deze als laatste aan het uimengsel toe. De pepers hoeven maar kort mee gefruit te worden zodat het ‘rauwe’ er vanaf is.
  • Zet het vuur uit en laat het eventjes afkoelen. Plet ondertussen de aardbeien in een kom of in een vijzel. Voeg het ui/knoflook/pepermengsel toe en schep alles goed doorelkaar. Proef of de sambal op smaak is en voeg als laatste een kneepje limoensap toe. Nog een keer mengen en je sambal is klaar.
  • Schep de sambal over in een schoon uitgekookt glazen potje. Draai de deksel erop en zet het potje op zijn kop en laat de sambal afkoelen.
  • Het potje is afgesloten een paar weken houdbaar in de koelkast. Maar na opening (je hoort een klik) is de sambal beperkt (een paar dagen) houdbaar.
Ben je net als ik ook een echte sambal lover? Kijk dan hier voor meer sambal (eet)spiratie!

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*