Eetspiratie » Krokant Indisch rundvlees
Krokant Indisch rundvlees

Krokant Indisch rundvlees

Krokant Indisch rundvlees, klinkt goed toch! Nu moet ik eerlijk zeggen dat ik heel weinig rundvlees eet. Als ik het eet (die 2 keer per jaar) wil ik er ook iets speciaals van maken. Dit gerecht is geïnspireerd op een ander lekker Indisch rundvlees gerecht namelijk: deng deng belado. Maar ook op een Mexicaans gerecht genaamd: carnitas. Je eet dit krokante rundvlees met rijst en een frisse komkommersalade. Je serveert er een lekkere pittige dressing bij.

Dit gerecht kun je eigenlijk het hele jaar door eten. Bij stoofvlees gerechten (uit de slowcooker) denk je misschien aan winterse gerechten, maar dit krokant Indisch rundvlees kan ook prima als een licht en fris zomers gerecht.

Krokant Indisch rundvlees

De basis voor dit gerecht is het rundvlees. Je gaat dit eerst stoven zodat je draadjesvlees krijgt. Dit kun je op verschillende manieren doen. In de slowcooker (low 6 tot 8 uur), in de Crock-Pot Express onder hoge druk (in 40 minuten) of in een stoofpan (2,5 uur). Het vlees moet gaar zijn en uit elkaar vallen. Daarna ga je het krokant bakken in een koekenpan.

Je zult zien dat er na het stoven veel vocht overblijft. Je kunt ervoor kiezen om de pan (slowcooker en stoofpan) een tijdje open te laten staan (terwijl deze aanstaat of op het vuur staat) en zo het (meeste) vocht te laten verdampen. Bij de Crock-Pot Express kun je de sauté stand inschakelen en op die manier het vocht laten inkoken. Een beetje vocht mag er wel overblijven, dat kun je bij het opbakken nog gebruiken.

Ik gebruik mijn Crock-Pot Express multicooker om dit krokant Indisch rundvlees te bereiden. Ik bak alles eerst aan op de sauté stand en schakel dan over op het slowcook programma. Voor bereiding onder hoge druk (kies hiervoor manual) doe je in principe hetzelfde. Bij bereiding in de slowcooker bak je alles eerst kort aan in de koekenpan en schep je alles over in de slowcooker. Er zit redelijk wat vocht bij dit gerecht maar daarvan wordt het vlees wel mals en zacht. Voor bereiding onder hoge druk In de CPE heb je sowieso altijd minimaal 240 milliliter vloeistof nodig.

Wil je een Indische rijsttafel maken? Daar past dit gerecht uitstekend bij!

Krokant Indisch rundvlees

Recept van Simone | Eetspiratie Categorie: Crock-Pot Express, Eetspiratie Originals, Indische en Indonesische recepten, Indofood, Oosterse recepten, SlowcookerKeuken: StoofgerechtMoeilijkheidsgraad: makkelijk
Hoeveelheid

4

personen
Voorbereiding

15

minuten
Slowcooker (8 u low)

8

uren 
Tijd totaal

8

uren 

15

minuten

Laat dit Indische gekruide rundvlees lekker lang stoven in een stoofpan of slowcooker en bak het daarna krokant in een koekenpan.

Ingrediënten

  • 500 gram sukadelappen

  • 1 ui

  • 2 tenen knoflook

  • 250 milliliter runderbouillon

  • halve tot hele eetlepel sambal oelek (naar smaak)

  • 2 centimeter verse gember

  • 1 limoen sap + rasp

  • 3 eetlepels ketjap manis

  • zout en peper

  • 2 eetlepels olie (om in te bakken)

  • 2 eetlepels zoete chilisaus

  • 2 theelepels Thaise vissaus

  • 1 rode peper

  • 2 eetlepels pinda’s

  • voor erbij: rijst en komkommer

Hoe maak je het?

  • Haal het vlees uit de koelkast en laat het even op kamertemperatuur komen. Snijd het vervolgens in grove stukken. Bestrooi met peper en zout en de rasp van een halve limoen en wrijf dit door het vlees. Zet dit even afgedekt apart tot gebruik.
  • Snipper de ui, hak de knoflook fijn en rasp de gember.
  • Verhit een eetlepel olie in een pan (of de CPE) en bak hierin het vlees rondom bruin. Doe niet al het vlees tegelijk in de pan, maar bak het in twee rondes. Als het vlees is dichtgeschroeid, haal je het uit de pan en leg je het op een bord.
  • In dezelfde pan fruit je nu de ui, knoflook en gember aan samen met de sambal oelek. Als de ui glazig ziet, doe je het vlees (inclusief het vocht) terug in de pan. Schenk de bouillon erop, voeg een eetlepel limoensap toe en meng dit even door elkaar.
  • Doe de deksel op de pan en laat het vlees gaar stoven tot het uit elkaar valt. Kies een van de bereidingen die hierboven staan aangegeven.
  • Ondertussen maak je de dressing. Doe 2 eetlepels chilisaus in een kom, samen met 2 theelepels Thaise vissaus en het sap van een halve limoen. Snijd een pepertje fijn en voeg de toe aan de dressing. Bewaar de dressing in de koelkast tot gebruik.
  • Als de kooktijd verstreken is en het vlees uit elkaar valt, voeg je 3 eetlepels ketjap manis aan het vlees toe. Schep alles goed om en laat het grootste deel van het vocht verdampen.
  • Kook ondertussen rijst, snijd alvast een halve komkommer in plakjes en hak de pinda’s fijn.
  • Verhit een eetlepel olie in een koekenpan en schep het vlees met een schuimspaan uit de pan. Bak het nu kort op hoog vuur aan tot het een beetje een korstje krijgt. Als het te droog wordt, neem je wat van het vocht uit de pan en schep je dat erbij.
  • Serveer met rijst, plakjes komkommer en een partje limoen en drizzle er wat van de dressing overheen. Bestrooi het vlees met een snufje grof zout als je dat lekker vindt en bestrooi met de fijngehakte pinda’s.

Aantekeningen

  • Heb je een restje over? Waarschijnlijk niet, maar als dat wel het geval is dan is het de volgende dag ook lekker in een pitabroodje of op een zacht puntje.

Deze recepten / artikelen mag je niet missen:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via

info@eetspiratie.nl

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE