Eetspiratie » Sambal oelek
Sambal oelek

Sambal oelek

Sambal oelek, fijngemalen pittige pepers die je eet als condiment bij andere gerechten. En dat is niet het enige, sambal oelek is vaak ook de basis van een boemboe (kruidenmengsel). Oelekken of ulekken is vertaald ‘fijnwrijven’, dit gebeurt in een vijzel. De pepers worden ‘ge-oelekt’ tot er een chilipasta ontstaat, dit is dan uiteindelijk sambal oelek.

Ook ik heb zo’n grote vijzel, hij staat op een mooi plekje in mijn keuken te shinen. Ik heb hem regelmatig gebruikt om een boemboe mee te maken of ik gebruik het als ‘prop’ voor food fotografie. Maar eerlijk, ik gebruik voor het maken van sambal oelek toch het liefst mijn moderne foodprocessor. Binnen no time zijn mijn pepers fijngemalen en heb ik een potje verse sambal gemaakt. De smaak van verse sambal is totaal niet vergelijkbaar met die uit een potje van de supermarkt. Vers gemaakt smaakt het heel fris, een beetje zoetig en minder zout.

Sambal oelek

Als er één ingrediënt is dat ik bijna dagelijks gebruik dan is het wel sambal oelek. Ik noem het bewust een ingrediënt omdat deze sambal eigenlijk voor bijna 99% uit rode pepers bestaat. Voor mij is het onmisbaar in de keuken, het is de basis van veel van mijn recepten. Ik gebruik het in mijn boemboes, dips, marinades en sauzen. Er gaat hier wekelijks een grote pot doorheen. Ook gebruik ik het als condiment (een toevoeging aan een gerecht dat de smaak van het gerecht versterkt). Denk aan een beetje sambal bij nasi goreng, mihoen of als toevoeging in een soep.

Kortom, sambal oelek is onmisbaar in de Indische en Indonesische keuken. En het leuke is dat je het heel makkelijk zelf kunt maken. Koop bij de toko, online of bij de (Turkse/Marokkaanse) supermarkt een voorraadje rode pepers, was ze goed en vries in wat je niet gebruikt. In de vriezer kun je de pepers heel lang bewaren. De rest van de ingrediënten voor deze sambal staan waarschijnlijk gewoon in je voorraadkast.

Sambal Oelek past zowel bij een Indische rijsttafel als bij een vegetarische Indische rijsttafel.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Sambal oelek
Bewaar dit recept op één van jouw Pinterest borden.
Sambal oelek

Sambal oelek

5 van 2 stemmen
Recept van Simone | Eetspiratie Categorie: Bijgerechten, Dressings en sauzen, Indische en Indonesische recepten, Indofood, Oosterse recepten, Vegan, VegetarischKeuken: Indische en Indonesische gerechtenNiveau: makkelijk
Hoeveelheid

200

gram
Bereiding

15

minuten

Sambal oelek, fijngemalen rode pepers die je eet als condiment of gebruikt als basis voor een boemboe.

Kook modus

Als je de kookmodus aanzet, dan valt je scherm niet uit tijdens het koken.

Ingrediënten:

  • 200 gram 200 rode pepers met zaadlijsten en zaadjes erin

  • 1 eetlepel 1 azijn

  • 1 – 2 eetlepels 1 – 2 zonnebloemolie

  • halve theelepel halve zout

  • halve theelepel halve suiker

  • optioneel: 1 theelepel gemalen knoflookpoeder

Bereiding:

  • Was de pepers en hak ze in grove stukken. Doe ze in een foodprocessor of keukenmachine en pulseer een aantal keer tot ze vermalen zijn tot een pasta. Vermaal het zo fijn of grof als je zelf wilt.
  • Omdat mijn pepers uit de vriezer kwamen heb ik ze door een zeefje gehaald om het overtollige vocht eruit te drukken.
  • Doe de chilipasta in een ruime kom. Voeg azijn, olie, zout, suiker en eventueel knoflookpoeder toe. Meng alles goed door elkaar.
  • Bewaar de sambal oelek in een schone (uitgekookte) glazen pot. Zet de sambal in de koelkast en gebruik deze binnen een week.

Aantekeningen

  • Tip: maak van deze sambal niet een te grote hoeveelheid. Het lekkerst is om deze sambal vers te gebruiken voor een boemboe, als condiment of bij een rijsttafel.
  • Naast sambal oelek heb ik nog een grote liefde namelijk: chili olie! Deze pittige olie is heel eenvoudig zelf te maken. Kijk hier voor het recept.

Deze recepten / artikelen vind je misschien ook interessant:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via info@eetspiratie.nl

RECEPT OF WEBSITE BEWAREN

Wil je de website van Eetspiratie of een recept/artikel bewaren op jouw telefoon, tablet of computer? Hoe je dat doet lees je via de links hieronder:

Iphone of Ipad
Android (telefoon / tablet)
Populaire browsers in Windows (computer / laptop)