Gehaktbrood met homemade BBQ saus (slowcooker), een echte klassieker. Het allerlekkerste is natuurlijk om de saus zelf te maken. Dit lijkt veel werk maar dat valt reuze mee. Vroeger maakte ik mijn gehaktbrood in de oven maar dit was voor mij nooit een succes. Eenmaal gemaakt in de slowcooker wilde ik niet meer anders. Dit gehaktbrood met homemade barbecuesaus moet je echt in je kookrepertoire hebben!
Dit recept is zeker geschikt voor 4 personen en ik gebruikte mijn 6,5 liter slowcooker. Het recept bestaat uit twee delen, het gehaktbrood en de saus. Tijdens het ‘slowcooken’ ga je het gehaktbrood een aantal keer bestrijken met de saus. Zo kan deze er lekker intrekken. Het is daarom handig dat je een beetje van de saus apart zet. Een deel gebruik je om het gehaktbrood mee te bestrijken en het andere deel om bij het gehaktbrood te serveren.
Gehaktbrood met homemade BBQ saus (slowcooker)
Als je een slowcooker hebt en je maakt graag gehaktbrood, dan word je erg blij van dit recept. Zoals ik al eerder aangaf, gehaktbrood uit de slowcooker kan bijna niet mislukken. Het gehakt wordt heerlijk zacht omdat er continue stoom in de pan zit. Het ‘brood’ ligt deels in vocht waardoor smaken goed kunnen intrekken. Het is minder vet dan het bereiden in de oven en het wordt stevig zodat je er goed plakken van kunt snijden.
Gehaktbrood met homemade BBQ saus (slowcooker)
6
personen30
minuten6
uren6
uren30
minutenGehaktbrood met zelfgemaakte BBQ saus uit de slowcooker. Bereid in 6 uur op stand low (of 4 uur op stand high) een heerlijk gehaktbrood met kruidige barbecuesaus.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
- Voor het gehaktbrood
1 kilo half-om-half gehakt
2 uien (1 voor het gehaktmengsel en 1 voor in de slowcooker)
3 tenen knoflook, fijngehakt
2 eetlepels havermout
1 ei
4 eetlepels melk
1 theelepel sambal oelek of meer naar smaak
1 eetlepel oregano
1 eetlepel Worcestersaus
4 laurierbladen
4 eetlepels water
zout en peper naar smaak
- Voor de BBQ saus
200 milliliter tomaten passata
1 teen knoflook geraspt
1 eetlepel sojasaus
2 eetlepels Worcestersaus
1 eetlepel suiker
1 theelepel gedroogde tijm
1 theelepel gerookt paprikapoeder
vers gemalen zwarte peper
BEREIDING
- Snijd 1 ui in grove stukken en leg deze op de bodem van de slowcooker. Doe 1 kilo gehakt in een grote kom. In een apart kommetje doe je 2 eetlepels havermout met 4 eetlepels melk. Laat dit even zacht worden (weken).
- Rasp 1 ui en 3 tenen knoflook boven de kom met gehakt. Voeg vervolgens de geweekte havermout en het ei aan het gehakt toe. Meng dit goed met je handen door elkaar tot het gehakt zacht is.
- Nu mag er 1 eetlepel gedroogde oregano, 1 theelepel sambal oelek, een snuf zout, peper en 1 eetlepel Worcestersaus erbij. Meng dit nogmaals goed met je handen door elkaar.
- Leg het gehakt op een snijplank en vorm er nu met je handen een mooi gehaktbrood van. Het gehaktbrood leg je op de uien in de slowcooker en de laurierbladen druk je lichtjes op het gehaktbrood. Doe deksel op de slowcooker en zet deze voor 6 uur op stand low of 4 uur op stand high. Ondertussen maak je de BBQ saus.
- In een steelpan doe je 200 milliliter tomaten passata, rasp er 1 teen knoflook boven uit, 1 eetlepel sojasaus, 2 eetlepels Worcestersaus, 1 eetlepel suiker, 1 theelepel gedroogde tijm en 1 theelepel gerookt paprikapoeder. Breng op smaak met vers gemalen zwarte peper. Verwarm de saus en proef of de smaak van de saus naar wens is. Voeg indien nodig nog iets van de ingrediënten toe. Haal de helft van de saus uit de pan en doe dit in een kommetje. Hiermee kun je het gehaktbrood bestrijken. Doe dit een aantal keer totdat de saus op is.
- Als de kooktijd verstreken is haal je het gehaktbrood met twee spatels uit de slowcooker en verwijder je de laurierbladen. Snijd het gehaktbrood in plakken en verwarm de rest van de saus nog kort. Serveer de plakken met de saus, frietjes, salade of eet het op een broodje.
AANTEKENINGEN
- Houdbaarheid: bewaar 2 tot 3 dagen in een afgesloten bakje in de koelkast.
Invriezen? Ja, in de vriezer is het in een bakje of diepvrieszak tot 3 maanden houdbaar. Doe dan wel een bakpapiertje tussen de plakken, zodat ze niet aan elkaar vriezen. Noteer de datum waarop je het invriest.
Gerelateerde recepten en artikelen
- Thais gehaktbrood met pindasaus uit de slowcooker
- Kruidig gehaktbrood uit de slowcooker
- 5 x gehaktbrood (uit de slowcooker)
- Recept voor bbq saus
- Homemade chilisaus
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.