Gehaktbrood uit de slowcooker met bbq saus

Gehaktbrood met homemade bbq saus (slowcooker)

Een gerecht dat niet kan mislukken in de slowcooker is gehaktbrood. Vroeger maakte ik gehaktbrood altijd in de oven in een cakevorm maar dit lukte nooit zoals het in het recept stond. Het werd vaak een natte, zompige bedoeling. Het maken van gehaktbrood in de slowcooker is heel eenvoudig. Een simpeler recept voor de slowcooker is er eigenlijk niet, dus ideaal voor beginnende slowcooks! Dit gehaktbrood met homemade bbq saus is een gerecht wat veel mensen lekker vinden. Heerlijk op een broodje of met zoete aardappelfrietjes en een salade. De bbq saus is mijn lievelings!

Dit recept is geïnspireerd op een recept van Matt Preston. Ik maakte er een eigen recept van met ingrediënten die ik lekker vind en ik maakte het recept natuurlijk slowcookerproof! Ik maakte dit recept in mijn slowcooker van 6,5 liter.

Wat heb je nodig voor het gehaktbrood?

  • 1 kilo half om half gehakt
  • grote ui fijngesnipperd
  • 1 ui in grove stukken gesneden
  • 2 tot 3 teentjes knoflook geraspt
  • 100 gram havermoutvlokken
  • 2 eieren
  • 100 milliliter (plantaardige) melk
  • gedroogde chilivlokken naar smaak (ik gebruikte een theelepel)
  • 1 eetlepel gedroogde oregano
  • snufje zout en vers gemalen zwarte peper
  • een eetlepel worcestersaus
  • 4 laurierbladen

Wat heb je nodig voor de saus?

  • 200 milliliter tomatenpassata
  • flinke teen knoflook geraspt
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 2 eetlepels worcestersaus
  • 1 eetlepel (kokosbloesem) suiker
  • flinke snuf gedroogde tijm
  • mespunt gerookt paprikapoeder
  • vers gemalen zwarte peper

Hoe maak je het?

Doe de havermout met de melk in een kommetje en laat dit even staan. Snipper één ui, rasp de knoflook en doe het gehakt in een grote kom. Meng de ui en de knoflook door het gehakt en voeg de havermout toe. Nu kunnen de andere ingrediënten erbij. Kneed het gehakt nog even goed door en maak er een grote ovale bol van zoals een ‘loaf’ (een brood).

Snijd de andere ui in grove stukken en leg deze op de bodem van de slowcooker. Leg het gehaktbrood op de gesneden ui en druk de laurierbladen op het gehakt.

Zet de slowcooker voor 2 uur op high. Ondertussen ga je de bbq saus maken die je straks bij het gehaktbrood serveert.

Hoe nu verder?

Doe de alle ingrediënten voor de bbq saus in een steelpannetje en laat dit langzaam warm worden. Proef of je de saus lekker vind en voeg indien nodig nog extra chilivlokken, tijm, zout of peper toe.

Open de slowcooker, verwijder de laurierbladen en smeer met een kwastje royaal het gehaktbrood met een deel van de saus in. Plaats de deksel weer terug, zet de slowcooker op low voor 4 uur en bestrijk het gehaktbrood tussendoor nog twee keer met de bbq saus.

De rest van de saus bewaar je om straks bij het gehaktbrood te serveren.

Als de kooktijd verstreken is haal je het gehaktbrood uit de slowcooker. Dit moet je een beetje voorzichtig doen, bijvoorbeeld met behulp van twee spatels.

Bestrijk het gehaktbrood voor het serveren nog een keer met de saus. Snijd hierna het hierna in plakken en serveer het op een broodje of met zoete aardappelfriet en een salade. Het gehaktbrood is ook heerlijk om koud te eten als lunch en daarom ideaal om mee te nemen naar je werk.

Kijk hier voor een recept voor Grieks gehaktbrood en hier voor een Indisch gehaktbrood met ketjapsaus.

Slowcooker gehaktbrood met bbq saus

Print Friendly, PDF & Email

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN OF PRINTEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Als je op het symbool van het printertje hierboven klikt, kun je dit artikel printen. Of lees voor meer info:
HOE KAN IK DIT ARTIKEL PRINTEN?
blank

10 Reacties

  1. Hoi Simone! Ik ben fan van je recepten! Over deze heb ik alleen een vraag omdat het mij onduidelijk is: gaat hij 2 uur op high en nog 4 uur op low dus in totaal 6 uur?

    Groet,

  2. Hallo Simone,

    Ik heb sinds gisteren een slow cooker van 6l. kan ik daar ook de spareribs in maken?
    Die van jouw is zesenhalve liter.

  3. Patricia

    Hoi hoi
    Mijn gehaktbrood ligt in de slowcooker
    Ik ben erg benieuwd naar de smaak straks
    Ik laat het je weten

  4. Hoi, je recept ligt nu in de s.c. Het ligt inmiddels in een plas vocht en de saus lijkt er niet in te trekken maar ligt er nog bovenop. Het zou nog 3,5 uur op low moeten nu. Komt het nog goed?

    • Hoi Maaike, hoe is het afgelopen met het gehaktbrood? Het klopt dat er flink wat vocht uitkomt maar dat eet je niet op. De saus trekt er deels in en blijft erop liggen. Ben benieuwd naar het resultaat. Groetjes, Simone

      • Het was erg lekker, het mocht wel iets meer op smaak gebracht worden, we vonden het een beetje vlak. De volgende dag heeft mijn man het koud op zijn brood mee naar het werk genomen en toen vond hij het nóg lekkerder. En zijn collega’s keken jaloers toe :-)

      • Hoi Maaike, lekker experimenteren met kruiden. En koud is het inderdaad ook erg lekker. En snap ik dat zijn collega’s jaloers toekeken! haha Bedankt voor je feedback!

  5. Wow je site of mijn tel werdt net gehackt plus trillen en een poging tot blokkeren door een stomme site..Is ze niet gelukt. Dit ziet er jammie uit. Moet het perse half om half gehakt zijn? Wil geen varkenvlees gebruiken. Mijn slowcooker gaat dit voor mij maken ha ha

    • Hoi Tamara, ik heb dat zelf ook wel eens gehad inderdaad bij het openen van een link naar een site. Geen idee hoe het komt maar gelukkig is er niks met jouw telefoon en mijn website! Ipv varkensvlees zou je misschien lamsgehakt of kippengehakt kunnen gebruiken. Je kunt dit eventueel met elkaar mengen. Alleen rundergehakt wordt erg droog, dat heb ik zelf ervaren! Ben benieuwd naar je gehaktbrood. Groetjes, Simone

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*