Eetspiratie » De lekkerste recepten voor rendang
4 x rendang recept

De lekkerste recepten voor rendang

De lekkerste recepten voor rendang, omdat je nooit genoeg rendangrecepten kunt hebben! Rendang verwijst naar ‘langzaam stoven’. Urenlang worden ingrediënten gegaard in een mengsel van kokosmelk, kruiden en specerijen. Het is zowel een kooktechniek (of een bereidingswijze) en tevens de naam voor het gerecht. De kooktechiek voor het maken van rendang kan daarom ook op andere ingrediënten dan rundvlees toegepast worden. In dit receptenoverzicht kun je zien welke verschillende soorten rendang er zijn. Kies de variant die je lekker vindt, of probeer ze allemaal!

Rendang is een van de meest bekende stoofgerechten uit Indonesië. Elke streek en elke familie heeft zijn eigen recept. Het ene recept is wat meer ‘droog’ en de andere heeft wat meer saus. De een laat de rendang helemaal inkoken en de ander gebruikt een slowcooker om de rendang in te bereiden. Er is dus geen echt ‘standaard’ recept voor dit gerecht. Wat deze gerechten wel als overeenkomst hebben, ze beginnen allemaal met een boemboe, een kruidenmengsel of pasta. Deze maak je traditioneel in een vijzel of heel modern in een keukenmachine.

Klein maar krachtig
Magimix - Mini Plus - Foodprocessor

Magimix – Mini Plus – Foodprocessor

Kleine foodprocessor, ook geschikt voor het maken van boemboes!

De lekkerste recepten voor rendang

Rendang van rundvlees

Als je het over rendang hebt is de rundvlees rendang waarschijnlijk het meest bekend. Rundvlees wat uren gesudderd heeft in een heerlijk mengsel van specerijen en kokosmelk (santen). Rendang is ook vaak het pronkstuk van een rijsttafel. Je kunt dit gerecht maken in een stoofpan maar het is ook heel handig om het te bereiden in de slowcooker. De versie in de slowcooker is een variant waar redelijk wat vocht bij zit. Door de kooktijd te verlengen kun je een droge rendang maken.

Rendang van rundvlees
Rendang van rundvlees uit de slowcooker

Rendang van varkensvlees (babi)

Een andere variant van rendang is die met varkensvlees (babi). Dit is weer een totaal ander gerecht qua smaak en textuur als rendang van rundvlees. Het heeft ook een andere kleur door het gebruik van kurkuma. Dit gerecht heeft iets weg van een curry. De smaak is zacht en kruidig met een vleugje kokos.

Rendang van kip (ajam)

Deze variant van rendang vind ik zelf het leukst om te maken. Rendang van kip (ajam) heeft namelijk heeft een totaal andere manier van bereiden als rendang van rundvlees of varkensvlees. De bereidingswijze van deze rendang is redelijk traditioneel. Je brengt het op smaak met kerisik, geroosterde kokos. Dit geeft het gerecht veel smaak en kleur.

Rendang van kip
Kip rendang

Mijn ultieme rendang

Dit keer geen ‘natte’ rendang maar een droge rendang die je helemaal maakt ‘from scratch’. Deze laat je drie tot vier uur laat sudderen in een ouderwetse stoofpan. Rendang is in principe een ‘droog’ gerecht. Hiermee bedoel ik een gerecht waar nauwelijks vocht of saus bij zit want dan is het eerder een curry te noemen. Dit recept voor de ultieme rendang is zoals hij traditioneel gegeten wordt in Indonesië.

Rendang van spitskool

Je kunt van groenten ook heerlijke rendang maken. Langzaam gegaarde groenten in specerijen en een vleugje kokosmelk. Een lekker bijgerecht of vegetarisch onderdeel voor een rijsttafel. Spitskool is een groente die zich hier goed voor leent. De kool krijgt een zachte textuur en heeft nog een beetje bite. Deze rendang van spitskool is echt de moeite waard om een keer te proberen.

Vegetarische rendang
Rendang van spitskool

Jackfruit rendang

Jackfruit is een fruitsoort die veel gegeten wordt in Indonesië. Het wordt daar nangka genoemd. De onrijpe vruchten worden gebruikt in hartige gerechten en ook soms als alternatief voor vlees. Jackfruit heeft namelijk een vlezige textuur. Deze nangka of jackfruit rendang is heerlijk van smaak en makkelijk te bereiden.

Champignon rendang

Een heerlijk en makkelijk recept voor rendang die door het gebruik van champignons volledig vegan/plantaardig is. Deze champignon rendang heeft vrij veel ‘saus’ waardoor het een lekker en romig gerecht is met de smaken van een kruidige curry. Het lekkerst met rijst en lalab van komkommer (komkommersalade).

Champignon rendang

Wil je dit artikel bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op één van je Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

De lekkerste recepten voor rendang Pinterest
Bewaar deze afbeelding op jouw Pinterest borden

Gerelateerde recepten en artikelen

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.