Gehaktbrood met homemade bbq saus (slowcooker)

Gehaktbrood met homemade bbq saus (slowcooker)

Een echte klassieker is gehaktbrood met bbq saus. Het allerlekkerste is natuurlijk om de saus zelf te maken. Dit lijkt veel werk maar dat valt reuze mee. Vroeger maakte ik mijn gehaktbrood in de oven maar dit was voor mij nooit een succes. Eenmaal gemaakt in de slowcooker wilde ik niet meer anders. Dit gehaktbrood met homemade bbq saus moet je echt in je kookrepertoire hebben!

Dit recept is zeker geschikt voor 4 personen en ik gebruikte mijn 6.5 liter slowcooker. Het recept bestaat uit 2 delen, het gehaktbrood en de saus.

Tijdens het ‘slowcooken’ ga je het gehaktbrood een aantal keer bestrijken met de saus. Zo kan deze er lekker intrekken. Het is daarom handig dat je een beetje van de saus apart zet. Een deel gebruik je om het gehaktbrood mee te bestrijken en het andere deel om bij het gehaktbrood te serveren.

Wat heb je nodig?

  • 1 kilo half om half gehakt

  • 1 flinke ui + 1 voor op de bodem van de slowcooker

  • 2 tot 3 tenen knoflook

  • 2 eetlepels havermout

  • 1 ei

  • 4 eetlepels melk

  • theelepel sambal oelek (of meer naar smaak)

  • eetlepel gedroogde oregano

  • snuf zout en peper

  • eetlepel Worcestersaus

  • 4 laurierbladen

  • 4 eetlepels water

wat heb je nodig voor de saus?

  • 200 milliliter tomaten passata

  • flinke teen knoflook

  • eetlepel sojasaus

  • 2 eetlepels Worcestersaus

  • 1 eetlepel (riet)suiker

  • theelepel gedroogde tijm

  • flink mespunt gerookt paprikapoeder

  • vers gemalen zwarte peper

Hoe maak je het?

  • Snijd 1 ui in grove stukken en leg deze alvast op de bodem van de slowcooker. Doe het gehakt in een grote kom. In een apart kommetje doe je de havermout met de melk. Laat dit even zacht worden (weken).
  • Rasp 1 ui en de knoflook boven de kom met gehakt. Voeg vervolgens de geweekte havermout en het ei aan het gehakt toe. Meng dit goed met je handen door elkaar tot het gehakt zacht is.
  • Nu mag de oregano, sambal, zout, peper en Worcestersaus erbij. Meng dit nogmaals goed met je handen door elkaar.
  • Leg het gehakt op een snijplank en vorm er nu met je handen een mooi gehaktbrood van. Het gehaktbrood leg je op de uien in de slowcooker en de laurierbladen druk je lichtjes op de bovenkant van het gehaktbrood.
  • Doe deksel op de slowcooker en zet deze voor 4 uur op high of 6 uur op low. Ondertussen maak je de saus.
  • Doe alle ingrediënten voor de saus in een steelpannetje en verwarm dit kort. Proef of de smaak van de saus naar wens is en voeg indien nodig nog iets van de ingrediënten toe. Haal een klein deel van de saus uit de pan en doe dit in een kommetje. Hiermee kun je het gehaktbrood bestrijken. Doe dit een aantal keer totdat de saus op is.
  • Als de kooktijd verstreken is haal je het gehaktbrood met 2 spatels uit de slowcooker en verwijder de laurierbladen. Snijd het gehaktbrood in plakken en verwarm de rest van de saus nog kort. Serveer de plakken met de saus, frietjes, salade of eet het op een broodje.

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank

10 Reacties

  1. Hoi Simone! Ik ben fan van je recepten! Over deze heb ik alleen een vraag omdat het mij onduidelijk is: gaat hij 2 uur op high en nog 4 uur op low dus in totaal 6 uur?

    Groet,

  2. Hallo Simone,

    Ik heb sinds gisteren een slow cooker van 6l. kan ik daar ook de spareribs in maken?
    Die van jouw is zesenhalve liter.

  3. Patricia

    Hoi hoi
    Mijn gehaktbrood ligt in de slowcooker
    Ik ben erg benieuwd naar de smaak straks
    Ik laat het je weten

  4. Hoi, je recept ligt nu in de s.c. Het ligt inmiddels in een plas vocht en de saus lijkt er niet in te trekken maar ligt er nog bovenop. Het zou nog 3,5 uur op low moeten nu. Komt het nog goed?

    • Hoi Maaike, hoe is het afgelopen met het gehaktbrood? Het klopt dat er flink wat vocht uitkomt maar dat eet je niet op. De saus trekt er deels in en blijft erop liggen. Ben benieuwd naar het resultaat. Groetjes, Simone

      • Het was erg lekker, het mocht wel iets meer op smaak gebracht worden, we vonden het een beetje vlak. De volgende dag heeft mijn man het koud op zijn brood mee naar het werk genomen en toen vond hij het nóg lekkerder. En zijn collega’s keken jaloers toe :-)

      • Hoi Maaike, lekker experimenteren met kruiden. En koud is het inderdaad ook erg lekker. En snap ik dat zijn collega’s jaloers toekeken! haha Bedankt voor je feedback!

  5. Wow je site of mijn tel werdt net gehackt plus trillen en een poging tot blokkeren door een stomme site..Is ze niet gelukt. Dit ziet er jammie uit. Moet het perse half om half gehakt zijn? Wil geen varkenvlees gebruiken. Mijn slowcooker gaat dit voor mij maken ha ha

    • Hoi Tamara, ik heb dat zelf ook wel eens gehad inderdaad bij het openen van een link naar een site. Geen idee hoe het komt maar gelukkig is er niks met jouw telefoon en mijn website! Ipv varkensvlees zou je misschien lamsgehakt of kippengehakt kunnen gebruiken. Je kunt dit eventueel met elkaar mengen. Alleen rundergehakt wordt erg droog, dat heb ik zelf ervaren! Ben benieuwd naar je gehaktbrood. Groetjes, Simone

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*