Eetspiratie » Nasi goreng met smac (luncheon meat)
Nasi goreng met smac

Nasi goreng met smac (luncheon meat)

Nasi goreng met smac (luncheon meat) is een gerecht waarvan ik het recept moet delen omdat het een stukje nostalgie is. Het welbekende sleuteltje waar het blikje vroeger mee open werd gemaakt, was natuurlijk super interessant. Die wilde je als kind gewoon hebben. Nu is dit soort vlees niet iets dat ik standaard in huis heb. Maar ik weet zeker dat veel mensen een blikje gehamsterd hebben dat nu achterin de voorraadkast is verstopt. Altijd handig bij een naderende Apocalyps of pandemie.

Vroeger werd dit soort ingeblikt vlees veel gebruikt in een gerecht zoals macaroni, maar het is ook lekker in nasi goreng. Mijn oma en moeder maakten dit vroeger regelmatig. Smac is lang houdbaar, goedkoop en je kunt met één blikje een grote hoeveelheid maken. Het is een echt budget recept en mijn moeder kan met heel weinig iets heel lekkers maken, dat is iets wat ik van haar heb geleerd. Dit vlees in een blikje kennen de meeste mensen als Smac, maar het wordt ook wel luncheon meat of spam genoemd. Het is voornamelijk gemaakt van varkensvlees en het heeft een vrij zoute smaak.

Deze ketjap mag niet ontbreken in je keukenkastje
Kaki Tiga Sojasaus K3 1000 ml

Kaki Tiga Sojasaus K3 1000 ml

Ketjap is een zoete sojasaus uit Indonesië.

Nasi goreng met smac (luncheon meat)

In principe kun je nasi goreng maken met van alles en nog wat. Het is een gerecht bedoeld om restjes op te maken en dit op te bakken met rijst. Ik ging even terug in de tijd en dacht aan de nasi goreng die wij vroeger aten. Ik maakte een versie met het gehamsterde blikje smac wat achterin de voorraadkast stond. Het heeft een zoutige smaak wat een beetje vergelijkbaar is met spekjes. Het is misschien niet een gerecht wat je elke dag eet maar het is wel een lekker gerecht om eindelijk eens dat blikje smac (luncheon meat) te gebruiken.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Bewaar dit recept op één van jouw Pinterest borden.
Nasi goreng met smac (luncheon meat)

Nasi goreng met smac (luncheon meat)

Recept van Simone | Eetspiratie
5.0 van 8 stemmen
Gang: Hoofdgerecht, BijgerechtKeuken: IndischNiveau: Makkelijk
Porties

4

personen
Voorbereiding

10

minuten
Kooktijd

20

minuten
Totale tijd

30

minuten

Een snelle nasi goreng met blokjes smac (luncheon meat), een nostalgisch en low budget gerecht uit de Indische keuken.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • 300 gram gekookte en afgekoelde rijst

  • 1 blikje smac/luncheon meat (340 gram), in blokjes gesneden

  • 4 bosuitjes, in ringetjes gesneden

  • 1 ui, gesnipperd

  • 3 tenen knoflook, fijngehakt

  • halve tot hele eetlepel sambal oelek

  • 1-2 eetlepels ketjap manis (naar smaak en voor de kleur)

  • halve eetlepel groentebouillonpoeder (of een half verkruimeld blokje) of meer naar smaak

  • 1 theelepel trassi, verkruimeld (optioneel)

  • 1-2 theelepels sesamolie

  • 4 eieren (eventueel extra eieren voor een spiegeleitje)

  • 1 eetlepel olie

BEREIDING

  • Zorg dat je voor nasi goreng altijd gekookte en afgekoelde rijst gebruikt. Deze kun je goed opbakken. Kook de rijst de avond ervoor of heel vroeg in de ochtend, spreid het uit op een groot bord of een dienblad en laat het afkoelen.
  • Snipper de ui, hak 3 tenen knoflook fijn en snijd de bosuitjes in ringetjes. Houd het witte en groene gedeelte apart.
  • Snijd 340 gram luncheon meat in plakken. Vervolgens snijd je de plakken in repen en de repen snijd je in kleine blokjes. Verhit een eetlepel olie in een wok en bak hierin de blokjes vlees bruin en gaar. Schep ze uit de pan op een bord bekleed met een stukje keukenpapier. Zet apart tot gebruik.
  • In dezelfde pan fruit je de ui, het witte gedeelte van de bosui, knoflook en een hele tot halve eetlepel sambal oelek aan. Verkruimel theelepel trassi boven de pan en bak deze mee tot het helemaal opgelost is. Voeg vervolgens 1 tot 2 eetlepels ketjap manis toe.
  • Schep de koude rijst erbij en ga nu alles goed omscheppen/omschudden tot alle witte rijstkorrels zijn voorzien van een laagje ketjap. Voeg indien nodig nog een beetje extra ketjap toe.
  • Voeg je de gebakken blokjes vlees en het groene gedeelte van de bosui toe. Schep alles goed om en neem een hapje om te proeven. Breng op smaak met 1 tot 2 theelepels sesamolie en naar smaak voeg je een halve eetlepel groentebouillonpoeder (of een half verkruimeld bouillonblokje toe).
  • Bak in een ruime hoeveelheid olie 4 spiegeleitjes. Serveer de ze op de nasi goreng.
  • Serveer de nasi goreng met sambal, gebakken uitjes, acar ketimun (zoet zure komkommer) en kroepoek.

AANTEKENINGEN

Gerelateerde recepten en artikelen

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.