Eetspiratie » Gestoofd rundvlees in kokosmelk uit de Crock-Pot Express multicooker
Gestoofd rundvlees in kokosmelk uit de Crock-Pot Express

Gestoofd rundvlees in kokosmelk uit de Crock-Pot Express multicooker

Gestoofd rundvlees in kokosmelk uit de Crock-Pot Express multicooker. Als er iets is wat je perfect kunt bereiden in de Crock-Pot Express dan is het wel rundvlees. Wij eten niet zo vaak (rund)vlees maar als we het eten dan het liefst in de vorm van rendang. Dit soort ‘uitgebreide’ gerechten maakte ik bijna altijd in het weekend, omdat ik er dan meer tijd voor had. Maar in de multicooker kun je binnen anderhalf uur je stoofvlees bereiden. Ik leg uit hoe je dit doet.

In de slowcooker ben je toch gauw 8 tot 10 uur kwijt voor een gerecht met rundvlees. Hier is helemaal niks mis mee. Zo heb ik jaren lang mijn rundvlees gestoofd en dat ging prima. In een stoofpan op het vuur of op inductie ben je gauw 4 uurtjes aan het stoven zoals bij mijn ultieme rendang recept. Ook helemaal prima, maar hier moet je wel bij in de buurt blijven. Sinds een tijdje ben ik in het bezit van een Crock-Pot Express multicooker en ik schreef daar een uitgebreide review over. Deze multifunctionele pan maakt het leven een stuk makkelijker en koken een stuk leuker. Het is een fijn apparaat die veel mogelijkheden biedt.

Gestoofd rundvlees in kokosmelk uit de Crock-Pot Express multicooker

Omdat ik op het moment dat ik dit blog schrijf zelf ook nog in de uitprobeerfase zit ben ik veel aan het uittesten. Ik probeer bij mijn bestaande recepten een multicooker versie toe te voegen. Of ik bedenk compleet nieuwe recepten. En alle gerechten die je in een dergelijk apparaat kunt maken kun je natuurlijk ook nog altijd in een gewone pan bereiden. De apparaten zijn er enkel om het ons een beetje gemakkelijker te maken.

Heb jij al een Crock-Pot Express?
CrockPot Express Pot Pressure, Slow & Multi Cooker 5,6L

CrockPot Express Pot Pressure, Slow & Multi Cooker 5,6L

Voor slowcooken en snelkoken! Ontdek deze 12-in-1 pan!

Omdat ik simpel wilde beginnen heb ik als inspiratie een aantal ingrediënten van mijn recept stoofvlees van kip als basis genomen en er met rundvlees een compleet nieuw stoofgerecht van gemaakt. Ik leg in mijn multicooker recepten alles uit in een uitgebreid stappenplan. Ik merk dat veel mensen dit fijn vinden en zo de pan ook durven te gebruiken. Dit is een perfect beginnersrecept als je gaat koken met de multicooker.

Gestoofd rundvlees in kokosmelk uit de Crock-Pot Express multicooker

Gestoofd rundvlees in kokosmelk uit de Crock-Pot Express multicooker

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl
4.5 van 37 stemmen
Gang: HoofdgerechtKeuken: AziatischNiveau: Gemiddeld
Porties

4

personen
Voorbereiding

20

minuten
Kooktijd

1

uur 

10

minuten
Totale tijd

1

uur 

30

minuten

Mals gestoofd rundvlees in kokosmelk uit de multicooker in minder dan anderhalf uur.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • 700 – 1000 gram runderriblappen in blokjes gesneden

  • 1 eetlepel bloem

  • 1 ui, gesnipperd

  • 2 tenen knoflook, fijngehakt

  • 1 eetlepel tomatenpuree

  • 1 eetlepel ketchup

  • 1 eetlepel kerrie

  • halve eetlepel sambal oelek (of naar smaak)

  • 2 plakjes verkruimelde ontbijtkoek

  • 1 eetlepel azijn

  • 1 – 2 theelepels groentebouillonpoeder of een half verkruimeld bouillonblokje

  • 250 milliliter kokosmelk

  • 20 milliliter ketjap manis

  • 1 eetlepel (rijst)olie om in te bakken

  • naar smaak: zout en peper (let op bouillonblokjes kunnen ook vrij zout zijn)

BEREIDING

  • Snipper de ui en hak de knoflook fijn, zet dit even apart. Snijd het vlees in kleine blokjes. Bestrooi het vlees met een beetje zout en peper en een eetlepel bloem. Schep alles even om in een kom en zorg dat het vlees met de bloem bedekt is. Zet dit ook even apart.
  • Zet de volgende ingrediënten alvast klaar: 1 eetlepel tomatenpuree, 1 eetlepel tomatenketchup, 1 eetlepel kerriepoeder, een halve eetlepel sambal oelek, 2 plakjes verkruimelde ontbijtkoek, 1 eetlepel azijn, 1 tot 2 theelepels groentebouillonpoeder of een (half) verkruimeld bouillonblokje, 250 milliliter kokosmelk, 20 milliliter ketjap manis en 1 eetlepel olie om in aan te bakken.
  • Zet de multicooker op een stevige ondergrond en kijk of de bovenkant vrij is zodat de stoom straks makkelijk aan de bovenkant weg kan. Kijk of de binnenpan erin zit en of de ring in de deksel zit.
  • Haal de deksel van de pan en druk op sauté en vervolgens op start.
  • Doe 1 eetlepel olie in de pan en voeg de gesnipperde ui en fijngehakte knoflook toe. Fruit dit aan tot de ui glazig ziet. Daarna mag de sambal oelek erbij. Voeg vervolgens 1 eetlepel tomatenpuree en 1 eetlepel kerriepoeder toe. Bak dit samen aan.
  • Nu mag het vlees erbij. Voeg de blokjes toe en bak deze rondom bruin. Het hoeft niet volledig gaar te worden maar alleen een mooi kleurtje te krijgen.
  • Voeg vervolgens 1 tot 2 theelepels groentebouillonpoeder toe of een stukje van een verkruimeld bouillonblokje. Schep alles goed om en verkruimel de plakjes ontbijtkoek boven de pan. Roer alles door elkaar voeg 250 milliliter kokosmelk, 1 eetlepel ketchup, 1 eetlepel azijn en en 20 milliliter ketjap manis toe.
  • Druk nu op stop zodat de sauté stand uitgeschakeld wordt. Doe de deksel op de pan en zet meteen het ventiel dicht.
  • Kies het manual programma en stel met + teken de tijd in naar 60 minuten. Check of de stand op high staat en druk vervolgens op start.
  • De pan gaat nu druk opbouwen, er verschijnt heat op het display. Druk opbouwen duurt ongeveer 6 minuten er ontsnapt een beetje stoom uit de pan. Als de druk is opgebouwd hoor je een piepsignaal en start het kookproces. De pan gaat terugtellen van 60 naar 0.
  • Als de kooktijd verstreken is hoor je een piepsignaal en springt de pan op de warmhoudstand. Druk op stop. Je gaat nu het ventiel openen om de stoom te laten ontsnappen, dit heet een quick release. Gebruik hiervoor een lange lepel en blijf op afstand. Wacht tot alle stoom ontsnapt is. Je hoort hierna een ‘tikje’ en dat is het teken dat je de pan kunt openen. Open vervolgens voorzichtig de deksel (naar je toe) want er komt veel stoom uit de pan.
  • Let op, er kan warm water uit de deksel druppelen. Leg de deksel op een theedoek. Kijk of het vlees gaar is en hoeveel vocht er in de pan zit.
  • Zit er nog redelijk wat vocht in de pan? Druk op sauté en op start. Laat de deksel eraf en blijf er even bij. Roer af en toe in de pan. De saus kan nu inkoken. Kook het stoofvlees in zover totdat het voor jou de juiste dikte heeft bereikt. Druk daarna op stop en je kunt gaan serveren.
  • Serveer dit stoofvlees met rijst en groenten of met frietjes en een frisse salade.

AANTEKENINGEN

  • Heb je geen Crock-Pot Express? In de slowcooker maak je dit gerecht in 6 tot 8 uur op low. En in een gewone pan stoof je het vlees in 3 tot 3,5 uurtjes gaar.

Gerelateerde recepten en artikelen

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.