Eetspiratie » Nasi goreng met smac (luncheon meat)
Nasi goreng met smac

Nasi goreng met smac (luncheon meat)

Nasi goreng met smac (luncheon meat) is een gerecht waarvan ik het recept moet delen omdat het een stukje nostalgie is. Het welbekende sleuteltje waar het blikje vroeger mee open werd gemaakt, was natuurlijk super interessant. Die wilde je als kind gewoon hebben. Nu is dit soort vlees niet iets dat ik standaard in huis heb. Maar ik weet zeker dat veel mensen een blikje gehamsterd hebben dat nu achterin de voorraadkast is verstopt. Altijd handig bij een naderende Apocalyps of pandemie.

Vroeger werd dit soort vlees veel gebruikt in een gerecht zoals macaroni, maar het is ook lekker in nasi goreng. Het is lang houdbaar, goedkoop en je kunt met een blikje een grote hoeveelheid maken. Wij kennen het hier als Smac, maar het wordt ook wel luncheon meat of spam genoemd. Het is voornamelijk gemaakt van varkensvlees en het heeft een vrij zoute smaak.

Nasi goreng met smac (luncheon meat)

In principe kun je nasi goreng maken met van alles en nog wat. Het is een gerecht bedoeld om restjes op te maken (of ingrediënten die je in huis hebt) en dit op te bakken met rijst. Laatst wilde ik nasi goreng maken en was ik vergeten kipfilet uit de vriezer te halen. Ik bedacht me dat ik nog een blikje luncheon meat in de kast had staan (en ja, die hadden we gehamsterd). Ik ging even terug in de tijd en dacht aan de nasi goreng die wij vroeger aten en ik dacht waarom ook niet! Volgens mijn kinderen moest ik dit recept delen, gewoon omdat het lekker en simpel is en snel op tafel staat.

Nasi goreng met smac (luncheon meat)

Recept van Simone | Eetspiratie Categorie: Budget, Familierecepten, Indische en Indonesische recepten, Indofood, Oosterse receptenKeuken: Indische en Indonesische receptenMoeilijkheidsgraad: makkelijk
Hoeveelheid

4

personen
Voorbereiding

10

minuten
Kooktijd

20

minuten
Tijd totaal

30

minuten

Een snelle nasi goreng met blokjes smac (luncheon meat).

Ingrediënten

  • 300 gram gekookte en afgekoelde rijst

  • 1 blikje smac/luncheon meat (340 gram)

  • 4 bosuitjes

  • 1 ui

  • 3 tenen knoflook

  • halve tot hele eetlepel sambal oelek

  • 1 tot 2 eetlepels ketjap manis (naar smaak en voor de kleur)

  • halve tot hele eetlepel groentebouillonpoeder (of een half verkruimeld blokje)

  • 1 theelepel trassi

  • 1 theelepel sesamolie

  • 4 eieren (eventueel extra eieren voor een spiegeleitje)

  • 1 eetlepel olie

Hoe maak je het?

  • Zorg dat je voor nasi goreng altijd gekookte en afgekoelde rijst gebruikt. Deze kun je goed opbakken. Kook de rijst de avond ervoor of heel vroeg in de ochtend, spreid het uit op een groot bord of een dienblad en laat het afkoelen.
  • Snipper de ui, hak de knoflook fijn en snijd de bosuitjes in ringetjes. Houd het witte en groene gedeelte apart.
  • Snijd de luncheon meat in plakken. Vervolgens snijd je de plakken in repen en de repen snijd je in kleine blokjes. Verhit een eetlepel olie in een wok en bak hierin de blokjes vlees bruin en gaar. Schep ze uit de pan op een bord bekleed met een stukje keukenpapier. Zet apart tot gebruik.
  • In dezelfde pan fruit je de ui, het witte gedeelte van de bosui, knoflook en sambal oelek aan. Verkruimel het stukje trassi boven de pan en bak deze mee tot het helemaal opgelost is. Voeg vervolgens de ketjap manis toe.
  • Schep de koude rijst erbij en ga nu alles goed omscheppen/omschudden tot alle witte rijstkorrels zijn voorzien van een laagje ketjap. Voeg indien nodig nog een beetje extra ketjap toe.
  • Maak een kuiltje in het midden van de rijst en tik 4 eitjes open rechtstreeks in de pan. Laat dit even zachtjes stollen, roer los met een vork en roer het er vervolgens met een spatel door de rijst. Schep goed om zodat het ei gaart.
  • Als het ei gaar is voeg je de gebakken blokjes vlees en het groene gedeelte van de bosui toe. Schep alles goed om en neem een hapje om te proeven. Breng op smaak met een theelepel sesamolie en naar smaak voeg je groentebouillonpoeder (of een stukje van een blokje toe).
  • Serveer de nasi goreng met sambal, gebakken uitjes, acar ketimun (zoet zure komkommer) en kroepoek. En als je het lekker vindt bak je er nog een paar spiegeleitjes bij voor erbovenop.

Aantekeningen

Deze recepten / artikelen mag je niet missen:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via

info@eetspiratie.nl

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE