Eetspiratie » Knoflookchampignons
Knoflookchampignons

Knoflookchampignons

Knoflookchampignons, een heerlijk en eenvoudig gerecht bomvol smaak. Als je een knoflookliefhebber bent dan is dit recept een aanrader. Hartige champignons, gebakken met knoflook en kruiden. Een simpel gerechtje met weinig ingrediënten. Als je eenmaal weet hoe je champignons goed kunt bereiden dan ga je ze vaker gebruiken in je gerechten. Champignons worden niet voor niets een umamibom genoemd. Ze hebben een unieke smaak en bijna vleesachtige textuur. Daarnaast zijn ze laag in calorieën en vet. Genoeg reden om vaker champignons op tafel te zetten.

Ik ben echt gek op champignons en allerlei soorten paddenstoelen. Ze zijn lekker, gezond, hartig en smaken een beetje nootachtig. Daarnaast kun je ze verwerken in allerlei gerechten en zijn ze betaalbaar. Voor elk gerecht is er wel een paddenstoelensoort die je kunt gebruiken als alternatief voor vlees. Mijn favorieten zijn de oesterzwam en de portobello. Maar de simpele witte of kastanjechampignon is onmisbaar in mijn keuken. Je maakt er bijvoorbeeld heerlijke ketjapchampignons mee (bekijk het recept) of een heerlijke champignonstoof in de slowcooker. Paddenstoelen en champignons kun je ook makkelijk zelf kweken met een speciale kweekset.

Kweek je eigen oesterzwammen
Oesterzwam kweekset

Oesterzwam kweekset

Zelf paddenstoelen kweken op koffiedik. Ook leuk als cadeau!

Knoflookchampignons

Ik zeg het vaker, de meest simpele gerechten zijn vaak het lekkerst. En dat geldt zeker voor deze knoflookchampignons! Voor dit recept gebruik ik een combinatie van witte en kastanjechampignons. Omdat het oog ook wat wil probeer ik ze zoveel mogelijk heel te laten. Hele grote champignons snijd ik door de helft of in partjes. Ze slinken ook nog enorm tijdens het bakken. De kunst is om de champignons aan te bakken in een goede scheut olie, erbij te blijven en steeds om te scheppen. Als ze hun vocht hebben losgelaten, blijf je net zolang bakken tot alles verdampt is en ze beginnen te verkleuren. En dat is wat je wilt, want daar zit de smaak. Daarna voeg je (uiteraard) knoflook, kruiden en smaakmakers toe en je bent al klaar. Serveer de knoflookchampignons als bijgerecht, met knapperig brood, rijst, orzo, aardappelpuree of gebakken aardappeltjes.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Knoflookchampignons
Champignons met knoflook
Knoflookchampignons

Knoflookchampignons

Recept van Simone | Eetspiratie
5.0 van 7 stemmen
Gang: BijgerechtKeuken: InternationaalNiveau: Makkelijk
Porties

4

personen
Voorbereiding

10

minuten
Kooktijd

20

minuten
Total time

30

minuten

Knoflookchampignons een heerlijk en eenvoudig gerecht bomvol smaak. Serveer met brood, rijst of aardappelpuree. Een lekker en makkelijk bijgerecht.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • 700 gram gemengde champignons

  • halve eetlepel plantaardige boter

  • 1 bosje peterselie (15 gram) fijngehakt

  • 4 teentjes knoflook fijngehakt

  • peper en zout naar smaak

  • 1 theelepel groentebouillonpoeder of een klein stukje van een verkruimeld blokje

  • scheutje water

  • 1,5 eetlepel olijfolie

BEREIDING

  • Maak 700 gram gemengde champignons schoon met een stukje keukenpapier of een borsteltje. Snijd de grootste stelen eraf. Laat de kleine champignons heel en snijd de grote door de helft.
  • Hak 4 tenen knoflook en een klein bosje verse peterselie fijn.
  • Verhit 1,5 eetlepel olijfolie in een diepe pan en voeg de gesneden champignons toe. Blijf steeds omscheppen. Je zult zien dat er veel vocht uit de champignons komt. Blijf net zolang omscheppen tot het vocht volledig is verdampt en de champignons bruin verkleuren. Dit proces kan even duren, ongeveer 15 tot 20 minuten.
  • Als het vocht verdampt is, voeg je een halve eetlepel boter, de fijngehakte knoflook en een deel van de peterselie toe. Schep alles goed om en voeg een theelepel groentebouillonpoeder of een stukje van een bouillonblokje toe. Schep alles goed om en schenk er 50 milliliter water bij.
  • Breng op smaak met zout en peper. Garneer met de rest van de peterselie.

Gerelateerde recepten en artikelen

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.