Es alpukat – ijskoud romig Indonesisch drankje met avocado. Dit heerlijke drankje heeft iets weg van een smoothie, maar het is eigenlijk meer een dessert of een toetje te noemen. Heerlijk verfrissend op warme zomerse dagen, lekker als tussendoortje en de chocoladesaus maakt dit drankje compleet. Serveer hem koud met veel ijs en top hem af met stukjes romige avocado. Een makkelijk recept dat je binnen 15 minuten kunt maken.
Het mag duidelijk zijn dat dit drankje (alhoewel hij groen is) niet vergelijkbaar is met een groene smoothie. Maar lekker dat het is! Zie het als een dessert of milkshake die je drinkt op een warme dag of als afsluiter van een barbecue. Dit drankje is ook geschikt voor een feestje of als verfrissend toetje na een rijsttafel. Omdat het een zoet drankje is, zit er uiteraard suiker in. Maar voeg dit toe naar je eigen smaak. Na het blenden proef je eerst en dan bepaal je of er meer suiker, agavesiroop of ahornsiroop bij moet. Bij dit drankje maak je ook een chocoladesaus met maar 2 ingrediënten. Dit drizzle je in het glas zodat je mooie strepen krijgt. Deze saus geeft ook een subtiele zoete chocoladesmaak aan het drankje.
Dit drankje is van zichzelf al vegan. Normaal gesproken gebruik je namelijk kokosmelk voor dit recept. Maar omdat er al avocado en suiker inzit, wilde ik er geen caloriebom van maken en heb ik gekozen voor sojamelk. In principe kun je elke melk gebruiken die je lekker vindt.
Es alpukat – ijskoud romig Indonesisch drankje met avocado
Wat je nodig hebt zijn goede rijpe avocado’s. Ga dus eerst op onderzoek uit in de supermarkt, want met rijpe avocado’s wordt dit drankje next level! Een rijpe avocado geeft een beetje mee als je erin drukt. Je kunt je avocado’s ook eerst een paar dagen laten rijpen op de fruitschaal, maar houd ze wel in de gaten voor je het weet zijn ze ineens overrijp.
Belangrijk voor dit recept zijn ijsblokjes, want dit drankje serveer je lekker koud. Je kunt tegenwoordig ook een ijsblokjes kopen in de supermarkt. Wat ik gedaan heb is mijn ijsblokjesvorm gevuld en toen de blokjes bevroren waren deze in een apart bakje gedaan en teruggezet in de vriezer. Dit heb ik nog een keer herhaald en zo had ik precies genoeg ijsblokjes voor dit recept. Dan moet je ook nog een krachtige blender hebben die ijsblokjes kan vermalen. Mijn blender heeft een ‘ice crush’ stand, hij vermaalt met gemak 200 gram ijsblokjes.
Met dit recept maak je een hoeveelheid die voldoende is voor twee grote glazen.
Bosch MMB6382M VitaPower Serie 4 – Blender
1200 Watt. Ook geschikt voor bevroren fruit en ijsblokjes!
Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.
Es alpukat – ijskoud romig Indonesisch drankje met avocado
2
glazen15
minutes0
minuten15
minutesEs alpukat, ijskoud drankje met avocado.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
2 rijpe avocado’s
400 milliliter ongezoete sojamelk
1 zakje vanillesuiker (8 gram)
1 – 2 eetlepels agavesiroop of ahornsiroop (naar smaak)
200 gram ijsblokjes
- voor de chocoladesaus
1 eetlepel cacaopoeder
2 eetlepels ahornsiroop
halve tot hele eetlepel water
BEREIDING
- Begin met het maken van de chocoladesaus door 1 eetlepel cacaopoeder te mengen met 2 eetlepels ahornsiroop en een halve tot een eetlepel water. Roer dit tot het een mooie romige saus is. Heb geduld, het wordt uiteindelijk een heerlijk chocoladesausje.
- Neem 2 grote glazen (van ca. 300-350 milliliter) en drizzle met behulp van een theelepel de chocoladesaus aan de binnenkant/zijkant van de glazen. Het komt niet zo nauw, de saus loopt vanzelf uit naar beneden.
- Snijd de 2 avocado’s open en schep de inhoud in de blender. Houd een klein beetje apart (halve eetlepel) om je drankje mee te garneren. Schenk er 400 milliliter sojamelk bij en voeg het zakje vanillepoeder en 1 tot 2 eetlepels agavesiroop of ahornsiroop toe. Als laatste voeg je 200 gram ijsblokjes toe.
- Blend dit eventueel op de ‘ice crush’ stand als je blender die heeft. Als de ijsblokjes volledig vermalen zijn, is het klaar. Proef en bepaal of hij zoet genoeg is. Voeg indien nodig nog extra agavesiroop of ahornsiroop toe.
- Schenk het drankje in de glazen, garneer met de achtergehouden avocado. Verdeel er willekeurig een paar stukjes overheen. Steek er een (glazen) rietje in en serveer direct!
AANTEKENINGEN
- Met dit recept maak je een hoeveelheid die voldoende is voor twee grote glazen.
Gerelateerde recepten en artikelen
- Es kopi (ijskoffie)
- Verfrissende Indonesische fruitcocktail – es teler
- Spekkoekparfait
- 10 recepten met avocado
- Citroen ijsblokjes
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.