Eetspiratie » Snelle wok met gehakt en bosui
Snelle wok met gehakt en bosui

Snelle wok met gehakt en bosui

Snelle wok met gehakt en bosui, oftewel: Korean beef. Het is een gerecht in de categorie ‘low budget’. Met maar een paar ingrediënten zet je snel een lekker gerecht op tafel. Het recept is niet hetzelfde als het origineel, ik heb er mijn eigen draai aan gegeven. In plaats van beef (rundvlees) kun je ook prima kipgehakt of sojastukjes gebruiken voor een plantaardige variant. Deze snelle wok is ideaal voor een doordeweekse dag.

Dit gerecht is redelijk low budget. Je kunt het zo uitgebreid maken als je zelf wilt. Het grootste gedeelte van de ingrediënten zijn basis ingrediënten en heb je meestal wel in je voorraadkast. In dit artikel kun je lezen wat er zoal in mijn voorraadkast staat. Wil je het gerecht een beetje oppimpen? Kook er dan een eitje bij, bak een spiegelei of omelet. Serveer er een komkommersalade of pickle van rode ui bij. Gestoomde paksoi of geroosterde broccoli zijn ook een lekkere toevoeging. Je kunt dit gerecht zo uitgebreid maken als je zelf wilt.

Snelle wok met gehakt en bosui

Het fijne van dit gerecht is dat je het kunt serveren met zowel rijst als noedels. Je wokt het gehakt met de smaakmakers, kookt ondertussen de rijst of de noedels, snijd de bosui en that’s it. Als alles gaar is hoef je het alleen nog maar op te scheppen en te garneren met de gesneden bosui. Voor een vegan variant vervang je het gehakt door fijne sojastukjes Vervang dan ook de honing door ahornsiroop of agavesiroop en je hebt met een paar simpele ‘swaps’ een veganistisch wokgerecht.

Wok en roll met deze pan
Westinghouse Wokpan Inductie - Ø 30 cm - Zwart Marmer - met Deksel

Westinghouse Wokpan Inductie – Ø 30 cm – Zwart Marmer – met Deksel

Geschikt voor alle warmtebronnen.

Snelle wok met gehakt en bosui

Snelle wok met gehakt en bosui

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl
4.4 van 62 stemmen
Gang: Lunch, HoofdgerechtKeuken: AziatischNiveau: Makkelijk
Porties

4

porties
Voorbereiding

10

minuten
Kooktijd

15

minuten
Totale tijd

25

minuten

Korean beef, mijn variant van deze snelle wok met gehakt en bosui. Ook makkelijk aan te passen naar een vegan/plantaardige variant door fijne sojastukjes te gebruiken. Serveer de wok met rijst of noedels en een lekkere frisse pickle van komkommer. Gestoomde paksoi of gewokte bimi zijn ook een lekkere toevoeging.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • 500 gram gehakt (of 150 gram geweekte fijne sojastukjes)

  • 1 ui, gesnipperd

  • 4 bosuitjes (het groene gedeelte), in ringetjes gesneden

  • 3 teentjes knoflook, fijngehakt

  • 2 centimeter verse gember, geraspt

  • 2 eetlepels honing of ahornsiroop

  • 4 eetlepels sojasaus

  • 1 eetlepel groentebouillonpoeder of een verkruimeld bouillonblokje

  • halve tot hele eetlepel sambal oelek (naar smaak)

  • 1 eetlepel ketjap manis

  • 1 eetlepel olie

  • rijst of noedels (ongeveer 80 gram per persoon)

BEREIDING

  • Begin met het koken van de rijst of de noedels, ongeveer 80 gram per persoon.
  • Snipper de ui fijn, hak 3 tenen knoflook fijn en rasp 2 centimeter verse gember. Snijd het groene gedeelte van 4 bosuitjes in fijne ringetjes. Het witte gedeelte kun je bewaren in de koelkast voor een ander recept.
  • Verwarm 1 eetlepel olie in een wok en fruit de ui, knoflook, gember en een halve tot hele eetlepel sambal oelek aan. .
  • Voeg nu 500 gehakt of de sojastukjes toe aan de koekenpan en rul het op hoog vuur tot het bruin is. Giet eventueel het overtollige vocht af wat uit het gehakt komt.
  • Voeg nu 1 eetlepel groentebouillonpoeder (of verkruimeld blokje), 4 eetlepels sojasaus en 2 eetlepels honing (of ahornsiroop) toe en meng het goed door elkaar tot het gehakt een beetje glanst. Voeg als laatste een eetlepel ketjap manis toe en schep het nog even goed om. Proef of het gehakt op smaak is.
  • Schep de rijst of noedels in kommen en schep hier een royale hoevelheid van het gehaktmengsel overheen. Garneer met de ringetjes bosui. Lekker met een drizzle sriracha en zoetzuur van komkommer.

AANTEKENINGEN

Gerelateerde recepten en artikelen

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.