Recepten met pepers voor de liefhebber van een beetje pit. Pepers zijn er in alle soorten en maten. Van extreem heet tot mild en zoet. Ze geven gerechten kleur en een kick. Je kunt met pepers meer dan alleen sambal maken. Ze zijn op verschillende manieren te gebruiken in gerechten. Rauw of in de vorm van een spread of sambal. Eén ding is zeker, pepers geven je gerecht en je smaakpapillen een boost.
Mijn favoriete pepers
Ik heb altijd wel een paar verse pepers in huis. Deze bewaar ik in de vriezer zodat ze langer houdbaar zijn. Bevroren kun je ze prima gebruiken voor sambals, in soepen, dressings of stoofgerechten. Rode pepers (de gewone simpele Spaanse pepers) gebruik ik eerder voor de kleur dan de smaak. Pepers – zoals madame Jeannette, jalapeno pepers (mijn favoriet) en rawits – gebruik ik als ik ergens pit aan toe wil voegen. Ik doe ze ook graag in acar of een pickle. Ik doe de peper er in zijn geheel bij en prik er een paar gaatjes in of ik snijd ze in ringetjes. Mijn favoriete gerechten met pepers zijn ajam rica rica (sambal kip) en linzenchili met chipotle pepers in adobo saus. Sambal goreng telor (eieren in pittige saus) is ook een van mijn favoriete pittige gerechten.
Welke pepers zijn het pittigst?
Door de zaadlijsten en zaadjes uit de pepers te verwijderen haal je er een beetje pit uit. Houd je van pittig dan kun je ze gewoon laten zitten. De pittige smaak van pepers komt voornamelijk van een stof genaamd capsaïcine. Hoe hoger de concentratie capsaïcine in een peper, hoe pittiger de smaak zal zijn. Om aan te geven hoe pittig een peper is, heb ik een opsomming gemaakt van een paar populaire pepers van zeer pittig naar minst pittig.
- Habanero pepers zijn behoorlijk heet. Je gebruikt deze voor sauzen, salsa’s, marinades en in stoofschotels.
- Madame Jeanette, een fruitige frisse peper die veel wordt gebruikt in de Antilliaanse keuken voor sauzen, stoofschotels, pickles en chutney’s.
- Rawit, deze schattige kleine pepertjes zijn heel pittig, ze worden gebruikt in curry’s, boemboes, sambals, soepen en als condiment.
- Jalapeno, een mild/pittige groene peper die veel wordt gebruikt in de Mexicaanse keuken. Ook lekker in curry’s, als pickle of garnering.
- Rode peper, de Spaanse peper of lombok. Deze peper is zeer mild tot pittig en wordt gebruikt in allerlei gerechten. Het is de basis van sambal oelek.
Gedroogde pepers versus verse pepers
Sommige gerechten vragen om gedroogde pepers zoals bijvoorbeeld rendang. De reden hiervoor is dat gedroogde pepers een totaal andere smaak hebben als de verse variant. Belangrijk is om gedroogde pepers vooraf te hydrateren. Je legt ze voor gebruik in warm water zodat ze zacht worden en je ze makkelijk in je gerecht kan verwerken. Weken is niet altijd nodig, het ligt een beetje aan het recept.
- Verse pepers zijn ‘natter’ als gedroogde pepers omdat ze veel water bevatten. Gedroogde pepers hebben daarom vaker een meer geconcentreerde smaak.
- Gedroogde pepers hebben een volle, soms rokerige smaak terwijl verse pepers frisser en fruitiger kunnen smaken.
- De verse peper is korter houdbaar, (tenzij bewaard in de vriezer) dan de gedroogde variant.
- De gedroogde peper wordt vaak gebruikt om gerechten ‘diepte’ te geven zoals in stoofschotels of een saus terwijl de verse peper wordt gebruikt om gerechten een frisse kick en kleur te geven.

Recepten met pepers
1. Sambal
Als je aan verse pepers denkt, dan denk je aan zelfgemaakte sambal. Sambal maken is heel eenvoudig. Je wrijft pepers fijn in een vijzel of vermaalt deze in een foodprocessor en voegt daar smaakmakers aan toe. Vervolgens bak je het mengsel in een scheut olie of je laat hem rauw, het kan allebei. De basis van veel sambals is sambal oelek. Dit zijn fijngemalen rode pepers met een snufje zout. Een voorbeeld van een gebakken sambal is sambal badjak of sambal limoen. Een sambal die je rauw eet, is bijvoorbeeld hete ketjapsambal.


2. Ingemaakte rode pepers (peper pickle)
Pepertjes maar dan in het zuur. Een heerlijke smaakmaker voor gerechten. Heel eenvoudig te maken met verse pepers en het is in 5 minuten klaar. De ingelegde pepers zijn lekker bij rijst, nasi goreng, noedels, soepen en salades. Het geeft ook een kick aan een boterham met hummus of geprakte avocado. Ook het vocht kan deze pickle kun je gebruiken om gerechten extra smaak te geven. Het is bijvoorbeeld lekker om een dressing mee aan te maken. Bekijk hier het recept voor een snelle peper pickle.
3. Piri piri saus
Piri piri saus is een pittige saus uit de Portugese en Afrikaanse keuken. Het hoofdbestanddeel van piri piri zijn hele pittige pepers. Kenmerkend voor deze saus is de rokerige smaak. De pepers worden eerst geroosterd en vervolgens gepureerd. Ook het gerookt paprikapoeder in dit recept geeft het net die extra smaakboost. Piri piri gebruik je als marinade, saus, of net zoals een pesto. Bekijk hier het recept voor piri piri saus.
4. Harissa
Harissa heeft veel weg van sambal alleen worden hier veel geroosterde specerijen in verwerkt. Kenmerkend is het karwijzaad dat die lekkere smaak geeft. In mijn harissa recept gebruik ik geroosterde gedroogde pepers. Deze geven de saus een smeuïge structuur, verse pepers maken het vaak te nat. Je kunt harissa gebruiken als marinade, spread, in bijvoorbeeld mayonaise (harissa mayonaise) of als extra smaakmaker in curry’s of stoofschotels. Het recept voor harissa vind je hier.
5. Pittige peper spread
Als je een echte peperliefhebber bent (zo als ik) dan word je blij van deze peperspread. Deze spread kun je namelijk smeren op je brood, crackers, wraps, in pita’s, noem maar op. De smaak is zoet/pittig en het recept is heel eenvoudig. Bekijk hier het recept.

6. Sriracha
Zelf sriracha maken? Ja, dat kan! Hiervoor heb je wel een grotere hoeveelheid pepers nodig en deze laat je een paar dagen fermenteren in een glazen pot. het eindresultaat is een heerlijke fris/zurige sriracha die je helemaal zelf hebt gemaakt. Kijk hier hoe je dat doet.
7. Chilisaus
Een van de meest bekende sauzen met pepers is zoete chilisaus. Met een paar ingrediënten maak je heel snel en simpel je eigen chilisaus. Je bepaalt zelf hoe pittig je de saus maakt. Het recept vind je hier.
8. Verse boemboes (kruidenpasta of mengsels)
In een boemboe is rode peper (of sambal oelek) een basis ingrediënt. Veel gerechten uit de Indische en Indonesische keuken beginnen met een mengsel van ui, knoflook en rode peper. Vaak kies ik voor sambal oelek omdat je dit beter kan doseren en zo de pittigheid beter kan bepalen. De verse peper voeg ik meestal toe voor de kleur.
Gerelateerde recepten en artikelen
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.