Verfrissende Indonesische fruitcocktail – es teler. Geen authentiek recept maar een combinatie van twee heerlijke recepten. Namelijk: es Shanghai en es teler. Dit zijn twee verschillende soorten ‘ijsjes’ of fruitcocktails. In het ene recept zit onder andere schaafijs en een siroop zoals rozensiroop. In de andere zit verse kokos en fruit zoals avocado en jackfruit. Ik heb hier een soort eigen versie van gemaakt die je met ingrediënten kunt bereiden die makkelijk in de supermarkt te vinden zijn.
Es teler en es Shanghai zijn populaire Indonesische fruitcocktails. Deze verfrissende cocktails bestaan uit een mix van verschillende soorten fruit, gecondenseerde melk, kokosmelk en geraspt ijs. In es teler wordt vaak avocado, jackfruit en verse kokosnoot gebruikt. Es Shanghai bestaat ook uit verschillende fruitsoorten maar hier wordt als extra smaakmaker nog een siroop aan toegevoegd. Beiden worden ze geserveerd met gecondenseerde melk en schaafijs.
Verfrissende Indonesische fruitcocktail – es teler
Schaafijs maakt dit gerecht koud en verfrissend. Om dit ijs te maken heb je een speciale rasp nodig, maar ik kan me voorstellen dat je deze niet standaard in huis hebt. Wat je kunt doen is crushed ijs gebruiken. Dit ijs kun je kopen in de supermarkt maar als je een krachtige blender hebt kun je het ook zelf maken van ijsblokjes. Mijn blender heeft een ‘ice crush’ stand. Een andere optie is om ijsblokjes in een ziplockzakje te doen, dit af te dekken met een theedoek en er met iets zwaars (zoals een deegroller) op te slaan tot je kleine stukjes ijs krijgt. Is het nu lastig om crushed ijs te maken, gebruik dan gewone ijsblokjes.
Bosch MMB6382M VitaPower Serie 4 – Blender
1200 Watt. Ook geschikt voor bevroren fruit en ijsblokjes!
Aangezien dit geen authentiek recept is en ik mijn eigen draai aan dit recept gegeven heb maak ik het ook op een andere manier. Het handigst is om deze cocktail te maken in een grote schaal en het dan te verdelen over vier glazen. Geef er een lepel bij om het fruit mee op te scheppen.
Verfrissende Indonesische fruitcocktail – es teler
4
personen25
minuten0
minuten25
minutenMaak met vers fruit en kokosmelk een heerlijke koude fruitcocktail.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
1 rijpe avocado, in blokjes gesneden
1 rijpe mango in blokjes gesneden of 250 gram diepvries mango blokjes
200 gram (biologische) aardbeien, gehalveerd
250 gram verse rijpe ananas, in blokjes gesneden
475 gram perziken op sap (1 blikje), in blokjes gesneden
1 eetlepel aardbeiensiroop of kersensiroop
250 milliliter kokosmelk uit een pakje of kokosdrink
100 milliliter water of kokoswater
4 eetlepels gecondenseerde melk of gecondenseerde kokosmelk
250 gram crushed ijs of ijsblokjes (of meer naar wens)
BEREIDING
- Snijd de avocado, mango, ananas en de perziken in blokjes. Halveer de aardbeien en doe dit samen in een grote schaal.
- Voeg 1 eetlepel aardbeiensiroop toe, samen met 400 milliliter kokosmelk of kokosdrink en 250 gram ijs (of meer naar wens). Meng alles met twee lepels door elkaar.
- Verdeel nu de cocktail over 4 glazen en schep ook de kokosmelk en het ijs erbij.
- Als laatste doe je in elk glas bovenop een eetlepel gecondenseerde kokosmelk. Steek een lepel in het glas en geniet!
Gerelateerde recepten en artikelen
- Es kopi (ijskoffie)
- Zomerdrankjes en tips
- Gezond tussendoortje met noten
- Citroen ijsblokjes
- Kokos ananas smoothie
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.