Eetspiratie » Snelle wok met gehakt en bosui
Snelle wok met gehakt en bosui

Snelle wok met gehakt en bosui

Snelle wok met gehakt en bosui. Dit gerecht is gebaseerd op een Koreaans recept genaamd: Korean beef. Het is een gerecht in de categorie ‘low budget’. Met maar een paar ingrediënten zet je snel een lekker gerecht op tafel. Het recept is niet hetzelfde als het origineel, ik heb er mijn eigen draai aan gegeven. In plaats van beef (rundvlees) kun je ook prima kipgehakt of zelfs tofu gebruiken voor een vega variant. Deze snelle wok is ideaal voor een doordeweekse dag.

Dit gerecht is redelijk low budget. Je kunt het zo uitgebreid maken als je zelf wilt. Het grootste gedeelte van de ingrediënten zijn basis ingrediënten en heb je meestal wel in je voorraadkast. In dit artikel kun je lezen wat er zoal in mijn voorraadkast staat. Wil je het gerecht een beetje oppimpen? Kook er dan een eitje bij, bak een spiegelei of omelet. Serveer er een komkommersalade of pickle van rode ui bij. Gestoomde paksoi of geroosterde broccoli zijn ook een lekkere toevoeging. Je kunt dit gerecht zo uitgereid maken als je zelf wilt.

Snelle wok met gehakt en bosui

Het fijne van dit gerecht is dat je het kunt serveren met zowel rijst als noedels. Je wokt het gehakt met de smaakmakers, kookt ondertussen de rijst of de noedels, snijd de bosui en that’s it. Als alles gaar is hoef je het alleen nog maar op te scheppen en te garneren met de gesneden bosui. Voor een vegan variant vervang je het gehakt door tofu. Je perst het vocht uit de tofu, vervolgens verkruimel je het met je handen en bakt het net zoals je dat met het gehakt doet. Vervang de honing door ahorn of agave siroop en je hebt een veganistisch wokgerecht.

Snelle wok met gehakt en bosui

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl Niveau: makkelijk
Hoeveelheid

4

personen
Voorbereiding

10

minuten
Kooktijd

15

minuten
Tijd totaal

25

minuten

Dit gerecht is gebaseerd op een Koreaans recept: Korean beef. Mijn variant van deze snelle wok met gehakt en bosui is ideaal voor een doordeweekse dag.

Kook modus

Als je de kookmodus aanzet, dan valt je scherm niet uit tijdens het koken.

Ingrediënten

  • 500 gram 500 kipgehakt/half-om-half gehakt/tofu

  • 4 eetlepels 4 sojasaus

  • 2 eetlepels 2 honing of ahorn siroop

  • 2 centimeter 2 verse gember

  • 1 eetlepel 1 groentebouillonpoeder of een half verkruimeld bouillonblokje

  • sambal oelek naar smaak

  • 4 4 bosuitjes

  • 1 eetlepel 1 ketjap manis (lees hier welke ketjap ik gebruik)

  • 1 eetlepel 1 olie

  • 1 1 ui

  • 3 teentjes 3 knoflook

  • optioneel: sesamzaadjes, gebakken ei, kroepoek, komkommer, partje limoen, broccoli

Hoe maak je het?

  • Begin met het koken van de rijst of de noedels. Verhit een eetlepel olie in een koekenpan.
  • Snipper de ui fijn, rasp de knoflook en gember. Snijd de bosui in fijne ringetjes. Het lekkerst is om het groene gedeelte van de bosui voor dit gerecht te gebruiken. Het witte gedeelte kun je bewaren in de koelkast voor een ander recept.
  • Fruit in de olie de ui, knoflook, gember en sambal oelek aan. Gebruik sambal naar smaak, ik gebruikte een bescheiden eetlepel.
  • Kook ondertussen rijst of noedels.
  • Voeg nu het gehakt (of tofu) toe aan de koekenpan en rul het op hoog vuur tot het bruin is. Giet tussendoor het overtollige vocht af wat uit het gehakt komt.
  • Voeg nu het groentebouillonpoeder (of verkruimeld blokje), sojasaus en de honing toe en meng het goed door elkaar tot het gehakt een beetje glanst. Voeg als laatste een eetlepel ketjap manis toe en schep het nog even goed om. Proef of het gehakt op smaak is.

Aantekeningen

Deze recepten / artikelen mag je niet missen:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via

info@eetspiratie.nl

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE