Rendang van varkensvlees (babi), een kruidig stoofgerecht dat iets weg heeft van een curry. Er zijn verschillende soorten rendang. In principe kun je van alles rendang maken. Het hoeft niet alleen van vlees te zijn. Eieren, champignons, spitskool, hier kun je allemaal rendang van maken. Deze variant met varkensvlees lijkt totaal niet op de versie rundvlees. De ingrediënten zijn ook verschillend.
Wat ik meestal doe bij dit soort stoofgerechten is een grotere hoeveelheid maken. De pan staat dan toch aan dus waarom niet meteen meer maken? Wat ik over heb vries ik in of bewaar ik in een bakje in de koelkast voor een andere dag. Het is lekker met witte rijst maar ook bij nasi goreng. Met een beetje fantasie is het ook lekker op een broodje. Mijn oma zou dit een beetje vreemd vinden, maar het is gek genoeg best lekker.
Rendang van varkensvlees (babi)
Deze rendang is geel van kleur en heeft wat meer saus dan een traditionele ‘droge’ rendang. Als je gek bent op curry’s dan is dit gerecht zeker iets wat je lekker zult vinden. De gele kleur is afkomstig van de kurkuma en door kruiden en specerijen zoals kardemom en sereh krijg je die heerlijke geur die je meestal ruikt in de keukens van Indische oma’s.
Dit gerecht kun je maken in een slowcooker (6 uur op low) of in een gewone stoofpan (3 uur stoven). Als de kooktijd verstreken is ga je proeven. Wil je iets meer pit voeg dan extra sambal toe. Is het wat vlak van smaak voeg dan een snufje zout en/of peper toe. Een kneepje citroensap doet ook altijd wonderen. Maak het gerecht naar je eigen persoonlijke smaak. Ben je tevreden, dan is je gerecht klaar.
Rendang van varkensvlees (babi)
8
personen20
minuten6
uren6
uren20
minutenRendang van varkensvlees (babi). Een kruidige Indonesische curry die je in 6 uur op stand low bereidt in de slowcooker.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
1 kilo hamlappen
200 milliliter kokosmelk
1 ui, gesnipperd
2 – 3 tenen knoflook, fijngehakt
1 grote sappige tomaat in blokjes gesneden
halve eetlepel sambal oelek (of meer of minder naar smaak)
2 centimeter verse gember, geraspt
2 theelepels gemalen kurkuma
1 theelepel gemalen ketoembar (koriander)
1 theelepel gemalen komijn (djintan)
1 sereh stengel, gekneusd
4 kardemom peulen
zout en peper naar smaak
1 eetlepel neutrale olie
BEREIDING
- Maak een boemboe (kruidenpasta) van de ui, knoflook, gember, sambal, kurkuma, ketoembar, djinten en de tomaat. Het handigst is om alle ingrediënten met een staafmixer of keukenmachine fijn te malen tot een pasta. Zet de pasta even apart tot gebruik.
- Laat het vlees op kamertemperatuur komen en snijd het in blokjes. Bestrooi het met zout en peper. Verhit een eetlepel olie in een pan en bak het vlees rondom bruin.
- Doe het vlees over in de slowcooker en bak vervolgens de boemboe aan in dezelfde pan. Bak deze ongeveer een minuut of twee aan en voeg dan de kokosmelk toe. Roer dit even om en breng dit aan de kook (of in ieder geval tot je bubbels ziet).
- Kneus de sereh en de kardemom peulen en leg deze in de slowcooker. Giet nu de kokossaus in de slowcooker over het vlees. Schep alles even om zodat het vlees is bedekt met de saus.
- Zet de slowcooker op voor ongeveer 6 uur op stand low. Als de kooktijd verstreken is, vis je de sereh en de kardemom peulen uit de pan. Serveer de rendang met rijst, komkommer, sperzieboontjes en kroepoek.
BENODIGDHEDEN o.a.
- SlowcookerKoop bij Bol.com
- StaafmixerKoop bij Bol.com
AANTEKENINGEN
- Houdbaarheid: bewaar 2 tot 3 dagen in een afgesloten bakje in de koelkast.
Invriezen? Ja, in de vriezer is het in een bakje of diepvrieszak tot 3 maanden houdbaar. Noteer de datum waarop je het invriest.
Gerelateerde recepten en artikelen
- Indische gerechten die je kunt bereiden in de slowcooker
- De lekkerste recepten voor rendang
- Babi ketjap uit de slowcooker
- Carnitas – krokant varkensvlees uit de slowcooker
- Vegetarische rendang uit de slowcooker
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.