Eetspiratie » Indische gerechten voor een rijsttafel
Indische rijsttafel maken

Indische gerechten voor een rijsttafel

Indische gerechten voor een rijsttafel. Je kent de term Indische rijsttafel vast wel. Een rijsttafel is een tafel vol met heerlijke Indische/Indonesische gerechten waaronder rijst. Maar waar bestaat zo’n heerlijke tafel nu eigenlijk uit? Er zijn zoveel verschillende soorten gerechten dat je soms niet weet waar je moet beginnen. Wil je je gasten verrassen en weet je niet waar je moet beginnen of welke gerechten je kunt serveren? Ik help je! In dit artikel leg ik je uit hoe je een lekkere rijsttafel voor je gezin en je gasten kunt maken.

Om het jezelf makkelijk te maken kun je de gerechten natuurlijk combineren met zelfgemaakt en gekochte producten/gerechten uit de toko. Het is natuurlijk aan jou hoeveel tijd je hebt en wat je wel en niet wilt of lastig vind om te maken. Maak het jezelf niet te moeilijk om stress te voorkomen. Het maken van een rijsttafel doe je niet binnen een uurtje, er zit veel tijd en liefde in. Het voordeel van Indische gerechten is dat ze een dag na het maken nog lekkerder zijn doordat de smaken goed kunnen intrekken. Lees eerst dit artikel voordat je boodschappen gaat doen.

Hoe ziet een bordje eten er dan uit?

De basis is nasi goreng of witte rijst. Hierbij serveer je een eitje met een beetje saus (door de helft gesneden). Daarnaast een groentegerecht zoals bijvoorbeeld toemis boontjes en acar ketimun mag natuurlijk niet ontbreken. Dan een kleine hoeveelheid van een vlees en/of kipgerecht (ongeveer 2 eetlepels per persoon per gerecht), een kleine schep sambal goreng tempeh of gebakken blokjes tahoe. Kroepoek, of fritessticks en gebakken uitjes geven je gerechten een lekkere crunch. En vergeet de sambal niet! Dit is een voorbeeld van hoe een bordje eten eruit kan zien. Vul het naar eigen wens in. Laat bijvoorbeeld een bordje zien als voorbeeld aan je visite en hoe je deze opmaakt. Of schep zelf de basis op en laat de mensen zelf hun bijgerechtjes kiezen.

Indische gerechten voor een rijsttafel

Je kunt niet alle gerechten op de dag dat je de rijsttafel wilt gaan serveren klaarmaken. Het makkelijkst is om al het een ander voor te bereiden. Kook al ruim van tevoren een aantal gerechten (vlees of kip) en vries deze vervolgens in. Een dag voor je etentje haal je het uit de vriezer, laat het ontdooien in de koelkast en warmt het op de dag zelf op in een pannetje op een laag vuurtje. Andere gerechten met bijvoorbeeld ei, groenten, komkommer in het zuur of nasi goreng kun je een dag van tevoren maken, deze smaken de dag erna alleen maar lekkerder. De bijgerechtjes maak je op de dag zelf. Zo kan er bijna niks misgaan!

Hoe houd je de gerechten warm?

Hoe houd je nu al die gerechten warm? Maak gebruik van een warmhoudplaat, een rechaud (plaatje met waxinelichtje), verwarm alles goed op het fornuis en dek het af met deksels en/of aluminiumfolie.

De basis van de Indische rijsttafel

Als basis neem je rijst, meestal is dit witte rijst (oftewel nasi). Naast rijst serveer je ook nasi goreng. Nasi goreng is gebakken rijst die op smaak is gebracht met kruiden, restjes groenten, kip, vlees, ei of garnalen. Je maakt hier een grote hoeveelheid van, dit is de basis op je bord. Gebakken rijst mag zeker niet ontbreken bij de Indische gerechten voor een rijsttafel. Bekijk hier een aantal recepten voor nasi goreng. En lees hier hoe je het beste witte rijst kunt koken. Belangrijk is om de rijst voor het koken te wassen, lees in dit artikel waarom.

Nasi goreng met smac
Nasi goreng

Groenten voor de Indische rijsttafel

Toemis boontjes

Naast rijst worden er ook groenten geserveerd. Toemis boontjes is een makkelijk gerecht om in een grote hoeveelheid te maken. Eigenlijk passen deze pittige gestoofde boontjes overal bij. Je kunt hiervoor ook makkelijk diepvriesboontjes gebruiken. Bekijk hier het recept voor deze gestoofde boontjes.

Indische rijsttafel
Toemis boontjes

Sambal goreng boontjes met tahoe

Een ander gerecht met boontjes is sambal goreng boontjes met tahoe. Qua smaak is dit totaal anders dan toemis boontjes. De tahoe (die alle smaken opneemt) maakt dit gerecht extra lekker. Bekijk hier het recept voor sambal goreng boontjes met tahoe.

Indische rijsttafel
Sambal goreng boontjes met tahoe

Acar ketimun (zoetzure komkommer)

Een zoetzuur gerechtje mag natuurlijk niet ontbreken. Het geeft verfrissing tussen al de gekruide/pittige gerechten. Acar ketimun (spreek uit als atjar ketimoen) met komkommer is heel snel en makkelijk te maken. Het recept vind je hier.

Zoet zure komkommersalade
Acar ketimun

Roedjak manis

Dit is een lekker bijgerecht met fruit en komkommer in een pittig ketjapsausje. Er zijn talloze recepten voor roedjak manis maar mijn moeder maakte hem heel eenvoudig met ketjap en sambal. Kies fruitsoorten zoals appel, peer, ananas, mango en daarbij komkommer. Verwarm de ketjap en de sambal. Snijd het fruit in stukjes en giet de warme ketjapsaus eroverheen. Hier kun je lezen hoe je roedjak manis maakt.

Roedjak manis

Gerechten met ei voor de Indische rijsttafel

Sambal goreng telor

Een makkelijk bijgerecht is sambal goreng telor, oftewel eieren in pittige saus. Dit gerecht kun je ver van tevoren klaar maken want hoe langer de smaken kunnen intrekken hoe lekkerder. Dit gerecht valt bij veel mensen goed in de smaak. Kijk hier voor het recept.

Sambal telor Indische rijsttafel
Sambal goreng telor

Telor ketjap

Eieren in zoete ketjapsaus en een vleugje pit, een gerecht wat altijd goed in de smaak valt. Het is eenvoudig te maken en je kunt het makkelijk voorbereiden. Bekijk hier het recept voor de eieren in ketjapsaus.

Eieren in ketjapsaus
Telor ketjap

Sauzen en sambals

Sambal mag natuurlijk nooit ontbreken bij een rijsttafel of Indische maaltijd. Er zijn heel veel verschillende soorten sambals. Iedereen heeft zo zijn eigen voorkeur. Een sambal die pit heeft maar niet te pittig is, is sambal tomaat. En ik maakte een eigen sambal, sambal pedis.

Zelf sambal maken
Sambal pedis

Ketjapsaus

Ketjap wordt vaak gebruikt als dip, marinade of als saus om gerechten op smaak te brengen. Ketjap rechtstreeks uit de fles is niet zo lekker. Je kunt met een paar ingrediënten ook zelf een lekkere ketjapsaus maken. Deze kun je serveren bij saté of rijst en het is ook lekker bij gebakken tahoe en tempeh. Bekijk hier het recept.

Marinade voor saté

Als je een saté bbq hebt is het natuurlijk extra lekker om sateetjes te serveren en te grillen op deze speciale bbq. De saté kun je dan het beste van tevoren marineren. Bekijk hier het recept voor mijn lekkere en simpele marinade. Deze marinade is geschikt voor kip en vlees maar ook voor groenten, tahoe en tempeh.

Saté marinade
Marinade voor saté

Pindasaus

Er is een verschil tussen pindasaus en satésaus. De saus heet pas satésaus als je deze over saté, (dus geroosterd vlees op een stokje) serveert. Anders is het gewoon pindasaus! Pindasaus kun je eigenlijk bij heel veel Indische gerechten eten. Het is dus onmisbaar bij een rijsttafel. Bekijk hier het recept voor een lekkere lichte en frisse pindasaus. En hier kun je het recept vinden voor een meer kruidige, dikkere satésaus. En mocht er nu een eter zijn met een pinda allergie, dan heb ik ook nog een recept voor een ‘pindasaus’ maar dan zonder pinda’s. Bekijk hier het recept.

Perfecte pindasaus
Pindasaus

Strooisels en kroepoek

Bij veel Indische gerechten worden gebakken uitjes (bawang goreng), seroendeng, sambal goreng kentang kering (fritessticks of chipsfrietjes) en kroepoek gegeten. Het is dus handig om een schaaltje van deze strooiseltjes en kroepoek bij je rijsttafel te serveren.

Sambal goreng kentang kering
Sambal goreng kentang kering

Vlees, kip of visgerechten voor de Indische rijsttafel

Bij de rijsttafel kun je een aantal vleesgerechten serveren. Maak een combinatie van kip en vlees gerechten met daarnaast een gerecht met ei en tahoe en tempeh. Het is handig als je een gerecht kunt maken in een grote hoeveelheid. De vleesgerechten hebben het meeste tijd nodig qua bereiding. Saté is een gerecht wat je in grote hoeveelheden kunt maken. Vlees leg je een dag van tevoren in de marinade en de volgende dag hoef je het alleen nog maar te rijgen. Saté wordt bij voorkeur liefst op de barbecue bereid.

Rendang

Rendang is rundvlees wat een aantal uren gestoofd heeft. Dit is makkelijk te maken in een gewone pan maar als je een slowcooker hebt is het nog makkelijker. Er zijn verschillende soorten rendang, van een vegetarische versie tot een versie met kip. Bekijk hier 4 verschillende rendang recepten.

Kruidige Indische rendang
Rendang

Daging smoor

Een ander lekker rundvlees gerecht is daging smoor. Dit is een totaal ander gerecht dan rendang. Het heeft een intense smaak door de ketjap, kruidnagel en nootmuskaat. Je kunt bij dit gerecht naast rijst ook gebakken aardappeltjes serveren. Na rendang is daging smoor een van de meest geliefde rundvlees gerechten. Bekijk hier het recept.

Daging smoor
Daging smoor

Indo pulled pork

Een gerecht met varkensvlees is Indo pulled pork. Dit recept heb ik ontwikkeld speciaal voor de slowcooker maar kan ook in een stoofpan in de oven of op het gasfornuis gemaakt worden. Dit recept heeft typische Indische smaken en past daarom goed bij een rijsttafel. Lees hier het recept. Wil je liever geen varkensvlees dan is er ook een variant met kip. Dat recept vind je hier.

Indo pulled pork
Indo pulled pork

Pittige gehaktballetjes

Gehaktballetjes passen eigenlijk overal bij dus ook bij een rijsttafel. Van gehaktballetjes kun je een grote hoeveelheid maken en het is geen ingewikkeld recept. Deze balletjes zijn lekker pittig en een tikkeltje zoet. Lees hier het recept.

Pittige Indische gehaktballetjes
Pittige gehaktballetjes

 Ajam rica rica

Er zijn heel veel kip gerechten die je kunt serveren bij een rijsttafel. Ik vind het juist wel lekker om een pittig kipgerecht te maken. Ajam rica rica (sambal kip) is lekker pedis (pittig). Dit gerecht heeft wat mij betreft alle typische Indische smaken. Bekijk hier het recept voor ajam rica rica.

Sambal kip Ajam rica rica
Een pittig gerecht voor gevorderden: Ajam rica rica

Ajam opor

Kip in een kruidige saus is weer eens iets anders dan kip met een ketjapsmaakje. Dit recept maak je met drumsticks of kippendijen en is heel goed voor te bereiden. Hoe langer de smaken kunnen intrekken, hoe lekkerder. Dit gerecht is bij veel mensen favoriet. Bekijk hier het recept van ajam opor.

Ajam opor
Ajam opor

Kip met sambal en tomaat

Dit gerecht is vrij zoet en een beetje pittig. Je kunt het zo pittig maken als je zelf wilt. Het is een fijn gerecht om bij een rijsttafel te serveren voor de mensen die niet van heel erg pedis (pittig) eten houden. Lees hier het recept voor kip met sambal en tomaat.

Kip sambal tomaat
Kip met sambal en tomaat

Ikan (vis) boemboe bali

Een simpel gerecht met vis is ikan boemboe bali. Deze gestoofde vis in pittige saus en de frisse smaak van sereh en djeroek poeroet is het lekkerst bij witte rijst. Je kunt zowel verse vis als vis uit de diepvries gebruiken voor dit recept. Verse vis is wel het lekkerst. Kijk hier voor het recept.

Indische gestoofde vis

Dit gerecht ‘ikan semur’maak je met een witte vissoort zoals kabeljauw, schol of koolvis. De vis wordt gegaard in een saus van ketjap en kentjoer. De kentjoer is familie van de gemberwortel en geeft het gerecht een specifieke smaak. Bekijk hier het recept.

Bijgerechten voor een Indische rijsttafel

Naast al die lekkere gerechten hoort er ook wat te snoepen bij! En dan bedoel ik geen zoetigheden maar lekkere snacks zoals lemper en fricadel goreng of broodjes bapao. Lemper en bapao nemen de meeste tijd in beslag om te maken. Fricadel goreng is het minste werk. Het is wel handig dat je deze gerechtjes ook kan invriezen. Dus als je ze eerder maakt en invriest kun je ze bereiden op de dag zelf. Lemper en bapao kun je stomen en de fricadel bak je even op in olie.

Indonesische rijstrolletjes met kip - lemper
Lemper ajam

Tahoe en tempeh

Sambal goreng tahoe

Blokjes gebakken tahoe in een kruidige saus past goed bij nasi goreng, toemis boontjes en een salade van komkommer. Lees hier het recept.

Sambal goreng tahoe
Sambal goreng tahoe

Tempeh chips

Tempeh kun je op verschillende manieren bereiden, De meest eenvoudige manier is om de tempeh gewoon in plakjes te snijden en te bakken in olie. Serveer ze met een snufje zout. Kijk hier voor het recept.

Tempeh
Tempeh chips

Sambal goreng tempeh

Sambal goreng tempeh is eigenlijk een van de meest gewilde bijgerechten bij een rijsttafel. De combinatie van krokant, zoet en pittig is iets wat de meeste mensen erg lekker vinden. Bekijk hier het recept voor sambal goreng tempeh. Dit gerecht is wat mij betreft onmisbaar bij de rijsttafel.

Sambal goreng tempeh
Sambal goreng tempeh

(Na)gerechten voor een Indische rijsttafel

Mijn ervaring is dat er na een rijsttafel niet echt een dessert geserveerd wordt. Het is natuurlijk wel lekker om iets zoets op tafel te zetten als afsluiter. Maak een mooi plateau met verschillende zoete lekkernijen. Dit ziet er niet alleen mooi en kleurrijk uit, het is ook erg feestelijk. Bekijk hier verschillende zoete lekkernijen die je kunt serveren na een rijsttafel.

Zoete desserts voor na een rijsttafel
Zoete desserts na een rijsttafel

Welke drankjes serveer je bij een rijsttafel?

Wat voor drankjes serveer je bij een rijsttafel? Er zijn niet echt specifieke drankjes die bij een rijsttafel horen. Bubbeltjeswater, water met komkommer en citroen of limoen of een koud biertje (bintang) passen er prima bij. Teh botol (ijsthee) is ook een verfrissend drankje. Je kunt dit bij de toko kopen in rode pakjes. Stroop susu (rozenlimonade) is een feestelijk drankje en ook verfrissend. Als afsluiter zou je ook es kopi of kopi tubruk (sterke zwarte koffie) kunnen maken. Dit is ijskoffie met gecondenseerde melk. Een lekkere afsluiting van een avondje lang rijsttafelen. In dit overzicht vind je inspiratie voor lekkere drankjes die je kunt serveren bij een rijsttafel..

Es kopi ijskoffie

Koken met liefde!

Als het goed is heb je nu genoeg inspiratie voor een aantal Indische gerechten voor een rijsttafel. Kies uit deze gerechten een aantal gerechtjes en kijk welke je al kunt voorbereiden. Of misschien heb je zelf nog een lekker gerechtje wat je aan je rijsttafel wil toevoegen. Het gaat uiteindelijk niet om hoeveel of wat je precies gemaakt hebt, het gaat erom dat alles wat op tafel staat met liefde gemaakt is. Ik weet zeker dat je gasten een leuke avond zullen hebben en deze niet snel meer zullen vergeten.

Selamat makan!

Deze recepten / artikelen vind je misschien ook interessant:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via info@eetspiratie.nl

WIL JE DIT RECEPT DELEN?

Meer informatie over het delen van artikel van Eetspiratie of social media of op andere websites vind je hier:

Recepten delen

RECEPT OF WEBSITE BEWAREN

Deze pagina bewaren op jouw telefoon, tablet of computer? Hoe je dat doet lees je via de links hieronder:

Iphone of Ipad
Android (telefoon / tablet)
Populaire browsers in Windows (computer / laptop)