Eetspiratie » Gehaktbrood met homemade bbq saus (slowcooker)
Gehaktbrood bbq

Gehaktbrood met homemade bbq saus (slowcooker)

Een echte klassieker is gehaktbrood met bbq saus. Het allerlekkerste is natuurlijk om de saus zelf te maken. Dit lijkt veel werk maar dat valt reuze mee. Vroeger maakte ik mijn gehaktbrood in de oven maar dit was voor mij nooit een succes. Eenmaal gemaakt in de slowcooker wilde ik niet meer anders. Dit gehaktbrood met homemade bbq saus moet je echt in je kookrepertoire hebben!

Dit recept is zeker geschikt voor 4 personen en ik gebruikte mijn 6.5 liter slowcooker. Het recept bestaat uit 2 delen, het gehaktbrood en de saus.

Tijdens het ‘slowcooken’ ga je het gehaktbrood een aantal keer bestrijken met de saus. Zo kan deze er lekker intrekken. Het is daarom handig dat je een beetje van de saus apart zet. Een deel gebruik je om het gehaktbrood mee te bestrijken en het andere deel om bij het gehaktbrood te serveren.

Wat heb je nodig?

  • 1 kilo half-om-half gehakt

  • 1 flinke ui + 1 voor op de bodem van de slowcooker

  • 2 tot 3 tenen knoflook

  • 2 eetlepels havermout

  • 1 ei

  • 4 eetlepels melk

  • theelepel sambal oelek (of meer naar smaak)

  • eetlepel gedroogde oregano

  • snuf zout en peper

  • eetlepel Worcestersaus

  • 4 laurierbladen

  • 4 eetlepels water

wat heb je nodig voor de saus?

  • 200 milliliter tomaten passata

  • flinke teen knoflook

  • eetlepel sojasaus

  • 2 eetlepels Worcestersaus

  • 1 eetlepel (riet)suiker

  • theelepel gedroogde tijm

  • flink mespunt gerookt paprikapoeder

  • vers gemalen zwarte peper

Bereiding:

  • Snijd 1 ui in grove stukken en leg deze alvast op de bodem van de slowcooker. Doe het gehakt in een grote kom. In een apart kommetje doe je de havermout met de melk. Laat dit even zacht worden (weken).
  • Rasp 1 ui en de knoflook boven de kom met gehakt. Voeg vervolgens de geweekte havermout en het ei aan het gehakt toe. Meng dit goed met je handen door elkaar tot het gehakt zacht is.
  • Nu mag de oregano, sambal, zout, peper en Worcestersaus erbij. Meng dit nogmaals goed met je handen door elkaar.
  • Leg het gehakt op een snijplank en vorm er nu met je handen een mooi gehaktbrood van. Het gehaktbrood leg je op de uien in de slowcooker en de laurierbladen druk je lichtjes op de bovenkant van het gehaktbrood.
  • Doe deksel op de slowcooker en zet deze voor 4 uur op high of 6 uur op low. Ondertussen maak je de saus.
  • Doe alle ingrediënten voor de saus in een steelpannetje en verwarm dit kort. Proef of de smaak van de saus naar wens is en voeg indien nodig nog iets van de ingrediënten toe. Haal een klein deel van de saus uit de pan en doe dit in een kommetje. Hiermee kun je het gehaktbrood bestrijken. Doe dit een aantal keer totdat de saus op is.
  • Als de kooktijd verstreken is haal je het gehaktbrood met 2 spatels uit de slowcooker en verwijder de laurierbladen. Snijd het gehaktbrood in plakken en verwarm de rest van de saus nog kort. Serveer de plakken met de saus, frietjes, salade of eet het op een broodje.

Deze recepten / artikelen vind je misschien ook interessant:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via info@eetspiratie.nl

RECEPT OF WEBSITE BEWAREN

Wil je de website van Eetspiratie of een recept/artikel bewaren op jouw telefoon, tablet of computer? Hoe je dat doet lees je via de links hieronder:

Iphone of Ipad
Android (telefoon / tablet)
Populaire browsers in Windows (computer / laptop)