Sambal limoen (jeruk nipis)

Sambal limoen (jeruk nipis)

Soms heb je iets in je hoofd, dat zet je om in een recept en vervolgens maak je het. En als je het proeft dan is het precies wat je in gedachten had! Dat was dus het geval met deze sambal limoen. Deze sambal is helemaal mijn ding. Hij is pittig en er zit vooral heel veel limoen in. Naast limoen zit ook mijn lievelingsingrediënt in deze sambal namelijk: djeroek poeroet oftewel limoenblad. Een hete sambal met een fris citrus accent.

Geen idee waarom ik de smaak van djeroek poeroet (of daun jeruk purut) zo lekker vind. Ik vind dit al lekker sinds ik jong was. Deze mooie groene (soms hartvormige) blaadjes hebben een hele subtiele citrussmaak wat met niks anders te vergelijken is. Naast limoenblad ben ik ook gek op de limoen zelf. Sowieso is de kleur van een limoen al fantastisch en de fris zure smaak is gewoon echt mijn ding.

Djeroek poeroet
djeroek poeroet

Sambal limoen (jeruk nipis)

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl Categorie: Dressings & sauzen, IndofoodKeuken: OostersMoeilijkheidsgraad: makkelijk
Porties

1

potje van 250 ml
Tijd totaal

35

minuten

Een sambal met al mijn favoriete ingrediënten! Sambal limoen (jeruk nipis). Deze sambal smaakt citrusachtig, friszuur en natuurlijk pittig.

Ingrediënten

  • 5 rode pepers met zaadjes erin

  • 3 rode rawits met zaadjes erin

  • 2 centimeter verse gember

  • 4 tenen knoflook

  • rasp van een hele limoen

  • sap van een hele limoen

  • 1 sjalot

  • 3-4 blaadjes djeroek poeroet

  • 1 steranijs (optioneel)

  • 2 eetlepels (rijst)olie

  • 2 theelepels sesamolie

  • 2 eetlepels Thaise vissaus

  • 5 eetlepels water

  • 40 gram palmsuiker of rietsuiker

Hoe maak je het?

  • Maak de pepers schoon en snijd deze in grove stukken, de zaadjes laat je erin. Verwijder de schil van de gember, knoflook en sjalot en snijd ze in grove stukken.
  • Maal de pepers, gember, knoflook en sjalot in een keukenmachine fijn.
  • Verhit 2 eetlepels (rijst)olie in een koekenpan of wok. Voeg hieraan het pepermengsel uit de keukenmachine toe. Bak dit in 6 tot 8 minuten zacht.
  • Voeg de steranijs en de djeroek poeroet blaadjes toe. Fruit deze mee.
  • Nu mag het water, de Thaise vissaus, het limoensap + rasp, sesamolie en de suiker erbij. Roer dit goed door elkaar. Let op! Dit is heel erg heet! Ga het vooral nog niet proeven want je verbrand jezelf!
  • Het mengsel wordt nu donkerder en dikker en het begint steeds meer op een sambal te lijken. Blijf het mengsel rustig doorroeren en laat het niet verbranden. Als het meeste vocht is ingekookt dan is de sambal klaar. Verwijder de djeroek poeroet blaadjes en de steranijs.
  • Zorg dat je een schone uitgekookte glazen pot van minimaal 250-300 milliliter klaar hebt staan of twee kleinere potjes. Een voor direct gebruik en de andere om in de koelkast te bewaren. Schep de sambal in de pot(jes) draai de deksel(s) erop en zet de pot(jes) op zijn kop. Laat afkoelen en zet daarna in de koelkast. Vergeet niet een lepeltje sambal apart te houden om te proeven! De sambal wordt dikker naarmate hij afkoelt.
  • De sambal is ongeopend heel lang houdbaar. Open je de pot dan hoor je een klik. Na opening is de sambal beperkt houdbaar. Gebruik altijd een schone lepel om de sambal uit de pot te scheppen. Zo blijft de sambal langer houdbaar.

Aantekeningen

  • In dit artikel kun je wat meer lezen over djeroek poeroet en andere ingrediënten uit de Indonesische keuken.
  • Als je ook net als ik een groot liefhebber bent van sambal dan lust je vast ook sambal badjak! Klik hier om naar het recept van sambal badjak te gaan en bekijk dan meteen de bijbehorende YouTube video om te zien hoe ik mijn sambal maak.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @eetspiratie.nl op Instagram met de hashtag #Eetspiratie

Vind je dit recept lekker?

Volg @Eetspiratie op Pinterest

Deel jouw resultaat ook met anderen…

Like us on Facebook

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE

Het printen van recepten is niet milieuvriendelijk, daarom biedt Eetspiratie op de website geen mogelijkheid om te printen. Je bent altijd welkom om het recept op de website te bekijken.

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*