Indische rijsttafel maken

Indische gerechten voor een rijsttafel

Je kent de term Indische rijsttafel vast wel. Een rijsttafel is een tafel vol met heerlijke Indische/Indonesische gerechten en natuurlijk rijst. Maar waar bestaat een rijsttafel nu eigenlijk uit? Er zijn zoveel verschillende soorten gerechten dat je soms niet weet waar je moet beginnen. Wil je je gasten verrassen met een rijsttafel en weet je niet waar je moet beginnen of welke gerechten je kunt serveren? Ik help je! In dit artikel leg ik je uit hoe je een lekkere rijsttafel voor je gezin of je gasten kunt maken.

Alle gerechten maak je helemaal zelf, dus ook de boemboe’s (kruidenmengsels). Het maken van een rijsttafel doe je niet binnen een uurtje, er zit veel tijd en liefde in. Het voordeel van Indische gerechten is dat ze een dag na het maken nog lekkerder zijn doordat de smaken goed kunnen intrekken. Lees eerst dit artikel voordat je boodschappen gaat doen. Met een goed gevulde voorraadkast kun je de lekkerste gerechten maken.

Tip vooraf

Je kunt niet alle gerechten op de dag dat je de rijsttafel wilt gaan serveren koken. Het makkelijkst is om al het een ander voor te bereiden. Kook al ruim van tevoren een aantal gerechten (vlees of kip) en vries deze vervolgens in. Een dag voor je etentje haal je het uit de vriezer, laat het ontdooien in de koelkast en warmt het op de dag zelf op in een pannetje op een laag vuurtje. Andere gerechten met bijvoorbeeld ei, groenten, komkommer in het zuur of nasi goreng kun je een dag van tevoren maken, deze smaken de dag erna alleen maar lekkerder. De bijgerechtjes maak je op de dag zelf. Zo kan er bijna niks misgaan!

De basis

Als basis neem je rijst, meestal is dit witte rijst (oftewel nasi). Naast rijst serveer je ook nasi goreng. Nasi goreng is gebakken rijst die op smaak is gebracht met kruiden, restjes groenten, kip, vlees, ei of garnalen. Je maakt hier een grote hoeveelheid van, dit is de basis op je bord.

Nasi goreng
Nasi goreng

Groenten

Toemis boontjes

Naast rijst worden er ook groenten geserveerd. Toemis boontjes is een makkelijk gerecht om in een grote hoeveelheid te maken. Eigenlijk passen deze pittige gestoofde boontjes overal bij. Je kunt hiervoor ook makkelijk diepvriesboontjes gebruiken. Lees hier het recept.

Indische rijsttafel
Toemis boontjes

Sambal goreng boontjes met tahoe

Een ander gerecht met boontjes is sambal goreng boontjes met tahoe. Qua smaak is dit totaal anders dan toemis boontjes. De tahoe (die alle smaken opneemt) maakt dit gerecht extra lekker. Lees hier het recept.

Indische rijsttafel
Sambal goreng boontjes met tahoe

Acar ketimun (zoetzure komkommer)

Een zoetzuur gerechtje mag natuurlijk niet ontbreken. Een lekkere acar (spreek uit atjar) met komkommer is heel snel en makkelijk te maken. Het recept vindt je hier.

Zoet zure komkommersalade
Acar ketimun

Roedjak manis

Dit is een lekker bijgerecht met fruit en komkommer in een pittig ketjapsausje. Er zijn talloze recepten voor roedjak manis maar mijn moeder maakte hem heel eenvoudig met ketjap en sambal. Kies fruitsoorten zoals appel, peer, ananas, mango en daarbij komkommer. Verwarm de ketjap en de sambal. Snijd het fruit in stukjes en giet de warme ketjapsaus eroverheen. Lees hier hoe je roedjak maakt.

Roedjak manis Indische rijsttafel
Roedjak manis

Ei

Sambal goreng telor

Een makkelijk bijgerecht is sambal goreng telor, oftewel eieren in pittige saus. Dit gerecht kun je ver van tevoren klaar maken want hoe langer de smaken kunnen intrekken hoe lekkerder. Kijk hier voor het recept.

Sambal telor Indische rijsttafel
Sambal goreng telor

Telor ketjap

Eieren in zoete ketjapsaus en een vleugje pit. Dit gerechtje zal bij veel mensen in de smaak vallen. Lees hier het recept.

Eieren in ketjapsaus
Telor ketjap

Sauzen en sambals

Sambal mag natuurlijk nooit ontbreken bij een rijsttafel of Indische maaltijd. Er zijn heel veel verschillende soorten sambals. Iedereen heeft zo zijn eigen voorkeur. Een sambal die pit heeft maar niet te pittig is, is sambal tomaat. En ik maakte een eigen sambal, Eetspiratie sambal pedis.

Zelf sambal maken
Sambal pedis

Ketjapsaus

Ketjap wordt ook gebruikt om in te dippen of om gerechten op smaak te brengen. Ketjap rechtstreeks uit de fles vind ik persoonlijk niet zo lekker. Je kunt er ook een sausje van maken. Dit ketjapsausje is lekker over vlees, kip of saté of om groenten of fruit in te dippen.

Ketjapsaus Indische rijsttafel
Ketjapsaus

Marinade voor saté

Bij saté hoort een lekkere marinade. Saté betekent geroosterd vlees op een stokje. Je kunt deze marinade gebruiken voor vlees en kip maar ook voor groenten en tahoe.

Saté marinade
Marinade voor saté

Pindasaus

Er is een verschil tussen pindasaus en satésaus. De saus heet pas satésaus als je deze over saté, (dus geroosterd vlees op een stokje) serveert. Anders is het gewoon pindasaus! Pindasaus kun je eigenlijk bij heel veel Indische gerechten eten. Het is dus onmisbaar bij een rijsttafel. Lees hier het recept.

Perfecte pindasaus
Pindasaus

Strooisels en kroepoek

Bij veel Indische gerechten worden gebakken uitjes, seroendeng, kering (fritessticks of chipsfrietjes) en kroepoek gegeten. Het is dus handig om een schaaltje van deze strooiseltjes en kroepoek bij je rijsttafel te serveren.

Seroendeng
Seroendeng

Vlees,  kip of visgerechten

Bij de rijsttafel kun je een aantal vlees gerechten serveren. Maak een combinatie van kip en vlees gerechten met daarnaast een gerecht met ei en tahoe en tempeh. Het is handig als je een gerecht kunt maken in een grote hoeveelheid. De vleesgerechten hebben het meeste tijd nodig qua bereiding. Saté is een gerecht wat je in grote hoeveelheden kunt maken. Vlees leg je een dag van tevoren in de marinade en de volgende dag hoef je het alleen nog maar te rijgen. Saté wordt bij voorkeur liefst op de barbecue bereid.

Rendang

Rendang is rundvlees wat een aantal uren gestoofd heeft. Dit is makkelijk te maken in een gewone pan maar als je een slowcooker hebt is het nog makkelijker. Rendang past heel goed bij een rijsttafel en is lekker met rijst en toemis boontjes.

Kruidige Indische rendang
Rendang

Daging smoor

Een ander lekker rundvlees gerecht is daging smoor. Dit is een totaal ander gerecht dan rendang. Het heeft een intense smaak door de ketjap, kruidnagel en nootmuskaat. Je kunt bij dit gerecht naast rijst ook gebakken aardappeltjes serveren. Kijk hier voor het recept.

Daging smoor kruidig Indisch rundvlees
Daging smoor

Indo pulled pork

Een gerecht met varkensvlees is Indo pulled pork. Dit recept heb ik ontwikkeld speciaal voor de slowcooker maar kan ook in een stoofpan in de oven of op het gasfornuis gemaakt worden. Dit recept heeft typische Indische smaken en past daarom goed bij een rijsttafel. Lees hier het recept. Wil je liever geen varkensvlees dan is er ook een variant met kip. Dat recept vind je hier.

Indo pulled pork van Eetspiratie
Indo pulled pork

Pittige gehaktballetjes

Gehaktballetjes passen eigenlijk overal bij dus ook bij een rijsttafel. Van gehaktballetjes kun je een grote hoeveelheid maken en het is geen ingewikkeld recept. Deze balletjes zijn lekker pittig en een tikkeltje zoet. Lees hier het recept.

Pittige Indische gehaktballetjes
Pittige gehaktballetjes

 Ajam rica rica

Er zijn heel veel kip gerechten die je kunt serveren bij een rijsttafel. Ik vind het juist wel lekker om een pittig kipgerecht te maken. Ajam rica rica (sambal kip) is lekker pedis (pittig). Dit heeft wel wat tijd nodig. Een snellere variant is ajam pedis, dit gerecht maak je binnen een uurtje en kan ook overal bij geserveerd worden.

Sambal kip Ajam rica rica
Een pittig gerecht voor gevorderden: Ajam rica rica

Ajam opor

Kip in een kruidige saus is weer eens iets anders dan kip met een ketjapsmaakje. Dit recept maak je met drumsticks of kippen dijen en is heel goed voor te bereiden. Hoe langer de smaken kunnen intrekken, hoe lekkerder. Lees hier het recept.

Ajam opor
Ajam opor

Kip met sambal en tomaat

Dit gerecht is vrij zoet en een beetje pittig. Je kunt het zo pittig maken als je zelf wilt. Het is een fijn gerecht om bij een rijsttafel te serveren voor de mensen die niet van heel erg pedis (pittig) eten houden. Lees hier het recept.

Kip sambal tomaat
Kip met sambal en tomaat

Saté ajam ketjap

Saté mag natuurlijk niet ontbreken. In plaats van pindasaus wordt deze saté geserveerd met ketjapsaus. Lees hier het recept.

Saté ajam
Saté ajam ketjap

Ikan (vis) boemboe bali

Een simpel gerecht met vis is ikan boemboe bali. Deze gestoofde vis in pittige saus en de frisse smaak van sereh en djeroek poeroet is het lekkerst bij witte rijst. Je kunt zowel verse vis als vis uit de diepvries gebruiken voor dit recept. Verse vis is wel het lekkerst. Kijk hier voor het recept.

Ikan bali Indisch visgerecht
Ikan boemboe bali

Om te snoepen

Naast al die lekkere gerechten hoort er ook wat te snoepen bij! En dan bedoel ik geen zoetigheden maar lekkere snacks zoals lemper en fricadel goreng of broodjes bapao. Lemper en bapao nemen de meeste tijd in beslag om te maken. Frikadel goreng is het minste werk. Het is wel handig dat je deze gerechtjes ook kan invriezen. Dus als je ze eerder maakt en invriest kun je ze bereiden op de dag zelf. Lemper en bapao kun je stomen en de fricadel bak je even op in olie.

Fricadel
Fricadel goreng, lekker met sambal
Bapao
Bapao

Tahoe en tempeh

Vaak worden deze twee sojaproducten gezien als vlees vervanger, maar in de Indische keuken worden ze altijd gegeten als (bij) gerecht. Tahoe of tempeh verwerk je in een gerecht zoals je eerder gelezen hebt bij sambal goreng boontjes met tahoe. Ook bij gado gado (Indonesische salade) kun je blokjes gebakken tahoe serveren.

Sambal goreng tahoe

Blokjes gebakken tahoe in een kruidige saus past goed bij nasi goreng, toemis boontjes en een salade van komkommer. Lees hier het recept.

Sambal goreng tahoe
Sambal goreng tahoe

Tempeh chips

Tempeh kun je op verschillende manieren bereiden, De meest eenvoudige manier is om de tempeh gewoon in plakjes te snijden en te bakken in olie. Serveer ze met een snufje zout. Kijk hier voor het recept.

Tempeh
Tempeh chips

Sambal goreng tempeh

Sambal goreng tempeh is eigenlijk een van de meest gewilde bijgerechten bij een rijsttafel. De combinatie van krokant, zoet en pittig is iets wat de meeste mensen erg lekker vinden. Kijk hier voor het recept.

Sambal goreng tempeh
Sambal goreng tempeh

Dessert

Mijn ervaring is dat er bij een rijsttafel niet echt een dessert geserveerd wordt. Wat altijd wel erg lekker is, is natuurlijk spekkoek. Iedereen zal hier een stukje van lusten! Zelf maken kost veel tijd maar je kunt spekkoek makkelijk voorbereiden en invriezen. Lees hier het recept.

Spekkoek
Spekkoek

Fruit en ijs

Fruit is altijd een lekkere afsluiter van een etentje, alhoewel als je een rijsttafel serveert dan eet je meestal door tot in de late uurtjes. Lekker fris is es (ijs) gecombineerd met vers fruit en gecondenseerde kokosmelk heb je toch een soort toetje. Dit recept is mijn variant op es teler en es shanghai

Es
Crushed ijs met vers fruit

Spekkoekparfait

Dit dessert heb ik bedacht omdat ik gek ben op parfait (een soort zacht ijs) en omdat ik spekkoek heel erg lekker vind. Een ideaal recept als afsluiter van een etentje of rijsttafel. Het handige van dit recept is dat je het heel makkelijk kunt voorbereiden. Je kunt het recept maken en bewaren in de vriezer. Op de dag dat je het nodig hebt hoef je het alleen nog maar af te maken, hoe handig is dat! Lees hier het recept voor spekkoekparfait.

Eetspiratie Spekkoekparfait
Spekkoekparfait

Drankjes

Wat drink je bij een rijsttafel? Er zijn niet echt specifieke drankjes die bij een rijsttafel horen. Maar een glaasje wijn vind ik er persoonlijk niet echt bij passen. Bubbeltjeswater, water met komkommer en citroen of limoen of een koud biertje passen er prima bij. Vroeger kreeg ik van oma altijd rozenlimonade (stroop susu). Erg lekker maar wel een beetje chemisch!

Warmhouden

Hoe houd je nu alles warm? Maak gebruik van een warmhoudplaat, een rechaud (plaatje met waxinelichtje), verwarm alles goed op het fornuis en dek het af met deksels en/of aluminiumfolie.

Koken met liefde!

Kies uit deze gerechten een aantal gerechtjes en kijk welke je al kunt voorbereiden. Of misschien heb je zelf nog een lekker gerechtje wat je aan je rijsttafel wil toevoegen. Hier vind je nog een uitgebreid overzicht voor snacks en bijgerechtjes die onmisbaar zijn bij een rijsttafel. Het gaat uiteindelijk niet om hoeveel of wat je precies gemaakt hebt, het gaat erom dat alles wat op tafel staat met liefde gemaakt is. Ik weet zeker dat je gasten een leuke avond zullen hebben en deze niet snel meer zullen vergeten.

Selamat makan!

Dit artikel bevat affiliate links

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Het printen van recepten is niet milieuvriendelijk, daarom biedt Eetspiratie op de website geen mogelijkheid om te printen. Je bent altijd welkom om het recept op de website te bekijken.

24 Reacties

  1. Ik heb gesmuld van je tips voor de rijsttafel, al zijn ze net allemaal geschikt voor mij als vegetariër. Er zijn genoeg heerlijke vleesloze opties beschikbaar en andere combinaties mogelijk. Ik houd zo van het variatie-aspect van een dergelijk buffet. Kiezen uit veel verschillende dingen, heerlijk.

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*