Eetspiratie » Rendang van varkensvlees (babi)
Rendang babi

Rendang van varkensvlees (babi)

Je kunt verschillende soorten rendang maken. Eerder deelde ik al een recept voor rendang van rundvlees en een vegetarische rendang. Het recept voor rendang van varkensvlees had ik al een tijdje in mijn repertoire maar ik heb dat recept nu aangepast naar een slowcooker recept. Je kunt het natuurlijk nog steeds in een gewone stoofpan maken. Dit recept is totaal anders dan de rundvlees variant. Ook heeft het een mooie gele kleur door de kurkuma. Deze rendang is heerlijk met rijst en een frisse komkommersalade.

Ik maakte meteen een grotere hoeveelheid van dit recept. De ene helft is om op dezelfde dag op te eten (4 personen) en de andere helft vries ik in. Ik maakte dit recept in mijn slowcooker van 6,5 liter. In dit recept gebruik ik een aantal ingrediënten uit de Indonesische keuken. In dit artikel leg ik alles uit over deze heerlijke ingrediënten.

Wat heb je nodig?

  • 1 kilo hamlappen of ander varkensvlees
  • 200 milliliter kokosmelk
  • 1 grote ui
  • 2 tenen knoflook
  • 1 tomaat of 6 cherry tomaatjes
  • theelepel sambal oelek (of meer naar smaak)
  • 2 centimeter verse gember
  • 2 theelepels kurkuma
  • 1 theelepel ketoembar (gemalen koriander)
  • 1 theelepel djinten (gemalen komijn)
  • 1 sereh stengel gekneusd
  • 4 kardemom peulen
  • snufje zout en vers gemalen zwarte peper
  • olie om in te bakken

Hoe maak je het?

Maak een boemboe (kruidenpasta) van de ui, knoflook, gember, sambal, kurkuma, ketoembar, djinten en de tomaatjes. Het handigst is om alle ingrediënten in een keukenmachientje fijn te malen tot een pasta. Zet de pasta even apart tot gebruik.

Rendang boemboe

Snijd het vlees in blokjes en bestrooi de blokjes met een snufje zout en peper. Verhit een scheutje olie in een koekenpan. Bak de blokjes vlees aan totdat ze een beetje bruin zien. (Lees hier waarom ik het vlees eerst aanbak). Doe het vlees over in de slowcooker en bak vervolgens de boemboe aan in dezelfde pan. Bak deze ongeveer een minuut of twee aan en voeg dan de kokosmelk toe. Roer dit even om en breng dit aan de kook.

Kneus de sereh en de kardemom peulen en leg deze in de slowcooker. Giet nu de kokossaus in de slowcooker over het vlees. Schep alles even om zodat het vlees is bedekt met de saus.

Zet de slowcooker op low voor ongeveer 6 uur. Als de kooktijd verstreken is, vis je de sereh en de kardemom peulen uit de pan. Serveer de rendang met rijst, komkommer, sperzieboontjes en kroepoek.

Rendang babi

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE

5 Reacties

  1. In mijn kerstpakket zat een slowcooker, na wat googelen heb ik dit recept in de cooker gemaakt en het was heerlijk.

  2. Gisteren dit gerecht gemaakt. Is het gebruikelijk dat de buitenkant van het gerecht wat aankoekt/aanbrandt? Dat was namelijk bij mij het geval. Verder was het prima gelukt. Ikzelf vond het iets flauw, maar m’n vriend herkende duidelijk de rendang smaak, maar kende het met rundvlees, dus die ga ik volgende keer maken. Ik had de pittig gestoofde boontjes erbij gemaakt, die vonden we ook allebei erg lekker.

    • Hoi Brenda,
      Of het aankoekt/aanbakt verschilt per slowcooker. Maar dat kan verder geen kwaad.
      Je zou de slowcooker ook eerst een beetje kunnen invetten met een beetje olie om dat een beetje te voorkomen.
      En met zout kun je het gerecht op smaak maken, dat voeg je op het laatst nog even naar smaak toe.
      Groetjes Simone

  3. Hilda Vermeulen

    Hoi Simone,
    Ik wil je babi rendang gaan maken maar ik heb een pan van 3,5 liter. Hoe kan ik het beste je recept aanpassen?

    • Hoi! Ik denk dat het wel in een 3,5 liter pan gaat passen. Hij zal dan wel helemaal vol zitten maar dat is niet erg. Groetjes, Simone

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Door het vakje hieronder aan te vinken, geef je Eetspiratie toestemming voor het plaatsen van jouw bericht.

*

Ja, ik geef toestemming

*

drie × een =