Eetspiratie » Vegan aardappelgratin met cashewroom
Vegan aardappelgratin met cashewroom

Vegan aardappelgratin met cashewroom

Vegan aardappelgratin met cashewroom, een plantaardige versie van dit heerlijke ovengerecht. Cashewnoten worden in de plantaardige keuken vaak gebruikt om sauzen romiger te maken. Ze zijn zelfs geschikt om cheesecake of kaas van te maken. Daarom is het in dit aardappelgratin recept het ideale ingrediënt als vervanger van room.

Ik ben gek op aardappels dus hoe meer recepten met aardappels hoe beter. Deze gratin is heel makkelijk te maken. Je snijdt iets meer dan een kilo aardappels, vet een ovenschaal in, maakt de saus en schuift dit samen in de oven. Het resultaat is een romige gratin met een krokant korstje.

Vegan aardappelgratin met cashewroom

Voor deze vegan aardappelgratin gebruik ik havermelk. Dit blend ik samen met een aantal smaakmakers en ongezouten, ongebrande cashewnoten. Je kunt de saus vrij basic maken, maar je kunt er ook uien of kruiden aan toevoegen. Dit recept is een basis en je kunt er zelf aan toevoegen wat je lekker vindt. Kruiden zoals tijm en rozemarijn passen er goed bij. Een ingrediënt dat veel gebruikt wordt in de veganistische keuken is nutritional yeast oftewel edelgist vlokken. Dit kun je gewoon kopen in de supermarkt of een natuurvoedingswinkel. Het geeft gerechten een kazige hartige smaak. Ik schreef er een artikel over, lees deze hier terug. Voor dit gerecht gebruik ik een ovenschaal van 30 x 20 centimeter.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Vegan aardappelgratin met cashewroom
Vegan aardappelgratin
Vegan aardappelgratin met cashewroom

Vegan aardappelgratin met cashewroom

Recept van Simone | Eetspiratie
4.8 van 5 stemmen
Niveau: makkelijk
Porties

4

personen
Voorbereiding

20

minuten
Oventijd

45

minuten
Total time

1

uur 

5

minuten

Een lekkere romige vegan aardappelgratin met een saus op basis van cashewnoten.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • 1,5 kilo vastkokende aardappels in dunne plakjes gesneden

  • 2 – 3 tenen knoflook

  • 250 milliliter havermelk of sojamelk

  • 75 gram ongezouten cashewnoten

  • 1 theelepel uienpoeder

  • halve theelepel zout

  • plantaardige boter om de ovenschaal mee in te vetten

  • 1 theelepel groentebouillonpoeder of een half bouillonblokje verkruimeld

  • 1 mespunt nootmuskaat

  • zout en peper naar smaak

  • 200 milliliter water om de cashewnoten in te weken

  • 3 eetlepels edelgist vlokken (optioneel)

BEREIDING

  • Kook een beetje water in de waterkoker en schenk dit op de cashewnoten. Laat ze weken tot ze iets zachter zijn geworden. Heb je een krachtige blender dan kun je deze stap overslaan.
  • Schil de aardappels en snijd ze in zo dun mogelijke plakjes. Dit kun je doen met een scherp mes of met een mandoline. Leg de gesneden plakjes in een kom met koud water.
  • Doe de cashewnoten met 250 milliliter havermelk, 200 milliliter water, 1 mespunt nootmuskaat, 3 eetlepels edelgistvlokken, 1 theelepel groentebouillonpoeder (of stukje van een blokje), 2 – 3 tenen knoflook, een snufje zout en peper en 1 theelepel uienpoeder in een blender. Blend dit tot een gladde saus. Proef of de saus op smaak is en voeg indien nodig nog iets extra’s toe.
  • Vet een ovenschaal in met een beetje plantaardige boter. Giet de aardappels af en spoel deze onder de kraan tot het water helder ziet. Dep ze een beetje droog met keukenpapier of een schone theedoek en stapel ze op in de ovenschaal.
  • Schenk de saus erop en duw de aardappels even aan zodat ze mooi gelijkmatig verdeeld zijn in de schaal.
  • Verwarm de oven voor op 220 graden en bak de gratin in 45 – 50 minuten bruin en gaar. Een tip is om op de bakplaat of onder in oven een stukje aluminiumfolie te leggen voor het geval de gratin ‘overkookt’. Zie je dat de bovenkant te donker wordt, dek deze dan af met een stukje aluminiumfolie en laat de gratin verder garen tot de kooktijd verstreken is.
  • Haal de gratin uit de oven en schep er mooie vierkantjes uit. Serveer direct. Restjes kun je bewaren in de koelkast en de volgende dag opwarmen.

AANTEKENINGEN

  • Deze ovenschotel kun je heel goed voorbereiden. Je kunt de aardappels snijden en bewaren in een bak met water. De saus kun je ook alvast maken en koud bewaren in de koelkast. Daarna is het een kwestie van samenvoegen en bakken in de oven.
  • Schoonmaaktip: de gratin kan nogal ‘aankoeken’. Zet de schaal in de gootsteen en doe er een half vaatwastablet of een beetje vaatwaspoeder in. Schenk er heet water op en laat het zo een nachtje weken. De volgende dag was je de schaal goed af. Als het goed is, is alles losgeweekt.

Deze recepten / artikelen wil je niet missen:

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.