Sambal oelek, fijngemalen pittige pepers die je eet als condiment bij andere gerechten. En dat is niet het enige, sambal oelek is vaak ook de basis van een boemboe (kruidenmengsel). Oelekken of ulekken is vertaald ‘fijnwrijven’, dit gebeurt in een vijzel. De pepers worden ‘ge-oelekt’ tot er een chilipasta ontstaat, dit is dan uiteindelijk sambal oelek.
Ook ik heb zo’n grote vijzel, hij staat op een mooi plekje in mijn keuken te shinen. Ik heb hem regelmatig gebruikt om een boemboe mee te maken of ik gebruik het als ‘prop’ voor food fotografie. Maar eerlijk, ik gebruik voor het maken van sambal oelek toch het liefst mijn moderne foodprocessor. Binnen no time zijn mijn pepers fijngemalen en heb ik een potje verse sambal gemaakt. De smaak van verse sambal is totaal niet vergelijkbaar met die uit een potje van de supermarkt. Vers gemaakt smaakt het heel fris, een beetje zoetig en minder zout.
Sambal oelek
Als er één ingrediënt is dat ik bijna dagelijks gebruik dan is het wel sambal oelek. Ik noem het bewust een ingrediënt omdat deze sambal eigenlijk voor bijna 99% uit rode pepers bestaat. Voor mij is het onmisbaar in de keuken, het is de basis van veel van mijn recepten. Ik gebruik het in mijn boemboes, dips, marinades en sauzen. Er gaat hier wekelijks een grote pot doorheen. Ook gebruik ik het als condiment (een toevoeging aan een gerecht dat de smaak van het gerecht versterkt). Denk aan een beetje sambal bij nasi goreng, mihoen of als toevoeging in een soep.
Kortom, sambal oelek is onmisbaar in de Indische en Indonesische keuken. En het leuke is dat je het heel makkelijk zelf kunt maken. Koop bij de toko, online of bij de (Turkse/Marokkaanse) supermarkt een voorraadje rode pepers, was ze goed en vries in wat je niet gebruikt. In de vriezer kun je de pepers heel lang bewaren. De rest van de ingrediënten voor deze sambal staan waarschijnlijk gewoon in je voorraadkast.
Sambal Oelek past zowel bij een Indische rijsttafel als bij een vegetarische Indische rijsttafel.
Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Deze recepten / artikelen vind je misschien ook interessant:
REAGEREN?
Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via info@eetspiratie.nl
RECEPT OF WEBSITE BEWAREN
Wil je de website van Eetspiratie of een recept/artikel bewaren op jouw telefoon, tablet of computer? Hoe je dat doet lees je via de links hieronder:
Iphone of Ipad
Android (telefoon / tablet)
Populaire browsers in Windows (computer / laptop)