Eetspiratie » Snelle wok met gehakt en bosui
Snelle wok met gehakt en bosui

Snelle wok met gehakt en bosui

Snelle wok met gehakt en bosui, oftewel: Korean beef. Het is een gerecht in de categorie ‘low budget’. Met maar een paar ingrediënten zet je snel een lekker gerecht op tafel. Het recept is niet hetzelfde als het origineel, ik heb er mijn eigen draai aan gegeven. In plaats van beef (rundvlees) kun je ook prima kipgehakt of zelfs tofu gebruiken voor een vega variant. Deze snelle wok is ideaal voor een doordeweekse dag.

Dit gerecht is redelijk low budget. Je kunt het zo uitgebreid maken als je zelf wilt. Het grootste gedeelte van de ingrediënten zijn basis ingrediënten en heb je meestal wel in je voorraadkast. In dit artikel kun je lezen wat er zoal in mijn voorraadkast staat. Wil je het gerecht een beetje oppimpen? Kook er dan een eitje bij, bak een spiegelei of omelet. Serveer er een komkommersalade of pickle van rode ui bij. Gestoomde paksoi of geroosterde broccoli zijn ook een lekkere toevoeging. Je kunt dit gerecht zo uitgereid maken als je zelf wilt.

Snelle wok met gehakt en bosui

Het fijne van dit gerecht is dat je het kunt serveren met zowel rijst als noedels. Je wokt het gehakt met de smaakmakers, kookt ondertussen de rijst of de noedels, snijd de bosui en that’s it. Als alles gaar is hoef je het alleen nog maar op te scheppen en te garneren met de gesneden bosui. Voor een vegan variant vervang je het gehakt door tofu. Je perst het vocht uit de tofu, vervolgens verkruimel je het met je handen en bakt het net zoals je dat met het gehakt doet. Vervang de honing door ahorn of agavesiroop en je hebt een veganistisch wokgerecht.

Wok en roll met deze pan
Westinghouse Wokpan Inductie - Ø 30 cm - Zwart Marmer - met Deksel

Westinghouse Wokpan Inductie – Ø 30 cm – Zwart Marmer – met Deksel

Geschikt voor alle warmtebronnen.

Snelle wok met gehakt en bosui

Snelle wok met gehakt en bosui

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl
4.5 van 51 stemmen
Niveau: makkelijk
Hoeveelheid

4

personen
Voorbereiding

10

minuten
Kooktijd

15

minuten
Tijd totaal

25

minuten

Korean beef, mijn variant van deze snelle wok met gehakt en bosui.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • 500 gram kipgehakt/half-om-half gehakt/tofu

  • 4 eetlepels sojasaus

  • 2 eetlepels honing of ahornsiroop

  • 2 centimeter verse gember

  • 1 eetlepel groentebouillonpoeder of een half verkruimeld bouillonblokje

  • halve tot hele eetlepel sambal oelek (naar smaak)

  • 4 bosuitjes (het groene gedeelte)

  • 1 eetlepel ketjap manis (lees hier welke ketjap ik gebruik)

  • 1 eetlepel olie

  • 1 ui

  • 3 teentjes knoflook

  • optioneel: zoetzuur van komkommer

BEREIDING

  • Begin met het koken van de rijst of de noedels. Verhit een eetlepel olie in een koekenpan.
  • Snipper de ui fijn, rasp 3 tenen knoflook en 2 centimeter verse gember. Snijd 4 bosuitjes in fijne ringetjes. Het lekkerst is om het groene gedeelte van de bosui voor dit gerecht te gebruiken. Het witte gedeelte kun je bewaren in de koelkast voor een ander recept.
  • Fruit in de olie de ui, knoflook, gember en een halve tot hele eetlepel sambal oelek aan. .
  • Kook ondertussen rijst of noedels.
  • Voeg nu 500 gehakt (of tofu) toe aan de koekenpan en rul het op hoog vuur tot het bruin is. Giet tussendoor het overtollige vocht af wat uit het gehakt komt.
  • Voeg nu 1 eetlepel groentebouillonpoeder (of verkruimeld blokje), 4 eetlepels sojasaus en 2 eetlepels honing of ahornsiroop toe en meng het goed door elkaar tot het gehakt een beetje glanst. Voeg als laatste een eetlepel ketjap manis toe en schep het nog even goed om. Proef of het gehakt op smaak is.
  • Serveer met rijst en garneer met extra gesneden ringetjes bosui. Lekker met een drizzle sriracha en zoetzuur van komkommer.

AANTEKENINGEN

Gerelateerde recepten en artikelen

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.