Eetspiratie » Es kopi (ijskoffie)
Es kopi ijskoffie

Es kopi (ijskoffie)

Es kopi (ijskoffie) is een drankje waar je op een warme zomerse dag echt naar kunt verlangen. Op zo’n warme dag kun je weleens een dipje hebben en een groot glas ijskoude koffie is dan net wat je nodig hebt. Voor ijskoffie zijn zoveel verschillende recepten te vinden en iedereen maakt het op zijn eigen manier. Mijn variant is lekker romig, een vleugje zoet met lekkere sterke koffie. Wat natuurlijk niet mag ontbreken zijn heel veel ijsblokjes!

Es kopi is vertaald ‘ijs koffie’. Es betekent ijs en kopi betekend koffie. In deze koffie gebruik ik twee verschillende soorten melk (susu), namelijk kokosmelk en gecondenseerde melk. Gecondenseerde melk is er ook in een kokosvariant. Dus wil je deze es kopi (ijskoffie) vegan maken, gebruik dan de kokosproducten. Wil je een andere plantaardige melk gebruiken dan kan dat ook prima.

Es kopi (ijskoffie) maken

Om deze koffie te maken heb je helemaal geen ingewikkelde ingrediënten nodig. Ik gebruik als basis oploskoffie, omdat dit handig is en je het goed kunt doseren. Afgekoelde koffie kun je natuurlijk ook prima gebruiken als je dat toevallig hebt staan. Wat je misschien niet standaard in huis hebt, is gecondenseerde melk. Dit is verkrijgbaar in kleine blikjes die je koopt in de supermarkt.

Gecondenseerde melk is melk waar suiker aan wordt toegevoegd en waar al het water uit is onttrokken. Wat er vervolgens overblijft is een dikke, plakkerige zoete ingekookte melk. Dit kun je perfect gebruiken voor desserts en zelfs voor het maken ijs. In warme landen wordt gecondenseerde melk vaak gebruikt in drankjes. Waar wij koffiemelk gebruiken in de koffie, gebruikt men daar gecondenseerde melk om de koffie mee te zoeten.

In de supermarkt vind je een variant gemaakt van koemelk en een variant gemaakt van kokosmelk. Aan beide soorten is suiker toegevoegd. Wees dus niet te enthousiast met het gebruik ervan, het is mierzoet en je hebt er maar een beetje van nodig.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Es kopi ijskoffie
Bewaar dit recept op één van jouw Pinterest borden.
Es kopi (ijskoffie)

Es kopi (ijskoffie)

5 van 2 stemmen
Recept van Simone | Eetspiratie Categorie: Desserts, Indische en Indonesische recepten, Indofood, Oosterse recepten, Smoothies en drankjes, VeganKeuken: DrankjesNiveau: makkelijk
Hoeveelheid

2

personen
Voorbereiding

10

minuten
Kooktijd

5

minuten
Tijd totaal

15

minuten

Es kopi (ijskoffie) is een lekker koud drankje voor een warme zomerse dag.

Kook modus

Als je de kookmodus aanzet, dan valt je scherm niet uit tijdens het koken.

Ingrediënten:

 • 2 eetlepels 2 gecondenseerde (kokos)melk

 • 200 milliliter 200 kokosmelk

 • 200 milliliter 200 koud water

 • 100 milliliter 100 kokend water

 • 2 eetlepels 2 oploskoffie

 • heel veel ijsblokjes

Bereiding:

 • Doe de oploskoffie in een maatbeker of kan en schenk er 100 milliliter kokend water op. Roer dit tot het is opgelost. Zet even apart.
 • Meng in een kom 2 eetlepels gecondenseerde melk met 200 milliliter kokosmelk. Roer dit goed door elkaar en verdeel dit alvast over 2 grote (250 ml) glazen.
 • Schenk de rest van het water bij de oploskoffie in de maatbeker of kan en roer dit even door.
 • Vul de glazen tot de rand met ijsblokjes en schenk de koffie erop. Steek er een rietje in of een lange dessertlepel.

Aantekeningen

 • Voor meer glazen ijskoffie kun je de ingrediënten verdubbelen.
 • Je kunt ook altijd vooraf proeven of de kokosmelk zoet genoeg is. Voeg gecondenseerde melk naar smaak toe.

Deze recepten / artikelen vind je misschien ook interessant:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via info@eetspiratie.nl

RECEPT OF WEBSITE BEWAREN

Wil je de website van Eetspiratie of een recept/artikel bewaren op jouw telefoon, tablet of computer? Hoe je dat doet lees je via de links hieronder:

Iphone of Ipad
Android (telefoon / tablet)
Populaire browsers in Windows (computer / laptop)