Babi ketjap uit de slowcooker, een bekend en geliefd Indisch gerecht. Het is vrij simpel te maken en het kan zowel in de slowcooker als in een (stoof)gewone pan. Je hebt voor dit recept niet veel ingrediënten nodig. De ketjap manis speelt een hoofdrol in dit gerecht dus gebruik een lekkere dikke ketjap voor het beste resultaat.
Babi ketjap wordt gemaakt meestal gemaakt met speklappen. Dit is zoals ik de babi ketjap van mijn oma ken. Je kunt ook een combinatie maken met speklappen en ander varkensvlees zoals hamlappen. Of je kunt ook prima alleen hamlappen gebruiken. Heb je niet zoveel tijd en wil je snel iets op tafel zetten? Hiervoor heb ik een handig recept namelijk mijn ‘snelle babi ketjap’. Hier gebruik ik varkensfiletlapjes (a la minute). Hierdoor is je gerecht heel snel klaar. Bekijk hier het recept.
Babi ketjap uit de slowcooker
Een slowcooker is ideaal voor dit gerecht. Door het vlees op deze manier te bereiden wordt het lekker mals en zacht en de smaken kunnen goed intrekken. En het handigste, je hebt er geen omkijken naar. Wil je meer weten over slowcooking? Lees dan dit artikel eens, hierin leg ik precies uit hoe het werkt.
Dit babi ketjap recept heb ik geschreven voor de slowcooker. Het vlees schroei je eerst dicht in een koekenpan fruit je vervolgens ui en knoflook aan en verhit je de saus in dezelfde pan. Daarna doe je alles over in de slowcooker waar het verder kan garen. Het nut van het aanbakken is simpel: meer smaak! Sla deze stap dus niet over.
Zoals ik al eerder schreef, de ketjap is een belangrijk onderdeel in dit gerecht. In dit artikel kun je lezen welk merk ketjap ik gebruik en waar deze verkrijgbaar is.
Babi ketjap uit de slowcooker
4
personen15
minuten6
uren6
uren15
minutenBabi ketjap uit de slowcooker. Een geliefd recept van Eetspiratie. Bereid dit heerlijke Indische gerecht met varkensvlees in ketjap in 6 uur op stand low in de slowcooker.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
500 – 600 gram hamlappen
optioneel: een speklap zonder zwoerd
2 – 3 tenen knoflook
1 centimeter verse gember
1 grote ui
8 eetlepels ketjap manis
1 eetlepel sojasaus
1 eetlepel gembersiroop
1 eetlepel citroensap
1 eetlepel azijn
100 milliliter water
sambal oelek naar smaak
1 eetlepel olie + extra om in aan te fruiten
halve theelepel vers gemalen zwarte peper
1 eetlepel maïzena
BEREIDING
- Leg het vlees uit de koelkast en laat het even op kamertemperatuur komen. Snipper de ui en de knoflook en rasp de gember.
- Maak in een kom een saus van de ketjap manis, sojasaus, azijn, gembersiroop en sambal (naar smaak). Proef of de smaak van de saus naar wens is en pas deze indien nodig aan.
- Snijd of knip het vlees in kleine blokjes en bestrooi deze met de zwarte peper.
- Verhit een eetlepel olie in een koekenpan en laat deze goed heet worden. Zet alvast de afzuigkap aan! Bak nu in twee of drie rondes het vlees. Dit duurt minder dan een minuut. Doe een deel van het vlees in de hete pan, laat het kort rondom dichtschroeien, schep het even om en doe het vlees direct over in de slowcooker. Herhaal dit nog een keer.
- Het vlees zit nu in de slowcooker, voeg hieraan een eetlepel citroensap toe. Verhit een heel klein beetje olie in dezelfde pan als waar je het vlees in gebakken hebt en bak hierin het ui mengsel (met de knoflook en de gember) aan. Als de uien glazig zijn voeg je het ketjapsausje toe. Schenk hier 100 milliliter water bij en verwarm dit kort. Giet de saus over het vlees in de slowcooker en schep alles door elkaar.
- Zet de slowcooker op stand low voor minimaal 6 uur. Schep het tussentijds een keertje door. Als je het vlees te lang in de slowcooker laat garen dan krijg je pulled pork en dat is juist niet de bedoeling.
- Als de kooktijd is verstreken ga je de saus laten indikken met een papje van maïzena. Schep een eetlepel maïzena in een kommetje en voeg daar een lepel (of iets meer) van de warme saus uit de slowcooker aan toe. Roer dit goed door elkaar en giet het mengsel terug in de slowcooker. Roer het door elkaar en laat de deksel van de pan. Laat de pan ongeveer 25 minuten zonder deksel aan staan zodat de saus kan indikken.
AANTEKENINGEN
- Houdbaarheid: bewaar 2 tot 3 dagen in een afgesloten bakje in de koelkast.
Invriezen? Ja, in de vriezer is het in een bakje of diepvrieszak tot 3 maanden houdbaar. Noteer de datum waarop je het invriest. - Serveer de babi ketjap met rijst, toemis boontjes en acar ketimun (zoetzure komkommer). Het is ook een lekker gerecht voor een rijsttafel.
Deze recepten / artikelen mag je niet missen:
- Knapperige koolsalade
- Snelle babi ketjap
- Rendang van varkensvlees (babi)
- Babi pangang saus
- Zoetzure saus
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.