Eetspiratie » Champignonstoof uit de slowcooker
Champignonstoof uit de slowcooker

Champignonstoof uit de slowcooker

Champignonstoof uit de slowcooker, een lekker verwarmend gerecht voor koudere dagen. Slowcooken hoeft niet altijd lang te duren, dit gerecht bereid je in ongeveer 3 uurtjes op stand low. Deze goed gevulde stoof eet je met aardappelpuree, rijst, brood of gebakken aardappeltjes. Een lekker vegan slowcooker recept vol met champignons en groenten.

Deze stoof heeft iets weg van het gerecht ‘Poor man’s stew’ die ik eerder deelde als budget recept (bekijk het recept). Dit is een uitgebreidere versie, gemaakt in de slowcooker en met iets meer ingrediënten. Het is comfortfood wat je wilt eten op een koude regenachtige dag. Lekker knus op de bank, onder een dekentje met een bordje op schoot.

Champignonstoof uit de slowcooker

Voor dit recept heb je minimaal 800 gram champignons nodig. Ik koos voor een combinatie van grote witte champignons en kastanjechampignons. Door ze in verschillende groottes te snijden krijgt het gerecht een lekker bite. Onmisbaar in een stoofgerecht zijn wortels en voor de kleur heb ik diepvries erwten en diepvries sperziebonen toegevoegd. Bladgroenten zoals spinazie of boerenkool zijn ook lekkere toevoegingen. Je kunt hier ook prima deelblokjes uit de vriezer voor gebruiken. Wel is het lekker om vooraf de ui, knoflook en champignons aan te bakken. Dit kan makkelijk in je multicooker of slowcooker met sauteerfunctie. Heb je deze optie niet, doe het dan in een koekenpan en schep het daarna over in de slowcooker.

Heb jij al een Crock-Pot Express?

Normaal gesproken gebruik ik voor mijn recepten groentebouillonpoeder. Het merk dat ik gebruik is zonder gistextract. Maar voor dit recept wilde ik iets met een meer geconcentreerde smaak. Ik kwam al zoekend online ‘vloeibaar bouillonblokje groente’ van ‘De kleinste soepfabriek’ tegen en dit was precies wat ik zocht. Het geeft deze stoof een lekkere kruidige smaak. Je kunt natuurlijk ook bouillonblokjes gebruiken. Kies wat je zelf het lekkerst vindt.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Champignonstoof uit de slowcooker
Bewaar deze afbeelding op jouw Pinterest borden
Champignonstoof uit de slowcooker

Champignonstoof uit de slowcooker

Recept van Simone | Eetspiratie
4.4 van 31 stemmen
Categorie: HoofdgerechtKeuken: InternationaalNiveau: Gemiddeld
Porties

4

personen
Voorbereiding

20

minuten
Kooktijd (op stand low)

2

uren 

30

minuten
Totale tijd

2

uren 

50

minuten

Goedgevulde champignonstoof die je in 2,5 tot 3 uur op stand low in de slowcooker maakt.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • 1 ui gesnipperd

  • 4 tenen knoflook fijngehakt

  • 2 wortels in plakjes gesneden

  • 250 gram krieltjes in schil gehalveerd

  • 800 gram champignons (400 gram witte en 400 gram kastanjechampignons)

  • 1 theelepel gedroogde tijm

  • halve theelepel gemalen zwarte peper + extra

  • 2 eetlepels tomatenpuree

  • 1 eetlepel rode wijnazijn

  • 450 – 480 milliliter water

  • 3 theelepels geconcentreerde bouillon (vloeibaar bouillonblokje) (of 1 tot 1,5 bouillonblokje)

  • 2 eetlepels sojasaus

  • 2 laurierbladen

  • 100 gram diepvries doperwten of velderwten

  • 100 gram diepvries sperziebonen

  • snufje nootmuskaat naar smaak

  • 2 eetlepels maïzena

  • 2 eetlepels water

  • 1 eetlepel olie

  • zout naar smaak

  • 2 eetlepels vers gehakte peterselie

BEREIDING

  • Het is handig om alle ingrediënten afgemeten klaar te zetten. Zo hoef je het alleen nog maar aan de slowcooker toe te voegen. Los 3 theelepels van het vloeibare bouillonblokje (of een gedroogd bouillonblokje) op in 450 – 480 milliliter water.
  • Snipper de ui, hak de knoflook fijn, snijd de wortel in plakjes en snijd de champignons door de helft of in vieren. Was de krieltjes en halveer deze. Zet dit apart tot gebruik.
  • Je gaat eerst de ui en knoflook aanbakken, dit kan in een koekenpan (of je slowcooker of multicooker). Als de ui zacht is, voeg je de champignons toe. Bak deze aan tot ze een beetje slinken en verkleuren.
  • Voeg vervolgens de tomatenpuree toe en bak deze even mee aan. Doe er ook een klein snufje zout bij. Doe nu alles over in de slowcooker of stop de sauté functie op je cooker.
  • Doe de krieltjes en de wortels erbij, samen met 1 theelepel gedroogde tijm, 2 laurierbladen, 1 eetlepel rode wijnazijn, een halve theelepel zwarte peper en 2 eetlepels sojasaus.
  • Schenk de bouillon erop en meng alles door elkaar. Doe de deksel op de pan en stel een kooktijd in van 2 uur op stand low.
  • Controleer of de krieltjes na 2 uur gaar zijn. Als deze gaar zijn, voeg je 100 gram bevroren doperwten en 100 gram bevroren sperziebonen toe. Roer alles even door.
  • Maak een papje van 2 eetlepels maïzena en 2 eetlepels water. Roer dit er doorheen en laat de stoof even indikken. Laat eventueel de deksel van de pan zodat het vocht kan verdampen. Laat de slowcooker nog een half uurtje aan staan. De totale kooktijd is ongeveer 2,5 tot 3 uur.
  • Als de stoof de gewenste dikte heeft breng je hem op smaak met zout en vers geraspte nootmuskaat. Garneer met vers gemalen zwarte peper en vers gehakte peterselie.

Gerelateerde recepten en artikelen

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.