Homemade sweet chilisaus

Homemade chilisaus

Als sambal liefhebber ben ik ook gek op chilisaus. Sambal is meestal pittig en chilisaus heb je in zoete en pittige varianten. Chilisaus gebruik ik ook vaak om gerechten snel mee op smaak te brengen. Handig dus om een flesje in je koelkast te hebben. Chilisaus is heel eenvoudig om te maken en de pittigheid en zoete smaak bepaal je zelf. Tip: geef eens een flesje homemade chilisaus als cadeautje aan iemand!

Wat heb je nodig?

  • 2 tot 3 rode pepers (afhankelijk van hoe pittig je het wil hebben)
  • 1 rode puntpaprika
  • eetlepel (palm)suiker
  • 2 centimeter verse gember geraspt
  • theelepel of eetlepel Thaise vissaus (naar smaak)
  • 3 teentjes knoflook
  • scheutje olie om in te bakken
  • 50 milliliter azijn
  • 180 milliliter water
  • 2 theelepels maizena + klein scheutje water

Keukenbenodigdheden:

  • staafmixer
  • handschoentjes
  • steelpan
  • spatel
  • gesteriliseerde pot(jes)

Hoe maak je het?

Als je met pepers gaat werken, kun je het beste handschoentjes gebruiken.

Begin met het snijden van de de pepers. Je kunt ervoor kiezen om de zaadjes erin te laten. Houd je van pittig laat ze er dan in en wil je een milde chilisaus dan verwijder je de zaadjes.

Snijd de pepers, de rode puntpaprika en de knoflook fijn en rasp de gember. Verhit een scheutje olie in de steelpan en fruit dit kort aan.

Ik gebruik een schijf lichte palmsuiker en deze rasp ik boven de pan. Je kunt ook gewone suiker gebruiken als je geen palmsuiker hebt. Blijf roeren met een spatel in de pan tot de suiker opgelost is. Voeg nu het water en de azijn toe, meng alles goed door elkaar en voeg een theelepel tot een eetlepel vissaus toe om het op smaak te brengen. Dit is het ‘zout’ er hoeft dus geen extra snufje zout meer aan de saus toegevoegd te worden. Proef of de smaak van de saus naar wens is en voeg indien nodig meer suiker of vissaus toe.

Tip: ga niet met je neus boven de pan hangen, de geur van de pepers en de warme azijn kan nogal op je adem slaan!

Maak met een staafmixer de saus nog iets fijner. Je kunt de stukjes ook grof laten als je dat lekker vindt.

Begin met een theelepeltje maizena en een scheutje koud water en maak een dun papje. Voeg dit toe aan de saus. Herhaal dit nogmaals als de saus nog te dun is. Breng het kort aan de kook en als de saus de voor jou gewenste dikte heeft bereikt, giet je het over in gesteriliseerde potjes.

Laat het afkoelen en bewaar de saus in de koelkast. De chilisaus is 2 tot 3 weken houdbaar.

Homemade chilisaus

Print Friendly, PDF & Email

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN OF PRINTEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Als je op het symbool van het printerje hierboven klikt, kun je dit artikel printen. Of lees voor meer info:
HOE KAN IK DIT ARTIKEL PRINTEN?
blank

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*