Oosterse broccoli salade met krokante noedels. Ik ben gek op broccoli! Ik kan zo een hele stronk in mijn eentje opeten. Maar omdat ik wat meer wil variëren met deze groente maakte ik er een salade mee. Broccoli smaakt koud namelijk ook prima. Gecombineerd met andere knapperige groenten, een lekkere dressing en een crunchy topping heb je een goed gevulde salade.
Ik zie online veel recepten voor broccoli salade met rauwe broccoli. Nu weet ik dat rauwe groenten meer vitaminen bevatten dan gekookte groenten. Maar ik ben gewoon geen fan van rauwe broccoli. Rauwe bloemkool vind ik daarentegen erg lekker maar rauwe broccoli, not so much. Ik heb de broccoli voor dit recept daarom even kort gestoomd. Je kunt het ook kort blancheren een pan kokend water. Spoel de broccoli na het stomen of blancheren af onder de koude kraan zodat hij zijn mooie groene kleur behoud.
Oosterse broccoli salade met krokante noedels
De topping voor deze salade maak je met een pakje noedels. En dan enkel alleen de droge noedels. Deze bak je ongeveer 5 minuten in de airfryer zodat ze lekker crispy worden en je verkruimelt ze net voor je gaat serveren over de salade. Deze topping wordt ook wel ‘toasted ramen’ genoemd. Voor bij dit saladerecept maak ik een simpele versie maar je kunt het recept ook uitbreiden met kruiden, noten zaden en pitten, zoals ik in dit recept heb gedaan.

UBITE bio-based saladeschaal / serveerschaal XL
Duurzaam – 27cm – gemaakt van 100% hernieuwbare plantaardige bronnen.
Oosterse broccoli salade met krokante noedels
4
porties25
minuten10
minuten35
minutenEen Oosterse/Aziatische broccoli salade vol knapperige groenten, een pittige dressing en een verassend lekkere topping van krokante noedels.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
2 stronk broccoli, in roosjes gesneden
2 wortels, julienne gesneden
halve komkommer, in blokjes gesneden
1 rode peper, in ringetjes gesneden
2 bosuitjes, in ringetjes gesneden
1 eetlepels olijfolie
1 theelepel sesamolie
1 eetlepel ahornsiroop of andere zoetstof
1 eetlepel sojasaus
1 eetlepel citroensap
halve theelepel knoflookpoeder
1 snufje zwarte peper
chilipoeder naar smaak
optioneel: verse koriander naar smaak
1 portie droge noedels uit een zakje
olijfolie spray
BEREIDING
- Begin met het maken van de krokante topping. Dit kun je eenvoudig doen in de airfryer. Leg de portie droge noedels in de airfryer en spray dit in met een beetje olijfolie spray. Bak dit op 170 graden voor ongeveer 5 minuten.
- Maak in een kom een dressing van 1 eetlepel olijfolie, 1 theelepel sesamolie, 1 eetlepel ahornsiroop of andere zoetstof, 1 eetlepel citroensap, 1 eetlepel sojasaus, halve theelepel knoflookpoeder, een snufje zwarte peper en chilipoeder naar smaak. Zet dit even apart.
- Snijd een halve komkommer in blokjes en 2 wortels julienne en 2 bosuitjes en 1 rode peper in ringetjes.
- Was 2 stronken broccoli en snijd de roosjes eraf. Snijd de roosjes klein zodat er geen grote stukken in de salade zitten. Blancheer of stoom de broccoli kort tot hij beetgaar is. Schep de broccoli uit de pan met een schuimspaan en spoel de roosjes af met koud water.
- Doe de broccoli in een grote schaal samen met de rest van de groenten. Meng dit door elkaar en voeg de dressing toe. Garneer met verse koriander en verkruimel de krokante noedels over de salade.