Rendang babi

Rendang van varkensvlees (babi)

Je kunt verschillende soorten rendang maken. Eerder deelde ik al een recept voor rendang van rundvlees en een vegetarische rendang. Het recept voor rendang van varkensvlees had ik al een tijdje in mijn repertoire maar ik heb dat recept nu aangepast naar een slowcooker recept. Je kunt het natuurlijk nog steeds in een gewone stoofpan maken. Dit recept is totaal anders dan de rundvlees variant. Ook heeft het een mooie gele kleur door de kurkuma. Deze rendang is heerlijk met rijst en een frisse komkommersalade.

Ik maakte meteen een grotere hoeveelheid van dit recept. De ene helft is om op dezelfde dag op te eten (4 personen) en de andere helft vries ik in. Ik maakte dit recept in mijn slowcooker van 6,5 liter. In dit recept gebruik ik een aantal ingrediënten uit de Indonesische keuken. In dit artikel leg ik alles uit over deze heerlijke ingrediënten.

Wat heb je nodig?

  • 1 kilo hamlappen of ander varkensvlees
  • 200 milliliter kokosmelk
  • 1 grote ui
  • 2 tenen knoflook
  • 1 tomaat of 6 cherry tomaatjes
  • theelepel sambal oelek (of meer naar smaak)
  • 2 centimeter verse gember
  • 2 theelepels kurkuma
  • 1 theelepel ketoembar (gemalen koriander)
  • 1 theelepel djinten (gemalen komijn)
  • 1 sereh stengel gekneusd
  • 4 kardemom peulen
  • snufje zout en vers gemalen zwarte peper
  • olie om in te bakken

Hoe maak je het?

Maak een boemboe (kruidenpasta) van de ui, knoflook, gember, sambal, kurkuma, ketoembar, djinten en de tomaatjes. Het handigst is om alle ingrediënten in een keukenmachientje fijn te malen tot een pasta. Zet de pasta even apart tot gebruik.

Rendang boemboe

Snijd het vlees in blokjes en bestrooi de blokjes met een snufje zout en peper. Verhit een scheutje olie in een koekenpan. Bak de blokjes vlees aan totdat ze een beetje bruin zien. (Lees hier waarom ik het vlees eerst aanbak). Doe het vlees over in de slowcooker en bak vervolgens de boemboe aan in dezelfde pan. Bak deze ongeveer een minuut of twee aan en voeg dan de kokosmelk toe. Roer dit even om en breng dit aan de kook.

Kneus de sereh en de kardemom peulen en leg deze in de slowcooker. Giet nu de kokossaus in de slowcooker over het vlees. Schep alles even om zodat het vlees is bedekt met de saus.

Zet de slowcooker op low voor ongeveer 6 uur. Als de kooktijd verstreken is, vis je de sereh en de kardemom peulen uit de pan. Serveer de rendang met rijst, komkommer, sperzieboontjes en kroepoek.

Rendang babi

Print Friendly, PDF & Email

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN OF PRINTEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Als je op het symbool van het printertje hierboven klikt, kun je dit artikel printen. Of lees voor meer info:
HOE KAN IK DIT ARTIKEL PRINTEN?
blank

10 Reacties

  1. Gisteren dit gerecht gemaakt. Is het gebruikelijk dat de buitenkant van het gerecht wat aankoekt/aanbrandt? Dat was namelijk bij mij het geval. Verder was het prima gelukt. Ikzelf vond het iets flauw, maar m’n vriend herkende duidelijk de rendang smaak, maar kende het met rundvlees, dus die ga ik volgende keer maken. Ik had de pittig gestoofde boontjes erbij gemaakt, die vonden we ook allebei erg lekker.

    • Hoi Brenda,
      Of het aankoekt/aanbakt verschilt per slowcooker. Maar dat kan verder geen kwaad.
      Je zou de slowcooker ook eerst een beetje kunnen invetten met een beetje olie om dat een beetje te voorkomen.
      En met zout kun je het gerecht op smaak maken, dat voeg je op het laatst nog even naar smaak toe.
      Groetjes Simone

  2. Hilda Vermeulen

    Hoi Simone,
    Ik wil je babi rendang gaan maken maar ik heb een pan van 3,5 liter. Hoe kan ik het beste je recept aanpassen?

    • Hoi! Ik denk dat het wel in een 3,5 liter pan gaat passen. Hij zal dan wel helemaal vol zitten maar dat is niet erg. Groetjes, Simone

  3. Dag Simone,
    Wij hebben gisteren onze eerste slowcooker aangeschaft, vandaag jou mooie site ontdekt en dit is gerechtje nummer twee uit ons gloednieuwe apparaat. Je probeert uit tel leggen waarom je het vlees even moet aanbraden en dat is heel makkelijk te verklaren. Lees dit artikeltje over de Maillard-reactie:
    https://www.culy.nl/inspiratie/alles-over-de-maillard-reactie-hierdoor-wordt-je-eten-nog-lekkerder/

    groet en nogmaals complimenten voor je mooie en leerzame site!

  4. J.A. Hijlkema

    Hallo Simone,
    Voor het eerst op je site gekomen via de slowcooker recepten. Ik krijg er 1 op mijn verjaardag.
    Ik kook al jaren indisch,dit heb ik te danken aan mijn zwager die uit Djakarta kwam.
    Ga zeker gebruik maken van je recepten en dan lekker smullen.
    Bedankt voor de mooie en nuttige site.

  5. Hallo, ik mis in het recept wanneer ik zout/peper toevoeg, doe ik dat in de boemboe of kruid ik het vlees ermee voor ik het bak? En is het aan het einde van de kooktijd ingedikt of hoort het vloeibaar te zijn? (Ik zit nu halverwege de kooktijd en het is vloeibaar)
    Het is mn eerste slowcookgerecht dus nog ontdekkende! ?

    • Hoi! Ik kruid het vlees even met zout en peper voordat ik het bak. Ik zal dit meteen even aanpassen in de tekst. Bedankt voor je oplettendheid! Aan het einde van de kooktijd is het de bedoeling dat het een beetje ingedikt is. Is dit niet het geval dan zou je de deksel eraf kunnen halen en de slowcooker een tijdje met open deksel kunnen laten staan zodat de saus kan indikken. Spannend hoor je eerste slowcooker gerecht! Ik hoop dat het zal smaken! Groetjes, Simone

  6. Straks lekker maken wat zullen we smullen

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*