Sambal oelek, fijngemalen pittige pepers die je eet als condiment bij andere gerechten. En dat is niet het enige, sambal oelek is vaak ook de basis van een boemboe (kruidenmengsel). Oelekken of ulekken is vertaald ‘fijnwrijven’, dit gebeurt in een vijzel. De pepers worden ‘ge-oelekt’ tot er een chilipasta ontstaat, dit is dan uiteindelijk sambal oelek.
Ook ik heb zo’n grote vijzel, hij staat op een mooi plekje in mijn keuken te shinen. Ik heb hem regelmatig gebruikt om een boemboe mee te maken of ik gebruik het als ‘prop’ voor food fotografie. Maar eerlijk, ik gebruik voor het maken van sambal oelek toch het liefst mijn moderne foodprocessor. Binnen no time zijn mijn pepers fijngemalen en heb ik een potje verse sambal gemaakt. De smaak van verse sambal is totaal niet vergelijkbaar met die uit een potje van de supermarkt. Vers gemaakt smaakt het heel fris, een beetje zoetig en minder zout.
Magimix – Mini Plus – Foodprocessor
Kleine foodprocessor, ook geschikt voor het maken van boemboes!
Sambal oelek
Als er één ingrediënt is dat ik bijna dagelijks gebruik dan is het wel sambal oelek. Ik noem het bewust een ingrediënt omdat deze sambal eigenlijk voor bijna 99% uit rode pepers bestaat. Voor mij is het onmisbaar in de keuken, het is de basis van veel van mijn recepten. Ik gebruik het in mijn boemboes, dips, marinades en sauzen. Er gaat hier wekelijks een grote pot doorheen. Ook gebruik ik het als condiment (een toevoeging aan een gerecht dat de smaak van het gerecht versterkt). Denk aan een beetje sambal bij nasi goreng, mihoen of als toevoeging in een soep.
Kortom, sambal oelek is onmisbaar in de Indische en Indonesische keuken. En het leuke is dat je het heel makkelijk zelf kunt maken. Koop bij de toko, online of bij de (Turkse/Marokkaanse) supermarkt een voorraadje rode pepers, was ze goed en vries in wat je niet gebruikt. In de vriezer kun je de pepers heel lang bewaren. De rest van de ingrediënten voor deze sambal staan waarschijnlijk gewoon in je voorraadkast.
Sambal Oelek past zowel bij een Indische rijsttafel als bij een vegetarische Indische rijsttafel.
Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.
Sambal oelek
1
potje (200 gram)15
minutes0
minuten15
minutesSambal oelek, fijngemalen rode pepers die je eet als condiment of gebruikt als basis voor een boemboe.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
200 gram rode pepers met zaadlijsten en zaadjes erin
1 eetlepel azijn
1-2 eetlepels zonnebloemolie
halve theelepel zout
halve theelepel suiker
optioneel: 1 theelepel gemalen knoflookpoeder
BEREIDING
- Was 200 gram pepers en hak ze in grove stukken. Doe ze in een foodprocessor of keukenmachine en pulseer een aantal keer tot ze vermalen zijn tot een pasta. Vermaal het zo fijn of grof als je zelf wilt.
- Omdat mijn pepers uit de vriezer kwamen heb ik ze door een zeefje gehaald om het overtollige vocht eruit te drukken.
- Doe de chilipasta in een ruime kom. Voeg 1 eetlepel azijn, 1 tot 2 zonnebloemolie, een halve theelepel zout, een halve theelepel suiker en eventueel 1 theelepel gemalen knoflookpoeder toe. Meng alles goed door elkaar.
- Bewaar de sambal oelek in een schone (uitgekookte) glazen pot. Zet de sambal in de koelkast en gebruik deze binnen een week. Schenk er na gebruik steeds een klein laagje zonnebloemolie op. Zo ontstaan er minder snel schimmels.
AANTEKENINGEN
- Tip: maak van deze sambal niet een te grote hoeveelheid. Het lekkerst is om deze sambal vers te gebruiken voor een boemboe, als condiment of bij een rijsttafel.
- Naast sambal oelek heb ik nog een grote liefde namelijk: chili olie! Deze pittige olie is heel eenvoudig zelf te maken. Kijk hier voor het recept.
Gerelateerde recepten en artikelen
- Verschillende soorten sambal
- Zelf verse boemboes maken
- Sambal goreng paksoi
- Spice Wise Too
- Sambal kip (ajam rica rica)
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.