Spareribs uit de Crock-Pot Express multicooker. Bij spareribs denk je natuurlijk meteen aan de barbecue. Maar als je de spareribs van tevoren gaart in de Crock-Pot Express en daarna op de barbecue of in de oven roostert of grilt worden ze nog veel lekkerder. Bereiden in de multicooker kan op twee manieren. Op het low met het slowcook programma en snel onder hoge druk met de optie manual. Kijk hoeveel tijd je hebt en kies daarna de bereidingswijze die het beste uitkomt.
Het voordeel van het garen in de Crock-Pot Express multicooker is dat het vlees heel mals wordt. Het valt bijna van het botje. Omdat er veel mensen gek zijn op spareribs wilde ik graag laten zien hoe je deze op twee manieren in de Crock-Pot Express kunt bereiden. Heb je nog geen multicooker en wil je er meer over weten? Lees dan hier mijn uitgebreide artikel over dit geweldige apparaat dat je leven een stuk makkelijker maakt!
CrockPot Express Pot Pressure, Slow & Multi Cooker 5,6L
Voor slowcooken en snelkoken! Ontdek deze 12-in-1 pan!
Spareribs uit de Crock-Pot Express
Het slowcookprogramma
Persoonlijk vind ik dit de meeste fijne manier om spareribs te garen, langzaam. Doordat je het vlees de tijd geeft wordt het zacht en mals. In de slowcooker bereid je de spareribs ongeveer 6 uur op stand low. Daarna lak je de spareribs af en bak je ze nog even in de oven of op de barbecue.
Het manual programma (high pressure)
Heb je minder tijd maar wil je toch ‘snel’ spareribs bereiden. Dit kan op een redelijk snelle manier in de multicooker onder hoge druk. De kooktijd die je instelt is ongeveer 15 tot 18 minuten. Tel daar dan nog wel 10 minuten extra bij op want de pan moet druk opbouwen. Daarna lak je ze af met de saus en bak je de spareribs nog af in de oven of op de barbecue.
Een tijd terug deelde ik al een artikel over hoe je spareribs bereid in de slowcooker. Voordat je de spareribs gaat bereiden is het belangrijk om eerst het vlies van de spareribs te verwijderen (ontvliezen). Op de achterkant van de sparerib zit een wit/doorzichtig vlies wat erg taai kan worden. Schuif het topje van een mes (hoeft geen scherp mes te zijn) tussen het vlees en het vlies. Lift met het mes het vlies omhoog, zet je duim eronder en trek nu in een beweging het vlies van de sparerib af.
Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.
Spareribs uit de Crock-Pot Express multicooker
4
personen15
minutes40
minutes55
minutesBereid spareribs low en slow of snel onder hoge druk.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
4 spareribs (vlies verwijderd)
- voor de dry rub
1 theelepel knoflookpoeder
1 theelepel uienpoeder
- voor de saus
3-4 eetlepels ketjap manis
3 eetlepels zoete chilisaus
1 theelepel sesamolie
2 tenen knoflook, fijngehakt
2 eetlepels citroensap
1 theelepel sambal oelek of meer naar smaak
- overige ingrediënten
2 eetlepels water
zout en peper
1 eetlepel neutrale olie
Bereiding op 2 manieren
- Bereiding op het slowcooker progamma
- Verwijder het vlies van de spareribs en snijd ze door de helft. Wrijf de spareribs in met 1 theelepel knoflookpoeder en 1 theelepel uienpoeder.
- Schik de spareribs in de pan van de multicooker. Zet de ribs op de zijkant in de pan zodat ze rechtop staan en niet op elkaar liggen. Voeg 2 eetlepels water toe.
- Sluit de deksel en zet het ventiel open. Of gebruik een van je eigen pannendeksels die erop past, de zware multicooker deksel heb je hierbij niet perse nodig.
- Kies het slowcook programma en stel een kooktijd in van 6 uur op low. Druk op start en laat de pan het werk doen.
- Maak ondertussen de saus van 3 tot 4 eetlepels ketjap manis, 3 eetlepels zoete chilisaus, 1 theelepel sesamolie, 2 tenen knoflook fijngehakt, 2 eetlepels citroensap en 1 theelepel sambal oelek (naar smaak). Voeg eventueel een snufje zout en peper naar wens toe.
- Als de kooktijd verstreken is haal je de spareribs uit de pan en ga je ze bestrijken met de saus. Houd 1 tot 2 eetlepels saus apart.
- Rooster ze kort in een voorverwarmde oven van 180 – 200 graden onder de grill voor 10 tot 15 minuten. Lak ze nog een laatste keer af met de ketjapsaus en serveer direct.
- Bereiding onder hoge druk op het manual programma
- Verwijder het vlies van de spareribs en snijd ze door de helft. Zet ze rechtop in de pan van de multicooker en voeg 500 milliliter water toe.
- Maak ondertussen de saus van 3 tot 4 eetlepels ketjap manis, 3 eetlepels zoete chilisaus, 1 theelepel sesamolie, 2 tenen knoflook fijngehakt, 2 eetlepels citroensap en 1 theelepel sambal oelek (naar smaak). Voeg eventueel een snufje zout en peper naar wens toe.
- Doe de multicooker deksel op de pan en sluit direct het ventiel. Kies manual en stel een kooktijd in ergens tussen de 15 en 18 minuten afhankelijk van de dikte van je spareribs en druk op start.
- De pan gaat druk opbouwen, dit duurt ongeveer 10 minuten. Er verschijnt ‘heat’ op de display. Als de druk is opgebouwd hoor je een piepsignaal. De pan gaat terugtellen van 15 naar 0. Als de kooktijd verstreken is hoor je nogmaals een piepsignaal. Druk op stop en open nu voorzichtig het ventiel zodat de stoom kan ontsnappen (quick release).
- Haal de spareribs uit de pan en bestrijk ze met de saus. Zet 2 eetlepels saus apart. Rooster de ribs onder grill in een voorverwarmde oven 180 – 200 graden voor ongeveer 10 tot 15 minuten. Bestrijk ze voor het serveren met de achtergehouden ketjapsaus.
Gerelateerde recepten en artikelen
- Hoe werkt een slowcooker?
- Indo slowcooked spareribs
- Zomerse slowcooker gerechten
- Kooktijden voor de slowcooker
- Review Slow cooked vega
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.