Eetspiratie » Rendang van varkensvlees (babi)
Rendang babi

Rendang van varkensvlees (babi)

Je kunt verschillende soorten rendang maken. Eerder deelde ik al een recept voor rendang van rundvlees en een vegetarische rendang. Het recept voor rendang van varkensvlees had ik al een tijdje in mijn repertoire maar ik heb dat recept nu aangepast naar een slowcooker recept. Je kunt het natuurlijk nog steeds in een gewone stoofpan maken. Dit recept is totaal anders dan de rundvlees variant. Ook heeft het een mooie gele kleur door de kurkuma. Deze rendang is heerlijk met rijst en een frisse komkommersalade.

Ik maakte meteen een grotere hoeveelheid van dit recept. De ene helft is om op dezelfde dag op te eten (4 personen) en de andere helft vries ik in. Ik maakte dit recept in mijn slowcooker van 6,5 liter. In dit recept gebruik ik een aantal ingrediënten uit de Indonesische keuken. In dit artikel leg ik alles uit over deze heerlijke ingrediënten.

Wat heb je nodig?

  • 1 kilo hamlappen of ander varkensvlees
  • 200 milliliter kokosmelk
  • 1 grote ui
  • 2 tenen knoflook
  • 1 tomaat of 6 cherry tomaatjes
  • theelepel sambal oelek (of meer naar smaak)
  • 2 centimeter verse gember
  • 2 theelepels kurkuma
  • 1 theelepel ketoembar (gemalen koriander)
  • 1 theelepel djinten (gemalen komijn)
  • 1 sereh stengel gekneusd
  • 4 kardemom peulen
  • snufje zout en vers gemalen zwarte peper
  • olie om in te bakken

Hoe maak je het?

Maak een boemboe (kruidenpasta) van de ui, knoflook, gember, sambal, kurkuma, ketoembar, djinten en de tomaatjes. Het handigst is om alle ingrediënten in een keukenmachientje fijn te malen tot een pasta. Zet de pasta even apart tot gebruik.

Rendang boemboe

Snijd het vlees in blokjes en bestrooi de blokjes met een snufje zout en peper. Verhit een scheutje olie in een koekenpan. Bak de blokjes vlees aan totdat ze een beetje bruin zien. (Lees hier waarom ik het vlees eerst aanbak). Doe het vlees over in de slowcooker en bak vervolgens de boemboe aan in dezelfde pan. Bak deze ongeveer een minuut of twee aan en voeg dan de kokosmelk toe. Roer dit even om en breng dit aan de kook.

Kneus de sereh en de kardemom peulen en leg deze in de slowcooker. Giet nu de kokossaus in de slowcooker over het vlees. Schep alles even om zodat het vlees is bedekt met de saus.

Zet de slowcooker op low voor ongeveer 6 uur. Als de kooktijd verstreken is, vis je de sereh en de kardemom peulen uit de pan. Serveer de rendang met rijst, komkommer, sperzieboontjes en kroepoek.

Rendang babi

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via

info@eetspiratie.nl

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE